Gondnokság alatt álló öröklési gondja?

gyulesz # 2012.07.31. 15:09

Helló!

A következő a kérdésem:testvérem 20 éve pszichiátriai betegségével van leszázalékolva.A vele élő szülő néhány éve gondnoksága alá vetette.A másik szülő halála után még a múltban megörököltük a szülői ház negyedét-negyedét.Az lenne a kérdésem,hogy ha a még élő szülő elhunyna mi lenne a gondnokolt vagyonával illetve többi örökségből ráeső résszel ha nincs végrelet illetve ha készülne végrendelet? Mit lehet tenni mondjuk az ő másik szülőtől örökölt egy negyed örökségével, ha a szülő halála után egy pszichiátriai otthonba kerülne elhelyezésre,gyógykezelésre?A lényeg,hogy elhelyezés esetén is felügyelném a gondozását de az államra egyéb intézményre nem szeretném hagyni az örökségét.

asgard # 2011.11.12. 13:42

Köszönöm mindkettőtöknek a felvilágosítást!
Nagyon önzetlen amit itt a fórumon csináltok!

ObudaFan # 2011.11.12. 13:33

Ráadásul ilyen feltételek mellett minimum halasztást kérhet a néni gondnoka, de én a helyében elsődlegesen biztosan az illeték törlését kérném.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.12. 13:08

Jut eszembe: az adóhatóság ekkora összegű tartozásért nem is foglalhat ingatlant. De a lényeg a lényeg. El kell adni az ingatlant, a néni gondnoka majd a vételár őt illető feléből rendezi a tartozásait. Neked ahhoz semmi közöd.

asgard # 2011.11.12. 12:37

Köszönöm a válaszod!

Tehát ha jól értem akkor ez megoldható.
Ráhagyjuk a dolgot az adóhivatalra, ők gondolom valamiféle eljárást kezdeményeznek, mert nem kapták meg az illetéket. Ez az eljárás feltételezem nem két nap, tehát addig el kéne adni a házat, amíg a végrehajtás meg nem kezdődik? És a pénzből gyorsan rendezni az elmaradást?

A gyámhivatal oldaláról ez hogyan alakulna?
Tehát a ház eladásakor keletkezne vagyona a néninek, és mellette tartozása is lenne (20.000 Ft). Tehát a ház eladása után a vagyonából rendezheti a tartozását?
A végrehajtás egyébként 200.000 Ft-ig történne?

Miért kerülne rá jelzálog? Végrehajtási jog esetleg. De hát tessék előtte eladni azt az ingatlant. (Mondjuk, eladja a végrehajtó is, ha muszáj, de úgy kisebb a bevétel, több a költség.)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.12. 12:26

Miért kerülne rá jelzálog? Végrehajtási jog esetleg. De hát tessék előtte eladni azt az ingatlant. (Mondjuk, eladja a végrehajtó is, ha muszáj, de úgy kisebb a bevétel, több a költség.)

asgard # 2011.11.12. 12:03

Sziasztok!

Az alábbi ügyben kérem segítségeteket:

Egy -a gyámhivatal által- kizáró gondnokság alá helyezett idős néni és jómagam örököltünk édesapám után egy ingatlant fele-fele arányban. Azaz a néni kapott 6/12-ed rész illetve én is ugyanennyit, 6/12-et.

Nekem ugyebár a mostani jogszabályok szerint nem kell a ház rám eső része után öröklési illetéket fizetnem az adóhatóságnak (mert az elhunyt fia vagyok), viszont a néninek kell 200.000 Ft-ot. Ő nem állt semmilyen rokonsági kapcsolatban édesapámmal.

A néni nyugdíjas, ennek összege 80.000 Ft. Ő egy idősek otthonában él, a nyugdíja fedezi a bentlakást, egyéb pénze nincs, a nyugdíjából nem marad fent semmi.

A házat el szeretnénk adni, az összes fél egyező állásponton van (gyámhivatal, én, gondnok).
Viszont a néninek nincs pénze az öröklési illetéket megfizetni az Apeh-nak jelenleg, mert más vagyona nincs a nyugdíjon kívül, az meg elmegy a bentlakásra.

A néni gondnoka nekem azt mondta, hogy nekem kellene kifizetni az illetéket a néni helyett, mert ha nem akkor jelzálog kerül a házra, a 6/12 felére.

Nem tudom mit lehetne ilyenkor tenni, mit tehet a gyámhivatal, mit tehet az adóhivatal?
Valóban nekem kellene kifizetni a néni részét?
Vagy ha nem nekem kellene, és van megoldás, akkor mire figyeljek, hogy a gondnok/gyámhivatal rám verje ezt a pénzt?

Előre is megköszönném a segítségeteket, a tájékoztató válaszokat! Nagyon sokat jelent ez az ügy számomra!