Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése

Norbika83 # e-mail 2020.12.30. 18:40

köszönöm megtisztelő válaszuk

gerbera317 # e-mail 2020.12.30. 11:50

Viszont a családi pótléknak semmi keresnivalója az asszonynál.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.12.30. 10:46

A kapcsolattartáshoz nemigen van köze, az egy másik kérdés. A tartásdíjról lemondást viszont eleve nem is lett volna szabad jóváhagynia a bíróságnak.

www.kbs-ugyved.hu

Norbika83 # e-mail 2020.12.30. 05:37

jo napot egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz.
Ha a gyermek felügyeleti joga nálam van de lemondtam a gyerektartásról viszont a feleségem se a láthatást nem tartja be nem jön a gyerekért illetve még a családit is felveszi 2 éve
Ebben az esetben kérvényezhetem e a gyerektartást??
a lemondás a birósági elhelyezési papiron szerepel
Előre is köszönöm a választ

drbjozsef #   2020.12.07. 09:02

Bettu,

Apád vagy önként fizet, vagy a bírósági "kényszer" (ítélet) miatt. Te tudod melyik?

Ha önként, akkor értelemszerűen nincs hozzá közöd, annak adja a pénzét akinek akarja.

Ha az ítélet miatt, akkor elsősorban a jogosultnak kellene bejelentenie a tartási kötelezettség megszűnését, de ha nem teszi, akkor nem neked, hanem apádnak kell ezt bejelentenie. Szólj neki. Ha nem akarja elintézni, lásd 1. pont.

Ptk. 4:211.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

rigoz # e-mail 2020.12.07. 07:58

@Bettu: Ha nagykorú (Ön), akkor igen, meghatalmazással bejelentheti, hogy megszűnt a tartási kötelezettség. Egyébként Anyuka ezzel sokat kockáztat ám.. Még büntetőeljárást is akár... Viszont, ha a testvérek kiskorúak, akkor az a faramuci helyzet, hogy az anyukától kell származzon a meghatalmazás. Bár mivel megszűnt a kötelezettség, gondolom, hogy nem így lehet.. Meg a testvérek is bejelenthetik.

Bettu # e-mail 2020.12.07. 07:54

Üdvözletem!
Tesóim már 6éve nem tanulnak, apám még küldi a gyerektartást. Anya nem akarja lemondani, én mint gyerek kérvényezhetem, hogy leállítsa a fizetést? Ha igen, hogyan?

drbjozsef #   2020.12.02. 10:13

vikkin,

Nem vagyok ügyvéd, de szerintem :

bíróság által határozatban kimondott gyerektartartásit ki állíthat le, pontosabban a 2 fél csak a bíróságon keresztül állíthatja le?

Csak bíróságon. Hogy kinek kell vagy lehet (!) ezt kezdeményezni a Ptk. 4:209.§-4:212.§ szabályozza.

Kérdés, hogy a 4:411.§(1) szerint "köteles" szót mennyire kiterjesztően kell értelmezni. Ha a szülők közös egyetértése alapján a tartás még szükséges a nagykorú gyereknek is, akkor szerintem nem "kötelező" megszűntetniük a tartást. Ha fizeti, hát fizeti a kötelezett, előrébb összességében nincs ezzel a végrehajtásban, sőt, hosszabbodik a behajtás, az neki (hosszú távon) biztosan rosszabb.

Ugyanakkor ha valahogy kiderül, hogy ezt a tartásdíjat visszakapja, az egyértelműen rosszhiszemű, végrehajtási fedezet elvonására irányuló ügylet, ez által büntetendő. Kérdés, mennyi az esélye, hogy kiderül. Nem sok.

banki tartozás miatt a bank majd utólag megpróbálhatja anyámon behajtani azt a pénzt, amit valójában apámnál landolt a letiltás miatt?

Nem, ő az adóstól hajtja/hajtatja be, amiből éppen lehet. Az édesanyádtól legfeljebb akkor, ha kiderül ez a trükközés. Akkor igen, felelhet ezért az összegért.

ha anyám esetleg lemond a díjról és később visszamegyünk egyetemre akkor a díj fizetésre újraindítható-e?

Ha a Ptk. szerinti feltételek fennállnak - tekintettel a 4:219.§-4:222.§ szakaszokra -, akkor igen.

jogos-e a gyerektartási arra a gyerekre, aki pályakezdő és a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tud elhelyezkedni?

Lehet jogos, ha önhibján kívül (!), önerőből eltartani nem tudja magát. Rokontartás. De ez nagykorú, nem tanuló gyermek esetén is igen ritka. El lehet helyezkedni, hogy megéljen, legfeljebb nem a szakmájában.

az apánk által felhalmozott tartozásokat mi örököljük-e?

Ha lemondtok az öröklésről (=szerződéssel, az örökhagyó életében) vagy visszautasítjátok az örökséget (az örökhagyó halála után), akkor nem örököltök semmit, és igen, végső esetben az állam örököl.
Ugyanakkor, ha elfogadjátok az örökséget, akkor az örökhagyó tartozásaiért főszabály szerint csak az örökség erejéig feleltek, a saját vagyonotokkal NEM. Vagyis több tarozást nem örökölhettek, mint az öröklött vagyon, legfeljebb visznek mindent a hitelezők (a többit bukják).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

vikkin # e-mail 2020.12.01. 16:37

Tisztelt ügyvéd úr!

Apám és anyám házasága alatt 3 gyerek szültetett, az óta elváltak, mind 3-an anyámmal éltünk, bírósági úton letiltással meg lett határozva a gyermektartásidíj. Az óta eltelt majdnem 2 évtized, mind 3 elmúltunk 18 évesek (25, 23 és 21 évesek vagyunk), jelenleg egyikőnk se tanul, de ketten egyetemen tovább tanulnánk, ketten aktívan dolgoznak. Apánkkal felületes pár hetente beszélünk kapcsolat van, de azon kívül más nincs. A gyerektartásit apám továbbra is fizeti mindhármunkra, de az elmúlt időben apám banki tartozást is felhalmozott, a bank elviszi apám pénzét viszont a letiltás miatt először a gyerektartásit vonják le és csak aztán a tartozást ezért apám nem akarja megszüntetni a gyerektartási fizetését, anyámmal egyeséget kötött, hogy a gyerektartásit kézpénzben visszaadja apámnak, de közben vannak ellenérzései.

Első kérdés: bíróság által határozatban kimondott gyerektartartásit ki állíthat le, pontosabban a 2 fél csak a bíróságon keresztül állíthatja le?

Második kérdés: a banki tartozás miatt a bank majd utólag megpróbálhatja anyámon behajtani azt a pénzt, amit valójában apámnál landolt a letiltás miatt?

Harmadik kérdés: ha anyám esetleg lemond a díjról és később visszamegyünk egyetemre akkor a díj fizetésre újraindítható-e?

Negyedik kérdés: jogos-e a gyerektartási arra a gyerekre, aki pályakezdő és a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tud elhelyezkedni?

Ötödik kérdés: az apánk által felhalmozott tartozásokat mi örököljük-e?

Az utolsó kérdésre próbáltunk rákeresni, mi azt találtuk, ha lemondunk mind hárman az örökségről (beleértve a vagyont és a tartozást is) akkor a tartozás örökös hiányában az államra száll.

Előre is nagyon köszönjük a válaszát.

rigoz # e-mail 2020.08.10. 14:04

De előtte tanácsos lenne kideríteni, hogy tanul-e, oktatási intézmény a külön élő szülő megkeresésére e körben köteles válaszolni. Persze, ha tetszik tudni hol tanul(t) a gyermek...

gerbera317 # e-mail 2020.08.10. 12:54

Ha a jogosult nem szólt önként, hogy "köszi, de most már elég", akkor valószínűleg harcolnod kell. Akkor meg úgyis szükséged lesz ügyvédre. Előtte persze megkérdezheted tőle, hogy most mi van, de túl sok jóra ne számíts.

Maxxter777 # e-mail 2020.08.10. 12:30

Sziasztok,
Lenne egy kérdésem. Már 18 éve fizetem rendszeresen a gyerektartási díjat a fiam után akit szinte soha nem láthattam, de nem is ez a lényeg. A gyerek már elvégezte a középiskolai tanulmányait de sajnos nem tudom tovább folytatja-e valahol a tanulmányait, mivel nem tartjuk a kapcsolatot.Azt olvastam,hogy ebben azt esetben van lehetőség a gyerektartási díj csökkentésére esetlegesen megszüntetésére, mivel a jelenlegi családomban van egy 4 és egy 15 éves eltartott gyerek.
Ha ez így van merre kellene elindulnom tovább ?
Válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.09. 11:06

Szerintem be kellett volna vonni abba a perbe az előző asszonyt is. Így gond lesz a végrehajtásban, azt súgja a jogérzékem, hogy neked csak a maradék jut.

www.kbs-ugyved.hu

anyamancs61 # e-mail 2020.03.09. 10:58

Nekem 50% ot ítélt. De mivel eddig nem fizetett így végrehajtó által kerül letiltásra a gyerektartás. A másik kapcsolatának a bírósági döntését nem tudom

Grave7 #   2020.03.09. 10:22

@anyamancs61: Mit mondanak a bírósági döntések?

anyamancs61 # e-mail 2020.03.09. 10:13

Üdvözlöm!
Érdeklődöm, hogy a páromnak egy másik kapcsolatából van 1 gyermeke, a mi kapcsolatunkból pedig 3 gyermek. Az életközösségek mindkét esetben megszűntek. A munkáltató által levont gyermektartás milyen százalékban oszlik el. Én a három gyermek után hány százalék gyermektartásra számíthatok.

drbjozsef #   2020.03.08. 08:14

Longiland,

A logikai láncolat egyszerű.
Ha tiltják a fizetésből, akkor azt végrehajtó (vagy a bíróság) rendelte el. Ha elrendelték, van végrehajtható okirat, ez esetben minden valószínűség szerint bírósági határozat. Ha van ilyen, akkor az érvényes egészen addig, amíg valaki érdekelt a megváltoztatását nem kéri. A bíróság feltehetőleg nem tudja, hogy az elválasztott szülők újra egyesültek.

Ha a gyerektartás fizetésének feltétele megszűnt (jellemzően amikor a gyerek abbahagyja a tanulást és dolgozni kezd), a jogosultnak KELL kérnie a bíróságtól a gyt. megszüntetését. Ha nem teszi, kérheti a fizetésre kötelezett is. Addig az a határozat érvényes.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.07. 23:35

Ne haragudj, de neked mi közöd hozzá?

www.kbs-ugyved.hu

Longiland # e-mail 2020.03.07. 17:19

Üdvözletem!
Olyan kérdéssel fordulok ide, hogy mi van abban az esetben ha válás megtörtént, a bíróság megállapította a gyermektartás mértékét, amit a munkáltató le is tilt a fizetésből, de 3 év után újra egy családot alkot anya, apa és a gyerek? Összeköltöztek és már 3 éve újra egy családot alkotnak. Egy lakcímen, együtt élnek. Ilyenkor nem kell megszüntetni a gyerektartás letiltását? Köszönöm a válaszokat.

gerbera317 # e-mail 2020.02.24. 14:48

A munkáltatód közvetlen bírósági letiltás alapján teljesít a nejednek. Ennek a megszüntetését kell kérnie a nejednek ugyanott, ahol annak idején a végrehajtást kérte: a bíróságnál. Nem kell nyomtatvány, nincs is ilyen. Negyedikes fogalmazási gyakorlatként kockás papírra, kézzel leírja: "Tisztelt Bíróság, kérem, hogy...", és postán elküldi a bíróságnak. Vagy befárad a bírósághoz, és ugyanezt jegyzőkönyvbe mondja.

egosumviaveritas # e-mail 2020.02.24. 14:41

Gyerektartás és annak megszüntetésével kapcsolatban kérnék segítséget.
20 éve elváltam a feleségemtől és a közös gyermekünkre gyerektartást állapított meg a bíróság. Ezt a gyerektartást a munkáltatóm vonta le és továbbította a volt feleségemnek.
Közben pár éve újra összejöttünk a volt feleségemmel ( töltött káposzta felmelegítése effektus :) ) ...és a gyerektartás továbbra is levonásra került...nem igazán foglalkoztunk vele úgyis közös kasszán voltunk-vagyunk , együtt élünk . A gyerek is felnőtt és saját keresettel rendelkezik. Most kitaláltuk az asszonnyal hogy megszüntetnénk ezt a gyerektartás dolgot.
Mi a teendőnk ? Hogyan kell nekifogni , bonyolítani? Van erre valami eljárásrend és formanyomtatvány ? Hova kell menni intézni stb... ?
Előre is köszönöm a válaszokat

Endzsi75 # e-mail 2020.02.24. 13:20

Akkor sem szakad meg a folyamatosság gyerektartasnál, ha a gyerek az elkezdett Msc mellett munkát vállal?
A teljesitőkepességnél mit vesznek figyelembe, ha épp nem vagyok beteg akkor kezhez kapok gyerektartás levonas utan 142 ezret amiből fenn kell tartanom egy lakast daganatos kezeles óta 5 ev nem tellt el az éves gyógyszerköltségem 150 ezer plusz a rendszeres kapcsolattartasnal a termeszetbeni tartás is megvalósul a fennmarado jövedelmemből tartom fenn magam es próbalom megtartani az egeszsegem. Tappenz esetén csak 8 nap esetén minimum 15 ezerrel csökken a jövedelmem. Premium adhato de amikor van ugyanúgy vonják belőle a letiltast ez éves szinten nettó max 280 ezer ami nekem marad. Emellett fixen kiadásom havonta pluszban a kisebbikre 7200. Ez így szepen hangzik, de ha táppenzre kerülök tartósabban az állapotom miatt premium nem jar, Plusz a jövedelmem jóval kevesebb. Nem tudom ebben az esetben hogyan itelhető meg a teljesitő képességem.

ObudaFan # e-mail 2020.02.24. 12:25

A folyamatosság nem szakad meg a külföldi tanulmányok miatt.
Viszont nyilván nem mindegy, hogy mennyit kell fizetni, tehát a teljesítőképességed a kérdés.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Endzsi75 # e-mail 2020.02.24. 11:21

A 2 fiam utan gyerektartast fizetek. A nagyobbik fiam felsőfoku alapkepzesben lediplomazott december 17-én. Ugyan tajekoztatott, hogy be kivan iratkozni Msc-re az egyetemre, de közben arról is hogy folyamatosan jelentkezik állashirdetesekre mimd diakmunka, mind normal munkahelyre. 450 ezer forintos bert kináló munkahelyet utasitott vissza decemberben, mert a diplomaosztó miatt nem engedtek volna el es emellé utazasokat terveztek be édesapával. A bökkenő ott kezdődött hogy mindehez közölte szeptembertől Koreába kiván Msc-re jarni amihez az itt megkezdett oktatast megdzakitja igy szerintem a folyamatosság semmikeppen nem áll fenn. Mindehez közölte hogy nem lesz elég a pénze. Koreaban ösztöndijasként lakhatasa ellatasa fedezesre kerülne. Én 2016-2017 között daganatos kezelesen estem át az egészségem megrendült a korabban 15-15% megitélt gyerektartást az erőmön felül fizettem ez nettó 61 ezer havonta. Plusz amennyiben tehetem tamogatom, de gyakran kerülök tappénzre. A fiam az elmult 2 evben egyetem mellett is folytatott kereső tevékenységet. Most beadtam a gyerektartas leállítását a bíróságra, de szeretnék tisztában lenni az esélyeimmel, az adott helyzetben.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.23. 16:58

Az vonhatja vissza a letiltást, aki elrendelte. (Segítek: nem a gyámhatóság volt.)

www.kbs-ugyved.hu