Hagyaték


Csucsu12 # 2018.04.07. 20:40

Tisztelt Immaculata!

Köszönöm a válaszát.
Kérdésem: ha ő tisztességtelennek tartja, nem köteles ezt a meglátását közölni és megindokolni a tárgyaláson?

Immaculata # 2018.04.07. 17:39

A közjegyző a hagyaték átadásának az ura. Tisztességtelen megegyezés esetén megtagadhatja a közreműködést.

Csucsu12 # 2018.04.07. 14:24

Tisztelt Szakértők és Fórumozók!

Szeretném a válaszukat kérni arra, hogy jogos-e az alábbi eljárás:
Hagyatéki tárgyaláson megegyeztünk az örökösökkel, hogy részünkre hagyatéki igény címén egy összeget kifizetnek. Az eljáró közjegyző azonban nem járult hozzá a megegyezéshez, és nem zárta le az ügyet. ("Most nem írom alá.") Kérdésünkre hogy miért, egy ideig hebegett-habogott, majd azt válaszolta, hátha hirtelen felindulásból mentek bele az örökösök a megegyezésbe. Az örökösök állították, hogy alaposan átgondolták a dolgot. Igaz, alacsonyabb összeget kívántak fizetni, de elfogadják a magasabbat is. Ez többször elhangzott, ennek ellenére nem járult hozzá a megegyezéshez a közjegyző, sőt, figyelmeztette az örökösöket, hogy ez olyan komoly követelés, melyet akár a rokkant nyugdíjából is levonhatnak. Tudjuk, hogy a tárgyalás során az érintetteket mindenről tájékoztatnia kell, mégis inkább védőbeszédnek hatott a figyelmeztetése, hiszen a hagyatéki igény kb. 20-szorosa az örökség értéke. A tárgyalást aztán egy mondvacsinált okra hivatkozva befejezte, jelenleg várjuk a következőt.
Nehezményezzük azt is, hogy a tárgyalás során nem készült jegyzőkönyv, az előző tárgyalás jegyzőkönyvét is utólag íratta alá. Ez vajon elfogadható-e?

Válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2018.04.04. 05:19

KBS,

valóban. Ha nem tudnak szerezni egy tartozáselismerést, akkor esetleg egy FMH-val viszonylag gyorsan célt érhetnek, hogy végrehajtható okiratuk legyen - ha nem mond ellent persze.

Szerintem ez egy felesleges szívatás a társasházaknak. Jobb volt a régi rendszer, nem hinném, hogy olyan tömegesen visszaéltek volna a jelzálog bejegyzésével.

drbjozsef # 2018.04.04. 05:08

bubble,

Nem egyszerű. A legjobb, ha meg tudsz egyezni mindkettejükkel. Mondjuk hogy egy méltányos lakbért fizetsz, vagy ilyesmi.

Mivel a két testvér osztatlan közös tulajdonos, ezért az egyik engedélye is elég a jogcímhez, de megállapodás hiányában ez elég sok problémát okozhat. Csak annyiban használhatod az ingatlant, amennyiben nem korlátozod jogos érdekeiben a másik tulajdonostársat. Az, hogy csak Te laksz ott, és a másik testvér nem tudja hasznosítani, az korlátozás. Ennek feloldására pert indíthat bármelyik testvér a közös tulajdon megszüntetésére, ez alatt elvileg lakhatsz ott, de többlethasználati díjat követelhet az a testvér, aki nem enged elvileg ott lakni.

Mindenesetre, amíg az egyik testvér engedi, hogy ott lakj, addig megillet a birtokvédelem. A per hónapokig is tarthat. De ha megszüntetik a közös tulajdont, akkor elképzelhető, hogy menned kell.

Sajnos ez a tipikus eső után köpönyeg. Még nevelőanyád életében el kellett volna rendezni ezt, de ez a hajó már elment.

bubble # 2018.04.03. 21:43

Kedves Válaszadók!
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat! Nagyon nagy segítség számomra!
Igen kicsit hiányos a történetem eleje. Az apám életvitele nem volt alkalmas a nevelésemre. Így a nevelőanyámhoz kerültem születésemtől fogva. A vérszerinti anyám soha nem mondott le a szülői felügyeleti jogról, ezért nem tudtak örökbe fogadni. A nevelőanyámmal beszéltünk az örökségről, de sajnos életében nem történt semmi. Nem készültünk fel a hitelen halálára. Mivel nevelőanyámmal éltem itt és a halála után én, így a rezsi illetve bármilyen felmerő költéseket, mint ház felújítás, karbantartás, bővítés, bármi. Eddig is mi fizettük, fizetem. Ezzel eddig sem volt semmilyen probléma. A testvérének, aki örökölt utána természetesen megfelelt, számara semmilyen költséget nem jelentet az ingatlan.
A mai napon beszéltem az örökösökkel, az egyik kirakna, a másik nem. Ebben az estben mi a helyzet?

nonolet # 2018.04.03. 18:37

drbjozsef

Tudtommal már csak jogerősítés után lehet jelzáloggá tenni a tartozást.

Azaz végig kell, vinni, hogy

  • felszólítás
  • FMH
  • per

...és, ha közben nem, fizet, akkor lehet jelzáloggá tenni.

nonolet # 2018.04.03. 18:34

borbori

Olyan nincs, hogy nincs örökös!
Mindig van, ha más nem az állam.

Mivel a társasháznak ÉRDEKE fűződik
a hagyatéki ügyek lezáráshoz, ezért tud lépni is.

- -
Így: http://kormanyablak.hu/…5/JEGYZ00504
Olyan személynek a bejelentése, akinek a hagyatéki eljárás megindításához jogos érdeke fűződik
- * -

"A lányával szemben elegendő-e a részletfizetési megállapodás, amellyel tulajdonképpen elismerte a tartozást?"

Lényegében igen.
Ki kell küldeni neki a "Fizetési meghagyás"-t.
Aztán majd halad az ügy.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.03. 18:17

be kell jegyezni az ingatlanra jelzálogot, ezt SZMSZ-ben kell szabályozni, és a közös képviselő indíthatja, azt hiszem már 90 nap késedelem után.
Ez, sajnos, már múlt idő.

drbjozsef # 2018.04.03. 17:49

borbori,

Ha van a hagyatékban ingatlan, akkor kötelező hagyatéki tárgyalást tartani. Biztos lesz, és hivatalosan is örökölni fog az elhunyt lánya.

Ha visszautasítja a hagyatékot, akkor az öröklési sorrend szerint következő örököl, ha ő is, akkor a következő, és így tovább. Ha más nincs, végső soron a Magyar Állam örököl.

A tető eladásához kelleni fog az örökös, mert 100% tulajdoni hányad beleegyezése kell.

Egyébként meg : ha tetemes tartozás van, akkor be kell jegyezni az ingatlanra jelzálogot, ezt SZMSZ-ben kell szabályozni, és a közös képviselő indíthatja, azt hiszem már 90 nap késedelem után. Ha nem fizet, végrehajtást lehet indítani, és ha elárverezték a lakást, akkor az új tulajdonos már aláírhat.

De igen, utóbbi sok hónapig is tarthat.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.03. 17:46

Ne bohóckodjunk már! Bizonyára magánlaksértés témában született döntésről van szó. Azt természetesen a jogcím nélküli birtokossal szemben is el lehet követni. De mi köze lenne ennek az itteni kérdéshez? (Csak emlékeztetőül: nem azt kérdezte, hogy önhatalommal kipaterolhatják-e.)

drbjozsef # 2018.04.03. 17:22

Igen, a szívességi lakáshasználat védi a birtokost. Amíg érvényes jogosultsága van. Ez pontosan addig tart, míg a jogot biztosító VAGY ANNAK JOGUTÓDJA (értsd: örököse, vagy örökösének örököse, vagy akár egy új tulajdonos, etc) meg nem vonja ezt a jogot.

Egyszóval, ha írásban felmondják a lakáshasználati jogát, akkor ki kell költöznie. Nincs a továbbiakban jogcíme az ingatlan használatára.

A morális oldala más lapra tartozik.

borbori # 2018.04.03. 16:39

Segítséget kérnék az alábbi hagyatéki szövevényben: Egy társaházban az egyik tulajdonos meghalt, kb. 20 éve nem élt ott, soha nem járt oda vissza, eleinte a lánya, majd annak a barátja lakta a lakást. A tulaj halála után megkerestük az örököst, a lányát az elhunytnak és kértük, hogy a tetemes közös költség tartozást rendezze. Eleinte kötélnek is állt, fizetett, majd eltűnt.Sem a lakásán, sem a munkahelyén nem érjük utol, a részleteket nem fizeti. Hagyatéki eljárást nem indított az elhunyt szülő után. Halott személy ellen fizetési meghagyást nem indíthatunk, de a lányával szemben elegendő-e a részletfizetési megállapodás, amellyel tulajdonképpen elismerte a tartozást?
A ház tetőterét értékesítenénk, de hagyatéki örökös híján nem lesz, aki aláírja az alapítóokirat módosítást. Mi van, ha nem fogadja el az örökséget? Akkor az Államra száll? Hány év kell hozzá? Van-e erre megoldás? SOS kellene segítség az ügyben!
Ha kell fizetünk is a konkrét segítségért, ha van olyan köztetek, akinek van ügyvédje és már volt ilyen a praxisában, kérem segítsen!

Lyonee # 2018.04.03. 10:12

Bubble
Nevelőanyáról írsz, és arról, hogy ott születtél.
Jól gondolom, hogy édesapáddal is együtt éltetek valameddig. Ő mikor halt meg? Ha te ott születtél, akkor apádé lehetett az ingatlan. Hogy került a nevelőanyádhoz?

drbjozsef # 2018.04.03. 07:22

D-MON,

ha megszűnik a jogcím, és a tulajdonos(/haszonélvező) felszólítja az ingatlan elhagyására, akkor már nem védi őt semmilyen jog, legfeljebb arra a rövid időre (ha ügyes a lakó, akár kicsit hosszabbra is) amíg ki nem lakoltatják.

Sajnos itt a nevelőnek kellett volna gondoskodnia erről a dologról, ha a mostoha unokatestvér ki akarja rakni, akkor ki is fogja tudni.

nonolet # 2018.04.03. 05:54

D-MON

Jájjjj.... nem igazán érted, amit idézel, az látszik az írásodból.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.02. 22:50

D-Mon, el vagy tévedve. Kevered a birtokvédelemhez való jogot az ingatlan használatának a jogával.
(Az az idézet egyébként is zavaros, szerintem nem szakember írta.)

nonolet # 2018.04.02. 19:37

bubble

Az, hogy

  • most éppen ott laksz és ezért aztán
  • ott van lakcímed

SEMMILYEN jogot NEM ad neked.

Az, hogy hol laksz az csak egy tény, amit a hatóságnak be kell jelenteni.

HA máshová kerülsz lakni...
Akkor majd be kell jelentened 3 munkanapon belül a változást. Azaz az ÚJ lakcímed.

Ennyi.

nonolet # 2018.04.02. 19:33

bubble

Ha jól értem...

  • nem vagy tulajdonosa az ingatlannak
  • nem vagy a haszonélvezője sem
  • nem is bérled

Azaz SZÍVESSÉGI alapon laksz ott csak.
Régebben a nevelőszülő és most a tulajdonos szívességéből.

Ez annyit jelent,
hogy

  • a tulajdonos (vagy a haszonélvező, ha van)
  • BÁRMIKOR elküldhet onnan, ha akar!

Ehhez csak fel kell mondania a szívességi használatot.
Amit akár AZONNALRA is megtehet, de a normálisak
azért szoktak adni pár napot a kiköltözésre
(3-8-15 netán 30 napot vagy még többet a viszonytól függően).

HA felmond és mégsem költözöl ki (maradsz önkényesen)
akkor onnantól kezdve jogcím nélküli lakáshasználó leszel.

Ami miatt követelheti tőled

  • a lakáshasználati díjat (bérleti díjat)
  • a rezsi megtérítését
  • az esetleg ezzel okozott károk megtérítését

Mivel esetben persze csak perben tud kirakni, ha nem mész el önként, nyilván a perköltség is téged terhel majd... végül.

Azaz: ha elküld jobb menni időben és önként.
Mert bár lehet húzni az időt a perrel, végül sokba lesz a játék...

- -

Persze, lehet kötni bérleti szerződést is, ha ő is akarják (mert igazából csak az ingyenes ott lakásod zavarja) és akkor fizetsz az ott lakásért.

Vagyis 3 módon lakhatsz ott

1. (jogszerűen)
Továbbra is szívességi alapon, akár totál ingyen.
Vagy csak a rezsit és a napi-apró javításokat állva.
(gondolom most is ez van, mert ez az illendő...)

2. (jogszerűen)
Bérleti szerződéssel.
Díj+rezsi+aprójavítás a te dolgod (tipikusan).

3. (jogszerűtlenül)
Bár elküldtek, de maradtál... és tart a vita/per.
Közben vagy fizetsz vagy nem.

A per úgy 8-15 hónap alatt véget ér.
Akkor végül mindent megfizetsz, kamatostul perköltségestől...

- -

Nos, ezek alapján készülj fel a jövőre.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.02. 16:43

Melyik kérdésre szeretnél választ, ha csak egyet kérdezhetsz?

bubble # 2018.04.02. 14:57

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek!

SegÍtségüket kérném! Sajnos nem vagyok tisztában a lehetőségeimmel. Nevelőanyukám két éve halt meg, mivel nem voltam törvényes örököse, mindent testvére örökölt. Ez eddig tiszta sor. A testvére most meghalt, neki két gyermeke van, ebből az egyik lemondani az örökségről, de nem a testvére javára. Neki milyen lehetőségei vannak, ha nem kérné az örökségét? Az örökség részét képezi azaz ingatlan is amiben én születésemtől kezdve élek a mai napig. Kérdésem az lenne hogy engem kirakhatnak az ingatlanból? Megilletne engem bármilyen jog? 40 éve élek itt, megszakÍtás nélkül, ez az állandó lakcimem is. Nekem milyen lehetőségeim lehetnek? Mitörténik akkor ha nem hagyom el az ingatlant? Milyen módon lakoltathatnak ki?
Köszönöm válaszukat!

Kata

bubble # 2018.04.02. 14:57

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek!

SegÍtségüket kérném! Sajnos nem vagyok tisztában a lehetőségeimmel. Nevelőanyukám két éve halt meg, mivel nem voltam törvényes örököse, mindent testvére örökölt. Ez eddig tiszta sor. A testvére most meghalt, neki két gyermeke van, ebből az egyik lemondani az örökségről, de nem a testvére javára. Neki milyen lehetőségei vannak, ha nem kérné az örökségét? Az örökség részét képezi azaz ingatlan is amiben én születésemtől kezdve élek a mai napig. Kérdésem az lenne hogy engem kirakhatnak az ingatlanból? Megilletne engem bármilyen jog? 40 éve élek itt, megszakÍtás nélkül, ez az állandó lakcimem is. Nekem milyen lehetőségeim lehetnek? Mitörténik akkor ha nem hagyom el az ingatlant? Milyen módon lakoltathatnak ki?
Köszönöm válaszukat!

Kata

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.25. 17:54

Nem. Igen.

hacka # 2018.03.25. 17:30

Tisztelt Jogtudorok a segítségüket kérném !
Örököltünk a testvéremmel fele-fele arányban egy lakást. A testvérem a hagyatéki tárgyaláson lemond a javamra.Érdeklődnék,hogy ezzel Ő mentesül mindenféle bejelentés és fizetés alól? Valamint érdekelne,hogy nekem van-e valami bejelentési kötelezettségem az APEH felé?
Várom szíves válaszukat.
Köszönettel Hacka

drbjozsef # 2018.03.23. 13:02

Örököltetek ingóságokat. Közösek. Akkor kérdezd meg mit adhatsz el. Ha nem egyezkedik, kérd írásban. Ha nem válaszol, írásba szólítsd fel, mit vigyen el, mert nem tárolod, és közöld vele mit adsz el, mert nem reagált.
Ha nem adod el olcsóbban, mint a hagyatéki értéke (azt írtad, felértékelték, pedig átlagos ingóságoknál ezt nem nagyon szokták, de ha megvan, az jó), akkor egy szót nem szólhat. Neki nem kellett, neked nem kell, eladod. Kutyát nem érdekli, hogyha azt mondja, hogy ő drágábban el tudta volna adni, ha Te megadtad neki a lehetőséget, de ő nem élt vele.