Ha eléri a hitel mértéke az új ingatlan vételára 1/4-ét, akkor is csak 1/8 az ő része, ugye, mert a hitel értékéig közös vagyon. :)
Válóper előtt!
Volt ott valami arról, hogy a különvagyonból származó bevétel nem volt elegendő az új ingatlan megvásárlására, ahhoz kölcsönt is igénybe kellett venni. Ez esetben viszont a házastársi vagyonközösség révén egyébként is tulajdonrészt szerzett a férj. Kérdéses, hogy az eléri-e az 1/4-et vagy nem.
HA bizonyítani tudod, hogy teljes egészében a te különvagyonodból tudtátok ezeket megvásárolni, akkor semmilyet, de ezt neked kell tudni bizonyítani. Természetesen ennek bizonyítása esetén is fennáll az, hogy az 1/4 részt pl. az ingatlanból így neki ajándékoztad, de az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket , ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni vagyonmegosztással kapcsolatban. Férjemmel válni szeretnénk. Van 2 picúr gyermekünk, akik velem maradnak a válás után. Majdnem 3 éve vagyunk házasok. Nekem volt egy lakásom már a házasságkötésünk előtt is és valamennyi készpénzem, valamint egy pici örökségem. A lakásomat eladtunk, új ingatlant vásároltunk, amire hitelt vettünk fel. Az ingatlan 3/4 részben az én nevemen van, 1/4 részben az övén, mivel neki semmi pénze nem volt, amivel hozzá tudott volna járulni a vásárláshoz. Az én készpénzemen vettünk egy autót is, ami (ki tudja miért) a férjem nevére került. Az ingatlant és autót is el szeretnénk adni. Az lenne a kérdésem, hogy a férjemnek milyen követelései lehetnek velem szemben, ha én bizonyítani tudom (bankszámlával, lakás eladási szerződéssel), hogy mind az ingatlan, mind az autó vásárlása az én "jövedelmemből" történt. Természetesen az egyéb közösen megszerzett ingóságokat megosztanánk (ez nem vitás). Anno a férjem azt ígérte, ha ne adj' Isten válásra kerülne a sor, tisztában van vele, hogy ő nem hozott semmit és nem is fog követelni semmit... Előre is köszönöm a segítségeteket!
Köszönet a segítségért!
És ha beadjátok, akkor is meg kell jelenni mindkettőtöknek és ott szóban is elő kell adni, hogy megegyeztetek.
Elég annyit írni, hogy a ker.levélben tévesen szerepel egy szó..... stb. (ahogy leírtad lentebb) és hogy a kitűzött tárgyaláson akként kívántok a kapcsolattartás kérdésében megállapodni, hogy a különélő szülő hetente gyakorolhatja ezt a jogát. A bíró szempontjából az a legjobb, ha ezt a beadványt mind a ketten aláírjátok benyújtás előtt. DE ha nem írtok semmit, csak a köv. tárgyaláson szóban közlitek, abból sem lesz semmilyen hátrányotok (feltéve, hogy az első tárgyaláson nem kötöttetek egyezséget a járulékos kérdésekben - ami a gyakorlatban viszonylag ritka.)
Köszönöm.
Az előkészítő iratnak van kötött formája tartalma, vagy elég leírni milyen változtatást szertnénk eszközölni?
Ha a megegyezés léterjött, akkor elég lesz a második tárgyalás. Ennek ellenére be lehet adni egy előkészítő iratot kifejezetten erre is.
Üdvözlet! Segítséget szertnék kérni egy válóperrel kapcsolatos kérdésben.
Közös megegyezéses a válás, az első tárgyalás már meg volt, a második időpontját jövő hónapra tűzték ki. Sajnos most vettük észre, hogy a keresetlevélben a gyermekláthatásról szóló részben tévesen lett egy szó leírva. Hetente egy nap helyett kéthetente egy nap lett rögzítve.
Mit lehet tenni? A második tárgyalás már ki van tűzve. Most kell bemenni a bíróságra és kérni a javítást, vagy elég a tárgyaláson. Ez esetleg új tárgyaláshoz vezethet?
Köszönettel.
Charlie!
A bíróság akkor bontja fel a házasságot, ha az helyrehozhatatlanul megromlott.
Jelen esetben viszont jó lenne gondnokság alá helyezését kezdeményezni feleségednek, legalább cselekvőképesség korlátozására a családjogi ügyek vonatkozásában, ugyanis úgy tűnik, nem képes a saját ügyei önálló vitelére.
A házassági életközösség fennállása alatt szerzett vagyon a felek 1/2-1/2 arányú közös tulajdona. (Kivétel a személyes használatra szolgáló, az örökölt illetve ajándékba kapott dolog - utóbbi csak akkor, ha az ajándékozó azt kifejezetten a házaspár egyik tagjának juttatta.)
A vagyonba beleértendők a passzívumok, tehát a tartozások is.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. A húgom (21 éves) válás előtt áll. 1,5 éve házasodtak össze, de ez idő alatt csak a húgom dolgozott (külföldön, nem bejelentett állás). Ha most válásra kerül a sor, milyen lehetőségei vannak, az ingóságokkal kapcsolatban? Minden közösnek számít? Az autó, ha az ő nevén van akkor is közösnek számít? És ha van egy olyan papír a kezébe, hogy a vásárolt autót kölcsönpénzből vette, amit vissza kell fizetnie a kölcsönadó személynek, akkor mi a helyzet (még nem fizettek vissza belőle közösen semmit)? Válaszotokat előre is köszönöm!!!
Sziasztok, és boldog új évet!
Átolvastam az eddigi kérdéseket, válaszokat, de nem találtam az én esetemhez hasonlót. Röviden a történet:
20 éve házasodtunk össze, van két fiunk (15 és 18 évesek). 1999-ben a feleségem beteg lett, kórházba került, rettentően ránk ilyesztett, mint kiderült skizofréniás lett, egy év múlva leszázalékolták 67%-os rokkantsági nyugdíja van, azóta is sajnos többször volt kórházban. Még a betegsége előtt elkezdett ezoterikával, természetgyógyászattal, jógával foglakozni. Ez nem is lenne baj, csakhogy időnként abbahagyja a felírt gyógyszer szedését, mert szerinte a különféle teákkal, és a jóga erejével le lehet küzdeni ezt a betegséget is. Ilyenkor lefogy, legyengül, másképp látja a körülötte lévő világot, a vége mindig a kórház. (Pszichiáterhez nem akar járni, hiába próbáltuk többször is rábeszélni.)
Most el akar válni, azt szeretné, ha újra független lenne, és nem szólna bele senki az ő életébe. A gyerekek és én is értetlenül állunk a döntése előtt, mi van ha beadja a bírósághoz a kérelmet?
Ilyen indokokkal is elindítják a válópert, annak ellenére, hogy én nem szeretném magára hagyni, a gyerekeket pedig egy ilyen helyzet elé állítani.
Előre is a köszönöm a választ, tanácsot.
Ha a bankhoz te is be vagy jelentve képviselőként, akkor tudsz kérni. Meg tanúkat is lehet vinni arra, hogy jobban keres.
Sziasztok! Köszi a választ, Obuda! :) Egyébként, mivel én vagyok a Bt-jének a kültagja, én is kérhetek egy számlakivonatot a banktól, és odavihetem a bíróságra, nem? Mondjuk az más kérdés, hogy a bírót érdekelni fogja-e?! Az APEH igazolással az a kínom, hogy onnan max. a minimálbért fogják neki igazolni, miután azzal van bejelentve, a Bt. pedig EVA-t fizet, SZJA-t pedig nem.
Nincs mit.
Nagyon köszönöm ObudaFan!
Estella!
APEH-igazolást, de kérheted, hogy mutassa be a számlája kivonatát.
harmony!
Elvileg kötelezheti a bíróság a bentlakót a megváltásra, de csak ha ezzel nem okoz súlyos érdeksérelmet, vagyis ha ezt az összeget még a gyermekek ellátása mellett is ki tudnád fizetni. Ha ez nincs így, csak az árverés lehetséges. Ha ezt egyik fél sem akarja, akkor nem lehet megosztani a közös tulajdont.
Sziasztok! A napokban kaptuk meg az első tárgyalásra szóló behívót, amiben az írták, hogy 12 hónapra visszamenőleges jövedelemigazolást is magunkkal kell vinni. Az lenne a kérdésem, hogy ha a férjem a saját Bt-jében dolgozik és Szja-t nem fizet, mivel a vállalkozása EVA fizető, akkor ő milyen jövedelemigazolást fog hozni? Azt, hogy minimálbért kap, mert hogy azzal van bejelentve - természetesen -, vagy a számlatömbjét? Esetleg egy bankszámla kivonatot? Előre is köszi a segítséget. Estella
Köszönöm a gyors választ. Ha kizárólagos használatot kapok és követeli a férjem, hogy fizessem ki a részét, de nem egyezik bele a ház eladásába, ezt megteheti? Ha nem teheti meg, mikor kellene őt kifizetnem? Hiszen nagyértékű ingatlant nem egyszerű eset eladni, évekig is eltarthat, addig milyen lehetőségek vannak a rendezésre, miután bizonyítom a férj tettlegességét?
Úgy lehet megakadályozni, hogy tovább terhelje az ingatlant, ha pert indítasz a tulajdoni hányadod megállapítása iránt, és perfeljegyzést kérsz.
A gyermekelhelyezésnél ez csak akkor számít, ha emiatt a kapcsolat miatt a gyermekeket elhanyagoltad.
Ha kizárólagos lakáshasználatot kapsz, akkor férjed a közös tulajdon megszüntetése iránt könyen pert indíthat. Ebben az esetben vagy ki kellene fizetned az ingatlan lakkott értékének felét, és ennek fejében megkapnád a teljes tulajdonjogot, vagy esetleg egy kisebb lakásra cserélés jöhet szóbe, hiszen ekkor a cserepartner ráfizetését kaphatja meg a férj.
Ha az apa bizonyíthatóan bántalmazott, akkor nem lesz megosztott használat.
Bocsánat, még egy kérdésem lenne.
A családi házunk igen hatalmas, tehát megosztható. Akkor is megosztja a bíróság és kötelez egy fedél alatt élésre, ha az apa agresszív? Az eladásba a férjem semmiképp nem menne bele, hogy két kisebb házba költözhessünk. Tehát maradna a bírósági árvereztetés? Előző fórumokban olvastam, hogy jelzáloggal terhelt házat nagyon nehéz eladni, és csak mélyen áron alul lehet, hosszú évek után...és addig?
Szervusztok, válás előtt állok és egy halom kérdésem volna.
Először is ismertetném a körülményeket:
A családi házunk maximálisan közös vagyon, hiszen a házasságkötés előtt 1 hónappal vásároltuk a telket, melyre azután építkeztünk, tehát lakhatási engedélyt már a házasság fennállása alatt kaptuk meg. A férjem nevén szerepel, melyre banki jelzáloghitelkeret van feljegyezve, épp idén köttette a szerződés meghosszabbítását megkérdezésem és beleegyezésem nélkül.
Első kérdésem az lenne, hogy meg tudnám -e akadályozni, hogy újabb ilyen jellegű szerződést kössön.
Majd született két gyermek, most 4 és 6 évesek.
2. kérdésem: a gyermekelhelyezésnél mennyire számít az, ha bizonyítani tudja, hogy régebben leszbikus kapcsolatot tartottam fenn, amely mellesleg az ő tudtával és beleegyezésével történt. Csak mivel nem tetszett neki a hölgy, ezért most ellenem akarja ezt felhasználni.
Sajnos ettől a ponttól datálható házasságunk végleges megromlása is, mert megelégeltem a többéves lelki terrort. A fizikai bántalmazások is megszaporodtak, majd egy hete tettem meg azt a lépést, hogy látleletet vetessek.
3. kérdés: Mivel én ezzel a látlelettel bizonyítani tudom férjem agresszív viselkedését (sajnos a gyereket is bántalmazta, ezügyben is megtettem a lépéseket) és a bíróság kizárólagos lakáshasználatot ítélne meg a gyerekeimmel együtt, akkor nekem az ő részét hogyan kellene kifizetnem? Illetve ha nem rendelkezem ezen összeg felett, akkor milyen megoldás születhet?
A válasz előre köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02