Hagyaték


Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.02. 10:22

Fölösleges. Nem kell az örökösnek nyilatkoznia, hogy elfogadja a hagyatékot. Úgy egyáltalán, semmiről sem kell nyilatkoznia. Átadják azt a hagyatékot úgy is.

(Anyád lemondani nem tud, visszautasíthatja a hagyatékot, és akkor ti léptek a helyébe. No, neki viszont nyilatkoznia kell, és aligha járhat el a nevében olyan, aki a nyilatkozat folytán örökölne. Küldje el postán a teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatot.)

Berrberr # 2017.12.02. 21:40

Köszi KBS! A visszautasítás akkor a legmegfelelőbb. Igaz a kj-nek azt mondtam, hogy el akarja ajándékozni részünkre, erre mondta, hogy hát az ajándékot el kell fogadni, gondolom így az örökséget is.
Akkor a nővérem nyilatkozik, hogy amennyiben stb, Anyánk visszautasítja, akkor ő elfogadja. És akkor nem is kell felkérnie engem a képviseletére, mert készített egy mag.okiratot konzuli pecséttel.
Illetékét így is úgy is kell fizetni az öröklés után, (elsőként oldalág lenne) akkor viszont tényleg felesleges az ajándékozás.

Berrberr # 2017.12.02. 21:48

Félre értettem. :-) Anyámnak kell nyilatkozni, ha nem tud részt venni a tárgyaláson mg. okiratban. Végig kézzel írott az megfelelő gondolom.

Berrberr # 2017.12.03. 08:23

Egy lényeges dolgot még kihagytam. Az ingatlant nem egyedül örökli, hanem a testvérével (kieső örökös, maradnak a gyermekei) - ha Anyám visszautasítja, akkor is ránk száll az ingatlan fele része, vagy a másik tv.szerinti örökösökre?

Köszi a választ!

nonolet # 2017.12.03. 09:05

Anyád ekkor "kiesik" megy tovább lefelé az öröklés...

jooba # 2017.12.03. 16:49

Tisztelt fórumozók!

Szülő két éve elhunyt, volt lakcímére és az ő nevére küldött fizetési meghagyást közjegyző - tértivevény nélkül.
Közszolgáltató kérte a követelés behajtását, ami 2012-ben járt le (több mint öt éve).
Az irat szerint 2014-ben már megkísérelték a behajtást egy alkalommal.
Hagyatéki eljárásban nem merült föl ez a tartozás, örökösöknek nem volt erről tudomásuk.
Örökös ebben az esetben mit tehet, fizetési kötelezettsége keletkezik?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.03. 16:57

A közjegyző (igazából a kamarai központ) mindig tértivevénnyel küldi a fizetési meghagyást.
Halott emberrel szemben nem lehet eljárást folytatni, de a halál tényét be kellene jelenteni a közjegyzőnek. Aztán majd eldönti a jogosult, hogy indít-e eljárást az örökösökkel szemben.

drbjozsef # 2017.12.03. 18:58

jooba,

a kérdésedre pedig természetesen igen a válasz, az örökösök a valós tartozásokra az örökségük mértékéig felelnek, akkor is, ha az kimaradt a hagyatéki eljárásból.

nonolet # 2017.12.04. 09:56

Mivel ő visszautasította (és nem lemondott róla)
az örökséget, így amit Ő örökölt volna az elhunyttól
az rátok szállt tovább.

- -

Lemondani az öröklésről,
csak addig lehetett VOLNA, amíg még élt a leendő örökhagyó.

A halála után már csak visszautasítani (azaz nem elfogadni) lehet az örökséget!

edel-w # 2017.12.04. 12:40

Tisztelt Fórumozó

Ha gyerek örököl szülőtől ingatlant, elhalálozás esetén, kell-e vagyonszerzési, vagy még bármilyen nevű más illetéket fizetni?

Köszönöm

drbjozsef # 2017.12.04. 12:41

edel-w

Nem. Egyenesági rokonok között az öröklés (is) illetékmentes.

edel-w # 2017.12.04. 12:42

Előző hozzászólásomhoz fűznék javítást. Utólag visszaolvasva vettem észre kissé furán fogalmaztam. Elnézést érte. Pontosítanék. Tehát a szülő elhalálozása miatti öröklés esetére vonatkozik a kérdésem.

edel-w # 2017.12.04. 12:42

Köszönöm.

nonolet # 2017.12.04. 12:56

Gregorberni

Az anyádra eső rész után csak te leszel örökös,
ha anyádnak egyedüli utóda vagy és ő visszautasít.

Apádnak azonban 4 örököse van! a közösen lakott ingatlanon felüli részre.

A 3 gyerek+feleség.

Mivel anyád kiugrott előled így a 4 részből neked 2 jut a tesóknak meg csak egy-egy rész, a többlet vagyonból
(ha jól értelek)

Bővebben... pl.

http://drszasz.hu/…o-hazastars/

ObudaFan # 2017.12.04. 13:14

Gregorberni

Igen, ha a te visszutasításod csak termőföldre vonatkozott.

ObudaFan # 2017.12.04. 14:51

Igen.

nonolet # 2017.12.04. 15:10

Gregorberni

"anyám kiesett- 2 féltestvéremé 1-1 rész enyém pedig 2 rész akkor"

A közös apátok (és egyben volt férj is) hagyatékából igen.

(a termőföldet kivéve, mert abból te nem kértél/kérsz)

Heniiii # 2017.12.06. 13:10

Tisztelt Fórumozók!
Segítségét szeretnénk kérni az unokatesómmal...
A papánk elhunyt márciusban, a mamám halála után a papa elvett 1 hölgyet, akivel eladták a papa pákozdi ingatlanát(12millió) és vettek 1 másikat Dunaföldváron(6 millió).
A hölgy fia a meghatalmazott a hagyatéki eljárásban. Aki ki szeretett volna hagyni minket az örökségből (sajnos mióta a hölgyet elvette a papa,azóta eltiltotta tőlünk,így csak most tudtuk meg h márciusban elhunyt)
Örökös még a papa elhunyt fiának a lánya az unokatestvérem,és még a papa élő fia az én édesapám, akinek én vagyok a meghatalmazottja,mert beteg.
A hölgy a hagyatéki eljárásban nyilatkozott a Dunaföldvári ingatlanról,semmi más ingóságról(ami képtelenség, hiszen életvitelszerűen ott laktak, tehát biztosan voltak ingóságok)-ezzel kapcsolatosan mi tudunk bármit tenni?-;ebben az ingatlanban haszonélvezeti joggal rendelkezik a hölgy,a fél tulajdon ami a papáé volt az osztódik (6milliós ingatlan esetében 1,5 millió/fő,a közjegyző mondta)
A hölgy fia azt mondta hogy 750ezer Ft-t adna fejenként a tulajdonjogért, többet nem,de az ő javára szeretné a jogot nem az édesanyjáéra; erre van lehetősége?
A haszonélvező már március óta nem használja az ingatlant,ezt megteheti?
Kinek kell az ingatlan költségeit, fenntartását, rendbe tartását fizetnie, intéznie?
Nekünk nincs kulcsunk az ingatlanhoz,kérhetünk hozzá?Szeretnénk a papáról valami emléket,ha még a temetésére se mehettünk el... Vagy van jogunk betekinteni az ingatlanba?
Úgy tudom, hogy a feleségnek kötelessége volt vállalni a papa temetését,ha nem vállalta volna a következő egyeneságbeli rokonnak kellett volna; és ha vállalta azt a költséget már nem teheti be a hagyatéki eljárásba?(amikor megjelentünk a hagyatéki tárgyaláson, akkor ő úgy döntött,hogy mi is fizessünk a márciusi temetésbe (ami 435.000 Ft volt-beleszólásunk se volt hogy hová tegyék nyugovóra és milyen módon-),ami az első tárgyaláson nem szerepelt...) Ezt megteheti?
Tudunk ez ügyben bármit is tenni?
A két örökös szeretne tisztán, levonások nélkül legalább 1 millió Ft-t/fő a tulajdonjogért,ha a meghatalmazott ebbe nem megy bele, akkor mi mit tehetünk?
Van lehetőségünk eladni az ingatlant,így h nem él a haszonélvezeti jogával, mivel nem tartózkodik ott?
Vagy ki lehet adni albérletbe?
Kérem segítsen hogy ne semmizzen ki minket a papa feleségének a fia....
Annyit szeretnék még kérdezni,hogy van bármelyik opciónak adófizetési kötelezettsége? Ha igen milyen mértékű?
A következő hagyatéki tárgyalás december 11-én lesz.

ObudaFan # 2017.12.06. 14:19

Heniiii

Ha azt állítjátok, hogy voltak ott ingóságok, amik az örökhagyóé voltak, és ezzel kapcsolatban igényt szeretnétek érvényesíteni, akkor nektek kell nyilatkozni, hogy pontosan milyen ingóságok voltak és nektek is kell vita esetén ezt igazolni.
Ha a papa 12M-jából vették 6M-ért az új ingatlant, akkor azért érdemes lenne utánanézni, hogy hogy és miért lett abból 1/2-1/2, és nem lehet-e ez ügyben tenni valamit.
Ami az egyezséget illeti, a saját részeteket annyiért adjátok el és annak, akinek szeretnétek. Nyilván a tulajdonostársnak elővásárlási joga van.
Viszont külső személy vajon mit adna haszonélvezettel terhelt 1/2 hányadért?
A haszonélvező nem köteles használni az ingatlant.
Ha magasabb összegért adjátok el a részeteket, mint a hagyatéki eljárásban arra megállapított összeg, akkor lesz személyi jövedelemadó.

Heniiii # 2017.12.09. 17:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm eddigi válaszát.
Lekértük a földhivatalnál a tulajdoni lapot, amiből azt látjuk, hogy tavaly szeptemberben az 1/2 tulajdonból teljes tulajdonosként lett a papa bejegyezve, majd idén a halála után visszakerült minden az előző felállásra, ez miért történhetett? A nő fiával találkoztunk és ahogy beszélt arra következtettünk, hogy már nem is éltek együtt...ha ezt tudnánk bizonyítani az mit jelentene a számára/számunkra?
Az ingóságokat azért gondoljuk, hogy van, mert a nő fia mondta, hogy minden a lakásban van ugyanúgy, meg a műhelyben, mert a papa asztalos volt...De azt is mondta, hogy nincs jogunk bemenni az ingatlanba, ez igaz? Mit tudunk tenni, hogy bemehessünk? Szerettük volna megnézni, hogy hol élt a papa... És elméletileg a haszonélvezőnek kötelessége az ingatlan állapotát fenntartani, de honnan tudjuk milyen állapotot kell fenntartania ha nem is láttuk....
Mi kérhetjük a hagyatéki előadót, hogy vegyen fel tételes leltárt az ingóságokról?
Még azt szeretném kérdezni, ha a nő fia betette a temetési költségekről a számlát a hagyatéki eljárásba, és minket kihagytak a temetési ügyintézésből(a megkérdezésünk nélkül döntött), akkor mekkora az az összeghatár amíg elszámoltathatja a közjegyző a költségeket? Ráadásul megtudtam, hogy ezekben a költségekben az is benne van hogy közös sírkő van, nekünk kötelességünk a nő síremlékét is fizetni?(ezen a sírkőn ráadásul nem is úgy szerepel mint a házassági neve, hanem a leánykori nevén...)

Köszönettel: Heni

nonolet # 2017.12.10. 08:34

"Lekértük a földhivatalnál a tulajdoni lapot, amiből azt látjuk, hogy tavaly szeptemberben az 1/2 tulajdonból teljes tulajdonosként lett a papa bejegyezve, majd idén a halála után visszakerült minden az előző felállásra, ez miért történhetett? "

Ott van az is a tulajdoni lapon!
A teljes tulajdoni lapon, amin minden lépés látszik.
Csak idő- és történési sorrendben kell olvasni.

nonolet # 2017.12.10. 08:40

"Mit tudunk tenni, hogy bemehessünk? "

A hagyatékin átadták a tulajdont, azaz örökös és ezzel tulajdonos lettél?

Ha igen, akkor

  • üres (lakatlan és haszonélvező nélküli) esetben bármikor bemehetsz
  • nem üres (lakott és haszonélvezős) esetben pedig előre egyeztetett időpontban

- -

HA még csak örökös jelölt (vélelmezett leendő tulajdonos) vagy akkor a hatásos fellépéseden múlik a bemenetel...

ObudaFan # 2017.12.10. 18:07

Temetési koltsegbol 200-300000 Ft még nem kirívó és nem érdemes vitatni. Ennél magasabbat már esetleg.
Kérhettek tételes leltárt.

jooba # 2017.12.18. 09:24

Tisztelt fórumozók!

Köszönöm az eddigi visszajelzéseket.

A 2017.12.03.-i kérdéshez kapcsolódóan: a kérdéses tartozás a kéményellenőrzéshez kapcsolódik, a kéményseprők követelik. Erre vonatkozóan nincs mérőóra, ezért lehetséges, hogy olyan követelést akarnak behajtani, amire vonatkozóan szolgáltatást nem is nyújtottak?

Ezt azért kérdem, mert tavaly küldtek közvetlenül nekem is számlát kéményellenőrzésről, pedig ingyenessé tették ezt a szolgáltatást, illetve a számlán volt olyan tétel is, ami nem volt beazonosítható (egyéb szolgáltatás sort kiszámláztak). Így nem vagyok róla meggyőződve, hogy az eljárás kapcsán minden rendben van, de erre vonatkozó iratok már nem elérhetők (mi lett és mikor befizetve).

nonolet # 2017.12.18. 10:52

"de erre vonatkozó iratok már nem elérhetők (mi lett és mikor befizetve)."

Akkor mégis... milyen alapon akarsz kifogást emelni?!