árvaellátás

gyertya # 2011.11.30. 20:46

Dánesz

Az árvaellátásra való jogosultság független a rokkantsági nyugdíj helyébe lépő rokkantsági ellátástól. Amennyiben az árvaellátás szempontjából szükséges egészségromlással rendelkezik, akkor az ellátásra a rokkantsági ellátástól függetlenül jogosult.

Üdv: Gy.

Hegyipatak # 2011.12.09. 10:15

Segítséget szeretnék kérni árvaellátás ügyben.
Elváltam férjemtől már 5 és fél éve. 5 évre előre beszámítottuk a gyerektartást,így csak fél éve, július óta kellett, hogy fizesse önkéntes alapon a gyerektartást. Nem fizette rendszeresen, az utolsó két havit már nem kaptam meg.November végén meghalt, a nővérénél lakott haláláig, rokkant nyugdíjas volt,51 évesen eltemettük. Fiam, közös gyermekünk szeptemberben töltötte be a 16. évét, most középiskolás.
Az a kérdésem, hogy kaphatok-e fiam után árvaellátást.
A segítséget előre is köszönöm.

gyertya # 2011.12.09. 17:00

Hegyipatak

Igen, kaphat. Igénybejelentő lapot a www.onyf.hu címen a nyomtatványok → nyomtatványtárban talál.
Az elhunyt eredeti halotti anyakönyvi kivonatával és a gyermeke eredeti születési anyakönyvi kivonatával együtt kell megküldeni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.
Láttam, hogy több topicba is leírta a kérdését, remélem itt elolvassa a választ.

dittimolnar # 2011.12.11. 09:42

Üdvözlöm!
A kérdésem az alábbi lenne: 7 éves korom óta részesülök árvaellátásában édesapám után. 23 éves vagyok és már egy 8 hónapos kisfiú anyukája. Továbbra is kapom az ellátást, mert egy egyetemen passzív státuszban vagyok a szülés miatt. Kérdésem pedig az lenne, ha nem egyedülálló, hanem élettársi kapcsolatban lenne a hivatalos "státuszom", akkor is megilletne továbbra is az ellátás? Mert eddig úgy tudtam, hogy ha házasságot kötök, akkor egyértelműen elveszítem az ellátásra a jogom, de nem tudom ez élettársi kapcsolat esetében is így lenne?
Köszönöm válaszát!
Üdv!

gyertya # 2011.12.12. 16:53

dittimolnar

Az árva élettársi kapcsolata, valamint házasságkötésének ténye nem szünteti meg az árvaellátásra való jogosultságot.
Ön valószínű az özvegyi nyugdíjra való jogosultsággal téveszti össze, ott bizonyos esetben a jogosultság elvesztésével jár a házasságkötés, de az árvaellátás esetében szó nincs erről.

mcmoni # 2012.01.05. 11:26

Jó napot!

Azt szeretném megkérdezni, hogyha ebben a félévben végeznék az egyetemen, de marad egy vizsgakurzusos tárgyam, valamint nem adom le a szakdolgozatomat, és így természetesen államvizsgázni sem tudok, viszont elkezdek dolgozni, akkor a következő félév során kaphatok-e még árvaellátást.
Előre is köszönöm a választ! M

gyertya # 2012.01.07. 16:50

mcmoni

Az árvaellátás az utolsó szemesztert követő első vizsgaidőszak utolsó napjáig illeti meg.
Egyébként pedig ameddig az okatási intézmény a hallgatói jogviszonyát igazolja.

adipur # 2012.01.09. 19:44

Tiszteletem!

Egy olyan kérdésben szeretnék segítséget kérni, hogy Édesapukám 2010.októberében hunyt el, Én akkor is folytattam tanulmányokat nappali tagozatos diákként. Tanulmányaimat befejeztem az előző oktatási intézményben és 2011. szeptemberétől egyetemre járok. Árvaellátás megigénylését most kezdeményezzük, mert eddig nem volt tudomásunk, hogy lehet kérni ilyesféle támogatást. Visszamenőlegesen lehet e kérni valamilyen százalékban az árvaellátást vagy esetleg teljes egészében? Ennek elbírálásánál fontos szerepet játszik e, hogy mennyi az egy főre jutó kereset illetve, hogy más városban folytatom tanulmányaimat, így a költségek is többek.

Válaszukat előre is köszönöm!

P.Á.

mcmoni # 2012.01.10. 11:13

Kedves Gy.!

Köszönöm a választ! Akkor ezek szerint, ameddig a főiskola igazolja a hallgatói jogviszonyomat, addig nem számít, ha mellette akár főállásban is el tudok helyezkedni, mert csak az egyetem igazolása a lényeg, ugye? M

gyertya # 2012.01.10. 16:08

mcmoni

Ez így igaz.

adipur

Az árvaellátás az igénybejelentés időpontját megelőző 6 hónapra igényelhető, természetesen maximum az elhalálozás időpontjáig.
Az ellátásra való jogosultság elbírálásánál nem szempont az egy főre jutó kereset mértéke és az sem, hogy a tanulmányait más városban folytatja és emiatt magasabbak a költségei.

Koktélos # 2012.01.20. 13:39

Érdeklődni szeretnék az felől, hogy járna-e újból az árvasági ellátás, ha 2009-ben érettségiztem, 2010-ben megszakítottam a tanulmányaim, de most folytatnám 2012-ben.
23 életévemet 2012. július 11.én töltöm.

gyertya # 2012.01.20. 15:28

Koktélos

Amennyiben árvaellátásra jogosító képzésben vesz részt, akkor igen.

Koktélos # 2012.01.22. 15:09

Olvastam egy OKJ tanfolyamnál hogy heti 2 nap délután, 2 félév, arra vajon jár, mi számít még nappali tagozatnak?? vagy hogy mire jár és mire nem az felől hol tudok érdeklődni?

ssara # 2012.01.23. 15:35

Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy az árvaellátás gyermekvédelmi támogatásnak számít?

Előre is köszönöm a segítséget!

lilus1 # 2012.01.24. 15:54

Az a kérdésem lenne,hogy az élettársam elhunyt,és nem volt meg az árvaellátáshoz szükséges szolgálati ideje,de méltányossági alapon kaphatok-e a gyermekem részére ellátást?ha igen van-e itt is előirás,hogy mennyi szolgálati idővel kell rendelkezni?Köszönöm

gyertya # 2012.01.25. 19:29

Koktélos

Tanfolyami képzésre árvaellátás nem folyósítható. Folyósítható viszont iskolarendszerű képzésben folytatott tanulmányokra. Ezek meghatározott képzések, meghatározott rendszerben, óraszámban. Ezen oktatási intézmények, képzések felsorolását mellőzném, nagyon hosszú lenne a lista.

ssara

Az árvaellátás a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó hozzátartozói nyugellátás.

lilus1

Rendkívül indokolt esetben a szükséges szolgálati idő megléte nélkül is megállapítható kivételes árvaellátás.

dzudzu # 2012.01.26. 15:25

Üdv!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a 60%-os árvaellátás az életben lévő szülő esetén megváltozott munkaképessége, vagy csak kimondottan rokkantsága esetén jár az árvának?

Ugyan az 1997. évi LXXXI. törvény szerint:
"....a fentiekben meghatározott nyugdíj 60%-a jár árvaellátásként annak a gyermeknek,

• akinek mindkét szülője elhunyt,
  • akinek életben lévő szülője megváltozott munkaképességű.",

viszont más helyen-interneten-azt olvasom, hogy az elhunyt szülő rokkantságához van kötve a 60%-os ellátás.
Ennek a helyzetnek a helyes megítélésében kérném a segítségét, ugyanis Édesapám 40%-os munkaképesség-csökkenésű és ez már nem számít rokkantságnak, viszont ugyanakkor a munkaképessége megváltozott.

Köszönöm a segítségét!

gyertya # 2012.01.27. 13:57

dzudzu

A jogalkotó 2012. január 1-jétől átértelmezte a rokkantság és az egészségkárosodás fogalmát. Az a személy aki 2011. december 31-ig rokkant volt (egészségkárosodása legalább 50 %-os), 2012. január 1-jétől megváltozott munkaképességű személy lett, és ugyanígy megváltozott munkaképességű lett az is aki a 2011. december 31-ig jogosultságot szerzett rendszeres szociális járadékra, illetve átmeneti járadékra (mindkettőhöz 40 %-os egészségkárosodás volt szükséges).
Az Ön által leírt munkaképesség-csökkenés, mint fogalom nem alkalmazható, az egységes elbírálás alá eső megváltozott munkaképességű, viszont igen.
60 % mértékű árvaellátás akkor állapítható meg, ha az életben lévő szülő egészségi állapota a jogszabályban meghatározott mértéket nem éri el, tehát megváltozott munkaképességű.
Ennek megállapítására orvosszakértői bizottság jogosult.

forrest # 2012.02.06. 15:30

Tisztelt Segítő(k)

Egy olyan kérdésem lenne, hogy az árvaellátás mellett mennyit lehet dolgozni, úgy, hogy továbbra is kapjam az árvaellátást. Nappali tagozatos egyetemi hallgató vagyok, és lenne lehetőségem diákmunkát és/vagy 4 órás munkát vállalnom.

Segítségeteket előre is köszönöm.

gyertya # 2012.02.08. 19:59

forrest

Korlátlanul.

kori76 # 2012.02.09. 18:42

Tisztelt segítő.

Az unokatestvérem érettségi után önköltséges nappali főiskolába menne.Előfordulhat e olyan ,hogy a most kapott árvaellátás,és családi pótlékot megszüntetik a fizetős iskola miatt?

segítségét előre is köszönöm.

gyertya # 2012.02.09. 19:58

kori76

Az árvaellátás megfelelő jogosító oktatási intézmény igazolása esetén tovább folyósítható.
Tudomásom szerint felsőfokú tanulmányokra családi pótlék nem jár, de ezt inkább családi pótlék topicban kérdezze meg.

tklari # 2012.02.15. 12:56

Üdv!
Ha felsőoktatásban tanulok, s a hallgatói jogviszonyom augusztusban 26-án megszűnt, de közben már felvettek egy másik intézménybe (felvételivel, tehát július végén-augusztus elején kaptam hivatalos papírt), s még augusztusban beiratkoztam az "új" intézményben, de ott csak szeptember 5-től adtak jogviszony igazolást, akkor a köztes időre (augusztus 26 és szeptember 5 között) nem jár árvaellátás?
Amennyiben jár, mit kell igazoljak, illetve milyen papírokra van szükségem, hogy erre az időszakra megkapjam a juttatást?
Köszönöm a tájékoztatást!

gyertya # 2012.02.16. 21:10

tklari

Az árvaellátás a tanulói/hallgatói jogviszony fennállásának időtartamára folyósítható.
Amennyiben az egyik oktatási intézményben megszűnt a jogviszonya és a másikba csak szeptember 5-én iratkozott be, akkor a köztes időre árvaellátás nem jár.
Amennyiben tud szerezni olyan igazolást, amely tartalmazza a jogviszony fennállását augusztus 27-től, akkor a köztes időre megilleti az ellátás.

Dina90 # 2012.02.18. 19:43

Üdvözlet! :) Valaki tudna nekem segiteni? Azt szeretném megtudni,hogy (21 éves vagyok,pálya kezdő, a szakközép iskolát sajnos egy súlyos betegség miatt félbe szakitottam igy nincs érettségim, de mindenképpen szeretnék szakmát,mert sajnos nem találok állást már évek óta, de anyagilag nem tehetem meg,hogy okj-t fizessek) ,hogy az esti OKJ-s képzésen is jár-e az állami támogatás (100%). Aki tud nekem további információkat adni az okj-ról azt nagyon szépen megköszönném!Előre is köszönöm a válaszokat!
Tisztelettel, D. Edina