Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése

Ofizoli # e-mail 2019.09.11. 19:51

Mert az ügyvédem még a nevemet se tudja egy év után. Nem értesít semmiröl én telefonálok a bíróságra hetente hogy megtudjam hogy is áll az ügyem. Anyuka címét is nekem kellett kiderítenem hogy haladjon az ügy.a bíroságtól tudtam meg hogy született egy bírósági meghagyás amit már 2 napja elküldtek az ügyvédemnek. NEM SZÓLT!!! Azt mondta az ügyvéd,hogy az áll benne: 2019. szeptember 1.-töl nem kell fizetnem. Mikor én is elolvastam az állt benne,hogy 2018.szeptembertöl nem kell fizetnem. TANÁCSTALAN VAGYOK EZÉRT KÉRTEM ITT SEGÍTSÉGET!!!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.10. 22:51

Miért nem az ügyvédedet kérdezed?

www.kbs-ugyved.hu

Ofizoli # e-mail 2019.09.10. 21:54

Tisztelt Szakértő!

Egy olyan kérdésem lenne,hogy 2018 márciusában betöltötte a 18.életévét a gyermekem,szeptemberben már munkahelye volt így nem járt volna neki a tartásdíj. 2018 augusztus óta csak hitegetett az anyuka,hogy már elküldte a kérelmet a bíróságra a gyerektartás elmarasztalásáról. Ami nem történt meg!!! Azt mondta,"biztos sokáig tart beiktatni a levelet". Mi ügyvédet fogadtunk. Most ott tartunk 1 év alatt,hogy született egy bírósági meghagyás amibe az szerepel,hogy 2018. szeptember 1.-től nem kellett volna fizetni tartásdíjat. Mi fellebbeztünk mivel nem szerepelt benne,hogy visszakapjuk a 800.000 Ft-ot. Kérdésem a következő: jól tettem-e,hogy fellebeztem,így hatályba lép-e a meghagyás és hogy hogyan tudnám visszaszerezni a pénzemet?

aprilismajus # e-mail 2019.08.29. 16:51

Kedves Turulka, ha fia a vállalt kötelezettségeinek nem tett eleget (felnőttképzési szerződés), akkor jogszerű az iskola jogviszony-megszüntetése.

Az életpályára előkészítő képzés során joggal igényelhető a gyermektartás, lásd továbbtanuló nagykorú gyermek tartása. A gyermek huszonöt éves koráig, utána pedig rendkívül indokolt esetben.

Turulka #   2019.08.29. 13:57

Üdvözlet a Jogiszakértőnek
Fiam 22 éves, érettségire épülő OKJ-s tanulmányokat folytat. A 14. évét befejezte, de VIZSGAHALASZTÁST KÉRTÜNK a tervezett műtétek miatt (veleszületett rendelenesség, már sok műtétje volt). Tanulói jogviszonyát Június 30-val megszüntették, mivel lezárta a tanévet. Első kérdésem, hogy jogos-e ez az iskola részéről? A vizsgára való felkészülés végett még órákat fog látogatni, vizsgaanyagát el kell készítenie - animáció szak.
Ezzel elestünk a magasabb családi pótléktól, és e szerint a gyerektartásra se kötelezhető az apa. Vagy igen? Valójában a gyermek még nem rendelkezik semmilyen szakmával, még tanul, de nincs jogviszonya, munkát tanulmányai végett sem tud rendesen vállalni.
Válaszukat köszönöm.

sagota62@gmail.com

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.08. 17:58

Nem kell. Ha neki az jobb, fizethet is tovább. Vagy nem fizet tovább, és bízik az anyuka jóindulatában, hogy az nem indít végrehajtást.

www.kbs-ugyved.hu

Géza1 # e-mail 2019.08.08. 16:40

Tisztelt Szakértők!
Átolvastam számos hozzászólást de még mindig nem teljesen egyértelmű mi a teendő ha a tartásdíj fizetésére okot adó helyzet megváltozik. Adott a következő:

  • gyermek elmúlt 25 éves
  • befejezte felsőfokú tanulmányait (diploma), munkája még nincs
  • önállóan, saját lakásában él
  • tartásdíjat és az édesanyja házastársi tartást kap az elvált apától
  • amikor a bíróság megállapította a tartásokat kifejezetten a felsőfokú tanulmányok befejeztéig de maximum 25 éves életkorig szólóan tette
  • az édesanya nem jelenti be a bíróságnak, hogy megszűntek a fenti körülmények (gyermek 25+ és diplomás)

Kell-e most a tartásdíj fizetésére kötelezett elvált apának pert indítani vagy sem?

Köszönöm!!!

gerbera317 # e-mail 2019.07.16. 16:25

A végrehajtást kérő kötelessége bejelenteni a közvetlen bírósági letiltást elrendelő bírósághoz a jogosultság megszűnését. Egész konkrétan: Vht. 40. § (1) A végrehajtást kérő köteles a végrehajtandó követelés megszűnését és csökkenését haladéktalanul bejelenteni a végrehajtónak. Továbbá (2) bekezdés: (2) A végrehajtást kérő felelős a bejelentés elmulasztásából eredő költségért és kárért
Ha ő ezt elmulasztja, akkor a Vht. 41. § szerinti eljárásban lehet érvényesíteni a megszüntetés iránti igényt.

arpgr #   2019.07.16. 14:59

Kedves Válaszoló!
Ez lenne a kérdésem, hogy hol mikor és kinek kell kezdeményeznie a gyermek tartásdíj megszüntetését. Gyermekem 23 éves, most vette kézhez a diplomáját és befejezte nappali képzésen való részvételét. Jelenleg főállású munkát keres, de diák munka keretében most is dolgozik. Néhány hónapja már elköltözött az anyjától, aki tartásdíjat jelenleg is kapja (úgy tudom továbbítja a gyermek részére). A tartást kb.20 éve állapította meg bíróság, melyet letiltással fizetek. Azonban azóta azt módosította egy másik bíróság. Ezért szeretném kérdezni, hogy hova kell benyújtani a kérelmet, illetve kinek a gyermeknek vagy az anyának. Meg kell e várni a hallgatói jogviszony megszűnését illetve, hogy főállást szerez?

A választ előre is köszönöm.

drbjozsef #   2019.06.19. 09:16

ysofip,

Ha megegyezés alapján fizeted, akkor semmit nem kell tennetek.

Ha bírósági ítélet alapján fizeted, akkor a jogosultnak - feleségednek - kell ahhoz a bírósághoz fordulnia, amelyik a végzést hozta, és kérnie a gyerektartás megszüntetését.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ysofip # e-mail 2019.06.19. 08:30

Tisztelt jogi doktorok és fórumozók.

Szeretnénk megszüntetni a gyerektartás fizetését
közös megegyezés alapján.A volt feleségemmel.
Milyen papírok kellenek hozzá
és hova kell benyújtani a kérelmet. Vagy elég egy lemondó nyilatkozat. Kerestem erre vonatkozó posztokat de nem találtam.
Előre is köszönöm.

drbjozsef #   2019.06.03. 07:58

Lenazoe,

Bárki bármikor kérheti a gyermektartásdíj mértékének változtatását. Erre az exednek esélye akkor van, ha az életkörülményeiben valamilyen lényeges változás állt be a bíróság ítélete óta. Az, hogy "ő úgy gondolja", az kevés lesz. De ha van ilyen körülmény, lehet, hogy felemeli a bíróság.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Lenazoe # e-mail 2019.06.02. 21:16

Jó eszét nekem olyan kérdésem lenne a bíróság 20 hónapja elrendelte a gyerektartás fizetését ezzel nincscis semmi gond csak a volt párom úgy gondolja hogy a 20000 ből ezt megemelteti 35 40 re ilyen létezik előre is köszönöm hozzáteszem mellette van még egy négy éves kislányom

drbjozsef #   2019.05.24. 07:01

Pale,

A lányom 19 éves, 16 éve fizetek tartásdíjat, még 1 évig fog iskolába járni. A volt feleségemnél lakik, de úgy látom, hogy az anyja gyakorlatilag mindenre költ, csak a gyerekre nem.

Ha még középiskolába jár ÉS az ex háztartásában lakik, akkor Ptk.4:214§, 20 éves koráig törvényi vélelem miatt jár az exnek a gyerektartás.

Ez után kérhetné a gyerek a saját nevére HA önálló háztartást vezet. Ha az exed háztartásában él, akkor nem - akkor sem, ha szerinted ő nem a gyerekre költi.

Ha elköltözik, és önálló háztartást vezet, és a további feltételek fennállnak (továbbtanul, nincs rendszeres önálló keresete, etc), akkor igényelheti a saját részére.

Ez utóbbi esetben, és abban, amikor megszűnik a tartási kötelezettség bármilyen okból, elvileg a jogosultnak kell bejelentenie ezt a bíróságnak. Ha ezt nem teszi, szólítsd fel rá, ha akkor se, jelentse be az, aki az érdekelt (előbbi esetben a gyerek, utóbbi esetben Te).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.23. 20:15

Jogszabályi hivatkozás?

www.kbs-ugyved.hu

alfateam # e-mail 2019.05.23. 20:02

Azt hallottam, hogy a gyerek (mint nagykorú) kérvényezheti, hogy ő kapja ezentúl az általam fizetett gyerektartást. Igaz ez? Vagy én kezdeményezhetem ezt? Hol, kinél?
Igen igaz. Annál a bíróságnál amely tartásra kötelezett...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.23. 19:03

Nem igaz. De legalábbis nem így igaz.

www.kbs-ugyved.hu

Pale # e-mail 2019.05.23. 18:53

Tiszteletem! Elnézést kérek, biztos volt már hasonló ügy, de sok oldalt visszaolvasva sem találtam választ.

A lányom 19 éves, 16 éve fizetek tartásdíjat, még 1 évig fog iskolába járni. A volt feleségemnél lakik, de úgy látom, hogy az anyja gyakorlatilag mindenre költ, csak a gyerekre nem.

Azt hallottam, hogy a gyerek (mint nagykorú) kérvényezheti, hogy ő kapja ezentúl az általam fizetett gyerektartást. Igaz ez? Vagy én kezdeményezhetem ezt? Hol, kinél?

A másik kérdésem, hogy ha 1 év múlva befejezi a tanulmányait, akkor automatikusan megszűnik a tartásdíj fizetés (mivel nem lesz iskolalátogatási papírja) vagy nekem kell kezdeményezni a megszüntetést? Hol, kinél?

Előre is köszönöm, ha valaki tud válaszolni!

ObudaFan # e-mail 2019.05.13. 13:34

Biztosabb lenne a 25. év betöltése után.
Ld.: https://biroigyakorlat.blog.hu/…dit/14314119

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Hiroyuki #   2019.05.13. 11:32

Szép napot kívánok!

Segítségre lenne szükségem. Röviden vázolom a helyzetet?.
Nagykorú lányom [25 lesz decemberben] főiskoláját végzi amit már tavaly be kellett volna fejeznie.
Tavaly ősszel kérdeztem őt, hogy megvan-e a diplomája. Nem lett meg, arra hivatkozva, hogy egymásra épülő tantárgyakat nem tudott időben felvenni. Majd idén tavasszal lesz meg a diploma.
Pár napja ismét kérdeztem, hogy megvan-e a diploma. Most azért nincs meg, mert az egyik tanár miatt nem végezhet idén júniusban. Részletesebb okot nem tudok.
Mindig van valami ami miatt nem végez.
Ez a helyzet okot ad-e arra, hogy kérjem a gyermektartás fizetésének kötelezettségének megszüntetésére irányuló kérelmet?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.04.18. 08:08

Gyerektartás miatt a bér felét lehet levonni. Csak nem 30 ezer nettót keres az a kötelezett.

www.kbs-ugyved.hu

mesike32 # e-mail 2019.04.18. 08:01

Jó reggelt kívánok!
Szeretném megkérdezni ,hogy ebben a hónapban kell-e már kapnom gyermektartásdíjat?
A bírósági levélben az állt:A folyamatos gyermektartásdíj számításának napja:2019.04.01.
De van kb.15000Ft amit először le kell vonni a végrehajtó részére.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.04.10. 17:15

Te elég körülményesen tudod megszüntetni a kötelezettséget, ha egyáltalán. Annak kellene bejelentenie, akinek a kezéhez a bírósági határozat szerint fizetned kell.

www.kbs-ugyved.hu

Mickey1971 # e-mail 2019.04.10. 16:42

Üdvözlök mindenkit!
Szeretnék tanácsot kérni abban, hogy mikor szüntethetem meg a gyerektartást.Lányom 23 éves lesz idén, felsőfokú szakképzést végez/végzett.Az utolsó vizsgája nem sikerült,júniusban pótolja ,de a tanulói viszonya megszűnt március 31.-el.Tovább szeretne majd tanulni szeptembertől -amennyiben sikerül majd a nyelvvizsgája- ,alapképzésre menne LEVELEZŐN.Az én olvasatomban mivel március 31-től megszűnt a hallgatói jogviszonya,már nem kell gyerektartást fizetnem utána.A hangsúly a KELL szón van,ezután is támogatnám ahogyan tudom, ugyanis 18 éve tiltják a fizetésem 20%-át.Ezt a kötelező tiltást szeretném végre megszüntetni ami, ha el is indítom a folyamatot nem 1-2 hónap alatt fog lezajlani.Ex feleségem azt mondja szerinte amíg a gyerek(gyerek??) nem dolgozik addig jár neki a gyerektartás.Ez szerintem nem így van.
Kérdéseim: Mikor szüntethetem meg a gyerektartást? Kinek kell ezt kezdeményeznie? Mennyi ideig tart míg a bíróság erről végzést hoz?A fentiek alapján reális esélyem van arra, hogy megszüntesse a Bíróság a gyerektartást?Amennyiben a gyermekem elköltözik az exfeleségemtől a barátjához,az változtat-e valamit a feltételeken?
Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.04.09. 06:58

Úgy érted, ok lehet-e a megszüntetésre a házasságkötés. Igen, lehet.

www.kbs-ugyved.hu