szülői jog megszüntetése


derill # 2005.06.26. 15:57

Tudd meg, hogy mi történt pontosan. Gyilkosság... ez igy elég tág fogalom. Megölt egy embert, de kérdés miért. Ha elgázolsz valakit, mondjuk mert sietsz a beteg anyádhoz, vagy mert fáradt voltál, akkor is meghal valaki és el is itélnek érte. De egészen más, ha mondjuk rablógyilkosságról van szó. Az első esetben kicsi az esélye a szülői felügyeleti jog megvonásának, a másodikban esélyes, ha jó a hivatkozás (a gyermek erkölcsi fejlődése). Nagyobb az esély akkor, ha pl. már korábban sem tartotta éveken keresztül a gyerekkel a kapcsolatot, esetleg még a tartásdijat sem fizette. Megpróbálni érdemes, mert elvileg Te is indithatod, nem fontos hozzá ügyvéd, és ez esetben nem kerül pénzbe.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

katusa # 2005.06.23. 08:18

derill

köszönöm a választ és a sok hasznos tanácsot.

Lehet, hogy figyelmen kívül hagytad az első kérdésemet, ami a szülői jog megszüntetése lenne.
Az az igazság, hogy a lányom már 10 éves és 20 lesz mire az apja szabadul, de nagyon félek attól, mi van ha előbb.... vagy ....fogalmam sincs milyen lehetőségei lesznek......és megjelenik, mert eszébe jut, hogy van 1 gyereke és "gyakorolni" szeretené a szülői jogait. Elsősoron az erkölcsi oldalát nézem a dolognak. A lányomnak még nem mondtam el , hogy az apja börtönben van és lehet, hogy nem is fogom, (mert gyilkosság miatt )és nem szeretném ha ez bármilyen lelki ...stb. problémát okozna neki.
Szóval ezért kérdeztem, hogy ilyen esetben megszüntethető-e a szülői jog és az milyen következményekkel járna.

Előre is köszi a választ

derill # 2005.06.22. 22:05

Azt elfelejtettem irni, hogy a végrehajtási eljárás során mindenképpen 6 hónapra visszamenőleg kell az összeget behajtaniuk, már ha van miből. Ezt viszont ne Te közöld velük. Láttam már olyan végrehajtási lapot is, amikor a teljes összeget évekre visszamenőleg ráirták a végrehajtási lapra, ami ugyan szabályellenes, hiszen a végrehajthatóság lehetősége 6 hónap után megszünik ha nem volt végrehajtási cselekmény ill. felszólítás, de ha az apa nem kifogásolja, akkor az ő baja. Azt gondolom, hogy talán fizetnie kellett volna rendesen, és akkor nem vonnának tőle ilyen összeget.

A tartási igényedet a ki nem fizetett összegekre 5 havonta jelezd az apának tértivevényes levélben. A lényege az, hogy jelzed neki, hogy ennyi és ennyi pénzzel tartozik tartásdij cimén, kéred, hogy utalja az összeget. Ez a felszólitás ugyanis megszakitja az elévülést, és az elévülési idő ujra indul, tehát ha 5 havonta ismétled, sosem évül el, és bármikor behajtható.

Ha tul magas hátralék gyülik össze, akkor az a lakására, egyéb vagyontárgyaira is ráterhelhető. Ebben a birósági végrehajtó tud segiteni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.06.22. 21:59

A leveledből azt vettem ki, hogy lelkiismeretfurdalásod van amiatt, hogy tartásdijat igényeltél. Ne legyen. A gyerek tartása az apának is kötelessége. A gyermek elhelyezésének tisztázása pedig igen fontos kérdés, hogy ne kelljen minden aprósággal az eltünt apát kajtatni.

A tartási igényt 6 hónapra visszamenőleg lehet érvényesiteni, ami azt jelenti, hogy ha korábban nem kértél végrehajtást, akkor most csak az utolsó hat hónapra kérheted.

Ellenben tudd meg, hogy a börtönben van-e börtönkeresete, és az ítélet megküldésével kérd, hogy tiltsák le belőle a tartásdij összegét, ezzel egyidejüleg irj a gyerek apjának a börtönbe egy levelet, hogy tekintettel arra, hogy tartási kötelezettségének nem tett eleget, kéred, hogy ezt haladéktalanul pótolja. (Ezt tértivevénnyel tedd. Ugyanis a 6 hónap onnan indul visszafelé, hogy Te felléptél az igényeddel.

Csjt. Csjt. 68. § (1) A tartási követelés hat hónapra visszamenőleg, valamint a jövőre nézve érvényesíthető.
(2) Hat hónapnál régebbi időre tartási követelést csak akkor lehet visszamenőleg érvényesíteni, ha a jogosultat a követelés érvényesítésében mulasztás nem terheli.

Jelen esetben, ha nincs börtönkeresete, kérheted a gyámhivataltól a tartásdij állam általi megelőlegezését. Javaslom, hogy ezt tedd meg még lehetőleg holnap, mert amennyiben utóbb kiderül, hogy az apának nincs börtönkeresete, és csak akkor kéred, ez nem visszamenőlegesen folyósitható összeg, tehát akkortól jár, amikor igényled (ha 15-e előtt igényled, akkor a hónap elejétől, ha 15-e után, akkor 15-étől, de nemsokára következő hónap van, igy ha késlekedsz, elesel egy fél havi összegtől. Ha meg utóbb kiderül, hogy a gyerek apjának van börtönkeresete, akkor max. visszavonod a kérelmet, vagy elutasitják és kész. Kénytelen vagy személyesen kérni, mert formanyomtatvány van. Azt töltsd ki, és akkor is add le, ha megpróbálnak lebeszélni róla azzal, hogy nem csatoltad a hozzá tartozó iratokat, ugyanis azt később is csatolhatod. Addig ugyan nem állapitják meg amig nem csatolod, de ha majd egyszer megállapitják, akkor a kérelem benyujtásától.
Kell bírósági végrehajtási eljárást is inditanod, annak eredménytelensége esetén előlegeznek.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

katusa # 2005.06.22. 18:25

Kedves derill

Elég kényes kérdés, de a következő a helyzet : van 1 kislányom, az apjával nem voltunk házasok, csak apasági nyilatkozatot tett. A kapcsolatunk egy idő után megromlott és ő "eltűnt". Egy idő után (kb. 1 év az anyagi helyzetem miatt,+ ez a gyerek nem csak az én felelősségem) gyermektartásdíj+ gyermekelhelyezést kértem a bíróságtól.
Egy ideig kaptam is tőle tartásdíjat, de kb 1.5éve megint nyoma veszett. Egy véletlen folytán megtudtam, hogy börtönben van.(bűncselekmény,elsőfokon 10 évet kapott)
Az a kérdésem, hogy erre hivatkozva megszüntethető-e a szülői jog. Ha nem, akkor behajthatom-e a tartásdíjat?