Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


gyermektartásdíj fizetési kötelezettség megszüntetése

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.09. 11:06

Szerintem be kellett volna vonni abba a perbe az előző asszonyt is. Így gond lesz a végrehajtásban, azt súgja a jogérzékem, hogy neked csak a maradék jut.

www.kbs-ugyved.hu

anyamancs61 # e-mail 2020.03.09. 10:58

Nekem 50% ot ítélt. De mivel eddig nem fizetett így végrehajtó által kerül letiltásra a gyerektartás. A másik kapcsolatának a bírósági döntését nem tudom

Grave7 #   2020.03.09. 10:22

@anyamancs61: Mit mondanak a bírósági döntések?

anyamancs61 # e-mail 2020.03.09. 10:13

Üdvözlöm!
Érdeklődöm, hogy a páromnak egy másik kapcsolatából van 1 gyermeke, a mi kapcsolatunkból pedig 3 gyermek. Az életközösségek mindkét esetben megszűntek. A munkáltató által levont gyermektartás milyen százalékban oszlik el. Én a három gyermek után hány százalék gyermektartásra számíthatok.

drbjozsef #   2020.03.08. 08:14

Longiland,

A logikai láncolat egyszerű.
Ha tiltják a fizetésből, akkor azt végrehajtó (vagy a bíróság) rendelte el. Ha elrendelték, van végrehajtható okirat, ez esetben minden valószínűség szerint bírósági határozat. Ha van ilyen, akkor az érvényes egészen addig, amíg valaki érdekelt a megváltoztatását nem kéri. A bíróság feltehetőleg nem tudja, hogy az elválasztott szülők újra egyesültek.

Ha a gyerektartás fizetésének feltétele megszűnt (jellemzően amikor a gyerek abbahagyja a tanulást és dolgozni kezd), a jogosultnak KELL kérnie a bíróságtól a gyt. megszüntetését. Ha nem teszi, kérheti a fizetésre kötelezett is. Addig az a határozat érvényes.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.07. 23:35

Ne haragudj, de neked mi közöd hozzá?

www.kbs-ugyved.hu

Longiland # e-mail 2020.03.07. 17:19

Üdvözletem!
Olyan kérdéssel fordulok ide, hogy mi van abban az esetben ha válás megtörtént, a bíróság megállapította a gyermektartás mértékét, amit a munkáltató le is tilt a fizetésből, de 3 év után újra egy családot alkot anya, apa és a gyerek? Összeköltöztek és már 3 éve újra egy családot alkotnak. Egy lakcímen, együtt élnek. Ilyenkor nem kell megszüntetni a gyerektartás letiltását? Köszönöm a válaszokat.

gerbera317 # e-mail 2020.02.24. 14:48

A munkáltatód közvetlen bírósági letiltás alapján teljesít a nejednek. Ennek a megszüntetését kell kérnie a nejednek ugyanott, ahol annak idején a végrehajtást kérte: a bíróságnál. Nem kell nyomtatvány, nincs is ilyen. Negyedikes fogalmazási gyakorlatként kockás papírra, kézzel leírja: "Tisztelt Bíróság, kérem, hogy...", és postán elküldi a bíróságnak. Vagy befárad a bírósághoz, és ugyanezt jegyzőkönyvbe mondja.

egosumviaveritas # e-mail 2020.02.24. 14:41

Gyerektartás és annak megszüntetésével kapcsolatban kérnék segítséget.
20 éve elváltam a feleségemtől és a közös gyermekünkre gyerektartást állapított meg a bíróság. Ezt a gyerektartást a munkáltatóm vonta le és továbbította a volt feleségemnek.
Közben pár éve újra összejöttünk a volt feleségemmel ( töltött káposzta felmelegítése effektus :) ) ...és a gyerektartás továbbra is levonásra került...nem igazán foglalkoztunk vele úgyis közös kasszán voltunk-vagyunk , együtt élünk . A gyerek is felnőtt és saját keresettel rendelkezik. Most kitaláltuk az asszonnyal hogy megszüntetnénk ezt a gyerektartás dolgot.
Mi a teendőnk ? Hogyan kell nekifogni , bonyolítani? Van erre valami eljárásrend és formanyomtatvány ? Hova kell menni intézni stb... ?
Előre is köszönöm a válaszokat

Endzsi75 # e-mail 2020.02.24. 13:20

Akkor sem szakad meg a folyamatosság gyerektartasnál, ha a gyerek az elkezdett Msc mellett munkát vállal?
A teljesitőkepességnél mit vesznek figyelembe, ha épp nem vagyok beteg akkor kezhez kapok gyerektartás levonas utan 142 ezret amiből fenn kell tartanom egy lakast daganatos kezeles óta 5 ev nem tellt el az éves gyógyszerköltségem 150 ezer plusz a rendszeres kapcsolattartasnal a termeszetbeni tartás is megvalósul a fennmarado jövedelmemből tartom fenn magam es próbalom megtartani az egeszsegem. Tappenz esetén csak 8 nap esetén minimum 15 ezerrel csökken a jövedelmem. Premium adhato de amikor van ugyanúgy vonják belőle a letiltast ez éves szinten nettó max 280 ezer ami nekem marad. Emellett fixen kiadásom havonta pluszban a kisebbikre 7200. Ez így szepen hangzik, de ha táppenzre kerülök tartósabban az állapotom miatt premium nem jar, Plusz a jövedelmem jóval kevesebb. Nem tudom ebben az esetben hogyan itelhető meg a teljesitő képességem.

ObudaFan # e-mail 2020.02.24. 12:25

A folyamatosság nem szakad meg a külföldi tanulmányok miatt.
Viszont nyilván nem mindegy, hogy mennyit kell fizetni, tehát a teljesítőképességed a kérdés.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Endzsi75 # e-mail 2020.02.24. 11:21

A 2 fiam utan gyerektartast fizetek. A nagyobbik fiam felsőfoku alapkepzesben lediplomazott december 17-én. Ugyan tajekoztatott, hogy be kivan iratkozni Msc-re az egyetemre, de közben arról is hogy folyamatosan jelentkezik állashirdetesekre mimd diakmunka, mind normal munkahelyre. 450 ezer forintos bert kináló munkahelyet utasitott vissza decemberben, mert a diplomaosztó miatt nem engedtek volna el es emellé utazasokat terveztek be édesapával. A bökkenő ott kezdődött hogy mindehez közölte szeptembertől Koreába kiván Msc-re jarni amihez az itt megkezdett oktatast megdzakitja igy szerintem a folyamatosság semmikeppen nem áll fenn. Mindehez közölte hogy nem lesz elég a pénze. Koreaban ösztöndijasként lakhatasa ellatasa fedezesre kerülne. Én 2016-2017 között daganatos kezelesen estem át az egészségem megrendült a korabban 15-15% megitélt gyerektartást az erőmön felül fizettem ez nettó 61 ezer havonta. Plusz amennyiben tehetem tamogatom, de gyakran kerülök tappénzre. A fiam az elmult 2 evben egyetem mellett is folytatott kereső tevékenységet. Most beadtam a gyerektartas leállítását a bíróságra, de szeretnék tisztában lenni az esélyeimmel, az adott helyzetben.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.23. 16:58

Az vonhatja vissza a letiltást, aki elrendelte. (Segítek: nem a gyámhatóság volt.)

www.kbs-ugyved.hu

SelleyZ # e-mail 2020.02.23. 15:03

Jó napot!

Elváltam és tartásdíjat kell fizetnem bírósági tiltás útján két gyermekem után. Azóta új házasságból született egy gyermekem is. Időközben tavaly elhunyt a gyermektartásdíjra jogosult szülő, azaz a volt feleségem. A gyámhivatal lefolytatta a szükséges eljárását és a szülői felügyeleti jogom jogerősen feléledt.

A bökkenő az, hogy a tartásdíjat a MÁK még mindig vonja tőlem, számlán tartással, noha megkapták a gyámhivatal végzését.

Mi a teendő, mit tegyek hogy már ne vonják le a tartásdíjat, mikor a gyermekeket már én nevelem és nyilván magamnak nem kell tartásdíjat fizetnem. Úgy tudom, hogy az elhunyt a halálával elveszti a jogait, így a nevére szóló végzés is érvényét vesztette. Emellé a gyámhatóság is elvégezte a feladatát és a szülői felügyeleti jog feléledésével egyben felruházott a gyermekeim törvényes képviseleti jogával.

Mit kell tenni, hogy a MÁK ne tartsa vissza a tartásdíjat? Végigkerestem már mindent, de nem találok erre se jogszabályt, se jogesetet, se semmit.

Egyre nehezebb a helyzet, hiszen úgy kell eltartanom immár három gyermeket, hogy közben a tartásdíj nem kevés összege levonásra kerül. Jogszerű egyáltalán a MÁK eljárása?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.20. 07:13

mennyi összeg igényelhető vissza.
Mind. Bár jobb lett volna ebben a perben.

www.kbs-ugyved.hu

margareta0324 # e-mail 2020.02.20. 06:18

Jó napot!
Érdeklödnék a biroság kimondta hogy anyuának másfél évvel ezelött lekellett volna mondania a gyermektartást,apuka levélben kérte is ezt töle amit anyka nem tett meg apuka birosághoz fordult amiben döntés született hogy nem jár már a tartásdij,söt anyuka szobeli figyelmeztetést is kapott.
A kérdésem az lenne ilyen esetben mennyi összeg igényelhető vissza.
Nem foglalkozott volna apuka a tulfizetéssel de anyuka nem hajlandó elfogadni hogy a gyerek felnőtt van szakmája éretségije és most megfellebbezi az első foku itéletett.
válaszát elöre is köszönöm.

drbjozsef #   2020.02.16. 19:32

Igen, persze. Ööö... nem is félreérthető lett, hanem konkrétan az ellenkezője, valami mást akarhattam odaírni, de valóban. Akkor is jár.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.16. 19:28

ebbe nem számít bele, ha a tanulmányai miatt ideiglenesen nem nálad lakik

Azt akartad írni, hogy "beleértve azt is".

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.02.16. 19:10

Csáve,

Ez egy bírósági határozat. Ennek betartása kötelező, pontosan úgy, ahogy le van írva. Ha nincs benne határidő, akkor egészen addig, amíg valamelyik fél nem kéri annak megváltoztatását.

Tehát értelemszerűen : nem. Nem fizethet a gyereknek. Pontosabban, azt fizet a gyereknek, amit csak akar, nem tilos az, de a bírósági határozat szerinti összeget az ott meghatározott számlára köteles átutalni. Ez nem kívánságműsor.

Amíg a nagykorú gyereket saját háztartásodban tartod el (ebbe nem számít bele, ha a tanulmányai miatt ideiglenesen nem nálad lakik), addig nemigen van esélye hogy ezt megváltoztassák - kivéve persze, ha Te beleegyezel.

Hívd fel rá a figylemét, hogy a határozatot tartsa be, fizessen pontosan aszerint, és ha változtatni akar rajta, forduljon az azt kiadó bírósághoz. Ha nem teszi végrehajtást fogsz ellene kezdeményezni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csáve #   2020.02.16. 18:13

Szerződő felek megállapodnak abban, hogy x és y gyermekéveik az édesanya nevelésében és gondozásába kerülnek azzal, hogy a szülői felügyeleti jogot közösen gyakoroljak . A kapcsolatból született gyerekek tartásra szorulnak . Az apa kötelezettséget vállal hogy x és y gyermekei tartására 2013 április 1 tol , minden hónapban megfizet az alperes számlájára xy Ft ot gyermek tartás díj jogcímen . Ennyi köszönöm

Csáve #   2020.02.16. 18:07

Bocsánat de akkor jogában áll a gyereknek utalni a pénzt ? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.16. 18:01

Akkor visszavonásig. :)

www.kbs-ugyved.hu

Csáve #   2020.02.16. 17:47

Azt hogy meddig ? Konkrét időpont és konkrét életkor sincs meghatározva
Köszönöm

drbjozsef #   2020.02.16. 17:38

Csáve,

Komolyan csak egy sor, uszkve 40 karakter a bíróság határozata? És ezt min adták oda, post it cédulán? Vagy elpazaroltak rá egy egész A4-es oldalt, és a közepére írták ezt?
Nehéz elhinni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csáve #   2020.02.16. 17:38

Az alperes számlájára /az én vagyok/minden hónapban köteles átutalni a meghatározott pénzt !