Hagyaték


Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.03. 12:29

Vagy.

peczelijoe # 2018.11.03. 12:09

Egy kis segítseget szeretnek kerni. Majusban elhunyt edesapam Szeptember elejen volt a hagyateki.eljaras. 60 evig voltak hazasok. Anyam a sajat neven vezetett bankszamlat es minden megtakatitott (jelentos osszeg) penzt oda rakott be. A hagyateki leltar soran viszont ezt eltitkolta. Negyszemkkozt ki is jelentette nekem es a testveremnek, hogy mi abbol egy fillert sem latunk.
Az mind az övé. Az lenne a kerdesem, hovy a kozjegyzonek kotelessege lett volna lekerni az eljaras elott az egyenleget, vagy mi ehhez az orokseghez csak peres uton juthatunk-e hozza? En vagy a jogi kepviselom a kovetkezo hagyateki targyalason kerheti-e majd a kozjegyzot, hogy kerje le sz anyam szamlajan szereplo egyenleget.
Koszonkm elore is

ObudaFan # 2018.11.02. 08:18

Leginkább a közjegyző tud majd utánanézni. A bankoknak ő is csak akkor, ha legalább azt meg tudod adni, hogy melyik bankot keresse.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.02. 08:15

Nagyjából sehol. A hagyatéki ügyintéző leltárjából viszont meg fogod tudni.

oligaliga # 2018.06.28. 13:46

Mindegyiket, méghozzá egyéni nyilvántartási számmal. Ezek is a hagyaték tárgyai, azonosíthatóak, szerepelnek a közhiteles nyilvántartásban, szóval nem hagyhatók ki.

katica32 # 2018.06.28. 13:07

Üdv.
A férjem elhalálozott 3 kiskorú gyermekkel maradtam egyedül.A hagyatéki eljárásra most szedem össze a papírokat.A kérdésem az volna,hogy szarvasmarhákkal/tehenekkel/ foglalkozunk,minden a férjem nevén van,darabonként éppen nem érik el a 300e ft-ot,vannak pár hónapos borjúk is mindegyiknek van marhalevele ezeket fel kell e venni a hagyatékba.Nem igazán szeretném,mert ezeket adom-veszem nevelem etetem őket és mindig engedélyeztetni a gyámhivatallal nem haladok semmire,de azt sem szeretném ha megbüntetnének....

Anya2018 # 2018.04.20. 09:59

Kedves drbjózsef!
Köszönöm a mai választ is. Még rágódom ezen, épp ezért küldtem itt a fórumon az e-mailedre kérdést tegnap. Nem tudom, hogy látod-e. Szép napot!(Anya2018)

drbjozsef # 2018.04.20. 05:47

Anya,

mivel csak fele tulajdonod van, és nyilván legfeljebb csak arra tudnál haszonélvezetet alapítani, de a testvéredék laknak ott, ezért ennek nem igazán lenne értelme. Ha, esetleg, összevesztek, akkor sem tudnál oda költözni, ha akarnál se nagyon, és akár tulajdonod, akár haszonélvezeted van, kérhetnél többlethasználati díjat esetleg, de ez sem ilyen egyszerű.

Egyszóval, mindegy, hogy tulajdonod, vagy haszonélvezeted van ilyen szempontból.

És igen, sajnos illeték szempontból sincs jó megoldás, ha ajándékozod, ha öröklik, ugyanannyi az illeték. Nemigen lehet kikerülni úgy, hogy az ne irányuljon a törvény kikerülésére.

Anya2018 # 2018.04.19. 16:00

Kedves Nonolet!
Köszönöm Neked is és drbjózsefnek is a segítséget az Anya2018-al kapcsolatosan.
Még gondolkodom, hogy mit is csináljak és azért "ötleteltem" hogy az anyagi vonzatát is lássam. Persze, hogy nem szeretnék az unoka húgaimmal kiszúrni, csak nem tudtam, hogy ha a javukra mondok le most a hagyatéki eljárásban, az így is úgyis illetékköteles.
A haszonélvezet csak azért jutott eszembe, mert a dolgok idővel változ(hat)nak, az én élethelyzetem is, vagy a közöttünk lévő viszony is, így azt gondoltam, hogy a haszonélvezetről később is lemondhatok, de most a hagyatékban illetékmentesen a nevükre írathatom... de most már látom, hogy ez így nem jó.(ezzel nem spórolnék sajnos)
Azért köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.18. 09:46

Tulajdonképpen mi a kérdés?

Pöttöm27 # 2018.04.18. 09:20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A segítségét szeretném kérni. Szegény testvérem idén 38 éves korában elhunyt. Van egy volt felesége és a kisfia. A volt felesége félévente mással él. A halotti bizonyítványon én vagyok megjelölve, mint legközelebbi hozzátartozó. El is intéztem a temetést és az árvaellátást. A hagyatéki tárgyalásra nem lettem meghívva. A kiskorú gyermek örökölt autót. Kérdésem egyrészt az, hogy mi ilyenkor az autó sorsa?
Másrészt a problémám az, hogy a volt felesége hírtelen megjelent a 85 éves nagymamámnál az új párjával egy vad idegennel, 3 hónappal a haláleset után (de amig a testvérem élt nem mehetett be a nagymamám portájára, mert cserbenhagyta és kihasználta a nagyimat). Tehetnék-e valamit jogi szempontból, hogy ne tudják kihasználni a nagymamámat? Azért engedi be őket, mert jóhiszemű és a dédunokáját nézi, viszont őt ritkán viszik hozzá. A gyermek nagyon fontos Nekem, van esetleg valami jogszabály, hogy láthassam vagy vigyázhassak rá, illetve ha a kicsapongás miatt veszélybe kerül mit tehetek? Nagyon szépen köszönöm a segítségét! Tisztelettel: Pöttöm27

drbjozsef # 2018.04.18. 05:36

Anya,

Ha Te ajándékozod az unokahúgaidnak, akkor 9% ajándékozási illetéket fizet az ajándékot szerző, itt a gyerekek (ha kiskorúak, a szülők írják alá a szerződést), illetve helyettük ugye a szülők.

Ha saját magadnak tartasz fenn haszonélvezetet, akkor az illetékmentes.

Haszonélvezet megszűnésének nincs illetéke.

Ha haszonélvezet nélkül ajándékozol, nincs különbség, ugyanúgy 9% az illeték.

Ha nem ajándékozol és meghalsz, akkor (feltéve hogy egyik szülőtök sem él már), az öcséd fog örökölni. Ez esetben ugyanúgy 9% az illeték az ingatlanra, a többi hagyatékra 18%. Utóbbi ugye akkor is, ha már elajándékoztad az ingatlant.

nonolet # 2018.04.17. 20:59

Miért akarsz velük KISZÚRNI a haszonélvezeted fenntartásával?
Ha már egyszer ajándékot adsz nekik.

Haszonélvezettel terhelten ajándékozni
az totális kibaszás az ajándékozottal!

Úgy lesz ingatlana, hogy nem tehet vele semmit nélküled.

Valóban ezt akarod?

- -

Avagy:

1.
Mit szeretnél VALÓJÁBAN elérni, mi a célod?

2.
Mi célból akarsz rá haszonélvezetet tenni?

Anya2018 # 2018.04.17. 16:16

Tisztelt Szakértők!
Testvéremmel ketten örököltünk vidéken családi házat, hozzá tartozó telekkel. Öcsém a családjával jelenleg is ott él, ők használják az ingatlant. Nekem nincs gyermekem, sem férjem. Külön élek a fővárosban. Ha Öcsém két lányának (16 és 12 éves) ajándékozom a saját 50 %-os tulajdonom, hogy megmaradjon a haszonélvezetem, akkor mennyi illetékkötelezettség keletkezik? Kinek kell kifizetni? Halálom esetén a haszonélvezet megszűnése miatt keletkezik illetékfizetési kötelezettség? Ha haszonélvezet nélkül ajándékozom az ingatlant, mi a különbség?
Ha én halok meg "örökös nélkül", és nem ajándékozom el a részem, akkor azt ki örökli, öcsém? és milyen illetékkötelezettséggel a jelenlegi szabályok szerint? Nagyon köszönöm a segítséget. Szép napot Mindenkinek!

drbjozsef # 2018.04.09. 18:35

Szmuti,

a közjegyző előtt az örökösök egymás között tetszőlegesen megosztozhatnak a hagyatékon, egy feltétellel : minden örökösnek részesülnie kell a hagyatékból. Erről a közjegyzőnek illett volna tájékoztatni. Ha a testvéred örökölt valami ingóságot, vagy pénzt, akkor illetékmentes az öröklésetek. Ha semmit sem örökölt, mindenről lemondott, akkor esélyes, hogy az osztályos egyezség helyett ajándékozásnak fog minősülni, és mivel testvérek vagytok, tehát nem egyenesági örökösök, akkor ajándékozási illetéket kell fizetned.

Szmuti # 2018.04.09. 14:47

Kedves Szakértők!
Édesapám halála után hárman testvérek örököltük meg a lakást. Az egyik testvérem lemondott a javamra a közjegyző előtt, mivel édesapámat az utolsó években én ápoltam. Ha jól tudom egyeneságon örökölni adómentes. Ilyen esetben is, ha a testvérem részét is én örököltem? Köszönöm a segítséget!

oligaliga # 2018.04.09. 11:14

gesztenye77

Ha a holtnak nyilvánítási eljárás 2014. március 15. után indult, akkor azt kérhette a testvér, mint közeli hozzátartozó.

gesztenye77 # 2018.04.09. 10:40

Üdvözlöm a szakértőket
Kinek áll jogában az eltüntet halottá nyilvánítani, a feleségnek, a gyermekeinek, oldalági leszármazottnak testvérnek?
Ha én mint feleség, sem a gyermekeim nem indítottunk kérelmet!!
Mégis halottá nyilvánította testvére, a tudtunk nélkül!

Csucsu12 # 2018.04.08. 18:43

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a válaszát!

A helyzet most más képet mutat: előfordulhat, hogy azért utasította el a megegyezést a közjegyző, mert nem volt biztos abban, hogy a hagyatéki hitelezői igényt mivel lehet bizonyítani. Az eljárás kezdetekor azt mondta, csak számlákkal lehet. Miután megbeszéltük, ez miért problémás, (talán jóindulatból) azt mondta, hogy félreértettük egymást, van más módja is. Írjuk össze, mire alapozzuk, pl.így: ápolási költség, gyógyszerköltség, szállítási költség, stb... Legutóbb kérte, hogy a következő tárgyalásra ezt vigyük el neki. Nemrég pedig az örökösökkel közölte (tárgyaláson kívül), hogy számla vagy egyéb bizonylat nélkül mégsem ítélheti meg a hagyatéki hitelezés jogosságát, tehát nem kötelesek megegyezni velünk.
A következő tárgyaláson meghozza a végzést.

Tisztelt D-MON!

Elnézést kérek, ha félreérthetően írtam! Az örökség a lényegesen nagyobb összeg, ezért nem értettük azt, hogy a rokkant nyugdíj hogyan kerül képbe.

Tisztelt SaireyVMK!

Öntől is elnézést kérek a pontatlan fogalmazásárt!

nonolet # 2018.04.08. 14:38

D-MON

Jááájj!

Miből gondolod?!
hogy
csak az az egyféle
eset-lehetőség van a világon,
ami veled éppen megtörtént...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.08. 14:19

A törvény kifejezetten megengedi, hogy az örökös a hagyatéki eljárás keretében egyezséget kössön valamely hagyatéki hitelezővel, és ezen egyezség tartalma az is lehet, hogy a hitelező elismert igényét valamely hagyatéki vagyontárggyal, természetben egyenlíti ki. [Hetv. 12. § (1); 94. §]

SaireyVMK # 2018.04.08. 12:37

"hagyatéki igény"- Mi alapján?

SaireyVMK # 2018.04.08. 12:35

Hagyatéki eljárás során örökséget átadni(lemondani róla más javára) csak másik örökös javára lehet.
Szóval ha ön kívülálló,akkor nem a közjegyző dolga az ön tartozásigényléses megegyezéses dolga(vagy mi a szösz). Azt a hagyatéki eljárás után az örökösökkel külön kell lerendezni. Annak jogosságának vizsgálatáról már ne is beszéljünk.

Csucsu12 # 2018.04.08. 09:49

Tisztelt Obudafan!

Köszönöm szépen a megnyugtató válaszát! (Laikusként is furcsállanám, ha demokráciában nem jogszabályok,törvények, valamint határozatok és jogorvoslati lehetőségek lennének az "urak" bármilyen eljárásban.)

ObudaFan # 2018.04.08. 09:04

Véleményem szerint erről indokolt végzést kell hoznia, ami ellen a Törvényszékhez fellebbezni lehet.