Judmi
A gyámhatóság engedélyével költözhet külön, ha ez megtörténik, akkor lehet bíróság előtt rendezni, hogy a továbbiakban ne az anya kapja.
Judmi
A gyámhatóság engedélyével költözhet külön, ha ez megtörténik, akkor lehet bíróság előtt rendezni, hogy a továbbiakban ne az anya kapja.
Kedves ObudaFan!
Hálásan köszönöm a gyors választ.
Tisztelt Jogi Fórum!
Bírósági döntés alapján a gyermektartásdíj levonása a mindenkori fizetésem 20%-a, minimum 25 ezer forint. Ahogyan eddig is rend szerint történt, a tartásdíjat nem csak a rendszeres illetményemből, hanem a jutalmamból, teljesítményértékelésemből, egyszeri juttatásaimból is vonták. Általában így havonta kb. 100 ezer forintot fizetek.
Felmerült, hogy a közeljövőben egy nagyobb összeget kapok, ha aláírok előre több év munkaviszonyt, ez így értelemszerűen visszafizetési kötelezettséggel jár (ha idő előtt elhagyom a munkahelyemet).
Tekintettel a visszafizetési kötelezettségemre is, van arra lehetőség, hogy ebből az összegből ne vonják le a gyermektartásdíjat?
Köszönettel:
@bvmzs86: Azt a „nagyobb összeget” milyen jogcímen fogod kapni?
Grave7: nem tudom pontosan, több havi illetményemnek megfelelő összeg, tehát feltételezem, hogy "munkabér" jogcímen.
Tisztelt Jogi Fórum!
Férjemnek 2 gyermeke van előző kapcsolatából, mindkét gyermek után gyerektartást fizet munkabérből történő levonással. Az egyik gyermek 20 évét betöltötte, s 2019. 06.04-én tanulói jogviszonya megszűnt, önálló keresettel rendelkezik. Miután az anya a bíróság felé ezt nem jelezte, a férjem írt a tartást elrendelő bírónak a fenti tényről. A bíró a férjem nevében keresetet indított. Mivel a férjem fizetéséből azóta is vonják a gyerektartást, az összeget visszamenőleg szeretnénk visszakapni. Azt kérdezném: a gyermektartást visszamenőleg 2019.07. hótól meg lehet-e szüntetni, s az összeget milyen módon kérheti vissza. Ugyanis olyan tájékoztatást kaptunk, hogy megszüntetni csak a tényleges kereset beadásától lehet, s a túlfizetés összegét külön pereskedés útján kérhetjük vissza. Ven-e más mód? Válaszát előre is köszönöm
„A bíró a férjem nevében keresetet indított.”
NAAAAAAAAAA... Még valaki elhiszi.
A bíróság a beadványt tartalmaz szerint keresetnek tekintette, és a felperest hiánypótlásra hívta fel. (Ha másért nem, akkor azért, hogy az előírt nyomtatványon adja be a keresetet, három példányban, egyet két tanúval is aláíratva.)
„a túlfizetés összegét külön pereskedés útján kérhetjük vissza.”
Valóban kérdéses a tartás megszüntetése iránti kereset összekapcsolása a kártérítéssel, de én azért megpróbálnám.
Ha jól tudom, akkor a tartásdíj jogosultjának törvényi kötelezettsége!!! bejelenteni a jogosultság megszünését, amelynek elmulasztása esetén 500.000 Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal büntethető. Annyira cuki, hogy amikor a gyermek már elkezd dolgozni akkor valahogy kimegy a fejéből a jogosultnak, hogy csak szólni kellene, hogy már nem jár, de amint nem kap meg akár csak egy havi tartásdíjjat rögtön tudja mi a teendő... Természetesen nem helyeslem a tartásdíj nem fizetését, de azért ez a fajta inkorrekt magatartás eléggé felháborító és szankcionálni kellene akár hivatalból az eljárás során hiszen a törvény elvárja a szankciót.
Azt a bírságot honnan veszed?
A törvény szerint meghatározott bejelentési kötelezettség elmulasztàsa nem tartozik a szabálysértés tárgykörébe? Hiszen törvényi kötelezettség írja elő a jogosultnak aki ennek nem tett eleget. Onnantól pedig a szabálysértési törvény szerint nem lehetne eljárni? Már csak azért is, mert azért az mégiscsak nonszensz, hogy magasról tesz a törvény által előírt kötelezettségére és ettől még a szeme se rebben senkinek.
Amennyiben ezt megteszi lezavarja a bíróság peren kívül az egészet, ha meg nem, a másik fél pereskedjen, aztán vagy sikerül visszakövetelni a jogosulatlanul kifizetett összeget, vagy nem. Érdemes lenne kicsit határozottabban rálépni az ilyenek nyakára, hogy ne legyenek terhelve teljesen feleslegesen a bíróságok az ilyen mulasztásból eredő perekkel.
Nem vagyok jogot végzett, csak a téma iránt érdeklődő és tályékozódó laikus.
Időközben megtaláltam, a Végrehajtási Tv. 1994.évi LIII. törvény 45/A § (1)-(2) bekezdése is rendelkezik rendbirságról, amire az első hozzászólásomban hivatkoztam.
„Nem vagyok jogot végzett,”
Megnyugtattál. Viszont akkor talán az okosságot is óvatosabban kellene osztani.
Igen, ezt már a BRFK jogásza is mondta, aztán csak meg lett vele szemben nyerve egy per kártérítéssel fűszerezve. ;-)
De van arra cáfolat, amit a Végrehajtási törvény 45.§ kimond?
Scales,
A "bejelentési kötelezettség" a "szabálysértés" és a "végrehajtásról szóló törvény" fogalmakat hogy sikerült így összekombinálnod?
Ugye, el sem olvastad annak a 45.§-nak az első mondatát, vagy csak az "500.000"-ig?
drbjózsef
Igen, elolvastam "vagy a végrehajtási eljárásban közreműködésre kötelezett személy..., jogszabályban foglalt kötelezettségének nem tesz eleget..."
Kinek van jogszabályban foglalt bejelentési kötelezettsége?
Scales,
Én sem értek hozzá, de szerintem a "jogszabályban foglalt kötelezettség" kifejezésben a "jogszabály" fogalom kifejezetten a Vht. paragrafusait jelenti. Nem úgy általában.
Szépen is néznénk ki. Megrendbírságolhatnak a Vht alapján mert közterületen vizeltem? Vagy mert bármilyen törvényt megsértettem?
Igen, a gyerektartás vonása lehet Vht. szerinti letiltás, de a bejelentési kötelezettség más jogszabályban van.
Jó napot kívánok.
A kislányom 20 éves múlt,érettségije van.Szeptemberben elkezdett egy OKJ-s tanfolyamot,amit most abbahagyott,és elment dolgozni.Elmondása szerint idén szeptemberben újra elkezd egy tanfolyamot,másik szakképzőnél.
A kérdésem,hogy meddig kell gyerektartást fizetnem,hány ilyen "megszakítom-újrakezdem" fér bele?
Köszönöm.
drbjózsef
Köszönöm a választ! :-)
papa5
Ezek főiskolai szintű OKJ-k?
ObudaFan
Nem,kozmetikusnak tanult/fog tanulni.
Mennyi ideig tart ez a képzés és milyen mértékű heti elfoglaltságot jelent?
Nem feltétlenül ő ül rajta. Lehet, hogy a kötelezett nem vette át azonnal, aztán volt itt téli törvénykezési szünet is. Eleve a papíralapú eljárás lassabb, mint az elektronikus.
14 hónap,heti 3 alkalom,hétfő és szerda délután,vmint szombat délelött(gyakorlat)
Üdvözletem!
Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni:
Adott egy házaspár, akik mind ketten kettős állampolgárok, (Román, Magyar) és válás alatt állnak (folyamatban). Életvitel szerűen Magyarországon élnek, itt dolgoznak, a közös gyermek is itt végzi a tanulmányait. A kérdés a következő: Ha a gyermek a 18. életévének betöltése után nappali tagozatos tanulmányokat folytat, akkor bármelyik szülő jogosult-e gyermektartást kapni?
Másik kérdés:Személyi kölcsön amit a házasság alatt vett fel az egyik fél, ilyen estben a visszafizetés milyen módon történhet, van-e mód arra hogy a magyar jogrend szabályai szerint "közös kötelezettségnek" minősüljön?
Köszönettel:
Zia
Jó estét.
Kérdésem az lenne,ha az apa kifizeti személyesen a végrehajtónak az elmaradt gyerektartást+a végrehajtói fizetni valókat,akkor én miért nem kapom meg a tőkét ( az elmaradt pénzt),csak valamennyi részt? Hiszen a végrehajtási díjakat is kifizette az apa. Köszönöm a választ.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |