(A gondnokság alá helyezés akkor is indokolt lehet, ha az alperes nem elmebeteg. A "mentális zavar" sokkal szélesebb jelentésű; pl. szenvedélybetegség miatt is lehet súlyosan korlátozott az illető ügyei viteléhez szükséges belátási képessége.)
gyámság alá helyezés
- 1
- 2
Szép napot mindenkinek!
Édesanyám 1987-ben kapta az első stroke-ját aminek következtében nem tudja magát ellátni. Édesapám haláláig (2020.03,10) ápolta és látta el. Édesapám halála óta a húgom vette át az ellátását, de sajnos ahogy észreveszem ( az állapotából, a vele szembeni hangnemből stb) ez inkább rátelepedés,mintsem ápolás. Édesanyám nyugdíjával nem számol el felém, és egyéb ügyekben sem tájékoztat megfelelően.
Én Édesanyám ápolását a nevelt lányommal (21 éves, másod éves szülésznő szakon a SOTE egyetemen), valamint a barátjával(21 éves, szakács tanuló)kívántam megoldani miután 2 hétre "rám passzolta " a húgom, de ő őket nem hajlandó elfogadni, és telefonos fenyegetéssel kidobta őket a közös lakásból.(Édesanyám elfogadta őket, és 1 éjszakán át jól megvoltak) Miután Én családi helyzetem miatt (egyedüli kereső vagyok a családban, és ugyan 04.08-án elvesztettem az állásomat azon vagyok hogy minél hamarabb másikat találjak) nem tudom megoldani Édesanyám 0-24 órás felügyeletét, valamint húgom nem partner a megoldáskeresésben, így szeretném Gondnok kirendelését elérni Édesanyámra, aki kizárólag az Ő érdekeit nézni és persze felügyeli a nyugdíjának a felhasználását is. Tudom, hogy a végleges megoldás az idősek otthona lenne a számára megfelelő, de Ő erről hallani sem akar.
Ezt a Gondnokságot is a bíróságon kell kérnem?
Hasonló tapasztalattal rendelkezők válaszát is várom természetesen.
Előre is köszönöm.
Attól tartok, kevered a gondozást és a gondnokságot. Pedig az két eléggé különböző dolog.
A gondnokság alá helyezés iránti pert a bíróságon kell megindítani. Ha nincs még a leendő alperes gondokság alá helyezve. A gondnok személyének a megváltoztatása gyámhatósági hatáskör.
Jó napot kívánok!
Lenne egy olyan kérdésem.
Megismerkedtünk egy Hölggyel,van egy kiskorú gyermeke,mikor született még az anya nem volt 18-éves,így a gyermek apja lett a gyám.
A hölgy most szeretne ide költözni hozzám minden megvan a házban ami kell,a gyerekszobában is.Járok rendszeresen dolgozni.
Hogy az Apa miután a gyermek megszületett hamarossan elhagyta őket,Ilyen esetben,hogy az Apa amikor a gyermek megszületett hamarosan elhagyta őket.
Ha nem is akar beleegyezni,hogy az Anya legyen a gyermek gyámja,attól függetlenül elköltözhet-e az Anya a gyermekével más lakóhelyre?
Kérem lehetőleg gyors válaszát,sürgősen költözni szeretne a hölgy!
Ez nagyon zavaros.
Kezdjük ott, hogy a saját szüleje nem lehet a gyerek gyámja.
Ha ezt tisztáztuk, majd folytathatjuk a többivel.
Tisztelt Szakértők!
Kérném segítségüket néhány kérdésben!
92 éves nagymamámat szeretném gyámság alá helyezni. Nagyon demens már. Mennyi ideig tart egy ilyen eljárás? Kit neveznek ki gyámnak? A vagyoni értékű jogaival és a nyugdíjával ki fog rendelkezni? A gyámja? (Ez két ingatlanon haszonélvezeti jog + 200e nyugdíj)
Van neki két gyereke és nyolc unokája. Mindenki idősek otthonába szeretné dugni, én (egyik unoka) nem. Magamhoz venném, de jó lenne tudni, mire számíthatok? Jelenleg abban a lakásban lakik, amire haszonélvezeti joga van. Ennek a lakásnak a tulajdonosa egyike a nyolc unokának, aki szintén vele lakik. Nagymamám nem szeretné, hogy ő legyen a gyámja. Az egyik gyereke 40 éve nem áll szóba vele. A másik gyereke szintén otthonban szeretné tudni. Én ha magamhoz veszem, a munkám miatt szükséges lesz dédiszitter igénybevételére, ezért szeretném kiadni a két ingatlanját. Mik az esélyeim? Meddig tart egy ilyen jogérvényesítés? Gondolom, a lakásában lakó unoka kérhet birtokvédelmet.
Köszönöm a segítséget!
Anna
Kb. fél év.
Azt, aki vállalja, lehetőleg közeli hozzátartozót.
A gondnok az ő nevében.
A többi badarság.
Szép napot kívánok!
Édesanyám betegsége miatt szeretnék a gyámja lenni. Alzheimer kóros. Döntésképtelen és ami ezzel a betegséggel jár. Nem tudom hol kell elkezdeni kihez, kikhez kell mennem.
Mennyi idő kb. az eljárás?
Köszönöm szépen a választ!
Nyusziful,
Visszaolvasol itt kb. 10 hozzászólást, és minden kérdésedre megtalálod a választ.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02