Tisztelt Fórumozók!
Arra szeretnék választ kapni, hogy a férjem utalhatja-e a rokontartást a fiamnak, akit én tartok el mivel még nappalin tanul? Mennyire életszerű, hogy a bíróság megítéli, hogy 10.000 forintról 5000 forintra csökkentse a rokontartás összegét? van pénze nem azért akarja csökkentetni.
Előre is köszönöm
gyerektartásdíj
Utalhatja.
Életszerű.
Akkor én is adok neki 5000 forintot. Abból már szépen meg lehet élni! Igen ha így átgondolom tényleg életszerű
Ha a saját háztartásodban tartod el a fiadat, akkor követelheted, hogy neked utalja.
Hogy mi a reális mérték, ahhoz ismerni kellene mindkettőtök jövedelmi-vagyoni helyzetét, és a gyerek szükségleteit is. Így aztán a kérdésedre, hogy reális-e, nem adható válasz ennyi adatból.
Köszönöm a választ! Ő gazdálkodó rengeteg állatot tart milliós gépek, 2 terepjáró stb. az én anyagi helyzetem azért rosszabb!
Tisztelt Fórumozók!
Gyerektartás megszüntetésével kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
Az apa(aki a tartásdíjat fizeti) tudomására jutott,hogy a 19 éves lánya nem jár középiskolába,hanem jelenleg is külföldön tartózkodik-nem tanulmányi célból.14 éves kora óta számos középiskolát váltott magatartás illetve tanulmányi problémák miatt.
Kérdéseim az alábbiak lennének:
1.Az apa számára az iskola adhat-e tájékoztatást,hogy mióta és milyen okból hagyta ott a lánya az iskolát?
2.Kérheti-e az apa a fent említett okok miatt a gyerektartás megszüntetését?
3.Ha igen,akkor milyen típusú beadványt kell a bíróságra benyújtani?
2014.-ben volt egy bírósági per,melyben az anya-mint felperes-a tartásdíj összegének megemelését kérte.Az akkor született ítélet szerint 2 évig nem lehet beadni ezzel kapcsolatban újabb beadványt.Ez a döntés vonatkozik -e -a jelen problémát figyelembe véve-az apára is?
Válaszokat előre is köszönöm!
- Az apa számára az iskola adhat tájékoztatást de az anyának is "illenék" tájékoztatni.
- Igen kérheti.
3.A két év a lényeges változás beálltára vonatkozik
vagy-is itt lényeges változás, hogy a gyerek nem jár iskolába...
Tisztelt Fórum,
Érdeklődni szeretnék, hogy a tapasztalatok alapján mi számít irreálisan magas gyerektartás díj összegnek, amit a bíróság már nem ítél meg.
Például, ha valakinek 500.000 ft a nettó átlagjövedelme, és összesen három kiskorú gyermeke van (kettő vele él, egy nem), akkor a bíróság a különélő gyermek-e részére megítélhet 75.000 Ft/hó gyermektartást? Vagy ez az összeg már irreálisan sok?
Előre is köszönöm a választ.
Tisztelt Fórumozók!
2 kérdésem volna a családjogon belül a gyerektartás és láthatással kapcsolatban.
1,van egy 7 éves kislányom,akit apuka láthat 2 hetente,plusz kapok 10000ft gyerektartást.A végzést folyamatosan felülbírálja apuka,arra gondoltam ha tovább kekeckedik ismét a bírósághoz fordulok,egyrészt a láthatás módosítása miatt és a gyerektartás emelése miatt...megtehetem ezt a lépést?iskolába megy a kicsi nyilván több lesz a kiadás mint oviban...
2 kérdés...jelenlegi páromnak van egy fia aki 18 éves lesz idén,20000ft gyerektartást fizet utána rendszeresen,de már évek semmit nem tud a fiáról,mert mindenhonnan le lettünk tiltva hála az exfeleségének.Kérdésem az,hogy ha betölti a 18 évet,oké hogy iskolába jár de dolgozik is,apuka köteles gyerektartást fizetni vagy az már rokontartás és lehet kevesebb is és a gyereknek utalva?Ha van erre mód hogy kell elindulni?Módosítható a dolognak ez a része hogy ne kelljen vagy ne ennyit kelljen fizetni?Az nem jár gyerektartás megszüntetésével ha évek óta tanúkkal bizonyítottan semmit nem tud a fiáról mert anyuka korlátozza a láthatást,kapcsolattartást?Köszönöm!
eanyuka
Nem lehet egy abszolút számot mondani. Más a költsége egy súlyosan beteg gyereknek állandó egészségügyi költséggel, mint egy egészségesnek, nem mindegy, hogy egy csecsemőről beszélünk, vagy egy középiskolásról, és nem mindegy, hogy milyen különórákra, foglalkozásokra, programokra jár. Öszsességében: láttam már gyemekenkénti 75.000 Ft-o tartásdíjat is már, de valóban a átlag fölötti ez jóval.
mikj
- Ha valamilyen lényeges változás van a körülményekben, vagy a kiskorú gyermek érdekeit a jelelegi helyzet sérti, akkor igen.
- Ha 18 éves lesz és akkor sem veszi fel a kpcsolatot az éddesapjával, akkor érdemtelenség miatt a tartásdíj megszüntetését lehet kérni, illetve másodlagosan a mérséklését arra tekintettel, hogy van jövedelme.
Tisztelt Jogifórum!
Azt szeretném megkérdezni, hogy tapasztalatuk alapján van-e esélye annak hogy a bíróság felemeli a tartásdíjat.
Három évvel ezelőtt váltunk el, 30-30 ezer forintot fizetek a két gyerek után. (ezt akarja felemeltetni 50-50-re.) Az egyik gyerek már nagykorú. Az anya azzal igazolta az emelési kérelmét, hogy a házra, amit a válás után vett, nagyösszegű kölcsönt kell fizetnie és a gyerekekre mennyit költ. (megjegyzem, véleményem szerint ezen összegek teljesen felesleges, pazarló kiadások, macskakaja, sör, kacatok tömkelege szerepel a becsatolt számláin. kb 400 ezer forintot költ szerinte havonta és 300 a jövedelme, amit az idős özvegyi nyugdíjból élő édesanyja egészít ki szerinte.) Az egész beadványa zavaros, nem intelligens emberre vall. Én vállalkozó vagyok, a jövedelmem nem állandó, nagy általánosságban azonban évi 2 millió forint körül van, aminek a tartásdíj így kb. a 40%-a. Van viszont egy nagyértékű ingatlanom és egy autóm is, illetve a nevemen van annak a háznak is egy része, amiben az idős édesanyám lakik, mivel amikor apu meghalt, megörököltem a felét. De az ingatlanomat nem tudom eladni, mert ez a vállalkozásom telephelye is, tehát a jövedelmem egy része is abból van, hogy ezt kiadom a cégnek. Én már nem élek egyedül, a rezsit és egyéb költségeket megosztjuk a párommal, így valóban telik olyan dolgokra is, amire neki nem, de erről nem én tehetek. A beadványát teleírta engem lejárató hazugságokkal, lesír róla a gyűlölet, de ha elhinné a bírónő, akkor azt hihetné, hogy én sokkal jobban élek, mint amit a jövedelmem megengedne. A gyerekekre én is rengeteget költök a tartásdíjon felül, nagyon nem szeretném, ha ezt az exnejemnek kellene odaadnom és nem én dönthetném el, hogy mit akarok nekik még venni pluszban.
Megjegyzem, hogy a válásunk óta a vagyoni helyzetem semmit sem változott.
Tudom, hogy ez rengeteg dologtól függ, de kérdezném, hogy a jelenlegi összegű tartásdíj reális-e, mekkora esély van arra, hogy felemelik neki (akár arra való hivatkozással, hogy a vagyoni helyzetem megengedi)?
„Az egész beadványa zavaros, nem intelligens emberre vall.”
Korábban ez nem volt igény. :)
Ha az egyik gyermek nagykorú, akkor ő is hozzá tud járulni a tartásához.
Az infláció mínuszban van. A rezsicsökkentés miatt a költségek nem emelkedtek.
Azt kell igazolnod, hogy nem történt 3 éve olyan jövedelemnövekedésed, ami indokolttá tenné, a majd 170%-os emelést.
Bizonyítanod kell, ügyvédre szükséged lesz.
Az átlag az a gyermekenkénti 20%-os tartásdíj, nyilván ettől el lehet térni fölfelé is, de akkor igazolni kell, hogy a gyermekek szükségletei ezt indokolják.
Tisztelt Ügyvéd/Ügyvédnő!
2010 óta különélek a férjemtől, időközben 2013-ban ki is mondták a válást. 2 közös gyermekünk van 6 és 11 évesek, akiket én nevelek. A válás közös megegyezéssel zajlott, elfogadtam a 15 eFt/gyerektartást, mivel a férjem minimálbéres fizetésről hozott igazolást (havi nettó 200 helyett), illetve arra hivatkozott, hogy a lakás és autók után járó megbeszélt összeget nagyobb tartásdíj mellett nem tudja kifizetni. A megbeszélt összegből tartozik még,bár a határidő lejárt. Jóhiszemű voltam, azt ígérte a gyerekekkel kapcsolatos kiadásokhoz hozzá fog járulni, (osztálykirándulás, tábor,ruházkodás stb.) Ehhez képest a havi 30e Ft-on kívül sem a ruházkodásban, sem a gyerekek iskolai és egyéb nagyobb kiadásaihoz (akár orvosi) nem járul hozzá, sőt kijelentette neki ez nem feladata. Már a házaságunk alatt is havi 200 e Ft volt a fizetése és azóta is ugyanott dolgozik ugyanabban a munkakörben, tudomásom szerint már emelt fizetéssel. Szeretném ha emelkedne a gyerektartás, mert én egy kb. ugyanakkora fizetésből sokkal nagyobb részt vállalok. Megállapodni nem tudtunk. Miközben a már 2010 évi jövedelme után a minimális 15%/gyerek tartasdíj is a duplája lenne a most fizetettnek. Kérdésem, hogy mivel nem tudom bizonyítani a valós jövedelmét, van -e esélyem arra, hogy a bíróság ennél magasabb tartásdíjat állapít meg, mert feleslegesen nem szeretnék egy pereskedésbe fogni.
Üdvözlöm!
A segítségére lenne szükségem néhány tényezővel kapcsolatban, ami a tartásdíjat illeti. Abban az esetben, ha a kötelezett apa magyar vállalkozó által, de holland cégnél, holland telephelyen betanított segédmunkásként dolgozik már 4 éve, (úgy, hogy magyar állampolgár és itthon fizeti a devizahitelét is,de kint tartózkodik albérletben , kint adózik,kint fizet egészségbiztosítást) a kinti jövedelmének figyelembe vételével állapítja meg a tartásdíjat vagy az itthoni utolsó munkahelyének jövedelmét veszi alapul? Ugyanis az oldalán olvastam a külföldi dolgozókra vonatkozó részt és jelen esetben nem tudom, hogyan értelmezzem. Illetve a teljes fizetése 15-25%-a vonható le vagy a kötelező dolgok (albérletidíj,rezsi,biztosítás,másik gyerektartás,hitelek,utazási költségek, étkezés,szükségletek stb.) levonását követően fennmaradt összegből kerül megállapításra?
Minden információt szívesen fogadok.
Köszönöm a segítséget!
T.
szignum2
Figyelembe fogja venni a bíróság a kinti jövedelmét, de azt is, hogy a gyerekeket meg itteni árszínvonalon kell tartani, és ha a gyerekek szükségleteit meghaladná az ottani jövedelme alapján számolt 15-25%, akkor kevesebbet fog megállapítani. A teljes nettó jövedelemből indul ki a bíróság, de figyelembe veszi azt is, hogy neki milyen kiadásai vannak.
Tudom, hogy dodonai a válasz, de hát ez a helyzet.
EmeseDora
Hát, valahogy próbáld meg bizonyítani. Legalább azt, hogy mi mindenre költ, mert akkor abból lehet következtetni a jövedelmére is.
Üdvözlet.
Sok kérdést és hozzászólást végigolvastam, de sehol nem olvastam olyat hogy -Mi van akkor ha az apa lemondott a gyermeke javára az ingatlan részéről? Az ingatlan értéke 20millió Ft értékű volt.Illetve hogy, 4 éve mióta eljöttem a házból havi rendszerességgel 100eurót utalok a gyermekem számlájára amit banki utalással teljesítek.Ezzel még nem fejeződött be az esetem mert az anya életjáradékot kap egy másik országból ami több ezer eurós nagyságú havonta, 14-szer egy évben.Az én keresetem másfél ezer euró amiből itt külföldön kell eltartani az új családomat.Most Ő 250 eurót követel gyerektartásra.Megjegyzem nem sajnálom a gyerekemtől de 250 euró az Magyar viszonylatban jóval meghaladja a gyermek szükségletét.Kérhetnék Jogi tanácsot az esetemre.Köszönöm
Figyelembe kell venni a gyermektartás megállapításakor, ha lehet rendszeresen hasznosítani az ingatlant. Ha pedig az egyezségben az szerepelt, hogy erre tekintettel alacsonyabb lesz a tartásdíj, akkor ezt is figyelembe kell venni.
Természetesen a gyermekek szükségleteinek a mértékénél magasabb tartásdíj nem állapítható meg.
Sziasztok,
valaki tudna nekem abban segíteni, hogy az adójóváírás miatt jövedelem emelkedést hogyan ítéli meg a bíróság? A szitu: 1 közös gyerek nálam, 1 közös gyerek a volt feleségemnél, plusz a jelenlegi házasságomból születtek ikrek, így 3 gyerek után jelentős adójóváírást kapunk. Feleségem felé havi 25 ezer Ft-ot fizettek gytartásdíjként a nála lévő gyerek révén. Kérdés, hogy ha most emelést kér, azt hogyan ítéli meg a bíróság, beleszámítja az adójóváírást is, vagy csak a bruttóm nettóját? Másik kérdésem, hogy fennálló (házamra felvett) kölcsön törlesztését, melynek jelentős a havidíja figyelembe veszi-e vagy sem?
A nettó jövedelemnek van jelentősége, így a kedvezményeknek is jelentősége van. A hiteltartozást is figyelembe lehet venni, de nyilván nem mindegy, hogy mire kellett felvenni.
Meg annak is, hogy most már nem 1+1, hanem 3+1 gyereket kell eltartanod :) Szerintem, (és nem vagyok ügyvéd..:))
Üdv.!
Elnézést,ha rossz helyre írom a kérdésemet!
Még 2009.decemberében indult a bírósági ügyem a volt élettársammal,amiért nem fizetett gyermektartást az akkor 3 hónapos gyermeke után.Akkor meg is ítélte a Bíró a havi 15 ooo forintot az Ő távollétében,mivel nem jelent meg a tárgyaláson sem akkor,sem később.Több mint 5 évig tartott a bírósági hercehurca,mert soha nem jelent meg a tárgyalásokon.Végrehajtani semmit nem lehetett rajta,mert nincs semmi vagyontárgy a nevén,és nem volt bejelentett munkahelye.Most márciusban a tárgyaláson végre megjelent,és a Bíró meg is ítélte részemre az addig felhalmozódott elmaradt gyermektartást,ami 855000 ft,plusz a rendszeres havi gyermektartást.Akkor ott egyezséget kötöttünk,hogy milyen részletekben fizet(ezt a Bíró javasolta),de később a volt párom felvetette,hogy kapom az Állam általi megelőlegezést,így Ő ezzel az összeggel nem tartozik.A megelőlegezést csak 2011.márciustól kapom,tehát ez az összeg addig keletkezett,de a Bíró és az Ügyész azt javasolta,hogy a Végrehajtótól kérjünk elszámolást,hogy pontosan mennyivel is tartozik.Tegnap érkezett meg a hivatalos ítélet postán,amiben csak feltüntették a 855 000 forint tartozást,de nem rendelkeztek arról,hogy ezt milyen részletekben kell törlesztenie.A Végrehajtó 643 000 forintról küldte a tartozást,ennyivel tartozik nekem,a többi az Ő és a Bírósági költség.Az volna a kérdésem,ha nincs szabályozva az elmaradt összeg részletfizetése,és a volt párom nem hajlandó fizetni,akkor kérhetem a perújrafelvételt? Előre is köszönöm a segítséget!
Akkor most volt egyezség vagy nem volt? Mert az írtad, hogy az egyezségben szerepel a részletfizetés. Ha sem az egyezségben sem az ítéletben nem szerepel a részletfizetés akkor egy összegben kell megfizetni a tartozást. Nem értem miért akarsz e miatt perújítást kérni? Hiszen ez a döntés nem neked hátrányos.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02