Válóper előtt!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.25. 23:49

Amíg az apaság vélelmét jogerősen meg nem döntötték, köteles fizetni a gyerektartást. Ez a férjek sorsa...
Ezért..

1. Ne kérj "apasági tesztet". Ha problémája van, indítson ő eljárást.
  2. Persze, hogy kérheted.
  3. Azt nem ő fogja megmondani, hanem a bíróság.
Ozorai # 2006.11.25. 18:09

Újabb problémáim merültek fel. Panasznapon ugyebár 3 gyermekre kérek gyerektartást. Mind a három gyermek anyakönyvi kivonatában a férjem neve van apaként feltűntetve. A férjem menetközben közölte, a harmadik gyerek után nem fizet tartást, mivel nem tartja a saját gyerekének.

1. Apasági tesztet szeretnék csináltatni. Ez milyen módon történik?
  2. Ennek ellenére én még kérhetem a gyerektartást az anyakönyvi kivonatok alapján mind a háromra?
  3. A férjemnek az előző házasságából van két fia, akik után 25% tartást fizet. Közölte nekem csak a maradék 25%-ot hajlandó fizetni, hiába van három gyerek. Ez lehetséges?
ObudaFan # 2006.11.22. 19:47

Az leginkább a gyermektartásdíjat alapozza meg, de azért meg lehet próbálni a házastársi tartást is, de azt figyelembe kell venni, hogy a másik fél keresete 50%-on túl nem terhelhető.

Házastársi tartást fizet az elvált ht., a a különélô és önhibáján kívül rászoruló volt házastársának ,ha az arra nem érdemtelen és a tartás nem veszélyezteti a kötelezett saját, valamint annak megélhetését, akinek eltartására házastársával egysorban köteles.

Ozorai # 2006.11.22. 17:57

Köszönöm!
A házastársi tartás milyen esetben kérhető?
Jelenleg 5 kiskorúval maradok magamra. Gyermekágyi segélyből kell eltartanom őket.

ObudaFan # 2006.11.22. 17:19

Kérni kell ideiglenes intézkedés elrendelését mindhárom gyermekre a tartás vonatkozásában, ragaszkodni kell ahhoz, hogy erről formaszerű határozatot hozzon a bíróság, és ha az elutasító, fellebbezni kell.

Az egyezségről: nem a jogi képviselő dönt arról, hogy az általa képviselt fél köt-e egyezséget, vagy sem, hanem a fél. A jogi képviselő csak tanácsolt.

A válást akkor lehet gyorsan befejezni, ha a következő 6 kérdés mindegyikére egyezség születik: gyernekek elhelyezése, tartása, velük való kapcsolattartás, házastársi tartás, ingók megosztása, utolsó közös lakás használata.

Ozorai # 2006.11.22. 11:49

ObudaFan!
Az első tárgyalás meg volt. Ugye 3 hónapra elnapolták a másodikat. Kérdeztem a bírót ezen három hónap alatt a 3 gyerekre a gyerektartással mi lesz. Azt mondta csak a kettőre jár egyenlőre, de most nem hoz semilyen döntést ez ügyben. Majd három hónap múlva kérhetek gyerektartást és 6 hónapra visszamenőleg igényelhetem. Mivel 3 hónap hosszú idő és jelenleg keresőképtelen vagyok a gyermekágyi segélyből igen nehéz a három kicsi kiadásait fedezni. Ráadásul az első házasságomból is van két kislányom akiket közösen neveltünk. Jelenleg a volt férjem 8-9 eft-ot küld havonta ami az iskolai étkeztetést éppenhogy fedezi. Tehát anyagilag igen csak meg vagyok lőve.
Ilyen bírói döntés mellett mit tegyek?

Ozorai # 2006.11.22. 11:40

Köszönöm!
A férjem fogadott egy"méregdrága ügyvédet". Kértem a férjemet, hogy készíttessünk egy megállapodást mindenre kiterjedően. Beleértve itt a gyerektartást, gyerekelhelyezést, láthatást lakáshasználatot, építési kölcsönök, autó hitel stb. tehát amit csak lehet és kell is, a megállapodásban rögzítsünk. Egyikünk sem szeretne bíróságra járni. Mindketten ezt a megoldást találjuk a legkézenfoghatóbbnak. A férjem jelezte az ügyvédje felé kérésünket, de ő elutasította a következő indokkal: már folyik a perünk amit ő végigvisz, ráadásul a felperes jogi képviselője.

1. Mit lehet ilyenkor tenni? Horibilis összegért az ügyvéd még nem mozdított meg semmit.
  2. Lehet-e egy egyezséggel ami mindenre kiterjed befejezni a válást?
  3. Az első tárgyaláson túl vagyunk, semmi nem történt eddig. Elhalasztották 3 hónapra a második tárgyalást. Ha a férjem egyszemélyben kéri az ügyvédjét, hogy mindenre kiterjedően szeretne egy beadványt a bíró elé terjeszteni - mivel ő a felperes - amivel a tárgyaláson én is egyet értek majd, ez elkövethető?
ObudaFan # 2006.11.21. 23:05

Meg, és ha az első tárgyaláson nem akar ítéletet hozni, kérd, hogy ideiglenes intézkedést hozzon a gyermekek elhelyezése és tartása kérdésében.

Ozorai # 2006.11.21. 06:14

Köszönöm!
Az első tárgyalást kértem egy beadványban, hogy napolják el, mivel akkor két hetes volt a kicsi és nem tudtam elmenni. Akkor a beadványban leírtam, hogy megszületett a 3. közös gyermekünk és csatoltam a kisgyerek anyakönyvi kivonatának másolatát.
A tárgyaláson a bíró nem foglalkozott a 3. gyerekkel, azt mondta nincs róla szó a keresetlevélben csak a másik kettő van megemlítve, így figyelmen kívül hagyta a kicsit. Azt mondta nem foglalkozik vele.
A második tárgyalás előtt, ha panasznapon kérek 3 gyerekre gyerektartást akkor a bíró már mindhárom után megítéli a gyerektartást?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.20. 23:40

Nem lesz külön per, és ráér a panasznapon, sőt akár következő tárgyaláson is. A gyerektartást meg jobb lesz, ha fizeti férjed, mert különben visszamenőleg, egyösszegben fogják megfizettetni vele. Az meg, ahogy ObudaFan is írta, elég megerőltető tud lenni.

Ozorai # 2006.11.20. 20:19

Bocsi! Az első mondat az kérdés lenne, nem kijelentés.

Ozorai # 2006.11.20. 20:17

Köszönöm! Külön perben lesz a 3. gyerek gyerektartás megállapítása. Elég a panasznapon a tartást igényelnem?
Mivel a kettő után sincs még megállapítva a gyerektartás így még nem fizet semmit a férjem. A három hónap halasztás után lesz csak tárgyalás. Addig panasznapon kérhetek a kettő gyerek után is gyerektartást?

ObudaFan # 2006.11.20. 20:02

Akkor ne azt egészítsd ki, hanem jelentsd be igényedet gyermektartásra még egy gyermekre.

Ozorai # 2006.11.20. 19:45

Köszönöm! A keresetlevelet a férjem adta be, kiegészíttethetem én is vagy csak ő?

ObudaFan # 2006.11.20. 19:14

Ozorai!

1. A gyermektartást folyamatosan fizetni kell. Ha az apa nem teszi, hátraléka keletkezik, ami kellemetlen lesz, ha egyösszegben kellene fizetni.
  2. Ki kell egészítani a keresetlevelet és csatolni a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.
  3. Mind a háromra, ezért kellene a 2. pontban írtakat gyorsan megtenni.
ObudaFan # 2006.11.20. 19:12

andzsinszan!

Egyezséggel lehet, a bíróság az ilyen tartalmú egyezséget el fogja fogadni. Egyébként a lakáshasználatot jó eséllyel ítéletben is az anya kapná. Egyezségben viszont valamelyest a használati jog ellenértéke lemondása fejében a tartásdíjat lejjebb lehet szorítani, ha a másik fél is hozzájárul.

Ozorai # 2006.11.20. 07:48

Sziasztok!
Éppen a férjem válik tőlem. Megvolt az első tárgyalás ami komédiába illő előadás volt. Most 3 hónapra el vagyunk tíltva egymástól. Részletezve ez azt jelenti, hogy nem gazdálkodhatunk közösen, nem moshatom a ruháit és nem feküdhetünk egy ágyba... Amikor kijöttünk a tárgyalóteremből hányni tudtunk volna a bíró viselkedése miatt.

1. Mivel nem "gazdálkodhatunk közösen" a férjem nem fizetheti a számlákat és vásárolhat be. 3 gyermekünk van nekik ez alatt a 3 hónap alatt is enni kell adnom kérhetek gyerektartást ezen idő alatt? Ugyanis a férjem véresen komolyan veszi a bíró döntését.
  2. A keresetlevélben 2 gyermek van megjelölve, a harmadik két héttel a keresetlevél beadása után született meg. Így ebben a perben csak két gyerekről fog ítélet születni. Mit kell tennem, hogy a harmadikat is figyelembe vegyék?
  3. Gyerektartást - eltekintve attól, hogy a perben csak két gyerekről van szó - mind a háromra kérhetek ezen három hónap alatt?

Köszönöm!

andzsinszan # 2006.11.19. 20:30

Az lenne a kérdésem, kicsit laikus , de nem baj:), hogy az egyik ismerős házaspár úgy akar válni, hogy a közös tulajdonban lévő ház továbbra is közös tulajdonban marad és azt a feleség használná tovább, anélkül, hogy azért bármilyen ellenértéket fizetne. Aztán majd egyszer eladnák vagy csinálnak vele valamit. Lehetséges ez? Az oka: a gyermekük krónikus beteg, napi 24h-s felügyeletre van szükség, a férj elköltözött otthonról, a valóságban már most is a feleség használja az ingatlant, mert a gyerek iskolája, plusz az összes többi elfoglaltsága odaköti. A feleségnek jövedelme nincsen, mivel a beteg gyerek mellett még részmunkaidőben sem tud dolgozni. Persze az "ember" jár rosszul, mert átmenetileg kvázi "lemond" az ingatlan használatáról (ezt ki lehet kötni egyáltalán?) és az asszonynak még fizethet gyerektartást is, ami egy krónikus beteg gyerek esetében nem kevés.

ObudaFan # 2006.11.17. 17:02

Nincs mit.

Zsozsó36 # 2006.11.17. 12:12

Köszönöm!!

ObudaFan # 2006.11.16. 19:37

A keresetlevélben fel kell tüntetni

• az eljáró bíróságot;
  • a feleknek, valamint a felek képviselôinek nevét, lakóhelyét és perbeli állását;
  • az érvényesíteni kívánt jogot, az annak alapjául szolgáló tényeknek és azok bizonyítékainak elôadásával;
  • azokat az adatokat, amelyekbôl a bíróság hatásköre és illetékessége megállapítható;
  • a bíróság döntésére irányuló határozott kérelmet (kereseti kérelem);
  • a felek közötti jogvitában közvetítôi eljárás volt-e folyamatban.

A keresetlevélhez csatolni kell azt az okiratot, illetve annak másolatát (kivonatát), amelynek tartalmára a felperes bizonyítékként hivatkozik, vagy amely a bíróság hatáskörének és illetékességének megállapításához, valamint, amely a hivatalból figyelembe veendô egyéb körülményeknek az igazolásához szükséges, kivéve, ha az adatokat személyi igazolvánnyal is lehet igazolni; erre a keresetlevélben utalni kell.

Zsozsó36 # 2006.11.16. 09:33

Sziasztok. Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy a keresetnek milyen tartalommal kell rendelkeznie, mire szükséges kitérni benne, és milyen formátúmot követelnek meg.

pocak # 2006.11.16. 08:44

legközelebb a velem folytatott beszélgetést is felveszi, hogy aztán felnyomjon a Kamaránál

Hát, ha lett volna neki miért felnyomni a Kamaránál téged és sikerrel is járt volna, akkor véleményem szerint nem az ő „módszere” lett volna „aljas”- nak minősíthető, hanem inkább a te megnyilvánulásod.
Minde nézőpont kérdése.

Il_ka # 2006.11.16. 07:23

Köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2006.11.15. 19:38
  1. Igen.
  2. Később is, egyébként pedig személyesen kell nyilatkozni az egyetértésről. A házassági anyakönyvi kivonat másolatát.