Örökösödés


sztike # 2004.01.29. 09:16

Sziasztok!
Meg szeretném tudni,hogy most hány % az örökösödési illeték!
Előre is köszönöm.sztike

djuice # 2004.01.08. 14:36

the big cat/ ZéKá !

Köszönöm a segítségeteket!

the big cat # 2004.01.06. 11:09

Ha nincs végrendelet, akkor törvényes öröklés van, nincs köteles rész. A kiesett leszármazó helyén az ő leszármazója örököl, tehát a halott fiú fiai, azaz az unokák örökölnek.

Kötelesrész egyébként csak a közvetlen leszármazót, a szülőt és a házastársat illeti meg.

Dispose # 2004.01.05. 19:42

Sziasztok!

Remélem tudtok segíteni a következő problémával kapcsolatban.
Mi van abban az esetben, ha a közelmúltban elhunyt nagymamának van egy lánya (akinek van 1 fia), és egy elhunyt fia aki után maradt egy lány. A kérdés az lenne, hogy ilyen esetben csak a nagymama lánya örököl, vagy az unokák is részesednek az örökségből? Van-e köteles rész, ami az unokákat illeti meg?

Választ előre is köszi!

Dispose

Torony # 2004.01.04. 01:37

Sziasztok!

Bocs, hogy ide...

A "Közös vagyon" fórumon nincs már tanácsadás? Hova fordulhatok a kérdésemmel?

Üdv! T

ZéKá # 2004.01.02. 20:55

Szia djuice! Jogilag nem olyan vészes ez, csak a gyakorlatban nagyon nehézkes utánajárni mindennek és számolgatni. A lényeg két dolog: 1. elsősorban a leszármazók örökölnek, a túlélő házastársnak haszonélvezeti joga van minenre. Ha az édesanyád után te örökös vagy (tehát feltételezzük, hogy nem volt végrendelete, stb. stb.), akkor mindenképpen hozzá tudsz jutni a tulajdonodhoz akkor is, ha nem volt hagyatéki eljárás (ekkor póthagyatéki eljárást folytatnak le). Az édesapád haszonélvezeti joga azonban megszűnt az újabb házasságkötésével, tehát titeket nem tehet ki ezen az alapon. 2.Apukádnak a házasságkötéskor már megvolt tulajdona a különvagyonát képezi és megőrzi ilyen jellegét még akkor is, ha később ezen vesznek újabb ingatlant. Ennek tehát a testvéreiddel ti lesztek az örökösei. Én attól tartok, hogy a teljes házastársi vagyon édesapátok nevén volt, ezért nektek kell pert indítani és bizonyítani, hogy közös volt a vagyon anyukátokkal. A másik veszélyforrás az lehet, ha végrendeletet csinál a papátok, így csak kötelesrészre lesztek jogosultak utána. Ezt a választ ne vedd még készpénznek, mert sok részleten múlhat a teljes megoldás. Írhatsz nyugodtan az e-mail-re is, tudok segíteni

the big cat # 2003.12.30. 19:09

Az édesanyád után örököltél 1988-ban, és lehet, hogy nem voltál tudatában, de a tulajdoni lapon ott kell lennie a nevednek. És ha ott van, akkor nem rekhatnak ki a tulajdonodból.

javaslom fordulj ügyvédhez, mert elég bonyolult ügy lesz.

djuice # 2003.12.30. 16:31

Sziasztok! A problémám a következő: édesanyám elhunyt 1988-ban. Voltak közös tulajdonban lévő ingatlanjaik, de egyenlőre még nem tudom pontosan, hogy melyek is voltak ezek. A lényeg, hogy apám újranősült, és sikerült egy pénzéhes nőt elvennie. Emiatt most utcára akarnak rakni, egy fillér nélkül. Van egy édestestvérem, egy mostohatestvérem, és két féltestvérem. Kérdesem pedig a következő: kitől tudnám azt megkérdezni, hogy hogyan is oszlik meg apámék vagyona, (mert időközben az új nőjével is vannak közös tulajdonban levő ingatlanjaik, és még nyilván más is, amiről nemtudok) és ebből mennyi lenne az én részem? Tudom, hogy szemét dolognak tűnik, hogy a saját apámat akarom úgymond "lehúzni", de nem lehet velük leülni erről beszélgetni, mert teljesen elzárkóznak a válaszadások elől. Én pedig nem szeretnék utcára kerülni üres zsebekkel, főleg, hogy apámék azért elég jól el vannak eresztve. Segítségüket előre is köszönöm! Karesz

SzTé # 2003.12.20. 12:11

Kedves Két Lotti!

Küldtem magánlevelet az itt található címedre.

SzTé

Két Lotti # 2003.12.19. 15:28

Kedves SZ Té!

Szerintem Neked igazad van, már ami a haszonélvezetre vonatkozó megjegyzést illeti. Jogerős már a közjegyzői hagyaték átadó végzés? Vagy van már egyáltalán végzés?

Ha gondolod, akkor írj nyugodtan magánban.

üdv.
Két Lotti


Ügyvéd - Társasági szakjogász

SzTé # 2003.12.19. 05:16

Kedves Attila!

Köszönöm, hogy válaszoltál. Azt hittem ez egyértelmű probléma csak számomra - laikus számára - nem az. Ez esetben felkeresek egy szakjogászt, de megnéztem a szaknévsort és nem tudom hirtelen eldönteni, ki szakosodott örökösödésre. Megpróbálok ismerőst találni.

Addig is kellemes ünnepeket kívánok!

Béres-Deák Attila # 2003.12.18. 21:53

Kedves SzTé!
Szerintem azért nem tolonganak válaszolni, mert elég bonyolult a kérdés. Ha van még türelmed én az ünnepek alatt és két vizsga között megvizsgálom a dolgot és majd leírom véleményem. Ettől függetlenül szakjogászt nem árt felkeresni.
Kellemes Karácsonyt és boldog Új Esztendőt Kívánok.!


attika

SzTé # 2003.12.16. 19:06

Akkor csak annyit áruljatok el, hogy erre nem tudtok válaszolni vagy a kérdésre negyon egyértelmű a válasz.

SzTé # 2003.12.12. 06:11

Mivel választ nem kaptam :-(( legalább abban kérnék megerősítést, hogy helyesen gondolkodom.

Szóval a haszonélvező és öröklők személye nem azonos. Az osztályos megállapodás tehát nem vonatkozhat a haszonélvezőre, hiszen maga a megállapodás sem vele köttetett, s így a megállapodástól függetlenül a haszonélvezete megmarad. Az etikusság kérdőjelezhető meg csupán ebben az esetben a közjegyzőnél, aki a megállapodás előtt a haszonélvezet tényére nem hívta fel a figyelmet, csak a megállapodást ösztönözte. Természetesen ha előre tudom a haszonélvezet tényét az egész megállapodást másképp gondolom végig. :-(

SzTé # 2003.12.10. 17:06

A családunkban meghalt édesapám, majd egy hónappal később a bátyám is. Most volt az örökösödési tárgyalás ahol megegyeztünk, hogy édesapám telkének felét (édesanyám még él) én öröklöm, s cserében lemondok a lakásból rám eső részről. Ezek után a közjegyző megkérdezte bátyám felségét, hogy igényt tart-e a telekre érvényes haszonélvezeti jogára. Erre ő igent mondott. Addig értem, hogy az elhúnyt házastárs örökrészére haszonélvezeti jog illeti meg, de abban az esetben, ha osztályos egyezség útján a telek átszállt rám miért marad meg neki a haszonélvezet. Van-e ez alól kibúvó? A helyzet az, hogy ameddig bátyám élt sem volt a megtűrtnél jobb a kapcsolatom a feleségével, most ez rosszabb lett, s a haszonélvezet a telek egy kézben tartását eléggé ellehetetleníti. Én elsősorban pont azért mondtam le egy lényegesen nagyobb értéket képviselő lakás örökléséről, mert a telket nem lehet 4 tulajdonosnak gondozni. Abból csak káosz lenne, erre most kisebb örökrész mellé kaptam még egy haszonélvezőt is.

vedelem # 2003.11.14. 13:10

milyen jogcimek alapjan lehet megtamadni az eltartasi szerzodest?edesapam 14 meghalt a nagyszuleim az apam noverevel kotottek kulon-kulon eltartasi szerzodest ugy hogy nem tudtam rola.most mar az o neven van az "oroksegem"a (csaladi haz).mit tehetek ,mert tudom ,van KOTELES RESZ IS! VAGY NEM?koszonom a segitseget.

maple7800 # 2003.11.14. 09:54

Kedves fórumosok!

Szeretnék segítséget kapni a következő esettel kapcsolatban:

Szüleim 2 éve, közös megegyezéssel váltak el, a megosztás kb. 35-65%ban történt édesapám javára. Édesapám 1 éve van az új barátnőjével, akinek 3 gyereke van. Õk most a házasságot tervezik. Kérdésem a következő: mire számíthatok örökösödés szempontjából, azzal az ingatlannal kapcsolatban, ami édesapámhoz került válás után (és természtesen az előző 30 év szerzeménye) Mi történhet, ha végrendelkezik, avagy ha nem.... az eset adaléka még az is, hogy az elmúlt két évben sajnos édesapámmal nem tartottam a kapcsolatot (néhány telefonhívást leszámítva), mert nem teremtett erre megfelelő körülményeket (persze én is igyekezhettem volna jobban)

A válasz(oka)t előre is köszönöm!
Maple

redhot # 2003.09.22. 20:22

Kérdesem a Fórumhoz:
A nagymamám tavasszal hunyt el budapesti
bérlakásában.A lakás eredetileg "tanácsi" volt,majd egy Rt. fennhatósága alá került,mely az adott kerület önkormányzatának ingatlankezelöje(önkormányzati lakás?).Le akartam adni a lakást az Rt.-nél,de azt mondták,hogy a hagyatéki tárgyalás után veszik át,és az addig eltelt idő(több hónap) lakbérét ki kell fizetnem.Nem laktam ott soha,nem voltam oda bejelentve se.
Jogosan követelik rajtam a hónapokig üres lakás bérletét?
Elöre is köszi!

the big cat # 2003.06.23. 17:58

Az örökhagyó illő eltemetésésnek költségei a legelső helyen állnak a hagyatéki tartozások sorában, tehát az örökösöknek ezt kell legelőször megtéríteni. Legcélszerűbb már a hagyatéki tárgyaláson az igényt bejeleneteni, vinni aszámlákat és kész.

Amennyiben az örökösök ezt megtagadják felléphettek az igénnyel, és be is perelhetitek érte, 100%, hogy nyertek.

manoka # 2003.06.23. 11:51

A következő problémával fordulnék a T. Fórumhoz:
A vőlegényem szülei nagyon fiatalok voltak amikor a gyermekük született, ezért mindketten lemondtak róla, és az apai nagyszülők lettek a gyámjai. Most is együtt él a nagyszülőkkel, illetve a Nagymama sajnos nemrég elhunyt. 1998 óta a Vőlegényem hivatalosan is családfenntartó, mert a nagyszülők támogatásra szorultak. Most természetesen a vőlegényem édesapja, mint egyetlen örökös, tartja a markát az örökségért. Gondolom azzal hiába érvel az ember, hogy semmit nem tett a szüleiért, és papír van róla, hogy nem tudta őket támogatni, az örökség biztosan Õt illeti. Viszont legalább a temetés költségeit szeretnénk visszakapni tőle, ha már egyszer azzal sem törődött. Úgy hallottam, hogy erre van lehetőség, csak nem tudom milyen papírt kell írni hozzá, és hová kell fordulni.
Segítségüket köszönöm.


manoka

manoka # 2003.06.23. 06:34

A következő problémával fordulnék a T. Fórumhoz:
A vőlegényem szülei nagyon fiatalok voltak amikor a gyermekük született, ezért mindketten lemondtak róla, és az apai nagyszülők lettek a gyámjai. Most is együtt él a nagyszülőkkel, illetve a Nagymama sajnos nemrég elhunyt. 1998 óta a Vőlegényem hivatalosan is családfenntartó, mert a nagyszülők támogatásra szorultak. Most természetesen a vőlegényem édesapja, mint egyetlen örökös, tartja a markát az örökségért. Gondolom azzal hiába érvel az ember, hogy semmit nem tett a szüleiért, és papír van róla, hogy nem tudta őket támogatni, az örökség biztosan Õt illeti. Viszont legalább a temetés költségeit szeretnénk visszakapni tőle, ha már egyszer azzal sem törődött. Úgy hallottam, hogy erre van lehetőség, csak nem tudom milyen papírt kell írni hozzá, és hová kell fordulni.
Segítségüket köszönöm.


manoka

Bendeguz # 2003.06.02. 05:46

Szia Écsi!
Jogilag sajnos nem tudok sokat segiteni, a váloperben és a vagyonmegosztásban csiszolódtam az elmult 4 évben. Azért elmondok neked egy hasonló történetet, hátha megkönnyiti a döntésedet. Jelenlegi feleségem szülei is elváltak. Finoman fogalmazva alkoholisták voltak. Mikor összeköltöztünk, sajnos albérletben tudtunk lakni, mivel mindkettönk otthagyta a lakását. Nem volt rózsás az anyagi helyzetünk. Fél évre rá meghalt az édesanyja. Ök sem tartották a kapcsolatot, pedig szerették egymást. Én akkor azt tanácsoltam a feleségemnek, hogy a szülei mikor elváltak, az anyagi dolgaikat rendezték egymás között. Mivel az édesanyja egy uj kapcsolatba lépett, született egy lányuk. Az én álláspontom az volt, hogy mivel a válás után a feleségem nem élt az anyjával egy percet sem, nem segített neki semmiben, ezért az anyja kislányának a javára mondjon le az örökségről. Tanácsomat elfogadta, és azt hiszem azóta sem bánta meg.
Próbálj meg Te is úgy dönteni ahogy a szived diktálja!!! Szia.

Écsi # 2003.05.30. 20:42

Szervusz Bendeguz!

Nem haragszom a kirobbanásodért, de mint
irtam, én nem haragudtam soha azért, mert mást is szeretett, csak sajnos egy
idő után (kb, 4 . 5) év utén elfeledke-
zett rólam.
Ezt a családban sokszor megemlitették,
hogy nem érdeklődik utánam, de én mindig
reménykedtem, hogy egyszer csak felbuk-
kan!

Tehát várom tanácsod!
Te mit tennél a helyemben?


Écsi voltam!

the big cat # 2003.05.30. 12:59

Nem, ez nem így van. Az ingatlannyilvántartásba való bejegyzés konstitutív aktus, azaz az konstituálja, hozza létre a szerződést, de a szerződés dátumára visszamenő hatállyal. Ez azt jelenti, hogy ingatlannyilvántartási bejegyzés hiányában a szerződésből igény nem csak hogy nem érvényesíthető, de nem is származik.

A tulajdonjog átszállása a fenti két időponttól általában különböző dolog, az akkor történik, amikor a tulajdonjog fenntartás megszűnik, általában az utolsó részlet kifizetésénél.

évi # 2003.05.30. 09:23

Nagymacska,

javits ki ha tévedek, de szerintem maga az ingatlan adásvételi szerződés létrejön a megkötésekor (ha a felek más időpontot nem határoznak meg),és a tulajdonjog az, ami csak a bejegyzéskor száll át.De a szerződés addira létrejött és érvényes, nem?