gyermekláthatás

groszfater@gmail.com # 2014.06.23. 18:02

a gyermekjóléti szolgálatnál működik kapcsolattartási
ügyelet,

katica0213 # 2014.06.23. 17:16

Jó napot kívánok!

Szeretnék segítséget kérni. Decemberben a bíróság kimondta hogy az apa mikor láthatja a gyermekét és hogyan. Kétnapi láthatásban állapodtunk meg és 16-19 óráig láthatja az én lakásomon mert neki nincs állandó lakhelye ahova elvihetné. Ez odáig fajult a dolog hogy már nem azért jön hogy a gyerekkel legyen hanem hogy engem sértegesen és terorizáljon. Én már feldobtam azt az ötletet is hogy vigye el a gyereket a játszótérre és ott legyenek eggyütt de neki ez nem mindig felel meg. Szeretném kérdezni hogy mennyi idő után kérhetek új gyerekláthatást vagy egy olyan hely kijelőlését ahol tudnak találkozni? Mert én már nagyon félek tőle. Állandóan zaklat telefonon is.
Előre is köszönöm a válaszukat.

vigyorgó # 2013.05.24. 14:14

Érdeklődni szeretnék, hogy hét hónapos babát el lehet-e hozni láthatásra? Egy éves házasok voltunk májusba, az anyja már jan .6-án elköltözött a gyerekkel, egy hét múlva visszajött, azóta már pakolt vagy négyszer, most elköltözött a gyerekkel vagy 3-4 km-re lévő faluba az anyjához, ahol a gyerekkel 5-en laknak kétszobás lakásba. Sms-t írtan neki, (hogy nyoma legyen) el szeretném hétvégén hozni a gyereket vagy 2 órahosszára láthatásra, a szüleim is láthatnák, válasz: innen ki nem viszed sehová, majd a gyámhatóság és a bíróság dönt!Ne is "zaklassam és hívogassam" ezzel kapcsolatba! Azt mondja a gyereket egy éves koráig nem lehet elhozni, de nem a világ végén lakunk mondom 3-4 km. Gondolom fél hogy nem viszem vissza, (sok ilyen esetet hallani) igaz míg együtt laktunk sokkal kényelmesebb jobb helyzetben voltunk)Mi a megoldás?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.30. 16:29

Az ilyen megegyezés természetesen egyszeri alkalomra szól, és nem jelenti a bíróság döntésének a végleges, jövőre is kiható megváltoztatását.
Nem kell ám ennyire görcsölni. Hakúuna matata!

paradigma # 2013.03.30. 16:21

Az hallgatólagos beleegyezésnek számít ha teljesítem az anya akaratát? Elsősorban az előre tervezhető szabályozás szerint szeretném a kapcsolattartást.
Külön megállapodás nem született közöttünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.30. 15:33

A kapcsolattartás hatósági szabályozása tulajdonképpen diszpozitív: ha a felek nem állapodnak meg másképp.

Sólet # 2013.03.30. 13:37

Húsvét vasárnap a bírósági szabályozás ellenére elhozhatom-e gyermekemet, ha erre a gyerekkel együtt élő szülő kér? Az ünnep második napján, húsvét hétfőn vagyok jogosult a kapcsolattartásra. Tavaly szintén az ünnep mindkét napján velem volt, de akkor még nem volt jogerősen szabályozva.

kaméleon # 2013.03.28. 20:13

Kedves Kisné, biztosan jó választ így nem lehet adni. Mit szeretnél pontosan? Jogi lehetőségekről tájékozódni, amelyek segítségével elérhető lenne, hogy a gyerek csakis akkor találkozzon az édesapával, amikor ahhoz neki van kedve, esetleg pszichológiai, nevelési tanácsot arra, hogyan érd el, hogy a gyerek elfogadja a jelenlegi helyzetet, vagy, hogyan lehetne az apát jobb belátásra bírni, stb.?
(Egyébként, ha valóban mindössze a „kötelező” kamaszkori változásokról van szó, akkor nem lehet nagy gond. Attól, hogy ellenkezik, még értheti, hogy időnként az őt egyébként szerető apjánál lakik, és olyankor neki kell engedelmeskednie, vele kell kijönnie. Nem valószínű, hogy az eltérő nevelési stílusokból kára származna, és bár nem helyes a pofon, ha valóban csak egy-kétszer csattan el, nem túl durván és valóban nagyon kiérdemelten, én emiatt sem aggódnék túlzottan. A gyerek 18 éves kora után sem fog burokban élni, és ha már gyermekként is azt szokja meg, hogy kizárólag ő irányít, atyai pofonnál jóval nagyobbakkal és fájdalmasabbakkal fog szembesülni. Erről valószínűleg eredményesen beszélgethetnél el vele. Esetleg, ha nem megy, lehetne kérni egy normális pszichológus segítségét is.)

kisné # 2013.03.28. 13:42

Kedves sagit!

Ugye nincs gyereked? Itt nem a főnökösködés a lényeg...
Egyébként pedig nem szurkálódásokra van szükségem.

sagit # 2013.03.28. 12:52

Már ne haragudj de ki a főnök? A 13 éves fiad?

kisné # 2013.03.28. 10:18

Kedves Hozzáértők!

13 éves fiam nagyon nem egyezik az apjával. Most ott járunk, hogy nem akar láthatásra menni, az apuka pedig erőszakkal berángatta az autóba. Aztán felhívott h egy-két pofonnal helyre rakta a gyerek fejét, szobafogság, míg be nem töri... mert míg fegyelmezte is csak visszadumált a gyerek, ő ezt nem tűri... Én próbáltam neki mondani, h szerintem nem a a legjobb megoldást választotta, és hogy az erőszak nem biztos, h célravezető, de ő azt mondta, hogy amíg 18 éves nem lesz a gyerek már pedig az van, amit ő mond, és most neki van az ideje.... Közben hátul a gyerek üvöltve sírt. Aztán üzent, h segítsek neki, haza akar jönni.
Tudom, h semmit nem tehetek, próbálom vele szépen megértetni, h fontos az apjával a kapcstartás, és h ne ellenkezzen, mert azzal csak az apja haragját váltja ki... de nagyon elszánt, és nagyon szembe akar menni az apjával, aki viszont nem akar engedni...
Hogyan tudnánk ezen a helyzeten változtatni?

Ui.: Senki ne kezdjen anyai uszítgatásokat belelátni a történetbe, mert nincs!!!!. A másik gyermekem szépen elmegy mindig, a nagyobbik kamaszkori lázongása, és szárnypróbálgatásai és az, hogy az apja még mindig kicsi gyerekként kezeli, okozza ezt a problémát. Viszont az apukával lehetetlen beszélni, ragaszkodik a jogaihoz és ahhoz, hogy ő a főnök... A helyzet viszont egyre durvább! Nem szeretném azt megvárni, hogy a gyerek elszökik az apjától....és azt sem akarom, h úgy érezze magára hagytam a problémájával.
Kérem, segítsenek!!! Köszönöm.

kaméleon # 2013.03.14. 09:05

Ilyen esetekben általában inkább a gyerekkel élő szülő befolyása érvényesül, így a gyerekkel való elbeszélgetéshez talán ha 1-2 %-os esélyt lehetne fűzni. Mivel a befolyást igazolni (még akkor is, ha egyértelműen látható egyébként) egyrészt olyan hozzáértést igényel, ami – tisztelet a kevés kivételnek (ha volna ilyen) –, a hivatali ügyintézőknek nincs, másrészt, olyan többletmunkát és többletbosszankodást jelent, amihez meg kedvük nincs, a világon semmit nem lehet elérni.

wers # 2013.03.13. 13:21

különélő szülő a saját szüleihez szeretne menni a gyerekeivel,de a gyerekek erre nem hajlandók

Azért ennek okain el kellene gondolkodni, és visszaemlékezni, mi lehet az előzmény. Jó lenne a miértet tisztázni a gyerekekkel, és nem kényszeríteni.
Sokszor éppen a nagyobb gyerekeket viseli meg jobban a válás, mint a kicsiket. Csak nem mindig mutatják, egyéb cselekdetiből lehet észre venni.

ObudaFan # 2013.03.13. 12:48

Elvileg persze, vizsgálnia kell a gyámhatóságnak a szülő önhibáját. A gyakorlatban ekkora gyerekeknél ha a gyerek azt nyilatkozza a gyámhatóságon, hogy ő nem akar menni, tapasztalatom szerint rettenetesen nehéz bármit elérni.

Detti27 # 2013.03.13. 11:54

Tisztelt Ügyvéd Urak!
Mit lehet tenni, ha 15 és 17 éves gyerekek a különélő szülőnek ítélt 2hetente 4 órahosszás láthatásból csak 1 órahosszát hajlandóak kapcsolattartáson lenni?Gyámhivatal ebben az esetben bevonható?Az együttélő szülőt lehet bármilyen módon kötelezni a kapcsolattartásra való felkészítésre? Terheli őt felelősség,amiért a különélő szülő elleni lázítással ezt éri el?
Kapcsolattartás alkalmával a különélő szülő a saját szüleihez szeretne menni a gyerekeivel,de a gyerekek erre nem hajlandók.Kötelezhetőek erre?Vagy ha ők úgy döntenek,hogy csak 1 órás sétára hajlandóak menni,akkor a különélő szülőnek ebbe bele kell mennie?
A "szép szó"sajnos nem működik...
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.13. 10:56

Vagy megegyeztek, vagy a húsvétvasárnap az együttélő szülőé.

Zenóbia # 2013.03.13. 10:04

Segítséget szeretnék kérni!
Közeledik a tavaszi szünet,amely március 28-tól április 2-ig tart. Ítélet szerint ugye az iskolai szünetek második fele és a kettős ünnepek második napja az apáé. Valaki segítsen,hogy ezt ebben az esetben,hogyan kell kivitelezni?! (A volt feleség szőrszálhasogató,soha egy óra pluszt sem engedne a láthatásnál,mindent úgy kell ahogyan a bíróság előírta) Ezért kérek jogi segítséget. Köszönöm!

ObudaFan # 2013.03.12. 10:32

Minden elmaradt kapcsolattartás alkalmával 30 napon belül a gyámhatóságtól lehet végrehajtást kérni.

Húsvét # 2013.03.11. 17:00

A fiam elhalálozott, unokám láthatása miatt a gyámhivatalhoz fordultam, ahol jogerős ítéletet kaptam. Az ítélet szerint 6 hónapig a négy fal között a gyermekjóléti intézményben, felügyelettel láthattam az unokámat. Ezután én el is hozhattam volna, de a menyem nem engedi a gyermeket hozzám. Egy darabig még meg sem jelent a gyerekkel a láthatáson, a gyámhivatal felszólította, de hiába, ennek ellenére sem hozhatom el a gyermeket. Mit tehetek ez ügyben? Hová fordulhatnék, hogy jogaimat érvényesítsem? Válaszukat előre is köszönöm!

Zotyika # 2012.04.10. 18:39

Algoris:

Meg kell az apával egyezni. Ritkább de hosszabb kapcsolattartásokban például. Ha már nagy a gyermek felteszitek a repgépre ő meg leveszi. Persze úgy tisztességes ha a jegy árát ti fizetitek, hisz ő nem tehet arról, hogy ti hová költöztök. Erről megállapodást kell kötnötök. Ha nem sikerül, a gyámhivatalhoz kell fordulni és ők engedélyezhetik nektek az apa helyett az utazást.

Zotyika # 2012.04.10. 18:34

tarjani:

Ha te kéred semmi. Ha a gyermek elmúlt 18 éves (legalább egy nappal) akkor kérheti minden további nélkül. Írjon levelet és majd beidéznek és meghallgatnak minden felet és ha nincs megegyezés a gyámhivatal dönt.

Te is bemehetsz a gyermekeddel, ha elmúlt 18 éves, akkor is. Ragaszkodj ahhoz, hogy te mint családtag képviseled. Persze beszélni és kérnie neki kell.

Zotyika # 2012.04.10. 18:28

A NEFMI rendelet valóben ireleváns. Bár lehet kérni, hogy ehhez igazítsák a szüneteket, kapcsolattartásokat. De utóbb ekképp végrehajtatni már csak akkor ha iskolás a gyermek vagy az óvodás gyermek és elhelyezése során ehhez kötötte a határozat meghozója.

Zotyika # 2012.04.10. 18:24

A bölcsődékben és óvodákban első ránézésre valóban nincs szünet. Azért mert a önkormányzatoknak ellátási kötelezettségük van. De ugye valójában mégis van, hisz ekkor ki is írják, hogy ki kívánja a "szünet" ellenére mégis vinni a gyermeket. Ezen kérések alapján állítják össze az ügyeletet.
Álláspontom szerint van szünet. Mégpedig minden év októbere körül kell a vezetőknek egy nevelési tervet készíteniük, amelyet ki kell függeszteni valamint az önkormányzatnak megküldeni. Ebben pedig pecsételve, aláírva szerepel az intézményi szünet. Mindegy hogy festési vagy felújítási, stb. Sőt még nevelés nélküli napok is vannak aminek felét is lehet kérni.

GYYG # 2012.04.03. 10:45

Segítséget szeretnék kérni, hátha hasonló cipőben jár valaki...Az ítéletben az áll, hogy intézményi szünet második fele az apáé. A gyerek óvodába jár, ott viszont nincs őszi és tavaszi szünet. A tanév rendjéről szóló NEFMI rendeletet, amelyben meg vannak jelölve a szünetek időpontjai, anyuka és a gyámhivatal is semmibe veszi. Mit jelent pontosan az, hogy "intézményi" szünet? Azt is tudjuk, hogy az óvoda valóban nyitva volt pl az őszi szünetben, de csak ügyelet volt, anyuka otthon tartotta a gyereket, persze egy napot sem adott az apának.
A másik gond a kétnapos ünnep. A második nap az apáé, de nincs leírva az ítéletben, hogy az első az anyáé lenne. Mégis, ha az apának a folyamatos kapcsolattartásába beleesik a vasárnap, az ünnep első napja, akkor az anya azt mondja, hogy akkor az az ő napja, mert neki időszakos kapcsolattartása van!!! Van kapcsolattartása a gondozó szülőnek?? A gyámhivatal abszolut anyapárti, apukát állandóan bünteti, pedig az anya akadályozza a láthatást, és megegyezésre sem hajlandó, amit le is írt. A gyámhivatalban egyébként már fél éve nem tesznek semmit, kiskorú veszélyeztetése ügyében, miközben szemtanuk, hangfelvételek igazolják, hogy a gyerek veszélyben van. Kérem, ha tud valaki segítsen, hogy lehetne a szünetek felét "megszerezni"?

Algoris # 2012.04.02. 16:54

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Érdeklődni szeretnék, hogy párommal együtt élünk és előző házasságából született 2 gyermek. A válást kimondták, de mi szeretnénk kimenni külföldre. Viszont a láthatást biztosítani kell. Mit lehet ilyenkor tenni? Mert itt Magyarországon az életkörülmények csak romlanak és én szeretnék biztos jövőt és hátteret a "családomnak". Szeretem a párom és szeretem a gyerekeket is. Elfogadtam őket. Kérem segtsen!
válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Csaba