Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.05. 22:08
ObudaFan # e-mail 2019.01.05. 21:08

Szerintem egy fél év csúszásnál még nem érdemes a megszüntetéssel próbálkozni, hacsak nem helyezkedik addig el.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

gjózsef68 # e-mail 2019.01.05. 15:05

T. Fórumozók!
22 éves fiam tartására vagyok kötelezett, aki felsőfokú tan. intézményben a Bsc képzéshez szükséges 7 félévet sikeres tantárgyvizsgákkal elvégezte. Önhibájából határidőre azonban a szakdolgozatát nem adta le, így záróvizsgát-államvizsgát sem tehet. Elmondása szerint azt a következő lehetséges időpontra pótolja /2019. május-junius/.
Szerintem azzal, hogy határidőre nem adta le a szakdolgozatot és nem államvizsgázhat a számára kijelölt 2019.01.02.-01.24. közötti időszakban a hallgatói jogviszonya megszűnt.
Köteles vagyok-e továbbra is fizetni a tartásdíjat a diploma megszerzéséig, aminek az időpontja előre nem is látható?

ObudaFan # e-mail 2018.10.23. 19:07

Havi 50e Ft plusz a teljes lakhatás az akár elegendő is lehet a teljes életvitel finanszírozásához, de ha nem elegendő, akkor is jelentős mérséklésre ad alapot.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

drbjozsef # e-mail 2018.10.23. 18:47

Vicamama,

az remélem nem is kérdés, hogy ha "segít" a vállalkozásban, és ezért "zsebpénzt" kap, akkor az bizony jövedelemnek számít.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.10.23. 15:10

A nagykorú gyermek tartásának a szabályai eltérnek a kiskorúétól. Például figyelembe kell venni a saját jövedelmét.

www.kbs-ugyved.hu

Vicamama172 # e-mail 2018.10.23. 14:51

Sziasztok!

20 éves nagylányom otthon van, szakmát tanul, közben besegít a családi vállalkozásba. Havonta 50.000 forint zsebpénzt kap. Édesapja gyerektartásdíjat fizetett eddig utána, de azt mondja, ha a gyereket a vállalkozásban foglalkoztatjuk, akkor a zsebpénz az tulajdonképpen jövedelem és akkor már nem jár utána a gyerektartásdíj és kéri a megszüntetését. Lehetséges ez? Vagy amíg tanúl a gyerek addig mindenféleképpen fizetnie kell utána a tartásdíjat?
Köszönöm!

ObudaFan # e-mail 2018.10.08. 13:26

Amíg kiskorú, addig mindenképpen.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Zsanett770131 # e-mail 2018.10.08. 13:25

Tisztelt Fórum!
Kérdésem az lenne hogy a férjemnek fizetni e kell a gyerektartást a volt feleségének ha a gyereknek megszűnt a tanulói jogviszonya kvázi kicsapták az iskolából. 17 éves és nem jár iskolába , otthon van . Köszönöm a választ.

ObudaFan # e-mail 2018.10.08. 10:09

Ha magasabb a jövedelme a külön élő szülőnek, az általában az életvitele alapján igazolható. Ha tudsz tanúkat megnevezni arra, hogy olyan életvitelt folytat, ami a bevallott jövedelméből nem finanszírozható, azzal előrébb lehetsz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

villingen # e-mail 2018.10.07. 05:39

Üdvözlöm.
A tény amit nem írtam le.Kilenc pert indított ellenem a volt férjem,amit bírói segédlettel meg is nyert.A saját gyermekeiről már az első tárgyaláson lemondott.A gyermektartást eddíg sem fizetett,és most sem akar. Több hónapra visszamenőleg akarja a felhalmozott tartozásának kifizetését,megúszni. Egyszer már sikerült neki.Nem létező céget adott meg valaki a bíróságon letiltásra,persze nem vezetett eredményre Közös tulajdonunk megosztásánál kizárt az ingatlanból-zárat cserélt-így a két gyerekkel lakás nélkül maradtam.A kislányomat és a fiamat is így tartottam el.És én akarom kizsigerelni?Szánalmas.Az is szánalmas,hogy a tetves bírók ebben segítenek.Mikor házas voltam,akkor is csk az én jövedelmemből éltünk,mert már akkor hazudozott,és másik "családjára" költötte összes pénzét,ami utólag kiderült.Amúgy a gyermekek gyűlölik,ahogy én is.
Attól még tény, a hamis igazolással,próbálja ezt a pert is megnyerni.

Szomorú örökös #   2018.10.06. 06:27

villingen

Ha az én privát véleményem érdekel, akkor nem értek veled egyet, mert a kérdésed alapján - „(külföldön dolgozik, nem ennyi a valós jövedelme stb)” - gyakorlatilag ki akarod zsigerelni a gyereked apját. Másrészről a gyerek apjával sem tudok azonosulni, hiszen jól láthatóan ki akar bújni a fizetés alól. Bár lehet már ismer téged és tudja, hogy neked semmi sem elég. Szerintem ha ő "leigazolja" a jövedelmét, a bíróság meg ezt elfogadja, akkor szerintem nem sokat tudsz tenni, mert a bíróság úgyis a rendelkezésre álló adatok alapján fog dönteni. De ebben én viszont már nem akarok nyilatkozni. Majd lehet jogi választ is kapsz rá.

Egy biztos, ebben a történetben a legnagyobb vesztes maga a gyerek, de ez a része már nem jogi, hanem morális kérdés. Ha a legjobbat akarnád neki, akkor nem a pénz után kajtatnál, hanem arra törekednél, hogy a gyerek nyugalomban cseperedjen, annak pedig nem a pénz az alapja, amit most jelen esetben éppen bírósági úton akarsz kicsikarni.

villingen # e-mail 2018.10.06. 05:48

Tisztelt Fórum!
Gyermektartás megszüntetése perében,az apa egy hamisított munkáltatói igazolással kívánja "igazolni"jövedelmi viszonyát,(megakarja szüntetni )viszont a bíró nem akarja ezt vizsgálni."Mivel a bíróság nem nyomozóhatóság alapon".Mit lehet tenni.Ha egyértelmű hogy az igazolás,hogy nem valódi,viszont a bíró nem akar tényleges vizsgálatot lefolytatni,arra vonatkozóan,hogy mennyi az apa keresete.(külföldön dolgozik, nem ennyi a valós jövedelme stb).Válaszukat köszönöm

ObudaFan # e-mail 2018.09.09. 18:04

A kiskorúra kellene, hogy fizessen. A nagykorúra meg hogy ő kérhet-e tőled hozzájárulást, az kétséges, ha a nagykorú dolgozik az iskola mellett. Ez attól függ, hogy milyen jövedelme van és milyen szükségletei.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Vivi81 # e-mail 2018.09.08. 08:49

Még annyit a hozzászólásomhoz,hogy úgy akarja a megszüntetését megoldani,hogy rávette a nagylányt ,hogy állandó lakcímét változtassa meg,jelentkezzen be hozzá,hogy azt tudják mondani,hogy apa tartja el, miközben a barátjával él ,aki igaz szintén tanul, második szakmán nappalin,középsuliban, már 21éves. De a tartózkodási címe a tényleges lakhelye marad. Nagy lányom technikum mellett a gyakorlaton kívül is dolgozik már. Elfogadják ezt a bíróságon?

Vivi81 # e-mail 2018.09.08. 08:21

Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni tőletek! Két lányomat válás után én neveltem. Férjem fizette a gyerektartást. Nagy lányommal nagyon megromlott a viszonyunk,semmiben nem fogadta el,amit én kértem tőle,nagy veszekedések lettek szinte naponta, érettségi után elköltözött a barátjához.Betöltötte már a 18at,és még nappalin tanul. Rossz viszonyunk ellenére,meg annak ellenére,hogy velem szinte alig tart kapcsolatot, felajánlottam neki,hogy továbbra is támogatom,de elutasítja,nem kell neki a pénzem! Az apja az ő részét a gyerek tartásról neki utálja,sőt amit utoljára kaptam a kezébe adtam,a családi pótlékot is saját maga kéri,lemondtam róla. Most 5hónap után apa sérelmezi,hogy mért kell mindkét gyereknek fizetnie,mert a kisebbik 16éves lány után az utána járót még utalja nekem,ha én a nagylánynak nem fizetek. A velem élő gyermekre nem akar fizetni,hogy akkor igazságos lesz, mert én nevelem őt,ő meg majd támogatja a nagylányt,mert vele nagyon jó a kapcsolata. Megteheti ezt? Az hogy nagylányom kér e tőlem tartást,összefügg azzal,hogy ő a kiskorú után fizet? Meg még új kapcsolatomból egy kisfiút is nevelünk,ez számít ez ügyben? Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.08.28. 12:46

Inkább csak a csökkentésre.

www.kbs-ugyved.hu

detti80 # e-mail 2018.08.28. 08:57

Tisztelt Szakértő!

Gyermektartásdíj kérdésben kérném a segítségét!

12 éve vált el a férjem, 1 gyermek született abból a házasságból. Állami cégnél volt alkalmazásban, így a váláskor megállapított 20% gyermektartásdíjat rendszeresen megfizette. A velem kötött házasságból 2 gyermekünk született ezután, így lejjebb vetettük a gyermektartásdíj összegét 16 %-ra. A férjem közben "nyugdíjba ment" korhatár előtti ellátást kap, amiből szintén rendszeresen vonják a gyermektartás díjat. Az előző házasságból született gyermeke a középiskolában 2-szer ismételt évet (tanulmányi eredmény miatt), most pedig elmondása alapján felvették 2 éves felsőoktatási intézménybe. Az anyjának ő az egyedüli gyermeke, de már fél éve nem lakik vele (eddig a barátja szüleinél lakott "a gyermek", jelenleg 21 éves). Szeptembertől albérletet keres és 6 órás munkát vállal a felsőoktatási tanulmányok mellett, így van-e esélyünk arra, hogy a gyermektartás díjat megszüntessük vagy ki kell várnunk még a 2 éves tanulmányait befejezi? Egyébként nem vagyunk biztosak abban, hogy amit levonnak gyerektartást, azt az anya át is adja a gyermeknek!

Válaszát előre is köszönjük!

Üdvözlettel,

SzakiPapa # e-mail 2018.08.28. 08:36

Tisztelt Szakértők!

Igyekszem röviden felvázolni a helyzetet: öt gyermekem van, két kiskorú, párommal közös akivel 16 éve együtt élünk. Eleinte az ő lakásában, 2008-tól közös házunkban, amire elég nagy összegű törlesztést kell fizetnünk közösen (173e).

2004-ben született ítélet előző házasságom felbontásáról, bíróság előtt kötött "egyezség" alapján. Eszerint kizárólagos tulajdonú lakásomban lakhatnak a három akkor még kiskorú gyermekem, és volt feleségem is. A lakhatás biztosítása melett pedig levonással megkapták még fizetésem 37.5%-át is.
Most a 3 gyermek közül mind nagykorú, a legkisebb is idén leérettségizett, a legnagyobb tekintetében pedig a múlt héten kaptam végzést, hogy megszűnt a tartási kötelezettség, mivel "befejezte tanulmányait"
(A "Tanulmányok" a két idősebbnél eddig is folyamatos évkihagyásokat és iskolaváltásokat jelentettek. Az pedig, hogy édesanyám temetésére 2012-ben csak a két kisebbik jött el, édesapáméra pedig idén már egyikük sem, és emellet töb mint egy éve a középső kivételével egyáltalán nem tartják a kapcsolatot sem, úgy gondolom megalapozzák az érdemtelenség fogalmát is akár.)

Tehát a kérdésem az lenne, milyen következő lépéseket javasolnak és milyen sorrendben?
Hogyan kellene a tartásdíj mértékét és indokoltságát újratárgyalni, ami figyelembe venné az ötödik legkisebb gyermekemet is, valamint azt, hogy a lakhatás biztosításával továbbra is jelentős mértékben kiveszem a részem a három nagykorú gyermekem, valamint volt feleségem tartásából is?? (Azt a lakást min 150e körül biztosan ki lehetne adni)
Nem akarok elzárkózni egyik arra érdemes gyermekem tartásától támogatásától sem, sőt a lakás esetleges eldása utáni bevételből már többször is felajánlottam nekik 40-50%-ot is.
De valahogy szeretném végre megnyugtató módon lezárni azt, amit a 2004-ben meglehetősen ultimátum-szerűen meghozott egyezség-ítélettel nem sikerült eddig.

Köszönettel várom tanácsaikat

ObudaFan # e-mail 2018.08.16. 20:06

AZ erdemtelenseg eselyes. Szabalyszeru kereseti kerelmet kell benyujtani a formanyomtatvany helyes kitoltesevel.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

yassie # e-mail 2018.08.16. 18:03

Tisztelt Szakértő!
3 gyermek után vonják tőlem a gyermektartást. A legidősebb 19 éves most végezte el a középiskolát, de egyébként már öt éve nem tartja velem semmilyen formában a kapcsolatot. Az anyukája szintén nem közöl semmilyen információt a gyermekekkel kapcsolatban. Elvileg a nagylányomat felvetté valamilyen intézménybe, de a testvérétől úgy tudom mégsem megy illetve halaszt egy évet. Beadhatom-e a bírósághoz a kérelmemet, hogy őrá vonatkozólag szüntessék meg a tartási kötelezettségemet? Milyen indokkal? Érdemtelenség, vagy hogy elvileg dolgozni fog? Helyileg az ő lakóhelyükön illetékes bírósághoz kell? formailag mit kell tartalmaznia a kérelemnek? Köszönöm a választ.

ObudaFan # e-mail 2018.08.01. 14:05

Ha van olyan mértékű jövedelme, ami fedezi a megélhetését, akkor igen, hiszen nem szorul tartásra. Azért biztosabb, ha megvárod a nagykorúságot.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Gambor # e-mail 2018.08.01. 11:31

Tisztelt Szakértő!

Gyermekem 18 lesz, külföldön él édesanyjával és szakiskolában tanul. Olyan szakiskolában ahol a képzés minimális időtartamú, túlnyomórészt dolgoznak, amelyért cserébe havonta többszázeurós jövedelmet kap.
Az anya nyilván nem fog beadni megszüntetés iránti keresetet.
Kérdezném, hogy van-e értelme beadnom megszüntetés iránti keresetet, amíg a gyermek a képzésben részt vesz.

ObudaFan # e-mail 2018.07.10. 13:23

Ezt leírod és érdemtelenségre is hivatkozol.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Judit41 # e-mail 2018.07.09. 19:57

Tisztelt szakértő!
Gyerektartás megszünésével kapcsolatban érdeklődnék ember tudom a lakcímüket, nincs róla semmilyen papírom, hogy végzett ezt máshonnan tudom.Nem is tudom kideríteni, nem mondják meg. Az volt a lényeg, hogy a gyerektartást fizessem. Van már 2 szakmája.Hogyan tudom így beadni a bíróságon a megszűntetési kérelmet?