Gyerekek okmányai láthatáskor

zsurmika # 2019.06.06. 06:25

Piros.. egy dolgot tehetsz..Amikor mész a gyerekért(gyerekekért) kéred tőlük az igazolványokat..ha nincs náluk ,vissza küldöd az idősebbet érte.. ha az anyja nem adja akkor hívod a rendőrséget..ők elkérik tőle.. és oda fogja adni..ebben biztos lehetsz.
Tapasztalatból írtam.. mi is épp így vagyunk most a párommal ..egyszer már ehhez kellett folyamodnunk és most is ezt fogjuk tenni.

Papiros # 2016.05.17. 08:52

Laikus hozzászóló:

"Kiskorú gyermek útlevéligényének benyújtásakor a szülők (törvényes képviselők) együttes megjelenése szükséges. Az útlevél kiadásához közös hozzájáruló nyilatkozatukat egyidejűleg teszik meg. Egyik szülő (törvényes képviselő) személyes jelenléte esetén a másik szülő (törvényes képviselő) közjegyző, gyámhatóság, konzuli tisztségviselő, útlevélhatóság vagy a jegyző előtt tett írásos, az úti okmány kiadásához hozzájáruló nyilatkozata szükséges. Elvált szülők esetében a törvényes képviselőnek - a szülői felügyeletet gyakorlónak - a gyermek elhelyezéséről szóló jogerős bírói ítéletet be kell mutatnia. Elhalt szülő(k) esetében a halotti anyakönyvi kivonat(ok); a gyámság alá helyezett gyermek esetében a gyám személyes jelenléte és a jogerős gyámhatósági határozat bemutatása szükséges"

.....és ezzel a kör bezárul, ami a határon túli nyaralást illeti :(
Itt Magyarországon a külön élő szülőnek hiába van törvény adta joga. A végrehajtás kikényszeríthetetlen, mert addigra idejét múlttá válik a dolog, a költségek megtéríttetésének lehetősége pedig vajmi kevés vigasz....

banánfa # 2016.05.15. 07:07

Van a gyerkőcnek személyi igazolványa, sokáig nála is volt, csak 1-2 hónapja nincs, mióta jeleztem, hogy külföldi nyaralást tervezek, ez a gyanús.

Kifizetném Neki az útlevelet, és ezzel rövid úton le is záródna a probléma, mert akkor az egyik szülőnél személyije van, a másiknál útlevele, ami belföldön is ugyanúgy alkalmas a személyazonosság igazolására. Viszont nem vagyok abban biztos, hogy azt jogosan állandóan magamnál tarthatom-e. Az is nem a gondozó szülőt illeti-e meg, hogy nála legyen?

pohicop # 2016.05.15. 03:46

Biztos, hogy van neki? :)

Érdekes dolog ez egyébként. Emlékszem gyerekként nem volt 14 éves koromig személyazonosító igazolványom. Viszont volt útlevelem a szlovák kiruccanáshoz. Valahogy ez az igény akkor fel sem merült, hogy kellene nálam lenni okmánynak.

A kérdezőt megértem. Most, hogy válok. Tényleg probléma tud ez lenni. Egy 7-8 éves gyerekkel már nyugodtan le lehet ruccanni a Horvát tengerpartra és oda bizony kell egy személyazonosító igazolvány vagy útlevél. Esetleg csak átugrani a szomszédban lévő szlovákiába strandra...ami 30-40 km.

Anyuka, ha kitolásból nem adja oda a személyazonosító igazolványt (én sem kapom meg soha semmilyen okmányát a gyereknek kapcsolattartáskor) akkor mit lehet tenni? Kiváltani a gyereknek egy útlevelet? Elméletileg megoldást jelenthet.... Csak hát ugye mivel hétvégére kapod meg a gyerkőcöt...marha nehéz elintézni XD

wers # 2016.05.14. 20:40

akkor is nála kell, hogy legyen

banánfa # 2016.05.14. 20:24

@wers

9 éves. Korántsem maga rendelkezik az okmányairól.

wers # 2016.05.14. 20:18

:)

pohicop # 2016.05.14. 19:36

A vezetői engedély magadnál tartása mint kötelezettség a kreszben és a 326/2011 korm. rendeletben is benne van. :)

"Kresz A járművezetés személyi feltételei
4. § (1) Járművet az vezethet, aki

1. a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs;

(3) Az (1) bekezdésben említett engedélyt a vezetőnek vezetés közben magánál kell tartania."

"326/2011 Korm.rendelet 23. A járművezető, a járműtulajdonos (üzemben tartó) kötelezettségei
113. § (1)198 A járművezető köteles a jogszabályban meghatározottakon túl

1. vezetés közben magánál tartani a vezetésre jogosító okmányt, valamint

aa) a mozgáskorlátozottak esetén az orvosi alkalmasságára, a vezetési feltételekre vonatkozó külön jogszabályban előírt korlátozást tartalmazó mellékletet,
ab) a pályaalkalmassági minősítésről szóló határozatot, vagy annak igazolását is - kivéve a közúti közlekedési szolgáltatást személygépkocsival végző járművek vezetőit -, ha a pályaalkalmassági minősítés a vezetői engedélyből nem állapítható meg,
ac) a 37. § (2) bekezdésében meghatározott esetben az eltiltó határozatot,

1. a közúti ellenőrzés során az ellenőrzésre jogosult hatóságnak átadni

ba) a személyazonosságát igazoló és a vezetésre jogosító okmányt és annak mellékletét,
bb) a forgalmi engedélyt......stb. "

wers # 2016.05.14. 18:26

Wers !

Ne idétlenkedj,” Már elnézést, de nem hiszem, hogy ezt a stílust kiérdemeltem. Az alapszabály az (1).

Minden állampolgárnak felkérésre tudnia kell magát igazolni. Ehhez három dolog kell alapból, egy db személy, egy db személyt azonosító igazolvány, és egy db lakcímkártya.

Azt sem tudjuk, hogy hány éves, mert a 14 éves korát betöltött személy már maga rendelkezik a személyi okmányáról - ő igényli, és veheti át. Apa - anya max odatolja az ablak elé, hogy gyere gyerek, itt veheted át.

Abban igazad van, hogy homályos a törvény, vagyis kimaradt, hogy mindezt hány éves kortól.
De az egyértelmű. hogy a személyt igazoló okmánybak a személynél kell lennie.

groszfater@gmail.com # 2016.05.14. 16:30

Wers !

Ne idétlenkedj, nem olyan nehéz belátni ha nincs igazad,karakter kérdése.

groszfater@gmail.com # 2016.05.14. 16:29

Olvasd a 34§ (3) bekezdést
A Te felelősséged hogy az iratok nálad legyenek.

banánfa # 2016.05.14. 16:21

Köszönöm, ez a kormányrendelet is jól jön, ha tudok rá hivatkozni. :)
Visszatérve a kérdéseimre:
Kérdésem: az utazás előtt 1-2 héttel (ha elérem hogy a gyereknél legyen az igazolvány) magamhoz vehetem azt?
Ha véletlenül eltűnik az irat és emiatt nem tudunk menni, mit tehetek a bosszankodáson kívül?

Ezekben szeretnék még tanácsot kérni.
Köszönöm szépen előre is.

wers # 2016.05.14. 14:40

Viccelsz?

414/2015. (XII. 23.) Korm. rendelet

10. A személyazonosító igazolvány birtokban tartására vonatkozó szabályok

34. § (1) Az érvényes személyazonosító igazolványt a magyar állampolgár, a bevándorolt, a letelepedett, a menekült és az oltalmazott jogállású személy köteles sértetlenül megőrizni, jogszabályban meghatározott esetekben és módon - felhívásra - bemutatni, a személyazonosító igazolvány érvénytelenné válásakor, a visszavonás elrendelésekor vagy a jogosultság megszűnésekor, illetve az új állandó személyazonosító igazolvány kiadásakor a személyazonosító igazolvány átvételére jogosult hatóságnak leadni.

Mond már meg, felhívásra hogyan mutatja be, ha nincs nála.

Egyébként az sincs kifejezetten leírva, hogy pl. a jogsimnak nálam kell lennie, ha beülök a kocsiba, és én vezetek. (üzemanyag kell hozzá nem jogsi :))

groszfater@gmail.com # 2016.05.14. 12:09

Te-sem ?!

wers # 2016.05.14. 11:07

Magad nem találod?

groszfater@gmail.com # 2016.05.14. 10:08

Megjelölnéd a jogszabályt ?

wers # 2016.05.14. 09:41

Az ítélet nem tér ki arra, hogy az igazolványának nála kell lennie
Mert erre jogszabály kötelezi.

banánfa # 2016.05.13. 20:41

Tisztelt Fórumozók!

Mint olyan sokan, én is tanácsért jöttem.
EU-n belül, de külföldön tervezünk nyaralást (mi több, már ki van fizetve).
A másik szülő írásban hozzájárult, meghatalmazást is adott (repülővel megyünk, hátha kérik), tehát úgy tűnhet, hogy minden rendben van. Viszont pár alkalom óta az iskolatáskában csak a diákigazolvány és a bérlet + lakcímkártya van, korábban "ott lakott" a személyi igazolvány is. Az ítélet nem tér ki arra, hogy az igazolványának nála kell lennie (szerintem ez természetes, én is viszem magammal mindenhová).
Az indulás előtti este kapom meg a gyermeket, akkor már nem sokra megyek, ha véletlenül eltűnik az igazolvány. Bár olyan kijelentés nem hangzott el, hogy ezzel meggátolná az utazást, van bennem némi félsz.
Kérdésem: az utazás előtt 1-2 héttel (ha elérem hogy a gyereknél legyen az igazolvány) magamhoz vehetem azt?

Ha véletlenül eltűnik az irat és emiatt nem tudunk menni, mit tehetek a bosszankodáson kívül?

Tourboy # 2015.08.18. 08:07

De igazából az okmányok átadása szempontjából mellékes.

Tourboy # 2015.08.18. 07:44

Nem rendeltem alá az új kapcsolatnak semmit. Ezt nehezményezte is a hölgy... De az egy lezárt történet.
A volt feleségem összes támadását tudom kezelni,higgadtan és nyugodtan, ez az okmányos történet bosszant minden második héten.

Kettesben beszélni vele? Sajnos ez lehetetlen. Nem hajlandó rá. Amit a fejébe vett attól nem lehet lebeszélni, eltántorítani stb. Még akkor sem, ha ezzel a gyerekeknek árt. Gyárt egy ideológiát, hogy ez miért jó a gyerekeknek és miért jó ellenem. A saját rokonai is szóltak már neki... eredménytelen.

Tourboy # 2015.08.18. 07:15

Miért nem adja? a válasz egyszerű! CSAK! Mert a gyerekek elhagyják... És elég a fénymásolat is nekik...
A kommunikáció minősége? Mert elhagytam, mert felvállaltam az új kapcsolatom, mert megromlott a házasságunk, mert nem kapott annyi pénzt vagyonmegosztáskor, mint szeretett volna, mert a gyerekeink el akarnak tőle költözni, mert nem érzik magukat biztonságban, stb... Semmiben nem partner, nem lehet vele megegyezni. Mindenre az a válasza, hogy jó, de nem a megbeszéltek szerint cselekszik. Az a lényeg, hogy nekem és a gyerekeknek kellemetlenséget okozzon. Ki is jelentette, hogy tönkre fog tenni. (na én ezt pedig ölbe tett kézzel végig fogom nézni szerinte)

Tourboy # 2015.08.18. 06:39

Nem tudom, de az okmányokat nem adja...

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.18. 06:17

A gyámhivatalnál nem sokra mentem.
Miért? Nem tájékoztatták, hogy jogellenesen jár el, és nem kötelezték, hogy a gyerekkel az okmányait is adja át?

Tourboy # 2015.08.18. 06:02

Újabb panasz, az ötödik-hatodik bírság után majd csak észhez tér.
(A kapcsolattartás akadályozása súlyosabb esetben okot adhat a szülői felügyeleti jog gyakorlása megváltoztatására is.)

És hol tegyek panaszt? A gyámhivatalnál nem sokra mentem. Bíróság? Kellően lassú ahhoz, hogy a kéthetente történő láthatások alkalmával intézkedni tudjanak. Mire lépnek, addig eltelik egy vagy két hónap. Az 4-8 láthatás.

Papiros # 2015.08.17. 14:01

Ez a témakör bennünket is érint. Évek óta nem tudunk előre gondolkodva szállás foglalási lehetőséggel élni, mert az, hogy az okmányokat nem kapjuk meg, sajnos csak az adott napon derül ki, amikor esetlegesen egy-két napon belül indulni kellene.
Ilyenkor jog szerint fordulhatunk valóban a GYH-hoz és kérhetünk végrehajtást. Értem én, hogy a végrehajtó hatóság is szabályozás alapján dolgozik. Csak ezt a problémát nem oldja meg.
Ami a sorozatos bírságot illeti elmesélem mi a következménye: aki nem adja át az iratokat, az további lehetőséget kap ezzel az ellene neveléshez, hiszen azért nem tud a gyereknek ezt és azt venni, mert "apa direkt bünteti anyát a hivatalon keresztül. Azért csinálja ezt apa, hogy nekünk nehezebb legyen az életünk."
A GYH szerint pedig az ellene nevelés ez esetben nem bizonyítható, és ezzel a kört be is zártuk. :(
Mi évek óta itthon töltjük emiatt a nyarat. Ezt találtuk jó megoldásnak.