drb-nek tökéletesen igaza van. Ez a helyes álláspont.
Csak.
Tartok tőle hogy nagy ívben le fogják tojni a levelét...
drb-nek tökéletesen igaza van. Ez a helyes álláspont.
Csak.
Tartok tőle hogy nagy ívben le fogják tojni a levelét...
Badu,
Szerintem ne szüneteltesd a tartásdíj fizetését, mert abból csak a bonyodalom lesz.
Írj az anyukának egy tértis levelet, hogy 8 munkanapon belül tájékoztatást kérsz a gyermek tanulmányairól, a Ptk. 4:220.§ (1) szerint arról haladéktalanul tájékoztatniuk kellett volna. Valamint hívd fel a figyelmét, hogy a 4:220.§(4) szerint érdemtelen a nagykorú gyerek a tartásra, ha kellő indok nélkül nem tartja a kapcsolatot. Tekintettel arra, hogy 3 éve nem jelentkezett a gyermek, kéred, hogy pontosan írják le mikor, milyen tanulmányokat kezdett el, és hogy azokat milyen eredménnyel végzi : ezekről a Ptk. 4::174.§ alapján megfelelő időközönként már rég tájékoztatnia kellett volna.
Hívd fel a figyelmét, hogy ha a nagykorú gyermek a tanulmányai elvégzése vagy megszakítása miatt már nem jogosult a tartásra, azt a bíróságra a jogosultnak kell bejelentenie, ezért a fenti kérdésekre adott válaszok tükrében, vagy a válaszok fenti határidőig történő elmaradása esetén te fogsz bírósághoz fordulni a tartás megszüntetése érdekében, az esetlegesen jogosulatlanul kapott tartásdíj visszakövetelésével együtt.
Ha nem válaszol időben, vagy nem megfelelőt, tedd is ezt.
Azért nézz utána mert ha kiderül hogy 2 éve dolgozik te meg fizeted a tartásdijat akkor anyukának lesz aggódni valója.
Mint szülő jogosult vagy minden információra a gyermekkel kapcsolatban.
Mondjuk ha leállitod a tartásdij fizetését szerintem rögtön kiborul a bili. A pénzt tedd félre és utólag átutalod nekik ha igazolják hogy továbbra is jár mert tanul.
Nem szakszerű jogi tanács,mert elvileg a jogosult anyának kell bejelentenie hogy megszűnt a jogcím. De az sem nirmális hogy szóra sem méltatnak csak a pénzedet veszik el..
Csak érdeklődésképpen. Mennyit kell fizetni egy 21 éves lány után?
Sziasztok,
Van egy lányom élettársi kapcsolatból, aki jelenleg 21 éves. Anno bírosági határozat is született a gyermektartásról. Ezt kitartóan fizetem… annak ellenére, hogy nem tartjuk a kapcsolatot és semmit nem tudok róla 3 éve. Tehát azt sem tudom, tanul-e vagy dolgozik. 18 évesen azt tervezte, hogy OKJ-s tanfolyamra megy, de erről én nem kaptam semmilyen információt, igazolást azóta sem. Egyik sem tett eleget az értesítési kötelezettségének. Velük felesleges felvennem a kapcsolatot, mert ködösítenek. A kérdésem, mivel a törvényes apja vagyok, van-e bármilyen lehetőségem kideríteni hivatalos úton, hogy tanul-e, dolgozik-e stb. Őket hiába kérdezném.. csak azzal fenyegetőzik az anyuka, hogy beperel, mert visszamenőleg kevesli a tartásdíj összegét…( nem tudom tehet-e ilyet?)
Szó szerint tehetetlen vagyok… ha én beadom a kérelmet és kiderül még tanul, akkor csak kidobtam az ablakon a pénzt, az eljárás költségeire…
Köszönöm előre is a tanácsokat
Ha a megállapodást egyoldalúan felmondom, hivatkozva arra hogy a végrehajtást kérő nem tett eleget a szerződésben vállalt kötelezettségének, az jogilag megfelelő a szerződés megszüntetéséhez?
A bíróság azért hozott téves ítéletet a v.h. megszüntetése perben mert azt hitte (a megállapodás alapján) hogy a végrehajtást kérő a végrehajtás megszüntetését kérte. Holott nem. Tekinthető-e ez a hatóság megtévesztésének? Okot adhat-e ez a perújításra?
gerbera317
"Na, ez is. A bíróság nem ezért szüntette meg a pert, hanem azért, mert visszavontad a keresetedet! Azért!!!"
A gyerektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése iránti keresetet vontam vissza a megállapodás miatt.
A végrehajtás megszüntetése iránti pert pedig megszüntette mert a jogosult kérte a végrehajtás leállítását amit a bíróság a végrehajtás megszüntetése kérésnek értelmezett.
Én ezt írtam. Ez két külön per. Tudom, kicsit bonyolult.
"„A megállapodásban nem ez van. Pont fordítva. ”
"Aztán nem mindegy?!? Egyőtök sem tartotta magát a megállapodáshoz!
Nem mindegy. A fizetési kötelezettség feltétele a végrehajtás megszüntetésének kérése. De ilyen nem történt! A jogosult nem kérte a Vht. 55. § (1) a) pontja szerinti megszüntetést. A végrehajtó ezért nem intézkedett a megszüntetésre sem. A végrehajtó jogszerűen járt el. Nekem pedig nem keletkezett fizetési kötelezettségem.
"„A vh. kérő kérte a vh. megszüntetését. Erre hivatkozva szüntette meg a bíróság a pert.”
Ez sem igaz! Ő kérte a végrehajtás megszüntetését, erre te visszavontad a keresetedet, mire a bíróság pedig megszüntette a pert!"
A megállapodásban megszüntetés van, de nem kérte a megszüntetést. (Lásd fent.) Csak a leállítást kérte. A bíróság értelmezte a megállapodás alapján megszüntetésnek. Nem vontam vissza a keresetemet. (Az egy másik per amiben visszavontam) A bíróság megszüntette a (v.h.) pert és elutasította a keresetemet.
"És akkor én fantáziálok..."
A többit nem értem
Nem bonyolult ez csak annak tűnik.
Két per volt. Az egyikben visszavontam a keresetet. (gy.t. per)
A másikat (v.h. per) a bíróság megszüntette.
Álláspontom szerint mivel a végrehajtás kérő jogosult nem tett eleget a szerződésben foglalt kötelezettségének, nem teljesült a szerződésbe foglalt feltétel, ezért nincs fizetési kötelezettségem és jogosan élhetek a túlfizetés beszámításával is.
Nem baj, hogy te nem érted, számomra most már világos. Köszönöm a segítségedet! Hálás vagyok érte. Csak még azt nem tudom mit tegyek, hogy a pénzemhez jussak.
Jó napot,
a fiam idén leérettségizett és külföldi egyetemen tanul tovább. Az a B terve, hogy ha nehéz lesz a kinti egyetem, akkor beadja a felvételijét egy magyar egyetemre, külföldön meg nem fejezi be az első vagy második szemesztert, hanem otthagyja azt. Majd 2024 szeptemberében, sikeres felvételi esetén újra kezdené az első szemesztert a magyar egyetemen.
Ilyen esetben arra az időszakra, amikor nem tanul sehol semmilyen egyetemen, köteles vagyok gyerektartást fizetni az exem felé, figyelembe véve azt, hogy a fiam szeptemberben viszont újra elkezd egyetemre járni?
köszönöm.
„Keresetet adtam be a gyt.díj fizetési kötelezettség megszüntetésére de a megállapodás miatt a keresetet visszavontam.” vs. „2022 májusában adtam be keresetet a vh. megszüntetésére. A megállapodás miatt szüntette meg a bíróság a pert. Ezt már többször leirtam”
Igen, többször leírtad, de ahányszor, annyiféleképpen! Nem mindegy, hogy a gyermektartási kötelezettség megszüntetésére, vagy pedig a végrehajtás megszüntetésére adod be a keresetet! Előbbinél, ha megnyered a pert, a Vht. 56. § (1) a) pontja szerint kell a végrehajtást megszüntetni, utóbbinál pedig a Pp., 528–537. § szerint! Össze-vissza hadobálsz itt, aztán arcomba vágod, hogy helytelenül következtetek, meg fantáziálok! Mit gondolsz, a végrehajtó miért teszi azt, amit tesz?!? Mert egyetlen kérésedet sem tudod következetesen végigvinni, azért!
„megállapodás miatt szüntette meg a bíróság a pert”
Na, ez is. A bíróság nem ezért szüntette meg a pert, hanem azért, mert visszavontad a keresetedet! Azért!!!
„A megállapodásban nem ez van. Pont fordítva. ”
Aztán nem mindegy?!? Egyőtök sem tartotta magát a megállapodáshoz!
„A vh. kérő kérte a vh. megszüntetését. Erre hivatkozva szüntette meg a bíróság a pert.”
Ez sem igaz! Ő kérte a végrehajtás megszüntetését, erre te visszavontad a keresetedet, mire a bíróság pedig megszüntette a pert!
És akkor én fantáziálok... Most tényleg szórakozni akarsz velem, vagy inkább kiröhögjelek, mekkora hülye vagy, és hagyjalak belefulladni a saját xarodba? He?!?
Egészen pontosan a vh. kérő a vh. leállítását kérte a végrehajtótól nem a megszüntetést. Ez alapján igaz hogy nem kérte a megszüntetést. A bíróság ezt úgy értelmezte, hogy a megállapodás alapján a megszüntetést kérte. Ez derül ki az ítéletböl.
"Az adós tudott a jogosultság megszűnéséről, de nem tett ellene semmit. "
Keresetet adtam be a gyt.díj fizetési kötelezettség megszüntetésére de a megállapodás miatt a keresetet visszavontam.
"2023. január: Letiltásból továbbra térült a követelés, adós továbbra sem tett ellene semmit."
2022 májusában adtam be keresetet a vh. megszüntetésére. A megállapodás miatt szüntette meg a bíróság a pert. Ezt már többször leirtam.
"a gyerek 25 éves koráig fizet még tartásdíjat, cserébe a vh-kérő kérje a végrehajtás 55. § (1) a) pontja szerinti megszüntetését."
A megállapodásban nem ez van. Pont fordítva. A vh. kérő kéri a vh. megszüntetését cserébe az adós vállalja a fizetési kötelezettséget.
"Adós a megegyezés ellenére nem teljesített"
Az adós a megegyezésre hivatkozva nem teljesített. Lásd fent. Mert a vh. nem lett megszúntetve.
"A vh-kérő pedig nem kérte a végrehajtás megszüntetését."
A vh. kérő kérte a vh. megszüntetését. Erre hivatkozva szüntette meg a bíróság a pert. Ezt is már többször leirtam.
1.) Miért csak a végrehajtási költségekre folyt tovább a végrehajtás
Mert a vh. kérő nyilatkozott hogy a követelése megtérült és kérte a végrehajtás megszüntetését. A végrehajtás ezzel befejeződött.
„Ez nem tényállás, hanem helytelen következtetés”
Pedig a kérdésekből és a feleleteidből pontosabb ez jön ki. Következtetés pedig még nem volt. Kezdek aggódni érted, de tényleg...
Na, akkor javítsd ki a történetet, ahogy az volt, utána pedig áruld el, hogy a végrehajtó miért csak a vh-költségekre folytatta a letiltást, aztán folytassuk tovább! Ja, és úgy szórakozz velem, hogy ha rájövök, hogy xopatsz, durván el foglak tanácsolni a pcsába!
gerbera317
Kíváncsi voltam mi sül ki belőle. Ez nem tényállás, hanem helytelen következtetés. Fantáziálás.
Majordomus
Igen. A túlfizetésnek egészen más oka van.
Mivel az anya nem jelentette be a jogosultságmegszűnését ezért tovább vonták tőle a pénzt igy túlfizetése keletkezett.
Ezért nem teljesített később. A túlfizetést a másik gyerek tartásdíjába be kellett volna számítani.
Vagy én is félreértem?
Negyedik kör, az eddigiek összefoglalása:
2001: ítélet: gyermektartási kötelezettség megállapítása
2004: végrehajtás indul elmaradás miatt.
2019: jogosultság megszűnik (20 éves a gyerek). Az anya nem jelentette be a jogosultság megszűnését. Az adós tudott a jogosultság megszűnéséről, de nem tett ellene semmit. Letiltásból mindvégig térült a követelés (és még tovább is).
2023. január: Letiltásból továbbra térült a követelés, adós továbbra sem tett ellene semmit. Ekkor adós és vh-kérő megállapodtak írásban, hogy végrehajtáson kívül, a gyerek 25 éves koráig fizet még tartásdíjat, cserébe a vh-kérő kérje a végrehajtás 55. § (1) a) pontja szerinti megszüntetését. Adós a megegyezés ellenére nem teljesített (a munkáltatót ebből ki kell hagyni, ő nem mulasztott!), és elkezdte vitatni a megegyezés ’érvényességét’. A vh-kérő pedig nem kérte a végrehajtás megszüntetését. A végrehajtó folytatta a letiltást a vh-költségekre, ezeket be is hajtotta.
Itt válik újra kuszává a történet: 1) Miért csak a végrehajtási költségekre folyt tovább a végrehajtás, a folyamatos gyerektartásra pedig nem? Mit sikerült elhallgatni a – szerinted – teljes tényállásból? Több kérdésem is lenne, de előbb ezt tisztázzuk!
1.) Letiltással
2.) Igen. Letiltással
3a.) Lemondok a túlfizetés beszámításának a jogáról, a munkáltatóm pedig utalja tovább a gyerektartásdíjat 25 éves korukig amennyiben a jogosult kéri a végrehajtás megszüntetését.
Az egymással szembeni további peres és végrehajtási költségek követelését kizártuk.
3b.) Igen
4.) A munkáltatóm nem utalt. Kértem, hogy utaljon de ezt az én kérésemre nem teheti meg.
Amikor a végrehajtó folytatta a végrehajtást a végrehajtási költségekre is.
Elakadtunk. 1) A "2019-ig" az tiszta. Majdnem. Az a 'végrehajtás útján' = 'letiltással'? (A pongyola fogalmazásmód kerülendő! A szóismétlés kerülése pedig egyenesen tilos!) 2) 2019-től 2023 januárjáig is fizetted? 3b) Miről szólt pontosan az a megegyezés? 3b) Tudtad már akkor, hogy a jogosultság megszűnt? 4) Végül meddig teljesítettél és mit, és mikor kezdted el vitatni a megegyezés 'érvényességét'?
4.) A fizetésnek pedig még feltétele volt a végrehajtás megszüntetésének kérése is vagyis a megszüntetés.
gerbera317
1.) Igen. Vonták végrehajtás útján
2.) Igen. Januárban. Írásban. Csak egy megegyezés van.
3.) Nem. Csak a végrehajtási költségeket fizettem ki.
4.) Vitattam a végrehajtási költségek jogosságát és a megegyezés érvényességét.
5.) Nincs több megegyezés
Harmadik kör: 1) 2019-ig fizetted rendesen a tartásdíjat? 2) Ez után egyeztetek meg, hogy mégis tovább fizeted, 25 éves koráig? Mikor? Szóban vagy írásban? Ez az a bizonyos "megegyezés", amit folyton emlegetsz itt az előzményben, vagy több megegyezés is volt? (Úgy válaszolj, hogy itt kezd kuszává lenni a történeted!) 3) A megegyezés szerint fizetted is a tartásdíjat? 4) Meddig, és miért hagytad abba? (Ezt már láttuk lejjebb valahol, csak most ne kelljen előkeresni). 5) Talán most jön egy következő megegyezés: Ez mikor volt és miről szól?
gerbera317
1.) 2004-ben (5 éves korában)
2.) Hátralék miatt
3.) 2019-ben. 20 éves korában.
4.) Nem jelentette be
Ne jogászkodjunk, amíg nem értünk a tényállás összeállításának a végére!
Egyébként, nemperes úton a végrehajtást kétféle módon lehet megszüntetni: 1) az 55. § (1) a) pontja szerint, ez a foganatosító bíróság hatásköre. Ez egyébként a te eseted is, de ne szaladjunk előre. 2) Az 56. § szerint, a végrehajtást elrendelő bíróság által, de ez most elesik. A 41. § pedig a peres megszüntetés nemperes előzmény-eljárása. De mondom: ne jogászkodjunk előre!
1955. évi 21. törvényerejű rendelet a bírósági végrehajtásról
44. § (1) A bíróság végzéssel megszünteti vagy korlátozza a végrehajtást, ha ezt a végrehajtást kérő kívánja és a megszüntetés (korlátozás) mások jogait vagy törvényes érdekeit nem sérti
A 94 évi Vht. 41. § -a nem ír olyat, hogy végzéssel kellene megszüntetni a végrehajtást. Ír megszüntetésről, de nem világos, hogy ez mit jelent. Ha peres úton szünteti meg a bíróság akkor nyilván van végzés. De kérésre csak befejezettnek lehet tekinteni?
Haladunk. Akkor következzék a második kör: 1) Mikor (+ a tartott gyermek hány éves korában) kérte az anyuka a végrehajtás elrendelését és 2) miért? 3) Mikor szűnt meg a jogosultsága? (Ezt valahol az elején leírod, de ne kelljen érte vissza görgetni nemtudomhány odalt.) 4) Az anya bejelentette-e a jogosultság megszűnését?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |