~ági vagyonnyilatkozat


kispali2 # 2005.06.20. 10:23

Választ köszönöm, de ... ugyan lehet hülkyeségnek tűnik, de ... én valósnak érzem a kérdezés-fölvetés háttérkérdését.

Kérdésmotiváció:
Hogyan oldható fel/ rendezhető egy szitu, ahol lényegében ~szerzek egy élatjáradéki szerződést, pl. a tesómnak, úgy, s dacára annak, hogy úm. (köz)'végrendeletileg' már részemre ~közvégrendelkezésre került egy ingatlan(lakás), és ebből a szituból, szinte a tesómre ~oktrojál(tat)ok egy életjáradéki szerződést (azt forszírozom), kivonva az ingatlant a majdani örökölhető dolgok közűl, s cserébe - egyebek mellet - azt szeretném elérni, hogy ha a tesóm esetleg gyermeptelen elhúnyna, az általam nempreferált bnője (esetleg későbbi neje) ne örökölje azt, és azesetben (tehát ha a tesó gyermektelen húnyna el, a tesóm saját 'vérvonalára' szálljon vissza, vagy akként vétesséhk figyelembe. (Itt főként nem a saját szerzési vágy dolgozik, és akár ki is zárnám magam, de ... többen vagyuunk testvérek, és az egyébként tartósnak mutatkozó bnő meg továbbra is úm. 'nempreferált'.)
Erre van-e, s miféle lehet a jogi 'virbli'?

Köszönet.

alorinc # 2005.06.20. 10:04

Esetleg haszonélvezeti jogot alapítasz az ingatlanon a szüleid javára, és akkor halálod esetén is ők lesznek jogosultak használni.
(hirtelen ennyi jutott eszembe)

kispali2 # 2005.06.20. 09:00

Viszterhes ~szerencse-szerződés ... az én fogalmaim szerint pl.: életjáradéki szerződés ingatlan tulajdonjogáért, de akár az eltartási szerződés is.

Kéredzni azt szerettem volna, hogy van-e, és ha igen vajopn mi?, olyan lehetőség, amivel egy ezúton tulajdonba megszerzett ingatlan ~ági vagyonnak tekintendővé tehető.
(A kérdés tisztelettel "fenntartanám", és ~úgy gondolom az ági vagyon, hogy mi, azt próbáltam, elolvasni, és azért vetődik fel bennem a kérdés. Azaz, ... az kb. OK., hogy mi az ági vagyon, kérdezni azt szeretném, hogy van-é mód azzal azonos elbírálás elérésére, kiváltatására úm. ~nyilatkozati úton (tehát, ha vmi a papírokonm lévő szerzési jogcím szerint nem az, az tehető-e azzá, olyanná, vagy akként viselkedővé) egy esetleges majdani öröklési szitura felkészülvén, vagy felkészülendő...)

Köszi ha írsz.

derill # 2005.06.19. 10:18

A visszterhes szerencse-szerződés az mi?

Ági vagyon kizárólag az lehet, amit a felmenődtől kaptál, örököltél illetve a testvéredtől kaptál vagy örököltél, ha az ági vagyonnak minősült, tehát ő a felmenőitől kapta vagy örökölte.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kispali2 # 2005.06.18. 09:57

Van-e arra jogi lehetőség, hogy vki a hozzá (tulajdonába) viszterhes szerencse-szerződéssel került ingatlannal kapcsolatosan olyan érdemben hatályosuló jognyilatkozatot tegyen, melynek folytán annak az ingatlannak az esetleges majdani továbbörökítésekor az, mint (akár egy nyilatkozatban elismer családrésztőli) ági vagyon vétessék figyelembe.

Elviekben rendezhető-e ez a kérdés, a jog ad-e erre lehetőséget?
Tehát van-e mód arról rendelkezni, és azt a joghatást elérni nyilatkozattal, valahogyan, bárhogyan, hogy az adott ingatlan, mint ági vagyon vétessék figyelembe egy esetleges öröklési szituációban?

Köszönöm, ha vki....
Köszönet.