Volt itt a fórumon nemrég egy csalódott élettárs, aki csodálkozott, hogy nem maradhatott az elhunyt élettársa lakásában. Pedig 20 évig éltek ott együtt. Tényleg csak egy papírnak gondolod?
Élettársi kapcsolat alatt felhalmazott adósság
Nu, ez nem vita. Csak szakmailag érdemes vitázni, effajtába én nem megyek be.
Gyermek szempontjából írtam.......
„ezen is lehetne egyébként vitatkozn”i..
Tedd meg.
„20-30 évig is akár ott meg nem vélelmezik, hogy a kapcsolatot hivatalossá akarták tenni...”
Ez így van. Be is bizonyosodott, mert nem tették hivatalossá.
Gyermek szempontjából sem mindegy, hogy a szülők egy nap alatt külön tudnak válni, vagy egy kötelék összetartja őket.
„több éve, külön élő házastársak minden jogot élveznek öröklésnél, ”
Te is tudod, hogy ez nem igaz.
Végrendeletről hallottál-e már?
Kedves Immaculata!
Értem én azt, hogy a törvény a házasságot részesíti előnyben, de: mondd meg nekem, miért akarnak két idősebb embert arra rávenni, hogy házasodjanak össze, mert különben nincs örökség - persze ma már a házastársak sem a korábbi törvények szerint örökölnek.
„érdekes ez..egy élettárs semmit nem örököl az élettársa utá”n
Mert a jogalkotók a házasságot részesítik előnyben. A családnak létalapja a törvényes keretek között létrejött házasság.
Ha fordítva kérdeznéd (hogy tudni illik, miért nem örökös az élettárs), azon még el is lehetne gondolkozni. De azt nem nagyon lehet kifogásolni, hogy az életközösségben élő személyek nem csak javakat szereznek közösen, hanem tartozásokat is.
Közösen.
Köszönöm szépen:) Azt szeretném kérdezni, hogy az általa az együttélésünk alatt felvett hitelekkel mi a helyzet, azt kinek kell visszafizetnie?
„A kérdésem, ha ügyvédhez fordul, megkapja még a lakás felét is?”
Nem valószínű. Különösen akkor nem, ha valóban részben a különvagyonod terhére szereztétek.
(Attól pedig pláne nem kap semmit, hogy ügyvédhez fordul. Épp ellenkezőleg: azért neki kell fizetnie.)
A részletek és a rezsi rá eső részét öt évre visszamenőleg követelheted, a korábbi összegek elévülnek, ha legalább írásban fel nem szólítod.
Én már beletörődtem, hogy ez a helyzet így marad, hogy én fizetem a rezsit, tartom el a gyereket ő meg csak úgy van, beköltözött a legnagyobb szobába, kidobálta a holminkat onnan, közölte övé itt minden, holott én úgyanúgy dolgoztam, mint ő, sőt többet kerestem. A kérdésem, ha ügyvédhez fordul, megkapja még a lakás felét is? holott egy bőrönddel költözött anno hozzám! Nem látok megoldást.
Mit szeretnél?
Sziasztok!
2000-ben élettársi kapcsolatot létesítettem, ami 2011-ben megszakadt. Jelenleg még közös háztartásban élünk, mert az ingatlan amiben lakunk közös, az enyém 2/3-ad az exé 1/3-ad. Ezt az ingatlant az én lakásomból vettük annó, de hitellel terhelt, így hogy megkapjuk a hitelt kénytelen voltan 1/3-ad részt anno ráíratni. Mivel a kapcsolatunk megszakadt és az ex nem költözött el, így a hiteleket és a rezsit egyedül próbáltam fizetni, de persze nem ment. Most kapott az ex egy letiltást és fel van háborodva, hogy mit képzelek. Közölte ügyvédhez fog fordulni, mert mindennek a fele az övé. A lakás hitellel terhelt, ha eladom a bankot fizetem max ki. Hogyan alakul az élettársi kapcsolat alatt felvett hitelek sorsa ha valamilyen hitelben például én nem vagyok adóstárs nem szerepelek sehol? 5 éve egyedül fizetem a rezsit és tartom el a közös gyerekünket. Mit tudok tenni?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02