Állam által megelőlegezett gyermektartás


lászló1 # 2013.05.02. 18:14

Tisztelt Fórumozók!

Tudja valaki, hogy gyermektartás nem fizetése ill. behajthatatlanság esetén mennyit igényelhet egy anya havonta az államtól mint gyt. megelőlegezéseként?

Aminek összegét természetesen kamatostól ki kell fizetnie az apának valamikor, vagy ráterhelik bármilyen vagyontárgyára lakásra stb. stb.....

László

monalisa1 # 2013.05.02. 18:36

Ha jól tudom 12.000 Ft/hó/gyermek, nem több. Keresd fel a gyámhivatalt.

monalisa1 # 2013.05.02. 18:43

Bocs, az anya keresse fel a gyámhivatalt, de az állam általi megelőlegezést nem úgy kell értelmezni, hogy bár tegnap még jött egy kis pénz de mivel holnap már nem valószínű, akkor állam bácsi nosza egyből ugorjon be helyettesnek, nem.

A neten rá lehet keresni a folyamat leírására, de a gyámhatóság is tájékoztat.

TRILLEVIP # 2013.05.08. 18:43

Az állam által megelőlegezett tartásdíj összege nem haladhatja meg a legkisebb öregségi nyugdíj 50%-át, vagyis jelenleg 14.250 Ft-ot.

galagonya12345 # 2014.11.15. 17:37

Szeretném megkérdezni, hogy az állam általi gyermektartásdij eljárás hol kell elinditani és milyen iratokat kell hozzá csatolni
Köszönöm

groszfater@gmail.com # 2014.11.15. 17:45

Az igény benyújtásának helye(i): A fővárosi és megyei kormányhivatal lakcím szerint illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatala
Az igény benyújtásának formája: A gyermektartásdíj megelőlegezése iránti eljárás a gyermektartásdíjra jogosult gyermek szülőjének vagy más törvényes képviselőjének, illetve a nagykorúvá vált gyermek kérelmére indul a LAKCÍM szerint illetékes járási (fővárosi kerületi) gyámhivatalnál. A kérelemhez CSATOLNI KELL: a) a család jövedelmére vonatkozó igazolásokat b) nagykorú, huszadik életévét nem betöltött gyermekre vonatkozóan az igazolást, hogy középfokú nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytat. c) a gyermektartásdíjat megállapító jogerős bírósági határozatot, d) a gyermektartásdíj eredménytelen végrehajtását igazoló, illetve a végrehajtás szünetelését kimondó 6 hónapnál nem régebbi foglalási jegyzőkönyvet, vagy a gyermektartásdíj behajtása iránti eljárás megindítását igazoló okiratot.

galagonya12345 # 2014.11.15. 18:16

köszönöm a választ.

nemhasználtnév # 2014.12.11. 17:15

Jó estét.

Érdeklődni szeretnék hogy konkrétan hogy történik az állam által történő megelőlegezés visszamenőleg.
Ugyanis az édesapa 6 éve nem hajlandó egy fillért sem fizetni,4 éve van végrehajtás alatt az ügy.
Ez idő alatt kb 4-szer volt kitűzve árverés az ingatlanára amiben az édesanyja haszonélvező,mindig sikertelenül zajlott le az árverés.
A felhalmozott elmaradt gyermektartás meghaladja a 2 millió forintot...
Most viszont azt az információt kaptuk hogy max 2 évre visszamenőleg fizeti ki az állam,de azt is csak akkor ha a végrehajtó cég hajlandó lenne kiállítani egy papírt arról,hogy a követelés tartósan behajthatatlan.
Sajnos erre többszöri kérésünk ellenére sem voltak hajlandóak,mindig az a válasz hogy még egy árverést várjunk meg!
Mit tehetünk a kialakult helyzetben illetve valóban csak a 2 évre visszamenőleg járó gyermektartást kapjuk meg az államtól???
Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2014.12.12. 10:55

Nem könnyű, talán írásban kérjétek a végrehajtót a behajthatatlanság igazolására, és ha nem teszi meg, éljetek végrehajtási kifogással.
És ha még nem tettétek, apuka ellen tegyetek feljelentést a rendőrségen tartás elmulasztása miatt.

nemhasználtnév # 2014.12.12. 11:07

Köszönöm válaszát.
És azután valóban csak a két évre visszamenőleg járó összeget fogjuk megkapni?

gerbera317 # 2014.12.12. 12:02

A végrehajtás nem csak akkor szünetel behajthatatlansággal, ha nincs végrehajtás alá vonható vagyon, jövedelem, pénzeszköz, hanem akkor is, ha a lefoglalt vagyontárgy értékesítése sikertelen maradt. Ezt kétszeri sikertelen árverést követően lehet megállapítani. Ha ennek a feltételei fennállnak, akkor a végrehajtó ezt köteles megállapítani, egyébként mulasztási kifogásnak van helye.

Hogy visszamenőleg mennyi időre előlegezi meg az állam a gyermektartást, gyámhivatala válogatja. Van ahol korlátlanul, van ahol csak a behajthatatlanság megállapításától, nálatok éppen középúton: 2 évre visszamenőleg. Valószínűleg gumiszabály vonatkozik ide, amit eltérően lehet értelmezni. Egy azonban közös, hogy legfeljebb 2 év jövőbeni időre állapítják meg, tehát a behajthatatlanságot 2 évente kérni kell a végrehajtótól.

Tordesillas # 2014.12.12. 12:42

gerbera317

A válaszod 2. bekezdésében foglaltak az úgy hülyeség ahogy van. Azért fogalmazok ilyen drasztikusan, mert tényként írod amit írsz.

Gyvt. 22. § 1) A gyermektartásdíj megelőlegezésének akkor van helye, ha

  1. a bíróság a tartásdíjat jogerős határozatában már megállapította vagy van olyan külföldi bíróság, vagy más hatóság által hozott jogerős határozat, amelyet a Magyarországon élő gyermek javára nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján kell végrehajtani, és

b) a gyermektartásdíj összegének behajtása átmenetileg lehetetlen, továbbá

  1. a gyermeket gondozó szülő vagy más törvényes képviselő nem képes a gyermek részére a szükséges tartást nyújtani,

feltéve, hogy a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.
(2) Az egy főre jutó jövedelem megállapításánál a 131. § (2) bekezdését kell alkalmazni.
(3)A gyámhatóság a gyermektartásdíj behajthatatlanságát a gyermektartásdíj fizetésére kötelezett személy rendszeres jövedelmére, illetve egyéb vagyonára vezetett eredménytelen végrehajtást követően állapítja meg. Az eredménytelen végrehajtást, illetve a végrehajtás szünetelését kimondó foglalási jegyzőkönyv hat hónapnál régebbi nem lehet.
(4) Az (1) bekezdésben meghatározott összeg számításánál a kérelem benyújtása időpontjában közös háztartásban élő közeli hozzátartozóként kell figyelembe venni a 19. § (4) bekezdésében meghatározott személyeket.
(5) Nincs helye a gyermektartásdíj megelőlegezésének, ha a kötelezett

  1. lakóhelye olyan államban van, ahol a tartásdíj nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján nem érvényesíthető, vagy
  2. külföldi tartózkodási helye ismeretlen, vagy

c)

  1. a jogosulttal közös háztartásban él, vagy

e)
(6) Nincs helye továbbá a gyermektartásdíj megelőlegezésének

  1. részösszegű megfizetés vagy részösszegű behajthatóság esetén, ha ennek mértéke a bíróság által megállapított gyermektartásdíj alapösszegének ötven százalékát meghaladja, vagy

b) lejárt gyermektartásdíj esetén.
(7) A feltételek fennállása esetén a gyermektartásdíj megelőlegezése a gyermek nagykorúvá válása után is megállapítható, illetve a már megállapított gyermektartásdíj továbbfolyósítható addig az időpontig, ameddig a középfokú nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytat, de legfeljebb huszadik évének betöltéséig.
23. § (1)A gyámhatóság a bíróság által a tartásdíj megfizetésére kötelező határozatában megállapított összeget, százalékos marasztalás esetében az alapösszeget előlegezi meg azzal, hogy a megelőlegezett gyermektartásdíj összege nem haladhatja meg gyermekenként az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 50%-át.
(2)160 A gyámhatóság az (1) bekezdésben meghatározott összegnél alacsonyabb összeget akkor állapíthat meg, ha a gyermek tartását a gondozó szülő részben biztosítani tudja. A megelőlegezett összeg ebben az esetben sem lehet kevesebb az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 10%-ánál.
(3)A gyámhatóság a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő határozatát a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilváníthatja.
(4)A gyámhatóság a gyermektartásdíj megelőlegezését a központi költségvetés terhére biztosítja.
24. § (1)Ha a gyermektartásdíj megelőlegezését jogerősen megállapítják, az a kérelem benyújtásától esedékes. A folyósítás időtartama a kérelem benyújtásának napjától az alapul szolgáló ok előrelátható fennállásáig, legfeljebb azonban három évig tart. A feltételek fennállása esetén – függetlenül az adók módjára történő behajtás eredményétől – ugyanazon gyermekre tekintettel, egy alkalommal, legfeljebb további három évre a megelőlegezés továbbfolyósítható, illetve ismételten elrendelhető.
(2)Ha a gyermektartásdíj megelőlegezését jogerősen elrendelték, az a kérelem benyújtásától esedékes, azzal, hogy ha a kérelmet

  1. a tárgyhónap 15-éig nyújtották be, a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő jogerős határozatban megállapított teljes összeget,
  2. a tárgyhónap 15-ét követően nyújtották be, a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő jogerős határozatban megállapított összeg 50%-át

kell kifizetni.

nemhasználtnév # 2014.12.12. 13:10

Köszönöm ismét a válaszokat.
De lehet félreérthetően fogalmaztam,én a jelenleg fennálló 6 év alatt összegyűlött 2 millió forintra kérdeztem rá,tehát hogy ennek az összegnek a 2 évre visszamenőleg csökkentett hányadát kapjuk meg?!
Illetve az mennyire jogkövető magatartás hogy a behajtással megbízott cég 4 év alatt sem tudta a követelést érvényesíteni azonban erről nem hajlandó a tartóssan behajthatatlan tartozást tartalmazó igazolást kiadni?
Illetve kihez tudnék jogorvoslatért fordulni?

gerbera317 # 2014.12.12. 13:18

Na, végre egy főokos. Hol voltál eddig?

Akkor kedves nemhasználtnév!
Fogod Tordesillas szösszenetét, behelyettesíted az én előző hozzászólásom 2. bekezdésébe, és megkaptad a komplett választ.

Tordesillas!
Amit írok a 2. bekezdésben, az tény. Tényleg gyámhivatala válogatja, ha hiszed, ha nem. Értem, amit írsz, kár, hogy sok gyámhivatal nem érti, vagy tőled eltérően értelmezi. Láttam én már másfél millió Ft gyerektartás visszamenőleges megelőlegezését, nem is olyan régetn, úgyhogy nem kamuzok.
Annyit még illene észrevenned, hogy a hozzászólásom lényege az első bekezdésben van. A másodig bekezdésben csak véleményt írok, illetve az annak az alapját képező tényt közlöm, de nem állítom, hogy annak úgy kell lennie. Illetve, a legfeljebb további „három évre” szóló megelőlegezés tekintetében tévedtem: az valóban 3 év, csak én emlékeztem 2 évre. (Bocs, de talán másik hozzászólásaimból rájössz, hogy nem vagyok gyámügyes.)

gerbera317 # 2014.12.12. 13:35

Ja és a jogszabály, amit idézel, abból egy részlet:

Az eredménytelen végrehajtást, illetve a végrehajtás szünetelését kimondó foglalási jegyzőkönyv hat hónapnál régebbi nem lehet.

Ez már csak azért is aggályos, mert a foglalási jegyzőkönyv a foglalás körülményeinek és eredményének rögzítésére szolgál, nem egyébre. Bár a behajthatatlanságot a helyszínen is, tehát a foglalási jegyzőkönyvben is rögzíteni lehet, de célszerűbb inkább egy irodában ülve megvizsgálni, megvolt-e minden szükséges eljárási cselekmény, és azok eredménye megfelelően nemleges-e ahhoz, hogy megállapítható legyen a behajthatatlanság. Olyan helyen, ahol az egyetlen bútordarab, amire az aktát le lehetne tenni, egy vaskályha, amiben éppen tűz ég, ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Azt meg nehogymár külső jogszabály írja elő a végrehajtó számára, hogy milyen jellegű és hol készített okiratban kívánja megállapítani a behajthatatlanságot, mert mindjárt dobok egy hátast...

Tordesillas # 2014.12.12. 16:48
  1. Az első bekezdésedhez egy szót sem szóltam, mivel nagyon régen foglalkoztam már a bírósági végrehajtási törvénnyel és a vele kapcsolatos rendeletekkel.
  2. Gyámügyes vagyok már jó pár éve.
  3. Nincs eltérő értelmezés és gyakorlat. A gyermektartásdíj állam általi megelőlegezését a gyámhivatal a kérelem benyújtásának napjától kezdődően rendelheti el. 2012. január 1. után benyújtott kérelem esetében gyermekenként legfeljebb 14.250 Ft-ot lehet megelőlegezni. Előtte a bíróság által megállapított alapösszeget kellett, legyen az akár 100.000 Ft/gyermek, ha a gyermek rászorul. Olyan lehetséges, hogy a kérelem be van nyújtva, de hiányzik pl. foglalási jegyzőkönyv, akkor eljárás felfüggesztve annak benyújtásáig, ami lehet több hónap, és összejöhet akár többszázezer vagy akár 1 millió forint is a döntés meghozatalának időpontjáig. Mondjuk 2012. után benyújtott kérelem esetén már nem lehetséges ez.

A kérelem benyújtása előtti elmaradt gyermektartásdíj az ún. lejárt gyermektartásdíj,amit nem lehet megelőlegezni

4. Mivel hónapok óta feleannyian vagyunk mint kellene, kissé nehéz munkaidőben benéznem ide.

Okina3 # 2016.06.07. 16:34

Tisztelt Jogi tanácsadó

Olyan problémával szembesültem amire szükségem volna a tanácsára.Rövide.
Igénybe vettem az állam általit ,mert nem fizetett az apa majd pár hónap 5-6 ra rá küldte a felét a bíróságon megitéltnek.Bementem a gyámügyre,hogy ilyenkor mi van és azt mondta a nő,hogy nyugodtan fel vehetem most meg vissza kell fizetnem amit felvettem na én ezt nem értem mi vannnn......Hisz ő mondta,hogy persze vegyek fel mindent ,mert nem akartam 2 helyről pénzt felvenni és nem is tettem míg ő nem mondta.HOva fordulhatok a panaszommal és ilyenkor mi van.Rettenetesen mérges vagyok 3 gyereket egyedül nevelek és most egy hivatali nő miatt aki nem érti a dolgát én fizessek .Kérem mi előbbi tanácsát.
Köszönöm

végrehajtó1 # 2016.06.07. 18:14

Nem az lényeg hogy a nő mit mondott.
Kaptál határozatot végzést?
Ha igen mit írnak?

Katy87 # 2017.04.11. 10:14

Tisztelt Jogi Tanácsadó!

Nekem, egy olyan problémám lenne, hogy a volt férjem 2 évi gyermektartással tartozik nekem a 2014-2015 évre vonatkozóan. Bírósági határozat született róla, hogy köteles megfizetni részletekben, vagy a meghatározott időpont elmulasztása után egy összegben. Nem fizetett határidőre, azóta sem, így beadtam az illetékes végrehajtónak a dokumentumokat, de már több mint 5 hónapja áll az ügy. Bankszámlája nincsen, munkáltatótól papír egyáltalán nem érkezett vissza a végrehajtónak, tulajdoni hányada van, amire így 5 hónap után elvileg bejegyzik a jelzálogot, mivel szóltam, hogy az egyik tulajdonos társ megvenné a tulajdoni hányadot.(azt mondták, hogy majd jön egy illeték befizetési kérelem a földhivataltól és ez után folytatjuk az ügyet) Végrehajtót elvileg kiküldenek házhoz is, de ez sem történt még meg. Feltételezem ezen információk birtokában, hogy munkahelyéről kijelentették illetve a tulajdoni hányadon kívül nincs más fellelhető vagyona. (Lízinges gépjárműve van még, melynek lízingje 2018 környékén jár le.) Szeretném megkérdezni, hogy mit tanácsol, mit kéne tennem, hogy az ügy előre mozduljon, nem kevés pénzről van szó. Gondoltam az állam általi megelőlegezésre....Ez lehetséges az én esetemben?Ha igen, mit kell tennem hozzá?
Válaszát előre is köszönöm

Üdv

Katy87

Immaculata # 2017.04.11. 10:15

Jelentsd fel a férjedet gyermektartás nem fizetése miatt. Ha büntető ügy lesz belőle, előbb utóbb fizetni szoktak.

mancsali # 2018.07.31. 06:11

Tisztelt Fórumozók

Olyan kérdésem lenne, hogy a megelőlegezett gyerektartás esetében az egy főre jutó összeget hogyan számolják ki?

  • Az összes bevétel osztva a családban élők számával vagy az összes bevételből levonják a rendszeres kiadásokat és azt osztják családtagok számával?
  • Az összes bevételbe bele számít a családi pótlék, vagy csak a fizetés?
  • Ennek a számításnak a módja változott-e az elmúlt 3 évben?

Remelem érthető a kérdés.

Előre is köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2018.07.31. 08:47
  1. Nem vonják le a rendszeres kiadásokat.
  2. Bele. A családi kedvezmény is. Meg minden rendszeres támogatás, rendszeres jövedelem, nyugdíj, gyedgyesgyás, miegyéb. Minden nettóban.
  3. Szerintem nem. Bár nem mindenhol ugyanúgy kell számítani (más a banki hitel igénylésekor, más volt az utazási csekk igénylésnél, etc. A Gyvt.-ben nincs eltérés a normáltól)
mancsali # 2018.07.31. 15:17

Köszönöm a választ

A bírósághoz kell/lehet fordulni, ha valaki jogtalanul kapta meg megelőlegezett gyerektartást?
Ki ellen? A gyámhivatal előadója, aki elrendelte/engedélyezte a megelőlegezett gyerektartást? Vagy a volt házastárs aki felvette a pénzt?

Köszönöm a további válaszokat, segítséget.

drbjozsef # 2018.08.01. 04:12

Attól függ, mit jelent nálad a jogtalanul. A kérdéseidből feltételezem, hogy a jogosult valótlan nyilatkozatot tett a jövedelmi viszonyairól, ha ez a helyzet, akkor a hatóság nem hibázott, tehát nem ellenük. A gyámhivatalnál biztos lehet jelenteni. De tévedhetett is az ex a számításnál, van ilyen.

De miért zavar téged, ha valaki megelőlegezést kap? Zaklat a NAV a behajtással?

mancsali # 2018.08.01. 08:56

Sajnos nem csak hogy zaklat, de folyamatban a végrehajtás. 2018 februárja óta.

A megelőlegezés 2015 májusában indult. Akkor azt gondoltam, hogy a hivatal biztosan jól számolt. És a rendszeres kiadásokat is figyelembe vették azért jött ki ekkora összeg az egy főre jutó jövedelem számításánál.
Az ex bevallása alapján:
Kérelmező családi pótlékra jogosult 29.600.-
Kérelmező fizetése 79.930.-
Kérelmező élettársának fizetése 193.247.-
Egy főre jutó jövedelem 54.765.-
4 fős családról van szó.

Továbbá már 3x jeleztük a gyámhivatalnál, hogy az egyik gyermek 2017 decembere óta nálunk lakik. És az elmúlt 3 évben 3-4 hónapokat velünk tölt 1-2 hónapos megszakításokkal. Jóformán mi neveljük, ami nem lenne baj, csak akkor miért fizessünk utána. Nem történt semmi. A végrehajtást jóval magasabb összegről adta ki az ügyintéző. Nagyobb összegről, mint a 3 év alatt kifizetett gyerektartás, késedelmi kamattal együtt. Ekkor az igazságügyi osztálytól kertünk igazolást a tényleges tartozasról. Már a gyámhivatal vezetőjénél is jártunk és elmondtuk a problémáinkat az üggyel kapcsolatban. Most egy új ügyintézőt kaptunk, mivel ismételten kérvényezte a megelőlegezett gyerektartást, aki az új kérelmet elutasította, arra hivatkozva hogy a gyermekeknek átlag feletti életszínvonal biztosított.
Erre ma újabb levél érkezett, hogy a fennmaradó összeget (2017 december - 2018 május)hozzá tették a jelenlegi tartozáshoz.
Ráadásul 2017 decemberében a nagyobbik betőltötte a 18. életévét és azt a tájékoztatást kaptuk (az új) ügyintézőtől, hogy saját magának kell onnan megigényelnie.