gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése


nazsimazsi # 2012.02.21. 14:33

Mi van eljárásjogilag ha a felperes kéri a bíróságon, hogy a bíróság szüntesse meg a gyermektartásdíjfizetési kötelezettségét az alperesnek? Fordítva kellene lennie a felállásnak. Szóval a felek egyetértenek, mivel a gyerekek már nagykorúak, nem tanulnak. Csak eljárásjogilag nem jól indult a dolog.

ObudaFan # 2012.02.21. 16:00

A felek a tárgyaláson kötnek egy egyezséget.

nazsimazsi # 2012.02.24. 09:09

Én is így gondoltam, csak vártam egy megerősítést. Köszönettel

ObudaFan # 2012.02.24. 10:13

Nincs mit.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.24. 13:11

Ha még nincs per, akkor jobb lenne egyezségkötésre idéztetni.

fourbaby # 2012.07.20. 06:10

Üdvözlet!
A fiam édesapja bírósághoz fordult gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése miatt. Az idézésben (nyilvánvalóan) alperesként "invitáltak" meg. A fiam nagykorú és a múlt hónapban fejezte be a tanulmányait. Munkát még sajnos nem talált.
Kérdésem: Alperesként kell majd perköltséget fizetnem? Ha igen, akkor kb mekkora összegre számítsunk?
Köszönöm előre!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.20. 06:51

Ha veszítesz, akkor persze. Kb. egyhavi tartásdíj.

ObudaFan # 2012.07.20. 08:58

Ha egyezséget köttök, különösen ha az első tárgyaláson, azzal jelentősen csökkenteni lehet a költségeket.

Arnisa # 2012.07.23. 06:33

Sziasztok!

A helyzet: párom elvált 5 éve. 2 gyerekből az egyik vele él, a másik az anyukánál maradt. Akkor sem tudta bizonyítani, hogy van bevétele az anyukának, most sem tudnánk bizonyítani(pedig van, vsz nem is kevés, neten is van saját honlappal, de gondolom ha be is vallana valamit akkor max. havi 20-30 ezret. Tudom hogy ez nem életszerű a bíróság számára, de az apjával él, és állandóan rá hivatkoznak, hogy milyen jó a nyugdíja (kb. 170 ezer) plusz fusi munkák és abból élnek). Emiatt elég magas kiegészítő tartásdíjat ítélt meg a bíróság. Sajnos az nem számított, hogy a párom a háza után hitelt fizet stb, szóval alig marad valami a fizetéséből, az anyukának nincs hitele, de van lakása, nyaralója, kocsija, külföldre járnak stb (nekünk ezek a lakást leszámítva nincsenek). A lényeg: nekünk most van úton a babánk és úgy gondoltuk a férjem menne gyedre, mert úgy is teljesen bizonytalan a mh-e, nekem viszont saját vállalkozásom van, ami kötetlen munkaidőt jelent és egyelőre úgy néz ki stabil. Ebben az esetben lehetne majd kérni a tartásdíj csökkentését (nem megszüntetni akarjuk, csak mondjuk megfelezni). Ilyenkor a gyed a mérvadó, vagy beleszámít az én jövedelmem is? Vagy ne is foglalkozunk ezzel a kérdéssel mert esélytelen? Amúgy a kapcsolattartás műkődik, fél nyár itt, fél nyár ott, 2 hetente hétvége stb. Hú, kicsit hosszú voltam, bocsánat! Köszönöm!

ObudaFan # 2012.07.29. 19:25

A csökkentést lehet kérni. Annyiban a te jövedelmed is mérvadó, hogy a bíróság vizsgálhatja, hogy a párod nem azért ment-e gyesre, hogy a gyermektartás csökkenhessen.

Csaba5232 # 2012.10.31. 22:06

Üdvözletem!

Az lenne a kérdésem, hogy tartásdíj jogosultság megszünése esetén visszamenőleg meddig kérhetem a bíróságtól a túlfizetés megállapítását? A lent leírt eset alapján visszakövetelhetem a július, augusztusra megfizetett tartásdíjakat? Ez tekinthető jogtalan meggazdagodásnak, rosszhiszemű adatszolgáltatás elmulasztásának? A másik fél rendre megtagadott minden információ megadását.

Konkrétan: ez év júniusában leérettségizett a gyermek, majd rá 1 hétre regisztráétatta magát pályakezdők álláskeresési járadékára, amit már júniusra meg is állapítottak, illetve folyósítottak a gyermeknek. Én ezen tényekről akkor szereztem tudomást, amikor a gyermek augusztus közepén átköltözött hozzám. Mind az érettségi bizonyítványt, mind pedig a határozatot az álláskeresési járadékról augusztus közepén láttam először, majd augusztus 30-án beadványban kértem a tartásdíj fizetésének megszüntetését.

Válaszujat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 07:57

Egyáltalán nem lehet visszakövetelni tartás céljára adott összegeket. Ptk. 362. §

Csaba5232 # 2012.11.01. 10:51

Még akkortól sem követelhetem vissza, amikortól bejelentetem a bíróságon, hogy szüntessék meg a tartásdíj béremből történő levonását, illetve átköltözött hozzám a gyerek, ami 2012 augusztus 30-i időpont?
Tehát szeptembertől asszonytartást fizettem, és fizetek a mai napig, illetve addíg amíg a bíróság per után le nem állítja a tartásdíj fizetési kötelezettségem? Ez durva!

ObudaFan # 2012.11.01. 12:05

Van olyan eseti döntés, ami szerint az elköltözéstől vissza lehet.

Csaba5232 # 2012.11.01. 16:35

Köszönöm a bíztató(bb) választ!

Azért elgondolkozok azon, hogy a jog ebben az esetben mennyire az egyenjogúságon alapszik! Ha a tartásdíj a gyermek eltartására megállapított összeg, és jogi értelemben már nem jár, de valaki megtéveszt, hamis képben tüntet fel bizonyos helyzetet, akkor sem követelhető vissza a pénz. Nem kevés pénz!!! Bezzeg ha a családi pótlék jogosultság megszűnését nem jelentem be, akkor aztán behajtják az emberen.

magnetron # 2014.03.31. 11:14

Gyermektartásdíj csökkentés felől szeretnék kérdezni:

4 gyermek . akkor még kis- és fiatalkorúak - után ítélt a bíróság részemre gyermektartásdíj fizetési kötelezettséget, gyermekenként 12,5%-ot, összesen 50%-ot,gyermekenként 25.000 Ft-ot, legkevesebb 100.000 Ft-ot.

Immár lányom 22 éves, nem tanul iskolában, munkahelye, jövedelme nincs.
Fiam 18 éves elmúlt, jelenleg érettségire készül.
2 másik fiam kiskorú, jelenleg még mindig általános iskolában tanulnak.

Kérdésem:

  1. Kell a 22 éves lányom után még mindig fizetnem?
  2. 18 éves elmúlt fiam részére kell-e a nyári szünetben is fizetnem, ha nem óhajtja folytatni tanulmányait?

A GYET összegét önként fizettem mindig, nem levonással, elmaradásom sosem volt.

A GYET összegének csökkentéséhez ez esetben elég, ha csak levélben értesítem édesanyjukat a csökkentésről, vagy a bíróságtól kell-e kérnem a GYET összegének csökkentését?
Ha nem kell bírói határozat a csökkentéshez, továbbra is a meghatározott 12,5% fizetéssel számolhatok a 2 általános iskolás korú gyermek felé?

ObudaFan # 2014.03.31. 18:30
  1. Valószínűleg nem. De attól függ, miért nem dolgozik.
  2. Kell.

Bírósághoz kell fordulni.

zak2 # 2014.05.13. 17:05

Tisztelt Forumozók!
Gyermekem után fizetem a tartásdíjat, azonban van egy ügyvéd által készített megállapodásunk korábbi párommal. Miszerint a közös házunkról lemondtam párom javára és 10 évig fizettem a gyerektartást.Ezt követően a medgállapodás szerint nincs tartozásom gyermekem és korábbi párom felé( ezt Ő kérte igy, ővé lett a ház)!Kérdesem : 1,Lehetséges, hogy a bíróság továbbra is kötelez a tartásdíj fizetésére?
2,Kisemmizhetnek igy a korábbi közös házunkból?
Válaszukat előre is köszönöm!

forsyte # 2014.05.26. 14:24

Gyermek tartásdíj megszüntetéséről szeretnék kérdezni.

Hogy fogalmazzam meg, jogilag helyesen ha nem szeretnék már tovább fizetni tartásdíjat.
A gyermek 20 éves elmúlt, főiskolára jár, tudtommal állami ösztöndíjas. Az édesanyja és a férje jó anyagi körülmények közt élnek. Én jelenleg albérletben lakom s az anyagi körülményeim nem teszik lehetővé a díj fizetését amit jövedelem igazolással tudok igazolni. A saját megélhetésem rovására tudnék csak fizetni a tavalyi elmaradásomat is csak kölcsönnel tudtam megoldani mivel pártfogói felügyeletet rendelt el az ügyészség.
Köszönöm válaszukat

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.27. 09:02

A saját megélhetésem rovására tudnék csak fizetni
És úgy is köteles vagy. (Legfeljebb az összeg csökkentésére lehet esélyed.)

Hogy mi köze a pártfogó felügyeletnek a jövedelemhez, kölcsönhöz, azt én nem értem.

Zoltán43 # 2014.06.03. 11:43

Tisztelt Ügyvéd (Hölgy)vagy (Úr)!

Kérdésem és segítség kérésem volna gyermektartásdíj tartozás, hátralék ügyben!

A 7 éves kislányom édesanyjával él. Eddig én minden második szombaton (nyári szünet, ünnepek stb...) tarthattam vele kapcsolatot. Ezt a megváltozott anyagi helyzetemre való tekintettel én magam módosítottam a területileg illetékes Gyámhivatalnál egy eljárás keretében. A végzés (határozat) tartalmazza, hogy 3 havonként minden páros szombaton 10 - 14 óra között tarthatok kapcsolatot kislányommal.
(Sajnos az állásom munkám megszűnt több éve, így alkalmi munkákból próbálom meg fedezni életvitelem továbbá, vidékre Somogy megyébe közöltem a nagynénémhez ebből adódóan.)
Az elmúlt években édesanyám segített és sokszor ő maga fizette (utalta) az aktuális gyermektartásdíjat.
Most viszont el vagyok maradva négy hónappal (80 ezer ft.) és ezt a volt feleségem be akarja rajtam hajtani annak tudatában, hogy ismeri jelenlegi életviteli és egyéb szociális helyzetem!

Most bírósághoz fordul és még ezen a héten (csütörtökön) beadja a keresetet ellenem.
Sajnálatos tény az is, hogy volt feleségem alapvetően rosszindulattal van irántam csak nehezíti a kapcsolatot egymás és gyermekünk között.

Kérdésem az volna, hogy egy jogi képviselet mennyire hatékony az ügyemben és mekkora összeget emésztene fel. Továbbá, mire lehet számítani előzetesen és majd a tárgyaláskor?
(Tapasztalatlan vagyok.)

Válaszát előre is köszönöm!
Zoltán

ObudaFan # 2014.06.03. 14:07

Hát, nem sok fogódzót adtál. Egyáltalán mire indítja a keresetet és miért? Mert az elmaradás dolgában, ha már van olyan bírói határozat, ami rendezi a tartásdíj kérdését, akkor nem pert, hanem végrehajtást kell indítani.
Egyébként jogi képviselővel nyilván hatékonyabban lehet védekezni, az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya.

Zoltán43 # 2014.06.03. 15:20

A tartásdíj összege valóban a váláskor az egyéb dolgokkal együtt rendezve lett. A tartásdíj nem fizetése és a hátralék megfizetésére indít ellenem Bíróságon eljárást. Ez után érdeklődtem!

Zoltán

ObudaFan # 2014.06.03. 21:18

Az nem per lesz, hanem végrehajtási eljárás.

Zoltán43 # 2014.06.05. 15:48

Köszönöm szépen válaszát!
Már csak egy kérdésem maradt amely nem is pici:
Ha nincs semmi vagyonom sem ingóságaim sem munkám akkor mit kitől és hogyan hajtanak be (végre?)

Zoltán