Végrendelet


kerekz # 2005.03.04. 11:02

Tisztelt Fórumozók!

Írásban szeretnék magánvégrendelkezni a következő okból. Jelenleg élettársi kapcsolatban élek de előző kapcsolatomból született két gyermek akiket az anyjuk nevel. Szeretném, ha egyetlen örökösöm az élettársam lenne, aki belátása szerint rendelkezthetne a vagyonunkról halálom esetén. a gyermekek kiskorúak így tudomásom szerint a gyámhatóság tudtával rendelkezhetne az anyjuk az örökségről, de benne nem bízom. Összegezve, milyen módom tudom azt elérni, hogy 100%-ban élettársam örököljön amellett hogy a törvényes örökösök a gyermekek lennének. Mindenképpen úgy szeretném ezt megírni, hogy az anyjuk által ez megfellebbezhetetlen legyen.
Köszönöm előre is a segítségeket, hozzászólásokat.

Ui.: Olvastam a Ptk-ban, hogy ez csak kizárással, vagy kitagadással lehet. Ezt nem helyettesíti ha egyértelműen 100%-ban az élettársamat nevezem meg?

alorinc # 2005.03.04. 12:00

Ha azt akarod, hogy gyermekeid törvényes örökösök maradjanak de élettársad rendelkezzen az örökséggel (azaz élvezze hasznait), a legjobb ha elveszed, mert így a feleséged lesz (márcsak ezért is érdemes) és halálod esetén özvegyi haszonélvezeti jogot kap mindazon hagyatékba tartozó vagyontárgyra, amelyet nem ő örököl.

Így bár gyermekeid nevén lesz pl. a lakás (így biztosítod nekik későbbiekben a lakhatást), de feleséged (mostani élettársad) rendelkezhet csak vele (perze nem adhatja el, de lakhat benne és nem dobhatják ki onnan) haláláig illetve amíg újabb házasságot nem köt.

Ez a legfairebb szerintem.

kerekz # 2005.03.04. 12:27

Köszönöm a válaszodat alorinc. Ezzel tisztában vagyok. Lehet hogy abban is igazad van hogy ez a legfairebb. De... Nálunk a házasság egyenlőre nem jöhet szóba sajnos, és ezt a megoldást szeretném választani amit leírtam. Erre tudsz valamiféle választ adni? Lehet hogy mások szemével ez igazságtalan de jelenleg más lehetőségem nincs.

derill # 2005.03.04. 15:05

Erre az a megoldás, ha most biztositasz neki szerződésben holtig tartó haszonélvezeti jogot az ingatlanra, ugyanis halálod esetén ezzel a teherrel fognak akkor a gyerekek örökölni. Ehhez ügyvéd kell mindenképpen.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kerekz # 2005.03.07. 12:01

Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat, de nem jutottam előbbrébb sajnos. Lehet hogy én kérdeztem rosszul. A végrendeletem tárgya nem lakás, mert örökös bérlő vagyok, tulajdonos sose leszek és a gyerekek nem velem élnek így jogilag rájuk se szállhat át a bérlői jog. Rendelkezni olyan ingóságokról szeretnék, mint autó amit a párommal fizetek de az én nevemen van. És egyéb olyan dolog amit szeretném, ha csak a párom örökölne utánnam kétséget kizáróan. Csúnya szó de a gyerekek kizárásával. Ha ilyen szemszögből nézem a dolgokat, akkor is kell ügyvéd Derill? Erről azt olvastam, hogy ha kézzel megírom és két tanúval aláiratom, az elég. Illetve úgy tudom, hogy a kizárást nem kell indokolni. Kell egyáltalán rendelkezem ezekről a dolgokról, vagy mivel bizonyíthatóan párommal közös szerzemény, autómatikusan az övé lenne száz %-ban. Köszönöm válaszaitokat előre is.

Már tudom hol hibázatam, az első részben azt írtam, hogy hogyan érhetem el hogy párom örököljön 100%-ban amellett hogy a törvényes örökösök a gyerekek lennének. Én azt szeretném, ha mindenem a páromé lenne, ha máshogy nem megy a gyerekek kizárásával. az ő részesedésük más módon történne. gondolok itt biztosításra, mielőtt meghurcolnának amiért kizárnám a gyerekeket az örökségből :( !!

derill # 2005.03.07. 15:23

Nem lesz automatikusan az övé, mert a fele (illetve szerzés arányában) a Tied, és akkor is csak a fele, ha egészében a Te neveden van - feltéve, hogy tudja bizonyitani, hogy közös szerzemény.
Tehát kell végrendelkezned. Nem kell ügyvéd, csak az ingatlannál. A helyzet viszont ugyanaz, mint alább leirtam. A gyerekek már megkapták a maguk 5 millióját, a fennmaradó 6 millió értékü vagyont - függetlenül attól, hogy az most ingó és nem ingatlan - nyugodtan az élettársadra hagyhatod.

Senki sem akar Téged meghurcolni, bizonyára jó okod van ilyen döntésre. Semmi olyat nem irtál, ami miatt el kellene Téged bárkinek is itélnie, nem éreztem hátsó szándékokat sem.

A végrendeletnél figyelj az alakiságra. Ezért lenne érdemes ügyvédhez menni, de nyilván az pénzbe kerül. Alaki vagy tartalmi okból viszont megtámadható egy végrendelet, ha nem felel meg a követelményeknek. Tehát ha biztosra akarsz menni, jobb ügyváddel vagy közjegyzővel készittetni, de az is elég lehet, ha megnézed a jogszabályt. A Ptk. rendelkezik róla, de valamelyik topicban már volt szó róla, és oda valaki bemásolta már.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

alorinc # 2005.03.08. 12:05

Akkor a legtisztább ha átiratod a feleséged nevére a kocsit, bszlát, stb, így nem lesz a hagyaték tárgya (feltéve, hogy nem az elkövetkezendő x évben lesz, mert akkor megtámadható majd a bíróságon a kvázi fedezetelvonó magatartásod)

HA végrendekezel akkor úgy fogja átadni a közjegyző a haygatékot, ahogy akartad, de ha kötelsérszt sért - és fog ha mindent az élettársadra hagysz - akkor szintén gyermekeid érvényesíthetik kötelesrészi igényüket ami a fele annak amit egyébként örököltek volna.

Most hirtelen más nem jut eszembe

zituci # 2005.03.08. 16:47

Kedves derill!
Milyen érdekes, hogy hol érzel hátsó szándékot, hol meg nem..
üdvözlettel

derill # 2005.03.08. 18:01

alorinc: nem fog kötelesrészt sérteni, ha a végrendeletébe beleirja, hogy már ajándékként adott 5-5 milkót beszámitással.

Fedezetelvonó magatartás: mire gondoltál? Minek a fedezetét vonja el? Nem irt semmiféle tartozásról. A kötelerészt pedig a gyerekek már megkapták, 4 milkó járna nekik, 5-öt kaptak.

Zituci: ez igy van. Nincs róla tudomásom, hogy tévedtem volna valaha is. Itt volt néhány ember, akit a hátsó szándéka miatt megróttam, mégis volt néhány közülük, aki utána levelet irt nekem, és megirta benne, hogy igazam volt, de ennek ez és ez az oka.
Hidd el, nagyon sokat számit a tapasztalat. Persze én sem vagyok tévedhetetlen, de azért a rossz szándékot meg szoktam érezni a levél stilusából. Néha a sorok közt is kell tudni olvasni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zsolt_ # 2005.03.08. 19:14

Kedves jogászok!

Egy problémával fordulnék Önökhöz, amely meg sem történt, de nem ártana tudnom a következményeit.
Anyai nagymamámmal élek kiskorom óta egy lakásban, életjáradéki szerződés viszonyban vagyunk, amelyről édesanyám is tud. Néhai apámtól vannak gyerekei az előző házasságából, akikkel nem tartom a kapcsolatot, sose láttam őket.

Kérdés: ha én véletlenül meghalok pl. balesetben akkor mi lesz a lakással, amelyben nagymamám él mint haszonélvező (tartási jog fenntartásával)? Bár nem szeretném, hogy ez megtörténne és tovább élvezném az életet, de sose lehet tudni, mi lesz holnap.

Írhatok-e végrendeletet, hogy az életjáradék szerződéssel megszerzett tulajdonjogomat édesanyám örökölje és folytassa az életjáradéki szerződésben foglaltak szerinti kötelességeket nagymamám felé, úgy hogy azt szeretném, hogy a sose látott féltestvéreim ne örököljenek semmit?

Várom a jó tanácsokat: Zsolti

derill # 2005.03.09. 05:33

Irhatsz.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zsolt_ # 2005.03.09. 08:46

Köszi derill, a nagyon rövid válaszért, megnyugodtam! üdv:Zsolti

Zsolt_ # 2005.03.09. 11:44

Derill, eszembe jutott valami. A bankszámlámat beállíthatom úgy a bankban, hogy halálom esetén anyukám vegye fel a rajta lévő összeget. A féltestvéreim megtámadhatják ezt a rendelkezést?
köszi: Zsolti

derill # 2005.03.09. 19:34

Megtámadni mindent lehet. De ha van egy kis esze, akkor egy trabant nem támad tankra. Tehát feleslegesen nem valószinü, hogy pereskedni fognak, ugyanis ha veszitenek, az sokba kerül.

Attól, hogy anyádat jelölöd meg, mint aki az összeget felveheti, az nem azonos azzal, hogy őt teszed meg örökösnek. Erre figyelj. Tehát ő felveheti, de ki kell adnia az örökösöknek, ha nem rá hagyod a bankszámlán lévő összeget. Ez azért lényeges, mert a felét ugyan ő örökölné mindenképp, de a másik felét az apád, miután ő kiesett az öröklésből, ezért a leszármazói. Ha viszont végrendelkezel, akkor csak a köteles részre tarthatnak igényt.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zsolt_ # 2005.03.10. 08:40

Derill, köszönöm. A te verziód igazabb, mint amilyent a bankban adtak nekem. Mert ott épp az ellenkezőjét mondták nekem: ha megnevezek valakit, akkor a bankszámlámon lévő összeget az édesanyám veheti föl, ha bekövetkezik az esemény, így a hagyatéki leltárba sem veszik föl és a hagyatéki eljáráson is figyelmen kívül hagyják. Ez azt jelentené, hogy az örökösök soha nem fogják megtudni, hogy nekem melyik bankban van a számlám. Ez nem világos.
Nem tudtam, hogy a féltestvéreim is jogosultak a kötelesrészre. Pedig úgy tudtam, hogy csak a gyerek, a házastárs és a szülők jogosultak a kötelesrészre.
Lehet, hogy rád hallgatok (meg a kis eszemre :) hogy a végrendeletben is megemlítem a bankszámlámat.
Zsolti

derill # 2005.03.10. 15:12

Az igaz, hogy csak a gyerek, a házastárs és a szülő jogosult a kötelesrészre, de sajnos a Ptk. tartalmaz egy szakaszt:
606. § Az öröklésből kiesésre vonatkozó rendelkezéseket a házastárs haszonélvezeti joga, a kötelesrész és a hagyomány tekintetében is alkalmazni kell azzal az eltéréssel, hogy a hagyományos kiesése - ha e vonatkozásban helyettesítés nem történt - a hagyománnyal terhelt személy mentesülését jelenti.
Ez azt jelenti, hogy mivel a szüleid örökölnének utánad, de apád kiesett, a leszármazói örökölnek helyette, tehát a Te féltestvéreid.

Nem tudok olyan szabályról, miszerint a bankszámlán szereplő összeg nem tartozna a hagyatékba, tehát nem képezné az öröklés tárgyát. Ez nem is lenne logikus, hiszen a hitelezők kielégitése mindig az örökösöket terheli, ha viszont a bankszámla nem lenne örökség, akkor halála előtt mindenki pénzzé tenné a vagyonát, valakire ráhagyná, a hitelezők meg mehetnének a jóistenhez a követeléseikkel.

Ettől függetlenül próbálj meg még néhány bankjogban járatosabbat megkérdezni (Law1, Big Cat, Mikud) attól ugyanis, hogy az én verzióm tetszik jobban, nem biztos, hogy az is a jobb. Valami rémlik a biztositási kedvezményezettek esetében, hogy az nem kerül a hagyatékba, tehát ilyen alapon előfordulhat, hogy ez is ilyen kivétel.
Ha valami más eredményre jutsz mint én, jelezd légyszi.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Banyamancs # 2005.03.10. 15:58

Olvasgattam ezt a fórumtémát. Egy dolgot jó lenne tisztázni: tartási szerződésetek van vagy életjáradéki szerződésetek? Rendszeresen adsz pénzt a nagyidnak és emiatt ő átruházta a lakását vagy godoskodsz róla minden nap, gyógyszerekkel látod el, takarítasz nála, stb., stb.? Arra vagy kíváncsi, mi lenne, ha az esetleges halálod a nagyid halála előtt történne avagy mikor már ő nem él? Ugyanis az örökösödés mindezektől függ!

derill # 2005.03.10. 17:00

Banyamancs: miért függ tőle? Az életjáradéki szerződésre a tartási szerződésre vonatkozó szabályok irányadóak. Tök mindegy, hogy melyik van tehát. A kettő közt csak a teljesités módja szerint van eltérés. Egyébiránt is mindkettő ellenérték fejében van. Te milyen különbséget látsz örökösödési szempontból, amit én nem és milyen jogszabály alapján?


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zsolt_ # 2005.03.10. 19:36

Mennyi információt kell most feldolgoznom. :)
Próbálok lépésről lépésre megértenem írásotokat.

Derill: akkor szerintem fölöslegesnek tartom a kötelesrész fogalmát bevezetni a Ptk-ba, ha azt írtad, hogy a féltestvéreim ebben az esetben is jogosultak lesznek a kötelesrészre, azért mert apám kiesett. Ha apám élne és végrendelettel édesanyámra hagynám vagyonomat, akkor érthető, hogy apám kötelesrészre lesz jogosult, de azt nem értem, hogy mivel apám meghalt és helyette a féltestvéreim lesznek jogosultak a kötelesrészre a 606§-ra hivatkozva.
Derill, mondd meg, tényleg jogosultak kötelesrészre a féltestvéreim? Mert nem tudom elhinni...
A bankkal kapcsolatban megpróbálok utánajárni, ha valamit megtudok, jelezni fogok.

Banyamancs: életjáradék szerződést kötöttem nagymamámmal. Mint már írtam, kiskorom óta nagyinál élek, életjáradék szerződés megkötéséig is sokat segítettem neki természetben és anyagilag egyaránt (persze, amikor középiskolába jártam, akkor csak természetben) és amikor a nagyi pár évvel ezelőtt át akarta íratni lakását nevemre, akkor került sor az életjáradék szerződés megkötésére (az adás-vételi szerződés erkölcsi okokból színlelt szerződés lett volna, ezért választottuk az életjáradék szerződést, hisz itt nem csalhattunk).
Kérdéseidre válaszolva nagyi
gondoskodását is viselem, meg egy bizonyos összegben is megállapodtunk (hozzáteszek annyit, mivel családban vagyunk, ezért így is úgy is az életjáradék szerződés megkötésétől függetlenül is anyagilag hozzásegítek a rezsiköltségekhez) Felvetettél két esetet, mindkettő különösen érdekelne.

Azt hiszem, túlzásba vittem az egészet, csak kíváncsiságból jutott eszembe, hogy mi lesz, ha …
Érdekes, hogy a törvények leginkább védik a sose látott féltestvéreimet, a végrendelettel kapcsolatos paragrafusok pedig nem adnak nekem lehetőséget, hogy arra hagyjam vagyonomat, akire akarok, ebben az esetben semmire se jó a végrendelet (akkor meg minek van az bevezetve a Ptk-ba, ha így is úgy is a féltestvérek is örökölnek).

Még jó, hogy nincs olyan törvény bevezetve nálunk, hogy a néhai apám kutyája a törvényes örökös :)
(Amerikában van olyan lehetőség, hogy valaki a saját kutyáját is megnevezheti örökösének)!

Zsolti

the big cat # 2005.03.10. 20:37

Nem amerikában vagyunk, ezért inkább próbáljuk meg, hogy a magyar törvények alapján rendezzük az ügyet.

  1. Szeretném én is nagyon tudni, hogy miis ez az "életjáradéki szerződés", ugyanis ha ez szerződés, akkro az életjáradékot nyuhtónak is kell valami ellenszolgáltatást kapni. ha ez az ellenszolgáltatás majdani örökség lesz, akkor öröklési szerződésről beszélünk, és mentes a köteles a rész alól. Ha már a nevedre is írták az ellenszolgáltatást, mondjuk az ingatlant, akkro meg atrtási szerződést és akkor már eleve a te tulajdonod az ingatlan tehát nincs is mit örökölni. Szóval mi van ebben a szerződésben?
  2. tetszik, vagy sem, a köteles rész jár a leszármazóknak és kész, a végrendelet azért van, hogy az örökség kötels rész fölötti részével a törvényes öröklés rendjétől függetelenül rendelkezhessen az örökhagyó, tehát egyáltalán nem értelmetlen.
Zsolt_ # 2005.03.10. 21:08

Big cat, az ingatlanért kötöttem életjáradék szerződést. Többször mondom, nem örökösödési szerződés, nem más szerződés, hanem szó szerint életjáradék szerződés. Nem tudom, hogy miért nem hiszitek el ezt.
Hogy mi van benne? Ahogy egy életjáradék szerződésben kell lenni: ingatlanért egy meghatározott összeget kell adnom, továbbá ápolási, temettetés stb.
Nem ez volt a kérdésem.

Big Cat, bocsánat a féltestvérem nem a leszármazóm!!!

the big cat # 2005.03.10. 22:49

Elhisszük, miért ne hinnénk el, csak szeretnénk besorolni valamilyen szerződéskategoriába, aminek a szabályai alapján eldönthető, hogy kötelesrész alapja-e vagy sem. Szóval, ha elárulnád , hogy már a neveden van-e az ingatnal, vagy ha nem, akkor mikor fog a nevedre kerülni, az sokat segítene.

Merthogy legjobb tudomásom szerint életjáradéki szerződét a Ptk. nem nevesít. Az életjáradék az öröklési szerződés kapcsán merül föl.

Az, hogy szó szerint ti minek neveztézek a szerződést irreleváns. A szerződésket nem címük, hanem a tartalmuk alapján kell megítélni.

De így is azt mondhatom, hogy akár tartási, akár öröklési szerződésről van szó, a szerződéssel lekötött ingatlan nem lesz köteles rész alapja.

Annyit azért talán elhsizel nekem, hogy tudom, hogy a féltestvéred nem a leszármazód, de a féltestvére valamelyik szülője a nagymamád leszármazója, gondolom én, ha arról a félről féltestvéred, vagy esetleg él másik leszármazója nagyammádnak, aki köteles részre lehet jogosult.

the big cat # 2005.03.10. 22:57

Ugye itt az nagy kérdés, hogy nem valamiféle formailag ingyenes juttaásról van-e szó, azaz hogy monjuk a nevedre íratta az ingatlant, és szóban megállaodtatopk, hogy na akkor majd ezért te életjáradékot fizetsz neki.

Igazán elhihetnéd, hogy itt segyteni próbálunka tanácsot kérőlnek, és ezt ráadásul ingyen tesszük, tehát nem kell flekapni a vizet, ha visszakérdezünk, azt nem azért tesszük, hogy téged túráztassunk, hanem azért, hogy pontos választ adhassunka kérdésedre.

Banyamancs # 2005.03.11. 00:42

Nagymacs!
Azért ebbe most kicsit belemásztál! Nevesíti a Ptk. az életjáradéki szerződést. Meg a tartásit is.

Az ingatlan viszont nem a szerződésmegkötéssel megy át az ember tulajdonába, mint tudjuk!

Az meg azért nem mindegy, hogy tartási vagy életjáradéki, hogy ha a kötelezett hal meg előbb, tehát a tartó és nem a jogosult, vagyis a tartott. Az örökösök ugyanis nem biztos, hogy tudják/akarják vállalni a természetbeni tartást.

Az elején pedig leírta Zsolt, kinek a halála esetén nem szeretné, ha örökölnének a féltestvérei!

Zsolt_ # 2005.03.11. 10:02

Kedves Mindenki!

Elolvastam leveleiteket és nem számítottam arra, hogy máris "lavinát" inditottam el.

Big Cat, köszönöm és tudom, hogy segíteni akartok nekem, csak egy picit furcsa, hogy ti másképp gondolkodtok róla.
Ma este hazamegyek és előveszem a szerződést és újból visszatérek ide. Azt biztosan tudom, hogy az ingatlan már a nevemen van, a Földhivatal és az Illetékhivatal részéről is kaptam leveleket.
Banyamancs, a nevesítésről fogalmam sincs, micsoda.

Big Catnak: már a kezdetek kezdetén leírtam, hogy nagymamámnak nem leszármazói a féltestvéreim, mert nagymamám az édesanyám édesanyja. Lehet, hogy ezért másképp gondolkodtál.

Nekem csak egyetlen kérdésem volt, hogy ha pl. balesetem miatt bekövetkező halálom esetén a féltestvéreim (akik nem is a nagymamám leszármazói) tarthatnak-e kötelesrész iránti igényüket, ha végrendeletben megnevezném édesanyámat egyetlen örökösömmé, aki továbbra életjáradék szerződés viszonyban lenne nagymamámmal.

Zsolti