Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Hagyatéki eljárás menete, ideje

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.10. 19:02

Felejtsd el.

www.kbs-ugyved.hu

Atip10h #   2019.06.10. 14:53

Kedves Mindenki!

Tehetek-e valamit, kisemmiztek-e, ez a kérdés.

1988-ban anyám és édesapám összeházasodott. Anyám tulajdonában lévő telekre együtt építkeztek, én 90-ben születtem. 90-ben is költöztek be az ingatlanba, melyhez azt konkrétan tudom, hogy a téglát édesapám vette. Az ingatlan 1/1 anyámé lett. Édesapám 1996. dec. 4-én hirtelen elhúnyt. 6 éves voltam. Anyám intézte a hagyatékot, mindent, hiszen gyerek voltam. Ezután hitelt vett fel az ingatlanra, ami bedőlt, majd eladásra kerüt.

Semmit nem kaptam az édesapám után. Keresem Google-on, hogy van-e bármi jogom, de a 96-ban élő rendelkezéseket nem találom.

Válaszokat köszönöm!

drbjozsef #   2019.04.07. 16:03

MFefe,

Ha te vagy az egyik testvér a 3-ból, akik elhunyt apjuk helyén örököltél a nagymamádtól, akkor :

Bevétel : 3.180.000.- Ft

Kiadás : az az összeg, ami a 2017-es hagyatéki végzésben az ingatlan értékeként a Te 1/6 részedre esik.

Jövedelem : a fenti kettő különbsége, ha a kiadás több mint a bevétel, akkor nulla.

Adója : a jövedelem 15%-a.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.04.07. 14:22

Milyen ingatlant?

www.kbs-ugyved.hu

MFefe # e-mail 2019.04.07. 12:07

Tisztelt Fórumozok!

Röviden:
Nagymamám 2017-ban meghalt, egyik fia örökölte az 50 %-át, a másik fia régebben meghalt, így 3 gyerek örökölte a maradék 50 %-át. 2018-ban eladtuk az ingatlant, melynek rám eső része 1/6-része 3 180 000 Ft.

Kérdésem:
Mekkora adót kell fizetnem. Az e-szja 161-es sorába mekkora összeget kell írjak?

Válaszukat előre is köszönöm.

Mátéffy Ferenc

tasziloo # e-mail 2019.01.25. 20:22

Hagyatéki ügyben alperesként a lakhelyem szerinti bíróság jár el. Idő közben a Budaörsi Járásbíróság mellett a tényleges lakhelyemen Érden új bíróság alakul. Az ügyem Budaörsön marad, de a kijelölt bíró, aki eddig vitte a polgári pert, átkerül az újonnal alakult érdi bíróságra. Az a kérdésem, hogy lehet e kérni az ügy áthelyezését Érdre, hogy a már képben lévő bíró vigye tovább az ugyemet, aki egyébként is már illetékes is lenne, ha most indulna a per?

Pamo # e-mail 2019.01.15. 19:22

Igen igaza van, bocsánat lehet nem jól fogalmaztam. Az ügy intézésének az irat beérkezését követően annak megkezdésére vonatkozó határidő. Természetesen nyitott a határidő a kiküldés után, mivel a közjegyző nem lehet felelős azért, hogy ki mikor veszi át és ezek függvényében mikor érkezik vissza.
Itt csak az, hogy tegyen legalább valami intézkedést, értem ezalatt hogy küldje ki aztán nem rajta múlik utána. Nem bántásként szeretném megjegyezni, elhiszem mindenki túlterhelt stb... de nekem is elkell végezni a munkámat időben. Bármely hatóságnál határidőben kell akár beadványt, akár előterjesztést, akár adóbevallást, beadni, és még sorolhatnám és sokkal szűkebb határidők vannak. Nincs mismásolás, vagy ha igen jön a bűntetés vagy a jogvesztő határidő. Sajnos nekem magas az igazságérzetem, és én mindenkivel szemben korrekten járok el, cserébe én is ezt várom. Túl nagy ezek szerint az elvárásom. Már belenyugodtam és várok, nem tudok mást tenni nincs választási lehetőségem.

drbjozsef #   2019.01.15. 13:40

Az biztos, hogy a 30 nap nem úgy 30 nap, ahogy Te gondolod (szerintem amúgy sincs ilyen, de a kamaránál biztos jobban tudják), nem onnan indul, hogy Te bemutattad az ítéletet.

Megszerkesztik a végleges hagyatékit, aztán kiküldik az érintetteknek. Ha nem veszi át, nem is keresi a postán, az önmagában ott csücsül két-három hetet (kétszeri kivitel, utána tíz nap várakozás az átvételre). Utána megy vissza a tértivevény a közjegyzőhöz.

De igazad van, amúgy ez nem atomfizika, hogy fél évig tartson.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Pamo # e-mail 2019.01.15. 13:27

Köszönöm, várok természetesen. A közjegyzői kamarát felhívtam 30 napot mondtak elméletileg, de túlterheltek a közjegyzők stb... Panaszt nem tettem csak érdeklődtem. Nem szeretnék feleslegesen zaklatni senkit, mindössze csak azt szeretném, hogy a törvényben előírt határidőt tartsák, mint ahogyan én is köteles vagyok betartani bármely hatósággal szemben. A 30 nap már letelt, és semmit nem küldött ki, tehát itt még olyanról nem is lehet beszélni, hogy xy a tértivevényt nem vette át. A postára itt nem lehet fogni semmit. A postát sokan bántják nekem sosem volt gondom velük. Nem szeretem ha mindig másra mutogatnak, ha valaki hibázik nem gond de akkor ismeje be kérjen elnézét és gyorsan javítsa ki...

drbjozsef #   2019.01.15. 11:43

Pamo,

simán elképzelhető, hogy ennyit várni kell.
Nekem anno olyan 6-7 hét volt, mire jogerős pecsétes példányt kaptam.

Valami olyanra hivatkoztak, hogy a posta nagyon sokat ül a tértivevényeken, és sokáig nem érkezett vissza (valami csomagban kapják vissza őket, nem értettem, de mind1).

Biztos kotlottak rajta pár hetet mire kiküldték, ha volt érdekelt, aki nem vette át másodjára sem, akkor meg kell várni a kézbesítési fikció beálltát, és erről a postától az igazolást, aztán megint kotlanak rajta.
(Szerintem az én esetemben is toltak el valamit, de be nem vallják, eléggé összevissza beszéltek néha indokokat, miért késik a dolog)

Igen, szerintem meg kell várni, hogy a végleges hagyatéki is jogerőssé váljon. Megtámadhatják elvileg most más okból, ami nem része az ítéletnek, szerintem azért.

Érdeklődj néha a közjegyzőnél, hogy érezzék a törődést, hivatkozz valamire, miért sürgős, de mindig nagyon udvariasan, nem szeretik a követelőző ügyfeleket...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Pamo # e-mail 2019.01.15. 10:49

Tisztelt Fórumozok!

Az ügy röviden: 2015-ben elhunyt édesapám rám kedvezményező végrendeletét a családtagok megtámadták, így 2016-ba ideiglenes hagyatékátadó végzést kaptam. A perben nyertes lettem az ítélet 2018.decemberben 01-én jogerőre emelkedett. Amit közjegyzőnek eredeti példányban bemutattam (lefénymásolta magának)
Azóta várom a végleges hagyatékátadó végzést hiába.
Ma hívtam telefonon érdeklődtem, mire azt a választ kaptam érdeklődjek majd 2 hét múlva.

Kérdésem a következő: Ebben az esetben a dokumentum beadásától számított hány napja van rendelkezni a közjegyzőnek? Így hogy bírósági végzés jogerős, kell-e a közjegyzőnek a hagyatékáadó végzésre határidőt nyitva hagynia hogy a végleges hagyatékátadó jogerős legyen?

Tisztelettel köszönöm válaszukat!

ancsa06 # e-mail 2018.10.29. 11:01

Nagyon szépen köszönöm.

ObudaFan # e-mail 2018.10.29. 09:55
ancsa06 # e-mail 2018.10.29. 08:23

Tisztelt Hozzáértők!
Lehetséges, hogy nem volt egyértelmű a kérdésem, ezért nem kaptam rá szakértői választ.Azt szeretném megtudni, hogy jövő hónapban esedékes hagyatéki tárgyalásra megfelel egy nyáron keltezett meghatalmazás? A külföldön élő hozzátartozó akkor volt itthon.
Köszönöm szépen: Ancsa

nonolet # e-mail 2018.10.28. 22:15

Életében még mindenki szabadon rendelkezik a vagyonával...
A családjára is bízhatta éppen.

Az ellenkezőjét neked kéne bizonyítani, ha BŰNCSELEKMÉNY történt szerinted.
Ami eléggé reménytelen ügy utólag.

- -

Az örökös alapban a halál pillanatában meglévő vagyonra+tartozásra jogosult csak.

Pár kivétel akad.
A köteles rész témakörben lehet velük találkozni főként.

- -

A temetési kötelezettség is egy külön műsor és vele a temetési költség kérdése.

A temetési költséget a HAGYATÉKKAL/ÖRÖKSÉGGEL szemben lehet érvényesíteni, ha kifutja.

Fetep32 # e-mail 2018.10.28. 21:19

Kedves Forumozók!
Teljesen ismeretlen számomra a kérdés, szerencsére nem volt eddig örökösödési tapasztalatom, azonban sajnos most én sem tudom milyen úton induljak el. Volt férjem nemrég hunyt el. Egyetlen örököse van, kiskorú kislányunk, hiszen ő az egyetlen gyermeke, végrendelet nem készült, azonban családja halála előtt pár héttel minden vagyonát készpénzé tették, hivatkozva keresőképtelenségére és a tartozásai kiegyenlítésére. Igaz számomra az is kérdéses miként lehetséges, mert hónapok óta korházban feküdt és komoly kommunikációs és mozgási gondokkal is küzdött. Sejtéseim és félelmem szerint sem az ingatlanból, sem a ingóságokból (értem itt elsősorban az értékesebb elektronikus készülékeket: hifit, mobilt, számítógépet) semmi nem marad behajthatóan az örökségből. Én a gyermekünk gyámjaként, az ő érdekében mit tudok ilyenkor tenni és milyen úton induljak el? A hagyatéki eljárásról sem tudok semmit. Azt nekem kell elindítani, vagy automatikusan elindul?
Köszönöm.

partizan01 # e-mail 2018.10.22. 16:42

Köszönöm szépen a választ.

Andrea

ObudaFan # e-mail 2018.10.22. 15:08

Ha igazolható, hogy ezek a vagyontárgyak megvoltak, édesapád tulajdonában voltak és elvitték őket, akkor akár feljelentést is lehet tenni, illetve párhuzamosan az ingók kiadása iránt polgári pert lehet indítani.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

partizan01 # e-mail 2018.10.22. 14:23

Kedves Fórumozók,
Gyakorlatlan vagyok hagyatéki ügyintézésben és a következők végett kérem segítségeteket:
édesapám elhunyt, a testvére felajánlotta segítségét a temetkezés szervezésében, mivel őt kérte meg anno erre apa és ehhez egy megtakarítási biztosítás fedezetet nyújtott részére amiben kedvezményezett is volt.
A napokban ébredtünk fel jóhiszeműségünkből, mivel mi több mint 100 km-re tartózkodtunk a helyszíntől, és bíztunk a rokonban.. hagyatéki értékbecslővel egyszerre járhattunk az ingatlanba és akkor tapasztaltuk és tudtuk meg a következőket: arany ékszereit, óráját ,antik kristályokat, készpénzt stb. a nagy néni és a többi család tag elvitt az ingatlanból. (Mi addig ki voltunk zárva a házból!)
Mit tehetek kérek szépen (ezt nem biztos, hogy meg tudom tenni , mert nagyon dühít a kedves rokonok viselkedése), vagy rendőrségi feljelentéssel élek, fotókkal, tanúkkal igazolva hogy ott járt és vitte a fenti dolgokat... vagy a hagyatékot intéző közjegyzőhöz kell fordulnom.
Eredeti halotti anyakönyvi kivonatot sem adja át a rokon, amit nem értek.
A lopást megkoronázva, apám végakaratát meghazudtolva a kedves rokon zsebre tette a megtakarítási biztosítást, és benyújtotta a hagyatékba a temetési számlákat...
Bocsánat a terjedelemért, segítségeteket előre is köszönöm.
Andrea

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.10.16. 06:49

Egy pillanat.

www.kbs-ugyved.hu

ancsa06 # e-mail 2018.10.15. 21:39

Tisztelt Hozzáértők!
Hagyatéki tárgyalással kapcsolatban lenne kérdésem. Amennyiben az egyik örökös meghatalmazza örököstársát még a hagyatéki tárgyalás előtt, hogy nevében eljárjon, mennyivel korábbi keltezéssel készülhet a meghatalmazás, amelyet elfogad a közjegyző?
Köszönöm szépen a választ.
Ancsa

Kata20000 #   2018.09.29. 13:49

Nem tudja, csak feltetelezte.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.09.28. 13:31

Na, valaki megint jobban tudja. De akkor miért kérdez?

www.kbs-ugyved.hu

Kata20000 #   2018.09.28. 12:31

Azert ez nem ilyen egyszeru. ha alkepviselokent jart el, es az elo csaladtagokat felelossegre vonjak a ki nem jelentett tag miatt, az buncselekmeny gyanujat veti fel. es azon a ponton azert nagy valoszinuseggel utananez a hatosag, miket kovettek el a tagok.

drbjozsef #   2018.09.26. 07:08

Ha xy nem jogosult cégjegyzésre, akkor a cégből Ő biztosan nem tudott kimenteni egy fillért se. Legfeljebb az édesanyja.
Ha a károsultaknak a céggel volt jogviszonya, nem xy-nal, akkor a cégen kell keresniük a kárukat, és mit se számít, hogy xy hol bujkál.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.