Gyerektartás elmulasztás feljelentésére jogosult vagyok??


the big cat # 2004.11.02. 14:54

A tartás elmulasztása nem magánidítványra büntetendő bűncselekmény, akárki tehet feljelentést.

benko laszlo # 2004.11.02. 06:51

Sziasztok !

A történet röviden...
Elvált vagyok, a fiam a volt feleségénél van aki után gyerektartást fizetek. Válásunk után a volt feleségem új kapcsolatából megszületett fiam féltestvére aki után soha nem fizetnek gyerektartást., pedig minden elérhetősége, bejelentett jövedelme van a férfinak.
A volt feleségem próbálékozott a férfinál, mire az megfenyegette. Ezért nem meri feljelentenia a rendőrségen, mert fél.

Én ott vagyok közvetetten érdekelt a dologban, hogy az általam átutalt gyerektartás minden hónapban osztódik két felé.

Mindenki azt mondja nekem hogy én nem vagyok jogosult feljelenteni a férfit, hiszen közvetlenül nem az én sérelmem. Gyámhivatalhoz sem fordulhatok, habár a fiam öltözködése hűen igazolja a kialakult helyzetet ! Emiatt már fordultam a gyámhivatalhoz, de semmi nem történt.

Erre vonatkozóan valamit találtam a CD-jogtárban, ami szerintem pontosan azt mondja hogy mégis jogosult vagyok a családjogi törvények értelmében a feljelentés megtételére. Kérem olvassák el !!! Egy az egybe másoltam be ide.

Csjt. 67. § (1) A kiskorút illető tartási követelés iránt a kiskorú érdekében a gyámhatóság és az ügyész, a szülőt illető tartási követelés iránt pedig a szülő érdekében a jegyző és az ügyész is indíthat pert.
(2) Az a tartásra kötelezett rokon, aki a jogosultat saját háztartásában tartja és gondozza, a többi kötelezett ellen saját jogán is pert indíthat.
7. A tartás iránti igény érvényesítése

  1. A per indítására jogosultak köre

A Csjt. rendszerével összhangban álló Pp. 2. § (1) bekezdése szerint a bíróság a polgári ügyek körében felmerült vitát csak erre irányuló kérelem esetén bírálja el. Ilyen kérelmet rendszerint a vitában érdekelt fél terjeszthet elő. A Csjt. 67. § (1) bekezdésében megfogalmazott perindítási jogosultság a kiskorút és a szülőt illető tartási követelés előterjesztésére biztosít lehetőséget az ott meghatározott körben. A kiskorú gyermek tartására irányuló, más személy által történő igényérvényesítés, a gyermek cselekvőképtelen állapotából adódó jogérvényesítés lehetővé tétele, a kiskorú érdekét szolgáló szükségszerű felhatalmazás.
Ehhez képest a (2) bekezdés annak a tartásra kötelezett rokonnak biztosít perindítási jogosultságot, aki a jogosultat maga tartja és gondozza. Ez az egyéb rokontartás körében a tartást természetben nyújtó kötelezettet saját jogon megillető perlési jogosultság a jogosult érdekét szolgálja. Ez esetben a pert indító tartásra kötelezett kereseti kérelme az általa teljesített, de az őt személy szerint terhelő tartási kötelezettséget meghaladóan más személyt vagy személyeket terhelő tartásdíj megállapítására illetve megítélésére irányul. Ez a szabály a nagykorú gyermeket saját háztartásában ellátó szülő tartásdíj iránti követelésénél is irányadó.

Vagy rosszul értelmezem ??
Ha a fenti csjt. 67.§ (1) nem lehetbelekapaszkodni, akkor mi a megoldás?
Esetleg a férfit kellene feljelentenem zsarolás miatt ?

Előre is köszönöm a választ

Benkő Laci


viktor