Állam által megelőlegezett gyermektartás


Tordesillas # 2022.11.28. 21:38

Nem kell hozzá ügyvéd.
A lakóhelyed vagy bejelentett tartózkodási helyed (ha életvitelszerűen ott is élsz) az illetékes. Bemész ügyfélfogadási időben, szépen elmagyarázzák. Kapsz nyomtatványt, ha szépen kéred és jófej az ügyintéző segít kitölteni is, de első a jogerős bírósági döntés és az eredménytelen végrehajtás, ez kell a kérelem kitöltéséhez is. A gyámhivatali eljárás ebben az ügyben ingyenes. Nyomtatványt tudsz kérni a kormányablakban vagy letölteni internetről, pl.

https://www.kormanyhivatal.hu/…hez_2022.pdf!DocumentBrowse

Majordomus # 2022.11.28. 20:11

Elég bonyolult ügy ahhoz,hogy bízd rá egy ügyvédre. Olcsóbb lesz mintha hibázol.

Tordesillas # 2022.11.28. 19:23

Jól értem, hogy azt mondod, hogy az átmeneti behajthatatlanság az a kormányrendelet szerint azt (is) jelenti, hogy a kötelezett (akár önként!!) részösszegeket fizet, amelyek átlaga nem éri el az alapösszeg 80%-át?

Vagy nem fizet semmit, vagy olyan keveset, ami havonta vagy 3 hónap átlagában nem éri el a bíróság által megítélt összeg 80%-át. Tavaly még csak 50% volt ez az érték, jobban tudták vele szivatni a gyereket nevelő szülőt.

Hol itt a behajthatatlanság? Nem kellene a gyámhatóságnak csinálnia is valamit? Mondjuk a behajtás érdekében? Bármit, legalább próbálkozni? És ha a kötelezettnek amúgy milliós jövedelme meg százmilliós vagyona van, csak nincs kedve (na jó : mondjuk vitája van a jogosulttal) fizetni ?

A jogosult dolga a végrehajtás, ő dönti el, hogy kéri-e a végrehajtást az elmaradt tartásdíjra vagy sem. Ezt az ítéletet hozó bíróságtól kell kérni, ami azt majd kiadja az önálló bírósági végrehajtónak, aki próbál végrehajtani. Ahogy mondtam, ez nem kötelessége a jogosultnak, de ha kapni akar állam általi megelőlegezést, akkor muszáj, mert a megelőlegezés egyik feltétele, hogy a végrehajtó kiadja a jegyzőkönyvet arról, hogy a végrehajtás szünetel, a követelés átmenetileg behajthatatlan. Ha csak annyit csinál a kérelmező, hogy megindítja a végrehajtást és ezt igazolja, akkor amíg nincs meg a végrehajtási jegyzőkönyv, addig fel kell függeszteni a gyámhivatali eljárást.

Tavaly még nem lehetett több a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem 57.000 Ft-nál, idén ezt eltörölték. A megelőlegezhető összeg van még mindig maximálva, de a tavalyihoz képest 3 vagy 4x több lett a felső határa a megelőlegezhető összegnek.

Összességében sokkal jobb lett a kérelmező helyzete. Mondjuk 2012-ig a bíróság által megítélt összeget lehetett megelőlegezni, akármennyi volt, bár elvileg vizsgálni kellett a rászorultságot, de a gyakorlatban amit a bíró megítélt, az lett megelőlegezve.

drbjozsef # 2022.11.28. 11:07

Tordesillas,

Jól értem, hogy azt mondod, hogy az átmeneti behajthatatlanság az a kormányrendelet szerint azt (is) jelenti, hogy a kötelezett (akár önként!!) részösszegeket fizet, amelyek átlaga nem éri el az alapösszeg 80%-át?
Hol itt a behajthatatlanság? Nem kellene a gyámhatóságnak csinálnia is valamit? Mondjuk a behajtás érdekében? Bármit, legalább próbálkozni? És ha a kötelezettnek amúgy milliós jövedelme meg százmilliós vagyona van, csak nincs kedve (na jó : mondjuk vitája van a jogosulttal) fizetni ?

Tordesillas # 2022.11.28. 10:51

"A részösszegű megfizetésnél, ha az alapösszeg 80%-át az meghaladja, a fizetés nem rendszeres, de két ilyen fizetés között nem telik el három hónap, akkor is kérhető a gyermektartásdíj megelőlegezése?"

Ugye a gyermektartásdíj állam általi megelőlegezésének a törvény szerint alapesetben már csak két feltétele van (persze a jogosult nem élhet közös háztartásban a kötelezettel):

  • gyermektartásdíjat megállapító jogerős bírósági döntés,
  • a gyermektartásdíj összegének behajtása átmenetileg lehetetlen.

Az átmeneti behajthatatlanság fogalmát fejti ki a kormányrendelet: "a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző legalább 3 havi" rendelkezéssel.

A gyámhivatal a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapot nézi. A gyakorlat szerint, ha ennek a 3 hónapnak az átlagában nincs meg a 80%, akkor jár a megelőlegezés.

Viszont, ha a megelőlegezés ideje alatt fizet a kötelezett, akkor azt neki és/vagy a jogosultnak jeleznie és igazolnia kell a gyámhivatal felé, mert a duplán felvett díj visszajár az államnak.

Továbbá a megelőlegezést követően ott van a Gyvt. 24. § (3) bekezdése is, amire nagyon figyelni kell.

Majordomus # 2022.11.24. 20:18

Kérni kell....

sosanka # 2022.11.24. 11:14

drbjozsef
Köszönöm a választ.

A kötelezett egyik indokolásként kapta, hogy "legutóbb már több, mint három hónapja" nem fizetett, illetve a Gyvt.-n kívül a 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendeletben van utalás erre, de nem kapcsolódik egyértelműen

70. § (1) * A gyámhivatalnak meg kell győződnie a gyermektartásdíj átmeneti - a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző legalább 3 havi - behajthatatlanságáról.
(2) * A gyermektartásdíj megelőlegezésére ... akkor kerülhet sor, ha a
... b) * a részösszegű megfizetés vagy behajtás mértéke a bíróság által megállapított gyermektartásdíj alapösszegének 80%-át nem haladta meg.

Az ügyben pártatlan vagyok...

drbjozsef # 2022.11.24. 07:42

sosanka,

Szerintem igen.
Kérhető. Az sosem tilos.

Egyébként a 22.§-ban nem látok utalást három hónapra (kivéve a foglalási jegyzőkönyvnél, de ott eleve három hónapnál FRISSEBB kell).
Honnan vetted?

sosanka # 2022.11.23. 21:08

Köszönöm a választ!

A kérdésre egy magyarázat sokat segítene, valószínűleg az lehet a döntő pont...

Majordomus # 2022.11.23. 20:46

3 hónap hosszú idő támogatás nélkül.
Fordulj ügyvédhez.

sosanka # 2022.11.23. 20:39

Tisztelt Fórumozók!

El tudná nekem valaki egyertelműen magyarázni, hogy ez pontosan mit jelent:

"...(6) Nincs helye továbbá a gyermektartásdíj megelőlegezésének

  1. * részösszegű megfizetés vagy részösszegű behajthatóság esetén, ha ennek mértéke a bíróság által megállapított gyermektartásdíj alapösszegének nyolcvan százalékát meghaladja..."

A részösszegű megfizetésnél, ha az alapösszeg 80%-át az meghaladja, a fizetés nem rendszeres, de két ilyen fizetés között nem telik el három hónap, akkor is kérhető a gyermektartásdíj megelőlegezése?

Köszönöm

rigoz # 2019.01.28. 16:13

@mancsali: Lakóhely szerint illetékes NAV Igazgatóságtól kell kérni adatszolgáltatást, az minősül a kért igazolásnak.

mancsali # 2019.01.28. 16:08

A letiltáson szerepel hogy elmaradt gyermektartas és az összeg.
Felhívtuk a végrehajtó irodát. Ahol csak annyit mondtak, hogy 2014es végrehajtásról van szó. És adjunk be igazolást arról, hogy kifizettük a teljes összeget. Rákérdeztünk, hogy a megelőlegezett gyt időszakára miért számolják fel a havi gyt. Azért mert az anyuka azt nyilatkozta, hogy 2014 óta nem fizetünk gyt. Végülis ez igaz (de ez hosszadalmas). De ő megkapta az államtól erre az időszakra. Amit jelenleg is fizetünk vissza (behajtás soran).
Nem tudunk arról igazolás kiállítani, hogy a teljes összeget kifizettük. Mert reszletfizetest kertünk/kaptunk a NAV-tól.
Akkor ha jól értem 2014-ben elindított végrehajtás ami eddig szünetelt, újra indult és visszamenőleg is követeli azt az összeget, amit az állam már megelőlegezett gyt során kifizetett az anyukának.
Nem voltak túl segítőkészek a végrehajtói irodánál. Azt mondták addig vonják a fizetést míg ki nem adunk igazolást hogy a teljes összeget rendeztük.
Tényleg a folyamatos és hátralékba gyermaktartasi díj végrehajtásán nem évül el?
És gondolom azért 33%-ot vonnak, mert két kiskorú gyermek van a családban.

gerbera317 # 2019.01.28. 13:28

Az összegből ítélve, nagyjából 5 évre visszamenőleg
Ez nem következtetés kérdése. A végrehajtási lapon rajta van, mi ez. Megjegyzem, az állam 3 évre előlegez, tehát nincs akadálya annak, hogy az előlegezést megelőző időszakban felhalmozódott gyermektertás behajtása iránt follyon tovább a végrehajtás. Azért "tovább", mert ez nem mai történet. Miért is? Mert állam általi előlegezésre csak sikertelen végrehajtást követően kerülhet sor. A kérdező elhallgatja, hogy ez egy ősrégi végrehajtás, ami behajthatatlan maradt, szünetelet, az állam ezután előlegezett, most az előlegezés lejárt, és a vh-kérő kérte a végrehajtás folytatását. KBS rámutatott a kérdés másik hibájára is.
Fellebbezni sehová. Vh-kifogást sehová, a Vht. 41-et meg úgy bukod el, ahogy ezt a kérdést is.

drbjozsef # 2019.01.28. 13:27

Gyerektartás visszamenőlegesen nem csak 6 hónap amúgy is?
Valami más probléma lesz ott...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.28. 13:14

(Megjegyzem, hátralékos gyerektartás miatt nem 33%-ot vonnak, hanem 50-et.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.28. 13:13

Vht. 41. § szerinti eljárás, aztán - ha kell - végrehajtás korlátozása iránti per. Nem laikusnak való.

mancsali # 2019.01.28. 13:08

Egy olyan kérdéssel fordulnék (ismét) hozzátok;
Most kaptunk egy levelet egy bírósági vegrehajtótól, hogy a visszamenőlegesen elmaradt gyermektartas miatt vonják a fizetés 33%-át. Az összegből ítélve, nagyjából 5 évre visszamenőleg. Azonban az elmúlt 6 évben (2x3 évig) az anyuka megkapta az állam által megelőlegezett gyerektartást, amit adók formájában be hajtanak. Ezt már 7 hónapja fizetjük vissza a NAV-nal (2 év részletfizetést kaptunk).

A végrehajtás akkor is folyamatban van, ha közben az anyuka megkapja az államtól a gyerektartást?
Jól értelmezem, hogy ugyanarra az időszakra 2x is kell gyerektartást fizetni?
Ahhoz hogy megkapja az anyuka a megelőgezett gyermektartást, egy eredménytelen végrehatásról szóló igazolást. Amint megkapja az anyuka a megelőlegezett gyt-t, nem kellene megszűntetni a végrehajtást?
A letíltásról szóló levél ellen hol lehet mondani/fellebbezni?

Válaszokat és a jó tanácsokat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.29. 17:42

A szülői felügyelet bírósági rendezése iránti per tárgyi költségfeljegyzéses. Ha nyersz, nem fizetsz semmit. (Persze, a saját ügyvédednek a díját előlegezned kell.)

drbjozsef # 2018.09.29. 17:36

Én nem értek hozzá, de szerintem ez nem így megy.

Megelőlegezés : Ha a bíróság már megállapította jogerõsen a gyermektartásdíjat, és a fizetésére kötelezett legalább 6 hónapja nem teljesíti a kötelezettségét.

Nem lehet ezt rögvest kérni is.

kerike73 # 2018.09.29. 16:21

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ha költségmentesség igénylése nélkül indítom el a Fejér Megyei Bíróságon a kiskorú véerszerinti kislányom kizárólagos felügyeletéért az eljárást, illetve egy kalap alatt kérvényezetm az állami gyermektartásdíj megállapítását, folyósítást, hogy mindez a procedúra kb., mennyibe fog kerülni?
Mekkor összegre kell számítanom amit majd a bíróság kiszab a két ügyre?
Köszönöm hálásan a segítő hozzászólásaitokat!

mancsali # 2018.08.03. 20:45

Köszönöm a hozzászólásokat.

drbjozsef # 2018.08.02. 10:06

Az, hogy ki kell fizetned, az nem kérdés. Ki kell.

Az, hogy visszakövetelheted-e utólag, az esetleg. De ahogy a kálváriádat nézem, nem érdemes itt hályogkovácskodni, ha rendes ügyvéddel sem tudtál előrébb lépni.

mancsali # 2018.08.02. 07:11

Szóval ha én nevel(t)em az egyik gyerekünket, ha nem akkor is ki kell fizetnem.
A bíróságon már jártam 2 éve, hogy tárgyalják újra a gyermek elhelyezést, azzal az indokkal hogy közös megegyezés. Erről volt egy nyilatkozatom is az extől, de ott a helyszínen ő tagadta. Vagyis semmit nem ért az aláírt nyilatkozat. A gyerek hivatalosan is maradt nála, mert jobb anyagi körülményeket tud biztosítani, biztosabb háttér. Közben meg nálam lakott egészen a múlt hétig.
Mivel a 3. kérelmét elutasították (nem tudom mit mondott a gyereknek), de a levél átvételének a napján közölte, hogy visszaköltözik 8 hónap után.

Most itt vagyok a párommal és a két kisebbik gyerekünkkel és havi 90.000,- forintot fizethetek a végrehajtással és a gyerektartással. Mármint ha hajlandó aláírni, hogy átvette a gyerektartást. Ugyanis ez a másik ok amiért nem fizettem neki.

Akkor ha jól értelmezem a hozzászólásokat más jogi lépés nem lehetséges, hogy legalább azt az időszakot ne kelljen kifizetni, amíg itt élt a fiam.

drbjozsef # 2018.08.02. 03:49

Azt azért ugye érted, hogy ha bejelented, és leállítják neki esetleg a megelőlegezést, azzal egy centivel sem vagy előrébb, mert így is - úgy is az utolsó fillérig ki kell neki fizessed?

Bírósági ítélet mondja ki a fizetési kötelezettségedet. Pont. Amíg ennek megváltoztatására nem teszel valamilyen lépést, addig édesmindegy, hogy amit tőled behajtanak, azt teljes egészében megkapja, vagy egy része megy vissza az államhoz, mert az megelőlegezte neki.

Talán ebben az irányba kellene elindulni.