Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Köteles rész

Buksi07 # e-mail 2021.03.14. 10:19

Köszönöm.

drbjozsef #   2021.03.13. 11:52

Buksi07,

Nem jár.

Köteles rész az örökhagyó leszármazójának, házastársának, és - bizonyos feltételek esetén - a szülőjének jár.

Neked, mint unokaöccsnek, sajnos nem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Buksi07 # e-mail 2021.03.13. 07:42

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném a segítségüket tanácsukat kérni az alábbi előttem álló hagyatéki ügynek.
Édesapám 1998-ban meghalt. 5 Nővére vol akik közül már mindenki elhalálozott. Az utolsó nővére tavaly októberben halt meg. Gyermeke nem volt. Az Önkormányzat elküldte a hagyatéki leltárt. Az örökösök az elhunyt testvérének a gyermekei (köztük én és még három unokatestvérem). A pontos leltárt még nem tudom mert az értékpapír számlának az összegét még nem küldte el a bank. Volt egy háza Budapesten amit az egyik örökös gyermekeinek ajándékozott 2020.03.30-án amit el is adtak még 2020.08.30-án. A kérdésem a következő. Az elajándékozott ingatlan után igényt tarthatok-e köteles részre ha az nem az örökösök valamelyikéhez került hanem annak gyermwkeihez? Ha igen ezt hol kell jeleznem?
Köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.03.12. 21:14

Másik fia jogosult-e köteles részre,
Jogosult lehet. Ha meghal az örökhagyó. És az ajándékozást követő 10 évben belül hal meg. És az amihez a jogosult a hagyatékból egyébként jut, nem éri el a köteles része értékét.

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2021.03.12. 21:06

Az elhúnyt felesége 15 éves kiskorú gyemekével lakik a a lakásban, ahol az Édesanya holtig tartó haszonélvezettel rendelkezik és a mentők onnan vitték kórházba.

Na az lesz majd szerintem örökség tárgya és akkor az özvegy eltolhatja a biciklit, ha azt megítélik, mint hagyaték. Mehet a nyaralóba, ahol az özvegy férje ajándékozással tulajdonos lett.

bermuda háromszög #   2021.03.12. 20:49

Csak ápolja nyugodtan, hiszen az édesanyja.
10 éven belül az ajándék beszámít, hiába ajándékozta el.
Még él tehát nem lehet tudni, hogy be fog-e számítani.

Merti741 # e-mail 2021.03.12. 20:24

Tisztelt Válaszadó!

Nagyon szépen köszönöm a választ. Vaóban nem etikus a köteles részről beszélni.

Az özvegy reszéről viszont helytálló a kijelentés, hogy a kórházban lévő ajándékozó Édesanyáról a másik fia gondoskodjon, aki tulajdonképpen ki lett zárva az örökségből az ajándékozás miatt?

Én ezt el tudom fogadni, ha ilyen a törvény.

Szomorú örökös #   2021.03.12. 19:12

Merti741

Azért még laikus fórumozóként is az én véleménye, hogy mindig az alapszabály szerint életében mindenki azt csinál a saját vagyonával, amit akar. Arra jogot formálni sem életében az örökhagyónak, sem pedig utólag nem hinném, hogy bárkinek jogi alapja lehet. Azt utólag a leszármazottak által kritikával illetni, kétségbe vonni nem igazán jogos és etikus.

a 2 testvér lett volna az örökös

Igen, „lett volna”, de ezt anyuka másként gondolta, nem beszélve arról, hogy ő még él, úgyhogy ezt kétségbe vonni, megtámadni nem lesz egyszerű. De mivel a tulajdon-bejegyzés már megtörtént, a nevezett testvér meghalt, így milyen köteles részről is beszélünk? Hiszen anyuka még él, aki után esetleg ilyen felmerülhet...

Merti741 # e-mail 2021.03.12. 19:00

Tisztelt Szakértő Úr!

Igaza van, nem a legegyszerűbben fogalmaztam meg a történetet, amiért elnézését kérem nekirugaszkodom.

Édesanya 86 éves, egyik gyermekének ajándékozta ingatlanát 2020. szeptemberben. Megajándékozott fia kb. 2 hete elhúnyt, felesége, gyermekei vannak.

Édesanya jelenleg kórházban van, (Covid 19).

Másik fia jogosult-e köteles részre, mivel a 2 testvér lett volna az örökös?

Köszönöm válaszát

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.03.12. 18:28

Majd ha lenyesegetted a tényállásról a teljesen felesleges részleteket, és tisztáztad, mit is akarsz kérdezni, visszatérhetünk az ügyre.

www.kbs-ugyved.hu

Merti741 # e-mail 2021.03.12. 17:30

Tisztelt Szakértők!

Szeretném véleményüket, illetve segítségüket kérni az alábbi ügyben:

Közeli rokonom 53 éves családos, egy kiskorú gyermeket nevel. Sajnos az ikertestvére a napokban Covid 19-ben elhúnyt. Édesanyja, aki 86 éves az elhúnyt családjával él abban a lakásáában, ahol holtig tartó haszonélvezettel rendelkezik. Mivel Ő is elkapta a Covid 19-et, kórházba került, állapota válságos, de még hála a Jóistennek életben van.

Az Édesanyának egy több millió Ft-os ingatlan nyaralója volt, mivel kiderült, hogy 2020. szeptemberben ajándékozási szerződssel az ellhúnyt testvérr iratta.

Rokonomnak sajnos most van éppen elég fájdalma és nem tud jogorvoslatot keresni. Ő és családja nem voltak rossz viszonyban az Édesanyával, sőt többször elhangzott, hogy a nyaralót azért nem adja el idős korában, mert az a 2 fia öröksége lesz.

Az elhúnyt felesége 15 éves kiskorú gyemekével lakik a a lakásban, ahol az Édesanya holtig tartó haszonélvezettel rendelkezik és a mentők onnan vitték kórházba.

Pont ott voltam, amikor felhívta a rokonomat, hogy mivel a férje elhúnyt az anyósa abba a lakásba nem mehet vissza, mint élő fia a továbbiakban gondoskodjon róla.

Ebben a lehetetlen helyzetben nem is tudjuk mit lehet tenni. Nem is akartuk elhinni,viszont a tulajdoni lap tanúsága szerint az ajándékozás be lett jegyezve.

Még nem történt meg a temetés sem, és az Édesanya jelenleg is kórházban van. Látogatni természetesen a pandémia miatt nem lehetséges. Teljesen tanácstalanok vagyunk, Önök szakvéleményére vagyunk kíváncsiak.

Minden véleményt megköszönök.

drbjozsef #   2021.02.25. 17:09

ChuckN,

Nyilván se többet, se kevesebbet, mintha egyáltalán nem is szerepelne ez a mondat.

Igényled a végrendeleti örököstől a - szerinted - téged megillető kötelesrészt írásban, igazolhatóan, és ha ezt ugyanezen formában hivatalosan is elutasítja, akkor pert indíthatsz ellene a bíróságon.

Nem nagyon van más út.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ChuckN # e-mail 2021.02.25. 15:51

Ennyi információ áll rendelkezésre.

A közjegyző által hitelesített végrendeletbe belekerült az a sor, hogy "XY kijelentem, hogy a kötelesrészre jogosult hozzátartozóm a fiam, YX, akit még életemben a kötelesrészét elérő juttatásban részesítettem"

Ennyi. Szerintem ez az állítás nem valós, igényt tartanék a kötelesrészre. Mit lehet tenni ebben az esetben?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.02.25. 15:44

Ennyiből hogy?

www.kbs-ugyved.hu

ChuckN # e-mail 2021.02.25. 15:00

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem az alábbi:

Felmenőm végrendelkezett közjegyző által. A végrendeletben szerepel, hogy a kötelesrészt korábban kiegyenlítette felém. A végrendeleti örökös nem hajlandó egyezkedni, a kérdésem az, hogy ebben az esetben érdemes-e perre vinni az ügyet ha a kötelesrész nem történt kiegyenlítésre az én véleményem szerint.

üdv,
CN

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.02.24. 12:35

Főszabályként az ajándékozáskori értékkel kell növelni a köteles rész alapját. Ez az érték azonban nem feltétlenül az, amit az ajándékozó és a megajándékozott a szerződésben és a B400-as nyomtatványon meghatároztak. Vita esetén szakértő állapítja meg.
Kivételesen a bíróság a hagyaték megnyíltakor fennálló forgalmi értékét veszi figyelembe, ha juttatáskori értékkel számolás valamelyik félre - itt nyilván a jogosultra - nézve méltánytalan lenne.

www.kbs-ugyved.hu

*BREEGEE* # e-mail 2021.02.24. 10:13

Tisztelt Szakértők !

2014-ben ajándékba kaptam egy földet a szerződésen 1 millió Ft van az akkori ára. A föld el lett adva 2019-ben 4 millió Ft-ért. Az ajándékozó elhunyt ilyenkor melyik érték után kérhetik a köteles részt? Olvastam máshol hogy a köteles rész alapja az ajándék "tiszta értéke" csak nekem nem tiszta hogy mi az a tiszta érték. Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.02.16. 17:43

A 2015-ben adott ajándék beleszámít a köteles rész alapjába. A köteles rész kielégítésére szolgál mindaz, amit a jogosult örökölt, és be kell tudni bele azt, amit az örökhagyótól annak életében ingyenesen kapott.

www.kbs-ugyved.hu

Mihail26 # e-mail 2021.02.16. 15:12

Tisztelt Fórumozók!

Egy olyan kérdésem lenne hogy szüleim vettek nekem és a bátyámnak egy ingatlant még 91-ben de különböző jogi herce-hurca miatt a bátyám nevére lett iratva egy adás-vételi szerződéssel (az ingatlan eredeti tulaja és a bátyám közt). 2015 -ben édesanyám elhunyt és én azzal az ötlettel álltam elő hogy mivel ezt úgy is kettőnknek vették, felértékeltetem az ingatlant (10 millió Ft. volt akkor) és annak az értéknek a feléért megveszem a bátyámtól. Bele is ment de hogy ne kelljen illetéket fizetni két ajándékozási szerződést irattunk: 1 hogy a bátyám oda ajándékozza édesapámnak
2 édesapám meg nekem.

Én a rám eső 5 millió forint tartozást szintén 2 ilyen ajándékozási szerződéssel akartam törleszteni de a bátyám kijelentette hogy neki most nincs szüksége a pénzre maradjon az csak édesapám számláján. Így csak egy ajándékozási szerződés lett írva köztem és édesapám között.

2020-ban édesapám elhunyt és az öröklés fele-fele arányban történt így az az 5 millió forint is feleződött. A bátyám azzal állt elő hogy ez a lakás amit nekem ajándékozott most már sokkal többet ér fizessek különbözetet. Én azt mondtam hogy csak azt vagyok hajlandó kifizetni amivel a megbeszéltek alapján tartozom. A kérdésem az lenne hogy mivel ez az ingatlan kb. 10 másodpercig az édesapám tulajdonában volt, így bele számítja e majd a bíróság az örökségbe, és ezáltal köteles részt kell fizetnem a bátyám fele?? Ha igen mennyit? Illetve beszámítja e a köteles rész csökkentésébe a bíróság azt az 5 millió forintot amit én ajándékozással eljuttattam édesapám számlájára??
A hagyatéki eljárás lezárult de nem került bele a hagyatéki alapba az elajándékozott ingatlan mert nem is tudtam róla hogy bele kell számítani. A hagyaték részét képezte egy 40 millió ft. értékű ingatlan és körülbelül 31 millió forint amiben benne van az általam ajándékozott 5 millió is
A válaszokat előre is köszönöm.

drbjozsef #   2020.02.20. 19:37

syl1,

A magyar öröklési jog szerint törvényes öröklésnél az élettárs nem örökös.
A kötelesrész fejenként nézve, ha ketten vagytok testvérek - tehát ti örököltetek volna végrendelet hiányában -, a teljes hagyaték felének a harmada. (beleértve az örökhagyó másnak juttatott ingyenes juttatásait is a halálát megelőző 10 évben).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

syl1 # e-mail 2020.02.20. 19:28

Koszonom a valaszokat!
Ha meg egy kerdesem lehet: ketten vagyunk testverek, apank vegrendeleteben csak az egyikunk szerepel minimalis rendelt orokresszel, a tobbseget az elettars kapja.
Koteles resz ilyenkor testverenkent a hagyatek ertekenek fele es annak harmada vagy az elettars is beszamit es testverenkent a hagyatek ertekenek harmada es annak harmadara szamithatunk?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.19. 11:17

inkabb a koteles reszt szeretne megkapni
Azt nem lehet. A köteles részre kiegészítést lehet kérni.

Ha visszautasítja a hagyatékot, akkor köteles részre sem tarthat igényt.

www.kbs-ugyved.hu

Irodakukac9 # e-mail 2020.02.19. 10:11

Üdv!

Mi történik, ha nincs végrendelet, de haláleset történik és az elhunyt személynek van egy eltitkolt gyermeke?
Ha a gyermeknek nincs semmilyen írásos bizonyítéka a rokonságra vonatkozóan, akkor nem is követelhet semmit? Amennyiben van írásos bizonyítéka, de róla senki sem tud (sem a többi rokon, sem a hagyatéki dolgokat felvevő) akkor a gyermek hogyan kerülhet a hagyatéki eljárásba?
Hogyan tudja elérni, hogy ő is az örökösök között legyen?
Köszönettel!

drbjozsef #   2020.02.19. 07:44

syl1,

A köteles rész maga a törvényesen jár örökrész harmada.

Ha a rendelt örökrészed eléri ezt (vagyis a törvényes részed harmadát megkapod), akkor további nem jár.

Ha nem éri el, akkor kérheted, hogy a (többi) örökös fizesse ki a különbözetet (vagyishogy a kapott örökrészed és amit fizetnek együtt elérje a törvény szerint járó kötelesrészt).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

syl1 # e-mail 2020.02.19. 07:06

Elnezest,lehet nem fogalmaztam egyertelmuen. A rendelt orokresz nem eri el a koteles resz merteket. Ha a vegrendeletben szereplo orokos ezert inkabb a koteles reszt szeretne megkapni,arra van-e lehetosege? Vagy ebben az esetben "ugy jar",mintha nem szerepelne a vegrendeletben es csak a koteles resz harmadat kaphatja meg?