Lakcím fiktiválás


wers # 2016.11.14. 05:55

Azért fiktiválták a lakcímedet, mert kijelentetted, hogy nem ott laksz.
De hiába jeleztem, hogy birtokba szeretném venni már évek óta a tulajdonomat, nem értékelték bizonyítottnak.
Mivel a lakcímnyilvántartatásnak célja a tényleges lakóhely rögzítése, előbb költözz be, azután jelentsd be, mint lakóhely. A tulajdoni lap alapján nem értem, mi az akadálya.

Még a fiktíválás napján mint tulajdonos vissza akartam jelentkezni, de 60 napra függő hatályú végzést hoztak.
Ezt érti valaki? Mert a fiktiválási eljáráskor valóban hoztak egy függő hatályút, de az a lakcím fiktiválásakor lezárult. Lakóhely bejelentéskor nem hoznak ilyen végzést. (vagyis nem kellene)

ezért majd TB kell fizetnem, amikor dolgozom?)
” ???? hogy mi van?
Ismét helyszíni szemlét rendeltek el
Kik? Miért?

Zsófi69 # 2016.11.12. 15:34

Sziasztok! Tanácsotokat szeretném kérni. Van egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanom felesben a testvéremmel.Három különálló lakásból az egyikben benne lakik. Édesanyánk 2010.-ben meghalt azóta megakadályozza a beköltözésemet a maradék két lakás mindegyikébe. A lakhatót félig telepakolta, a másik állagában leromlott lakás (ablakcsere, erkélykorlát szerelése-jelenleg nincsen)lakhatóvá tételével kapcsolatban írott leveleimet nem veszi át, ügyvédje nem válaszol." engedélye nélkül nem építkezhetek"
2013-ban nevére írattatta és leköttette mindkét lakás gázóráját. A meghatalmazást szintén nem írja alá a visszakötéshez.
A nyáron kitalálta, hogy a fiam és az én állandó lakcímemet elveteti.(érvényes tartózkodási helyünk van)
Véleményem szerint a hivatalnak a jelennel kellene foglalkoznia, nem az édesanyám és köztem volt megállapodással. Elismertem, hogy nem lakom ott, de hisz azért is van tartózkodási helyem. De hiába jeleztem, hogy birtokba szeretném venni már évek óta a tulajdonomat, nem értékelték bizonyítottnak. Az első helyszíni szemléről értesítést nem kaptam. A tulajdonostársam által nekem kijelölt,lezárt lakásba -nem én- beengedték a hivatal embereit. Jelenleg mindkettőnk lakcímét fiktiválták. Elvették a lakcímkártyámat és most az újon csak az ideiglenes lakcímem van rajta. Még a fiktíválás napján mint tulajdonos vissza akartam jelentkezni, de 60 napra függő hatályú végzést hoztak. A kormányablakban megnéztem, a lakcímem fiktív bejegyzéssel szerepel.( ezért majd TB kell fizetnem, amikor dolgozom?)
Ismét helyszíni szemlét rendeltek el, de érdekes módon húgomat is értesítették. A szemle során az "én lakásomba" a húgom képviselőjét nem engedtem be. Nem értem; hitelemből épült a ház egy része, Édesanyám haláláig lakta. 3 lakásból, ha a fél ház az enyém miért nem jelentkezhetek be egyikbe sem? Nincsen fsz1 fsz2 stb, csak utca házszám. Mivel ki nem adhatom, muszáj odaköltöznöm. Amiben lakom csak az kiadható, mert kell a pénz. Válaszotokat, javaslatotokat előre is köszönöm.

wers # 2016.10.20. 17:11

Na azért ez nem egészen igy van. Attól még, hogy azt nyilatkozza, hogy nem végleges szándékkal, lehet fiktiválni. Te meg azt nyilatkozod, ide többet be sem teheti a lábát. Ettől sem kell azonnal fiktiválni. Egy állitás jobbról, egy balról, az ügyintéző mérlegel. Azt nem egészen értem, a te oldaladra miért nem dobta fel a mérlegre, hogy semmi joga a lakáshoz és az ott lakhatáshoz. De a legfontosabb, hogy már nem ott lakik. De inkább nem változtatta meg a jelenlegi állapotot, úgy tünik, ezt a másodfokra akarja hagyni. Ebben az évben már a másodfoké a döntés fellebbezés esetén.
Neked három lehetőséged van. Egy, hogy hagyod igy, ahogy van, és megpróbálod rábeszélni, hogy jelentsen be új lakcimet. Gondolom ezt kapásból félretolod, pedig alapjában semmi károd abból, hogy oda van a lakcime bejelentve, és ha fiktiválnak, semmivel sem leszel előrébb. (akkor sem kotorászhat tovább a postaládádban)
Második, hogy fellebbezel, mint irtan akkor elkerül az ügyed a másodfokra.
Harmadik, hogy egyszerüen új kérelmet nyújtasz be ugyanott. Ezzel jelezni tudnád, hogy te addig fogsz menni, mig nem fiktiválják, akár 50-szer is benyújtod. Megteheted.
Szerintem menj be az ügyintézőhöz, és beszélj vele. Megjegyzem, én csak a te mondádat ismerem. A másikét nem. Az ügyintéző mindkettőt.

Garfield28 # 2016.10.20. 08:54

Lehet, hogy nem jól kérdeztem. A gondom az, hogy a "kedves rokon"-nak semmi köze nincs ahhoz a lakáshoz, és azt szeretném, hogy ne is legyen még a lakcíme se oda bejelentve. De így, hogy bejárkál a lépcsőházba, és kiszedi a ládából az értesítőket, így soha nem fogom tudni a fiktiválási kérelmet végigvinni, mert mindig felveszi a levelet majd, és lenyilatkozza, hogy nem végleges szándékkal hagyta el az ingatlant. Pedig a lábát többet oda be nem teheti, mert semmi köze ahhoz a lakáshoz, csak ő érzi úgy, hogy van. Egyébként anno még az édesanyám, mint haszonélvező írta alá a bejelentőjét, aki időközben sajnos meghalt. Én akkor is elleneztem, viszont édesanyámat nagyon könnyen megvezette, hogy ez a munkájához kell, mert nem fog tudni dolgozni, stb. Érzelmi zsarolás.

wers # 2016.10.19. 11:24

Nem, nem hiszem, hogy levéltitkot sértett volna, szerintem a saját idézése volt. Az eljárásban az ügyintéző elsődlegesen az érvényes lakcimbejelentésből indulhat ki, és esetleg, ha van valami tudomás más elérhetőségről, mivel a lakcimnyivántartás célja annak rögzitése, ki hol lakik ténylegesen. Attól, hogy az eljárás épp lakcimfiktiválás okából indult, ezen nem változtat.
A fiktiválást kérő a kérelmében megadja lakcimét, és ettől eltérő elérhetőségét is, ha van, és akarja.

Vélhetően azért csináltatott a postaládához kulcsot, mert szeretné megkapni a neki érkező küldeményeket, és a kérdezőben nem bizik meg.

wers # 2016.10.19. 08:41

Hogy mit kérjen? Mármint, hogy a fiktiválandó személynek hova küldjék? Megszokták kérdezni, ha az első kézbesités sikertelen, hogy esetleg hol elérhető. De elérhető volt, igy majd maga nyilatkozik.
A másodfok vélhetően majd minden körülményt alaposabban mérlegel.

wers # 2016.10.19. 06:09

Persze, hogy érdemes fellebbezni.

Garfield28 # 2016.10.19. 04:59

Sziasztok, ismét kérdés, persze kedves családtaggal kapcsolatban.
Eléggé nehezen, de sikerült a rajtam élősködő családtagomat kitenni a saját tulajdonú lakásomból (én nem ott lakom), mert nem fizette a rezsit, és minősíthetetlen módon viselkedett (alkoholista).
Szerettem volna a lakcímét fiktiváltatni, mert folyamatos a részéről a fenyegetés, hogy be kell hogy engedjem az ott hagyott cuccaiért, amiket azért nem vitt el, mert nem volt helye elrakni ott, ahová költözött (bérelt szoba).
Felszólítottam, hogy fizesse meg a tartozásait, akkor megkapja a maradék holmiját. (néhány szerszám és ruhadarab)
Viszont a lépcsőházba bejár, másoltatott kulcsot magának, és a postaládából kiszedi az értesítéseket, így a fiktiválási értesítőt is megszerezte, és természetesen úgy nyilatkozott, hogy nem végleges szándékkal hagyta el a lakást.
Érdemes fellebbeznem, vagy mit tehetek, hogy végre valahára minden szempontból megszűnjön a köze ahhoz a lakáshoz, ami teljes mértékben az enyém.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.05. 18:33

Azigaz. :)

Tordesillas # 2015.12.05. 16:02

He-he.

Pl. teljes hatályú apai elismerés, ideiglenes elhelyezés.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.05. 15:00

Engem is. De ne valami vállalatirányítási izé legyen! Az se ér, hogy Apa és Anya is megvonhatja a zsebpénzt.

wers # 2015.12.05. 14:27

érdekel

Tordesillas # 2015.12.05. 13:39

Akit érdekel, kapásból tudnék mondani két vagylagos hatáskört a munkámból.

wers # 2015.12.04. 10:34

Jéééé... Tényleg.
Egy újabb gyöngyszeme a jelenkori jogalkotásnak.

:)))

wers # 2015.12.04. 10:33

Na erről beszéltem a múltkor, hogy egymás hatáskörébe nem piszkálhatunk bele.
Ha az én felelősségem a lakcímnyilvántartás, a jegyző ne döntsön helyettem. Én pedig nem vezetek anyakönyvet az anyakönyvvezető helyett. (dr. cím bejegyzésnél jött szóba)
Az más, hogy az eljárás kezdeményezhető máshol is.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.04. 10:27

Jéééé... Tényleg.
Egy újabb gyöngyszeme a jelenkori jogalkotásnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.04. 10:25

De mégse.
A 9. § (4) a rendeletben is kategórikus: „A járási hivatal átvezeti a nyilvántartáson a személyi és lakcímadatokat, értesítési cím adatokat, adatváltozásokat és adatjavításokat
Tehát amikor az (1) és a (2) azt írja, hogy a jegyző gondoskodik az adatváltozás átvezetéséről, akkor nem a lakcímadatokra gondol. Talán az anyakönyviekre.

Amúgy meg kérjetek állásfoglalást a minisztériumtól. :)

wers # 2015.12.04. 10:25

146/1993. (X.26) 35. §-ra hivatkozik egy jegyző, de szerintem félre érti, hogy miben járhat el. De majd a nagyok eldöntik.
Én a magam részéről boldogan hagyom nekik ezt az élvezetes tevékenységet :))

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.04. 10:19

A rendeletben van valami, amit akár így is lehet érteni. De én nem értem, mert nekem ez már nagyon hivataliul van írva. "újszervezeti rend"??

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.04. 10:15

Bocsánat...
Találtam egy tájékoztatót (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal), amely idézi az általam is hivatkozott hatásköri szabályt, majd következetesen úgy fogalmaz, hogy "a jegyző illetve a járási hivatal". Hogy honnan veszik, hogy a jegyző is eljárhat, arra nem adnak magyarázatot. Esetleg a végrehajtási rendelet.

Megmondom őszintén, vagylagos illetékességi okról már hallottam, de vagylagos hatáskörről még soha.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.04. 10:07

Hogy konkrétabb legyek:
Az 1992. évi LXVI. tv. 6. § (1) valóban sorolja a jegyzőt, mint aki hatáskörrel bír "az e törvényben meghatározott feladatok ellátásában", de a továbbiakból kiderül, hogy a "polgár adatainak, adatváltozásainak, illetve adatjavításainak, valamint a polgár adataiban a járás (fővárosi kerület) közigazgatási területén bekövetkezett változásoknak" a nyilvántartása a járási hivatal feladata.
(A jegyzőnek annyi maradt, hogy "a 14 éven aluli érintett és az egészségügyi okból történő akadályoztatása esetén átveszi a polgár személyazonosító igazolvány iránti kérelmét, ellenőrzi a kérelmező jogosultságát és személyazonosságát, ellátja a kérelem továbbításával kapcsolatban hatáskörébe utalt hatósági feladatokat.")

wers # 2015.12.04. 09:17

OFF
Otthon hagytad a telefonodat? :D
ON

az elképzelhetetlen (haza is zavartak volna érte)

egyébként köszi, én is így gondoltam (csak valaki más nem, egy pillanatra megörültem :)))

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.04. 08:58

Szerintem a jegyzőnek addig volt rá hatásköre, amíg az okmányiroda alá tartozott.
OFF
Otthon hagytad a telefonodat? :D
ON

wers # 2015.12.04. 08:55

Szerintetek ki hozhat határozatot lakcím fiktívvé nyilvánításáról? A kormányhivatal, vagy akár a jegyző is?

bankutgy@gmail.hu # 2014.07.15. 16:04

Végre vásároltunk egy ingatlant!
Az öröm nem sokáig tartott!
Az előző tulajdonost 1,5 évvel ezelőtt végrehajtók költöztették ki, mert a bank visszavette az ingatlant.
A hivatalos "közegek" annak ellenére, hogy már lassan 2 éve nem élnek itt. Még mindig itt keresik és zavargatnak bennünket és szomszédainkat, hogy tájékoztassák őket, hogy hol vannak? Viszont kiderült, hogy még mindig ide van bejelentve a feleség a gyerekkel és a férj viszont már kijelentkezett az állandó lakcímről -de neki ez az utolsó bejelentett lakcíme "ezt is lehet"- és ezért mindig itt keresik őket mindaddig amíg nem jelentkeznek át másik lakcímre vagy mi el nem kezdjük a kijelentést.
Mivel most sikerült a földhivatali bejegyzésben tulajdonosként széljegyen megjelenni lakcímfiktiválási eljárást kezdeményeztünk, melyet a szomszédok is aláírtak. Viszont a volt tulajdonos felesége ezen a lakcímen vette át a postán - hogy hogy azt ne kérdezze senki- a fiktiválásról a határozatot, hogy jelenjen meg.
Persze nem jelent meg a Kormányhivatalban a megadott időre csak mi. A hivatal szerint ebből rendőrségi ügy lesz és bíróság. Csak azt nem értjük, hogy miért nem egyértelmű a hivatalnak, hogy nem itt laknak és érvényteleníti a jegyző a lakcímüket. A további felesleges procedúra és idegeskedések miatt. Mert, ha ez így van akkor itt valami nem működik és az az, hogy a tulajdonosnak nincs joga a magántulajdonához. Bárki garázdálkodhat vele. De akkor mi a teendő?