Örökségről való lemondás


Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.22. 20:06

Fel kell ajánlani az államnak.

Zsolt1980 # 2022.03.22. 19:16

Jó estét kívánok mindenkinek!

Egy kis jogi segítségre lenne szükségem az alábbi esettel kapcsolatban.

1989-ben meghalt a nagymamám 3 gyereke volt az egyikük az édesapám.
A napokban kapott édesapám egy levelet (egy végzést), hogy tárgyalás nélkül póthagyatéki eljárás során az édesanyja után földterületet (besorolása szerint "kivett árok, szántó") örökölt a testvérével és a harmadik testvér örökösével közösen. Ebből a földterületből 750/50080 arányú hányad jár hármójuknak tehát 250 hányad fejenként.
Mivel nem túl nagy területről van szó és túl nagy értéket sem képvisel ezért szerettük volna elutasítani az öröklést, de a közjegyző azt mondta, hogy erre póthagyatéki eljárás során nincs lehetőség.
A neten kutakodva én is erre jutottam, de ugyanakkor azt is megtaláltam, hogy mezőgazdasági területről ha nem foglalkozik gazdálkodással az örökös a többi örökségtől függetlenül lemondhat.
Az lenne a kérdésem, hogy bár póthagyatékiról van szó de egyben mezőgazdasági területről is, ilyenkor valóban nincs lehetőség visszautasítani az öröklést?

Ez azért is érdekes mert ugyan az öröklés úgymond pozitív, tehát nem tartozás vagy ilyesmi de mivel megszabadulni szeretnénk tőle véleményem szerint a járulékos költségekkel negatívba fog átfordulni. Összesen fejenként kb. 60eFt/ fő értékű földről beszélünk ami vidéken van és az utánajárásokkal kocsikázással biztos efelé mennek a költségeink.

Köszönöm a válasz, válaszokat.
Üdv,

drbjozsef # 2022.03.18. 08:33

Norgi,

A kérdésem az lenne, hogy ha mindenki lemond az örökségről a bank eltudja árverezni a házat, hogy osztatlan tulajdon 30% volt csak a tulajdonában ?
Az egész házat nem tudja. Az adós tulajdonrészét viszont végrehajtás alá vonathatja, aminek lehet az is egy folyománya, hogy elárverezik a tulajdonrészét.

A feleségével elötte holtig tartó haszonélvezeti jogot irt alá, ha lemond örökségről ő akkor lemond a haszonélvezeti jogról is ?
Nem. Ha a hitelek miatt nem volt az ingatlanon terhelési tilalom, akkor jogszerűen jegyezhették be a haszonélvezeti jogát (remélem, bejegyeztették). Ha örökölne, akkor az utolsó közösen lakott lakásra és annak berendezési tárgyaira amúgy is kapna haszonélvezeti jogot, de ha visszautasítja a hagyatékot, attól még a szerződéssel létrejött haszonélvezete megmarad - hiszen annak nincs köze az örökléshez, még az örökhagyó életében született.

A másik kérdésem, hogy ha elfogadjuk az örökséget és vele a tartozást is, akkor a hitel intézetekkel miképp lehet megegyezni, hogy ha másik fél nem akarja eladni a házat, de a fizetésemből meg nem tudom törleszteni a két hitelt ?
Miképp? Ügyesen. Írásban. Ha elfogadod az örökséget, akkor elfogadod a törlesztést is. Megpróbálhatod, hogy egyezkedsz velük, de mit ajánlanál fel, ha részletekben sem tudsz fizetni? Mert akkor gondolom, egy összegben se nagyon tudsz milliókat. Ott lesz az örökölt ingatlan, majd azt végrehajtás alá vonják, ha nem fizetsz.
A hagyatéki tartozásokért főszabály szerint csak a hagyatéki vagyon erejéig felelsz, a saját vagyonoddal nem.
Gondoljátok át, megéri-e a macera. Nyilván ez legfőképpen attól függ, mekkora a piaci értéke annak a 1/3 tulajdonrésznek.

Norgi # 2022.03.18. 08:11

Tisztelt Szerkesztők !

Édesapám meghalt most februárban. Volt neki egy felesége és 2 gyereke. Hagyatéki eljárás még nem volt. Örökül hagyott számunkra összesen 10 millió forintos (5-5 millió) cetelem és cofidis tartozást. Emellett volt egy családi házban 30% tulajdonrésze. A kérdésem az lenne, hogy ha mindenki lemond az örökségről a bank eltudja árverezni a házat, hogy osztatlan tulajdon 30% volt csak a tulajdonában ? A feleségével elötte holtig tartó haszonélvezeti jogot irt alá, ha lemond örökségről ő akkor lemond a haszonélvezeti jogról is ?

A másik kérdésem, hogy ha elfogadjuk az örökséget és vele a tartozást is, akkor a hitel intézetekkel miképp lehet megegyezni, hogy ha másik fél nem akarja eladni a házat, de a fizetésemből meg nem tudom törleszteni a két hitelt ?

drbjozsef # 2021.05.05. 13:35

bercike54,

Na, érdemes egy korrekt tényállással kezdeni, és akkor nem forgunk itt, mint a ringlispíl.

Ha ingatlan elhunyt nevén van, akkor annak tulajdonrendezése csak úgy lehetséges, ha póthagyatéki eljárást indít egy érdekelt. Leginkább az unokatestvéred.

Igaz, kérdés még az is, hogy ha zártkert, akkor nem kell-e kifüggeszteni, mert a földforgalmi törvény alá tartozik (jó eséllyel igen), és akkor nem is lehet elajándékozni. (Fftv.12.§(2) szerint). A vásárlásnál meg lesz egy csomó elővételi jogosult, és akkor is elveszíted.

Elvileg elbirtoklással is megszerezhetnéd a póthagyatéki után a tulajdont, ha 60 éve sajátként használjátok, de ez csak per indításával lehetséges.

bercike54 # 2021.05.05. 13:08

Az unokatestvérem édesanyja nevén van az ingatlan,aki már 15 éve elhalálozott.Hagyatékba ezt nem vették fel,mert nem érdekli Őt.Kb.60 éve mi használtuk.Én szeretném,ha papíron is a nevemre kerülne,és nem tudom,hogy mi a módja....

drbjozsef # 2021.05.05. 12:35

bercike54,

Megpróbálhatnád leírni érthetően kié most az ingatlan, ki örökölné, ki szeretné megkapni, meg ilyenek, ki kicsoda a történetben.

Ingatlanról nem lehet lemondani.

Hagyatékról le lehet mondani, az örökhagyóval (!), életében kötött szerződéssel.

Minden más ügyletet tökmindegy hogyan nevezel, ha az unokatestvérednek adsz valamit, amiért nem kérsz semmit cserébe, az a jog szerint ajándékozásnak fog minősülni, és úgy is kell illetéket fizetni.

bercike54 # 2021.05.05. 12:32

Már vagy 15 éve meghalt az édesanyja,hagyaték megvolt,nem érdekli a szőlő,Ők soha nemhasználták,más helységben van és én szeretném rendezni ,hogy papíron is rendben legyen,Ő már beteg nagyon.Akkor póthagyaték talán?,de elre nem írhat valami nyilatkozatot,hogy nem kell neki ?180m2-ről van szó

drbjozsef # 2021.05.05. 12:32

De igen, bocsánat, köszönöm a javítást.

Lyonee # 2021.05.05. 12:19

Nem 18% zártkertnél?

drbjozsef # 2021.05.05. 07:14

Javítok. Nem az örökösök egymás között.

bercike, ilyet nem lehet így. Ha majd megörökölte a gyerek, akkor az unokatestvérének ajándékozhatja. Ez illetékfizetéssel fog járni, 9%.

drbjozsef # 2021.05.05. 07:12

bercike54,

Jól értem, hogy az örökhagyó már meghalt?

Tart a hagyatéki eljárás, még nem fejeződött be, és az örökösök szeretnék egymás között rendezni a hagyatékot?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.04. 18:48

2021.04.12. 13:05

bercike54 # 2021.05.04. 17:35

Tisztelt Szakértők !

Az lenne a kérdésem, hogy ha az elhunyt gyermeke (örököse) lemond az öröklésről az unokatestvére javára/egy szőlő-zártkertről / van szó,akkor elég ,ha 2 tanuval tesz ilyen nyilatkozatot ?

Öröklésről lemondás.

Alulírott Gipsz Jakab (aki Pátyon született 19……. évi ………. hó ….. napján anyja neve: Rózsa Mária) Szikszó Liliom u. 6. szám alatti lakos minden ellenszolgáltatás nélkül lemondok a leszármazóimra is tekintettel Z.J(aki …………ban született. 19……évi …….. napján anyja neve: ...............) Esztergom ……… u. ……. szám alatti lakos javára, a táti ……helyrajzi számú ingatlan tulajdonjogáról. Tát…….2021 évi ……….hó napján.

Válaszukat köszönöm

Lyonee # 2021.04.12. 21:06

A " Örökhagyó jelen volt" kevés.
KBS ügyvédre jó lenne figyelni. "az öröklésről lemondani az örökhagyóval még életében kötött szerződéssel lehet".

Saman1967 # 2021.04.12. 18:29
Dr BJOZSEF
  • ISMÉTELTEN KÖSZÖNÖM SEGITSÉGÉT..Maga nélkül már "se éjjelünk,se nappalunk nem lenne" fórumozóknak"..))Bármennyire is humoros,mégis az öszinte hálámat és elismerésemet fejezem ki Önöknek gyors segitségükért!

"Az Örökhagyó jelen volt és beleegyezésével történt a két fél részéröl a lemondás és vállalás"
Tulajdonképpen,egy olyan 2 tanuval megtámogatott átutalást/kp.-es kifizetésre gondoltam,ahol..rövid leirás,hogy mire vette fel az összeget,valamint utalás az alap-szerzödésre,mely anno megköttetett..

drbjozsef # 2021.04.12. 14:12

Rendelkezést a várt örökségről egymás között is köthetnek, igaz, a lemondáshoz kellene az örökhagyó is. De ha ügyvéd előtt csinálták, csak megfelel az a jogszabályoknak, legfeljebb nekünk nem bontotta ki itt a szerződés minden részletét, és csak a kifizetés érdekli. De amúgy jogos észrevétel.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.12. 11:05

De mint rendesen, nem ez itt az igazi kérdés.
Csak szólok, hogy az öröklésről lemondani az örökhagyóval még életében kötött szerződéssel lehet - nem pedig az örökösök egymás közti megállapodásával.

drbjozsef # 2021.04.12. 08:58

Saman1967,

A kifizetés - vita esetén - utólag egyértelműen igazolható legyen.

Elég akár egy banki átutalás is, ahol a közleményben egyértelműen megjelöli az utalás okát.

Ha készpénz, akkor átvételi elismervény, ha van két tanú is, az azért nem baj. Szintén beleírnám, hogy az adott szerződés alapján, mire adod a pénzt.

De elég. Nem szükséges ehhez ügyvéd.

Saman1967 # 2021.04.12. 06:45
Tisztelt Jogszakértö Urak!! keresném öNÖKET a következö kérdéssel: Hugommal egy ingatlan tárgyában ügyvédnél "rendelkezés elvárt örökségröl"-röl nevü okiratot készitettünk anno...Ennek tárgya az,hogy" bizonyos összeget,bizonyos határidöre megfiztek a hugomna
  • igy ö ekkor lemond az öt illetö részröl még az örökhagyó életében"...
Kérdésem: ha ez a kifizetés megtörténik ,megvalósul akkor ennek tényét elég-e "egymás közt két tanuval lepapirozni
  • hivatkozva az ügyvédi szerzödésre benne,természetesen?
Öszinte leszek: már egyszer kiadtunk pénzt ezért az ügyletért egy ügyvédne
  • még egyszer nem fizetnék lehetöség szerint

Maradok tisztelettel: Róbert

wers # 2020.09.22. 09:23

olvasd a másik topikot, ahol szintén megkérdezted.

Renáta87 # 2020.09.22. 09:18

Az lenne a kérdésem, hogy ha az elhunyt gyermeke (örököse) lemond az elhunyt házastása javára (az elhunyt férjének javára), hogy milyen illeték vonatkozik rá? valamint 5 éven belüli eladás esetén milyen illeték vonatkozik rá?
Ingatlan esetében, átruházásra vonatkozik a kérdésem.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.02. 11:23

Erika50... Hirtelen azt hittem, Emese...

drbjozsef # 2020.09.02. 10:02

Erika50,

Várt örökség tárgyában az örökösök köthetnek egymás között szerződést az örökhagyó életében.

Nem tudjuk mit írtál alá. Ha jól értem, Te sem.

Nincs nyilvántartás szerződésekről, csak speciális esetben (pl. végrendelet, de az sem kötelező, csak egy lehetőség).

Ha ők fizetik az életbiztosításodat, nem mindegy neked?

Nem tudsz utánajárni, legfeljebb úgy, hogy az összes biztosítót felkeresed, és megnézeted, van-e szerződés az adataiddal.

Bizonyítás hiányában minden nehézkes.

Erika50 # 2020.09.01. 15:10

Tiszelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a válaszát!
A volt párom, és a családja tette ezt velem.
Ők irattak velem alá vmilyen. szerződést az örökségemmel kapcsolatban. Úgy sincs nyilvántartásban sehol?
Tehát az engem érintő, én általam kötött szerződések sehol nincsennek nyilvántartásba véve? Nincs egy közös adatbázis, ahol ezeket őrzik??? Csak mert így én teljesen tehetetlen vagyok.
És sajnos ez csak a jéghegy csúcsa! A drogokkal történő elkábításom, nem erre az egy esetre korlátozódott. Folyamatos volt. Mivel én nem használtam soha drogokat, így nem ismertem a hatásukat sem, és mivel a tudtomon kívül történtek a bedrogozások, ezért csak hónapok múlva, mikor már megszakadt ez a kapcsolat, és kitisztultam annyira, és kezdtek visszatérni az emlékek.... -tudom hihetetlenül hangzik- csak akkor tudatosult bennem, hogy mit tettek velem. És még így is vannak teljesen homályos foltok abból az időből, hetek estek ki az emlékeimből. Sajnos attól tartok, hogy még életbiztosítást is köttetek velem, ahol a kedvezményezett a volt párom volt, hogy a halálom esetén neki fizessen majd a biztosító. Ezt könnyen megtehették mivel az apuka életbiztosítások kötésével is foglalkozik. Gondolom a csekkek majd hozzájuk mennek, amiket havonta fizetni kell....
Ennek sem tudnék valahogy utána járni???? Csak van nyoma, hogy életbiztosítás van a nevemre kötve? Ha elmennék a rendőrségre, és ott ezt mind elmesélném, ők utána járnának?
Ebben az esetben megtehetem a feljelentést ismeretlen tettes ellen? Mert ez már 4 éve történt, nem tudom mire bukkanna a rendőrség, nem szeretném ha még engem perelnének be rágalmazásért, v. becsületsértésért. Higgye el, nem állítok valótlan dolgot, csak sajnos bizonyítani nem tudom. Írta, hogy a szüleim tehetnek lépéseket az ügyben. Mire gondolt pontosan? Válaszát előre is köszönöm.