Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Köteles rész

ObudaFan # e-mail 2019.11.01. 14:20

Zsanett87

Pernyertesség esetén követelhetitek a másik féltől.
Látatlanban nem lehet megmondani, hogy elveszíthetitek-e a pert. Csak hogy egy példát mondjak: senki nem fogja látatlanban tudni azt, hogy van-e a másik félnek pl. olyan követelése, amit az igényetekbe beszámíthat.

Kötelesrészről bővebben: https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Zsanett87 # e-mail 2019.10.14. 15:57

Sziasztok

A következő kérdéssel kapcsolatban fordulok segítségért.
A férjem édesapja 2018 áprilisban elajandekozta a lakását a másik gyerekének, az év szeptemberben meg is halt. Na most ugyebár jár a férjemnek a köteles rész. A hagyatéki eljárás során a testvére ezt nem ismerte el igy nyújtottunk be az idéglenes hagyatekatadastol számítva 30 napon belül a bíróságra egy keresetet. Ez egy kézzel irott keresetlevel volt, illetéket sem vettem rá mivel nem tudtuk mennyit kell fizetni. Most jött egy levél h formanyomtatvanyon nyújtsuk e a keresetet valamint illetéket kellene fizetnünk. 6 % ami a mi esetünkben 54.000 Ft. Ezt tudjuk majd követelni a testvértől? Mert ugye bár nem a mi hibánk h nem fizette ki a közjegyző keresere. Van e valami olyan ok ami miatt nem járhat a köteles rész esetleg. Tehát az erdekel hogy esetleg elvesztjük a pert es nekünk kell fizetni perköltséget is. (a testvér arra hivatkozott hogy azért nem fizet köteles részt mert az edesapjuk eleteben nagyon sokat segített a férjemnek, ő fizette ki a temetést is stb stb.)
Köszönöm a segítséget

drbjozsef #   2019.08.22. 19:24

arazsman,

Szerintem a közjegyzőnek van igaza. Eddig is 100%-ban örökös voltál, a hagyaték téged illet. A köteles részt a Ptk. kötelmi jellegű igénynek tekinti, ami végeredményben pénzkövetelés. Akár nem örökös, csak 10 éven belül megajándékozottakkal szemben is.

Értem, mire gondolsz, hogy a köteles rész is egyfajta "hagyatéki teher", és akkor az passzívaként beleszámított, most meg majd nem.

De szerintem nincs igazad. A köteles rész is csak bíróságon érvényesíthető megállapodás hiányában, nem része a hagyaték átadásának. Így annak semmissége miatt is neked kell pert indítanod. A hagyaték marad, csak a pénzkövetelés mégsem jár. Vagyis ha önként nem fizeti vissza, amit megtehetne, a per marad csak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

arazsman # e-mail 2019.08.22. 18:56

Édesanyám végrendeletében egyedül engem nevezett meg örökösének.A közjegyző a testvéremet köteles részre jogosultnak említette, aki elhallgatta, hogy még édesanyánk életében előzetesen, beszámítási kötelezettséggel már megkapta örökrészét. Az iratok később előkerültek, kértem a hagyatéki eljárás megismétlését, de a közjegyző elutasított azzal, hogy csak polgári perben érvényesíthetem igényemet.A hagyatéki eljárás megismétlésére csak akkor kerülhetne sor, ha e tény elbírálása során változna a hagyatékban való részesedésem aránya.

A Ptk. szerint a hagyatékot, mint egészet kell átadni, tehát nemcsak az aktívumok, hanem a passzívumok is a hagyaték részét képezik. Nemde? Ha mégsem jogosult az öcskös köteles részre, akkor 100% a hagyatékban való részesedésem aránya. Én így gondolom.

drbjozsef #   2019.08.22. 15:22

arazsman,

A köteles rész nem része a hagyatéknak. Már ha úgy értem, ahogy gondolom, hogy te érted.

Nem tudnád kicsit konkrétabban?

A hagyatékból való részarányod nem változik. Úgy érted, hogy neked köteles részt kell fizetned, de valamelyik örököstársadnak nem? Miért?
Szerintem a köteles rész a teljes hagyatékot "terheli", hirtelen nem látok olyan esetet, ami ilyet okozna.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

arazsman # e-mail 2019.08.22. 14:48

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem: a hagyaték része-e a köteles rész?

Magyarán:megváltozik-e a hagyatékban való részesedésem aránya attól függően, hogy kell-e, vagy mégsem kell köteles részt fizetnem? A hagyatêki eljárás megismétlése miatt kérdezem.

Érdeklődve várom a választ.

drbjozsef #   2019.08.22. 13:39

Nem én írtam, hogy elismerte.
Márpedig ha elismerte, akkor jogalappal hivatkoztak rá.
Elismert volna olyat, ami nem igaz?

Mindenesetre ha visszautasított, akkor ez a hajó elment.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.08.22. 12:32

Georgina91,

Ha visszautasította az örökséget, akkor az ő része szétoszlik a többi örökös között, nem az ő gyermeke fogja kapni.

Most, hogy elcsepegtetted azt, hogy "elismerte, hogy az életközösség megszűnt", az mondanám, jól is tette, mert nem is lett volna értelme elfogadnia, ha a többi örökös ezt (jogalappal) állította.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.08.21. 12:13

Georgina91,

Nem, nem, a visszautasítás és a lemondás két teljesen külön jogintézmény.

Esetedben a lemondás MÁR nem jöhet szóba, ha valós az, hogy "van egy elhunyt férj".

Pont a visszautasítás az, amire te gondolsz : visszautasítani egy egyben lehet az egész hagyatékot, vagyont is, tartozást is, mindent. De ilyen esetben nem lehetséges jelölni senkit, hogy ki örököljön helyette. Nem lesz örökös, kiesik az örökségből mintha nem is lenne.

Ha van vagyon, vagy több a vagyon, akkor mi értelme lenne az özvegy visszautasításának? Fogadja el a hagyatékot, és akár ott a hagyatéki tárgyaláson, egy okiratban, "lemondhat" (de ez a lemondás nem a jogi "örökségről lemondás" intézménye, ezért raktam idézőjelbe) a gyermeke javára. Ami valójában jogilag egy ajándékozás lesz, de egyenes ági rokonok között ez illetékmentes, nincs többletköltsége, legfeljebb a közjegyzőnek kell egy kicsit többet fizetni.
De akár utána, később is nekiajándékozhatja (akár bizonyos haszonélvezet fenntartásával).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.08.20. 16:34

Biztos visszautasításra írtam ilyet?
Nem lehet, hogy örökségről lemondásra?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.20. 09:48

Mondom, mintha nem is lenne. Mintha soha nem is lett volna.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.19. 18:35

Ez esetben az özvegy része növekmény lesz. Úgy kell elosztani a hagyatékot a többi örökös között, mintha ő nem is lenne.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.07.27. 13:49

citi,

A főszabály szerint az ajándékozáskori értéket nézik, de a bírói gyakorlat az, hogy ha jelentős eltérés van aközött és az örökhagyó halálakor érvényes érték között, akkor az utóbbit veszik figyelembe. Ez neked jobb most.

Viszont, a tényleges öröklés csökkenti a köteles részedet. Vagyis, ha egyébként örököltél annyit más vagyonból, ami a teljes vagyonra számított köteles részedet eléri, vagy meghaladja, akkor nem jár már további köteles rész.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.27. 11:21

A köteles rész alapja a hagyaték nettó értéke plusz mindannak az értéke, amit az örökhagyó a halálát megelőző tíz évben bárkinek ingyenesen juttatott. A köteles rész a harmada annak, amit a jogosult törvényesen örökölne.

www.kbs-ugyved.hu

citi # e-mail 2019.07.27. 10:24

Érdeklödnék,hogy édesanyåm juniusban meghalt. A testvéremnek ajándékozta a lakását 2016-ban haszonélvezet nélkül.Köteles részre jogosult vagyok.Ha igen ez mekkora öszeg.2016-ban 8000000ft volt az ára.köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.24. 20:34

Még ügyvéd se feltétlenül kell hozzá. De ekkora hozzáértéssel tényleg nagyon ajánlott.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.07.24. 14:44

Bármilyen ügyvédhez mehettek.
A régebbi keltezésűt felülírja az újabb (már amennyiben a rendelkezett vagyontárgyak azonosak).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tutis # e-mail 2019.07.24. 12:46

ügyvédnél írt és letétbe helyezett végrendeletről van szó, sajnos az ügyvédet hajlott kora ellenére nehéz elérni, illetve a legegyszerűbb megoldás érdekelne engem, hogy az öröklés tekintetében ne legyen gond az ingatlannal.
A rossz viszony miatt valószínüleg igényt tartanának mindenre amire csak tudnának, ezt szeretnénk valamilyen módszerrel kizárni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.23. 14:25

Kőbe van vésve az a végrendelet? (Nem mintha az bármi különbséget jelentene.)

www.kbs-ugyved.hu

tutis # e-mail 2019.07.23. 13:17

Üdvözlöm. A következőben kérnék információt:
Édasanyám évekkel ezelőtt végrendelkezett, rám 70%-ban, bátyámra 30%-ban az ingatlan ügyében, ingóságot 100%-ban rám hagyta a végrendeletben. Időközben bátyám elhunyt, egy kislányt és feleséget hagyva maga után.
Mivel rossz a kapcsolatunk velük, és tartunk a köteles résztől, nem szeretnénk semmit odaadni anyukám halálesetekor, de ha tudom van köteles rész feléjük is, azaz a gyerek örökli az elhunyt bátyám miatt a részét..
Hallottam egy olyan lehetőséget hogy anyukám elhalálozása esetére ajándékozási szerződést ír a nevemre, melyben az ingatlan teljes egészében rám szám. Ez lehetséges-e, illetve nem mond-e ellent a régi végrendeletnek.

Sombokor # e-mail 2019.07.23. 10:28

Kovács_Béla_Sándor

Ha már ilyen szépen elmondtad, hogy rossz, akkor a kérdező kedvéért igazán leírhatnád, hogy miben rossz.

Pl. hogy első körben a saját leszármazóihoz kerül az örökség, ha visszautasítja, és csak ha nincsenek ilyenek vagy azok is visszautasítják, akkor oszlik meg a többi örökös között? (Nem vagyok benne biztos, de felteszem ez lehet.)
Vagy hogy írásban is visszautasíthatja az örökséget a hagyatéki lezárultáig, a közjegyzőnek küldve?

Az első meg nem említése valóban hiba a részemről, mert ettől, hogy a kérdező nem említette, hogy vannak gyerekei, még lehetnek.

Ami a köteles részt illeti. OK, nana. Miért nana? Nincs végrendelet, feltehetően semmilyen más az öröklést befolyásoló rendelkezés vagy ajándékozás sem (a kérdező mindenesetre nem említett ilyet). Akkor egyszerűen van egy öröksége. Milyen jelentősége van ez esetben a köteles rész fogalmának?

drbjozsef #   2019.07.23. 10:21

KBara74,

Köteles részt nem kell visszautasítani. Azt hivatalból nem veszik figyelembe, kizárólag csak akkor, ha hivatkozol rá. Ha nem kéred, nem kapod.

Szerintem nem (csak) köteles részt akarod kérdezni, hiszen ha nincs végrendelet, akkor törvényes örökös vagy.

Ha édesanyádnak akarod juttatni a törvény szerinti örökségedet, akkor talán a legegyszerűbb, ha elfogadod az örökséget, és édesanyádnak ajándékozod. Ha ezt elmondod a közjegyzőnek (laikusul : "édesanyám javára lemondanék az örökségemről"), akkor azt abban az okiratban egyben el is lehet intézni.

Viszont ez esetben van egy fontos dolog : _elfogadtad_ az örökséget, tehát ha van tartozás, vagy akár KÉSŐBB előkerülne édesapádnak tartozása, akkor az örökséged (amit elajándékoztál) erejéig a saját vagyonoddal is felelned kell érte. Ha nem nagyon számítasz ilyenre, akkor jó lesz így.

Visszautasítani a teljes hagyatékot is lehet, ez esetedben akkor jó megoldás, ha nincs se testvéred, se gyermeked/unokád/leszármazód. Ez esetben nem terhel semmi, nem leszel örökös, kiesel, és helyeden édesanyád örököl.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.23. 09:05

Az örökséget visszautasíthatod a hagyatéki tárgyaláson (ott kell lenni), és akkor a többi örökös között dobják szét a részed.
Ez sem jó. A visszautasítás következménye a kiesés az öröklésből, ami nem feltétlenül jelenti, hogy az örököstársak örökrésze nő meg. (Első körben nem azt jelenti.)
Ja, és nem kell személyesen részt venni a hagyatéki tárgyaláson a visszautasításhoz.

Ezt szépen összehoztad egy rövidke hozzászólásban.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.23. 09:02

Ha nincs végrendelet, akkor nem jön képbe a köteles rész.
Nana.

www.kbs-ugyved.hu

Sombokor # e-mail 2019.07.23. 07:48

KBara74

Ha nincs végrendelet, akkor nem jön képbe a köteles rész. Egyszerűen örökség van.
Az örökséget visszautasíthatod a hagyatéki tárgyaláson (ott kell lenni), és akkor a többi örökös között dobják szét a részed. Ha az egyetlen másik örökös az édesanyád, akkor ő kapja az egészet.