örökség - hagyaték?

derill # 2005.08.03. 11:54

Tájékoztass majd, és ha meg tudod irni, hogy mi a jogszabály erre, ennek örülnék.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zsinor # 2005.08.02. 15:57

Kedves Derill!
Köszönöm a segítséget,sajnos csak most tudtam válaszolni. Hagyatéki tárgyalás még nem volt. Kérdeztem közben ügyvédet aki azt tanácsolta, hogy a következőket nyilatkozzam: tudomásom szerint sem sem ingó sem ingatlan vagyona nincs az elhunytnak. Tehát tegyek egy nemleges hagyatéki nyilatkozatot. A magánnyugdíj pénztárba befizetett összeg a nyugdíjpénztár szerint nem képezi hagyaték tárgyát, tehát ezek szerint a hagyatékba sem kell bevenni. Hát remélem ez valóban így is lesz.
Üdvözlettel: Zsinor

ildikó31 # 2005.07.29. 07:45

Kedves szpolz!

Technikai okok miatt csak ma tudok Önnek válaszolni.

Kedves szpolz!

Nagyon sajnálom, hogy Önnek ilyen kegyetlen életet szánt a sors. Mindenki tudja – itt a neten is –, hogy roppant kiszolgáltatott helyzetet jelent teljesen bénán lenni, és várni, hogy elteljen a nap. Annyit azonban szabadjon megjegyeznem, hogy a jogiforum című weboldalon működő fórum oldal a jogi segítséget kérő személyek oldala. Amennyiben Ön nem tudja lelkileg feldolgozni a jelenlegi helyzetét, vagy esetleg úgy érzi, hogy keressen fel szakembert ezzel a problémájával.

A jogi dolgokkal kapcsolatban azonban szívesen segítek Önnek tanácsokkal, amennyiben a lehetőségekhez képest pontos tájékoztatást kapok.

Miért fontos, hogy kié a 2/12-ed tulajdoni hányad?

Azért, mert egy ingatlannal a tulajdonosa(i) rendelkeznek. Egy ingatlannak lehet egy illetve több tulajdonosa. Amennyiben ugyanazon ingatlannak több tulajdonosa is van, akkor az egyes tulajdonostársak csak a saját tulajdoni hányaduk mértékig rendelkeznek az ingatlannal, de a többi tulajdonostárs elővételi jogról történt lemondása nélkül nem értékesíthetik a saját tulajdoni hányadukat.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy van például egy ingatlan, ami két ember tulajdona 1/2-1/2-ed tulajdoni arányban. Amennyiben az egyik tulajdonostárs el akarja adni az ő ½-ed tulajdoni hányadát és a vevő nem a másik tulajdonostárs, akkor az ügyvéddel elkészítik az adásvételi szerződést és egy kísérő levéllel, ajánlottan, tértivevénnyel elküldik a másik tulajdonostárs részére. A mellékelt levélben tájékoztatják a tulajdonostársat arról, hogy az ingatlan ½-ed tulajdoni hányadát a tulajdonosa el kívánja adni X-nak, Z összegű árért, amelyet a vevő azonnal teljesít az eladó kezeihez. Nos ezek azért fontosak, mert amennyiben az értesített tulajdonostárs is szívesen megvásárolná az eladó ½-ed tulajdoni hányadot, úgy őt illeti az elsőbbség a vásárlásnál, de ugyanolyan fizetési feltételekkel, és ugyanolyan vételár mellett. Tehát a tulajdonostársnak nyilatkozni kell, hogy kíván-e élni az elővásárlási jogával, vagy nem. Amennyiben igen, úgy neki kell azonnal kifizetni a szerződésben meghatárzottt vételárat.

Nos Kedves szpolz! Remélem, hogy a fenti példával sikerült elmagyaráznom Önnek, hogy mit jelent az elővásárlási jog, és az azzal való élés, vagy az arról történő lemondás. Azért fontos a tértivevényes kipostázás, mert ezzel tudja bizonyítani a földhivatalnak, hogy a tulajdonostárs értesítve lett az adásvételről, és hogy felkínálták neki is az ingatlan ½-ed részét megvásárlásra, az elővásárlási jognak megfelelően. Amennyiben erre a felszólításra az elővásárlásra jogosult nem válaszol, vagy az írja, hogy „megvenném és is de most nincs pénzem”, vagy az írja, hogy megveszem, de előbb el kell mennem egy bankhoz hitelért”, ezeket úgy kell minősíteni, hogy nem kíván élni az elővásárlási jogával, és így az ingatlan ½-ed részét megveheti a kívülálló harmadik személy.

Amennyiben Önnek olyan nyilatkozatot kellett volna aláírni, hogy lemond az elővásárlási jogáról, akkor ez azt jelenti, hogy Ön tulajdonostárs a szülei ingatlanában, és valószínű, hogy ez a 2/12-ed tulajdoni hányad az Öné. Erről akkor tud meggyőződni, ha tulajdoni lap másolatot kér ki az illetékes földhivataltól.
Amennyiben a nővéréék úgy építkeztek erre az ingatlanra 30 évvel ezelőtt, hogy a tulajdont nem rendezték, akkor ők most elég nagy bajban vannak,mert az ingatlan-nyilvántartás szerint a szóban forgó ingatlan 10/12-ed arányban az Ön szüleié, és van a 2/12-ed, amit nem tudunk, hogy kié. Most ráadásul erre szeretne még az unoka is építkezni. (Én egy darab téglát nem vinnék oda addig, amíg a tulajdoni viszonyokat nem rendeztem.)

Perindítás:
Ön az írta, hogy most már a szülei is méltatlankodnak, mert most jöttek rá, hogy ingyen az unokáé lett a ház.
Nos, ha ez így van, nem tudják, hogy mit is írtak alá tulajdonképpen, vagyis ez egy színlelt szerződést, mert adásvételnek van megjelölve, de a vételár átadására nem került sor, akkor az Ön szülei indíthatnának pert, mégpedig azért, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a szóban forgó szerződés semmis. Ha ezt a pert megindítják, és a pert megnyerik, azaz a bíróság megállapítja, hogy a szerződés semmis, akkor az eredeti állapotot kell visszaállítani, azaz az ingatlan-nyilvántartásba újra az Ön szülei kerülnek bejegyzésre tulajdonosként 10/12-ed tulajdoni aránybe. (Egyébként a semmisségre bárki, határidő nélkül hivatkozhat, azaz esetleg Ön is vagy a gyermekei is megindíthatják ezt a pert.)

Az Ön gyermekeinek – jogilag – ebben az ügyben – a fenti sorban leírtakon kívül – semmi szerepe nincs.

Kedves szpolz! Egyenlőre ennyit tudtam Önnek írni, amennyiben esetlegesen további jogi kérdései lennének, nyugodtan írja le vagy a fórumon, vagy emailban, és a lehetőségeimnek megfelelően megpróbálok Önnek mihamarabb válaszolni.

Üdvözlettel: dr. Máté Ildikó

ildiko31

derill # 2005.07.29. 07:31

De igen. De itt ugy látom mást is örököltek, valami ingatlant. Előfordulhat, hogy az adósság készpénzben megegyezik egy olyan ingatlan értékével, aminek valójában nincs értéke, mert eladhatatlan (pl. több hektár föld valahol a prérin). Ez esetben az örökség visszautasitása sokkal egyszerübb, mint szenvedni az adásvétellel. Ráadásul van egy olyan szabály is, hogy a hagyatéki terhekért akkor is felel (és itt már a saját vagyonával is), ha volt olyan követelés, amitől az örökös saját hibájából esett el (tehát például meg sem próbált egy tartozást behajtani, vagy meg sem próbálta a telket értékesiteni.)

679. § (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.
(2) Azokat a vagyontárgyakat azonban, amelyek nem kerültek az örökös birtokába, továbbá azokat a követeléseket és egyéb jogokat, amelyek nem voltak érvényesíthetők, valamint az átvett vagyontárgyak meg nem levő hasznait csak annyiban lehet az örökös felelőssége megállapításánál számításba venni, amennyiben az örökös ezektől neki felróható okból esett el.
(3) A házastárs tűrni köteles, hogy a házastársi haszonélvezetével terhelt vagyonból a hitelezők követeléseiket - a hagyományon és a meghagyáson alapuló követelések kivételével - kielégítsék. A kötelesrész a házastárs korlátozott haszonélvezetét nem sértheti.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kiábrándult # 2005.07.29. 07:09

lásd örökség és tartozás téma

kiábrándult # 2005.07.29. 07:06

Adósságot nem csak a hagyaték erejéig lehet örökölni? Ha az adósságon kívül örökölt volna valami vagyontárgyat is, azt el kellene adni, és abból kifizetni a tartozásokat, nem így van?

DI DI # 2005.07.28. 16:45

Köszönöm a segítséged Derill.

derill # 2005.07.28. 13:37

Zsinor: amennyiben elfogadtátok az örökséget, akkor sajnos tényleg neki kell visszafizetnie. Vissza kellett volna utasitani. Tehát ha még folyik a hagyatéki eljárás, akkor utasitsátok vissza. Szerintem a hagyaték tárgyát képezi.
DI DI: a közjegyzőnek nem ez a dolga, ezért nem világosit fel. Ehhez keress ügyvédet, vagy ha jogi tanácsot kérsz a közjegyzőtől, ezt külön dijazás fejében megteszi. Ingyenesen csak azokról a jogaidról és kötelességeidről köteles felvilágositani, amely a hagyatéki eljárás lefolytatásához szükséges (pl. mit kell becsatolnod).
Eseti gondnokra gondoltál? Gyámügyis nem képviselheti a gyereket.

A tulajdoni lapokból nem fog kiderülni, viszont a használatba vételi engedélyből kiderül (önkormányzatnál érdeklődj), és esetleg meg kell hallgatni a szomszédokat, hogy mikor épült.

A kiskoru nem mondhat le, de megválthatják az ő részét.

Ismeretlen helyen lévő részére ügygondnokot fog a közjegyző kirendelni, viszont ez esetben ő is mindenképpen örökölni fog, mert az ügygondnok sem mondhat le ingyenesen.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

DI DI # 2005.07.27. 20:42

Kedves Derill és Zoltán!

Köszönöm a tanácsokat, sokat segítettetek.A közjegyzó nem világosított fel arról, hogy kérhetünk igazságügyi ingatlanszakértőt, sem arról, hogy kulcsot kérhetünk. egyáltalán szinte semmi tájékoztatást nem ad a lehetőségeinkről vagy a jogainkról. Az özvegyi joggal az a helyzet, hogy nem jár nekem mivel két évvel a férjem halála előtt már külön éltünk.Ezt már kérdeztem tőled Derill. Nem hiszem, hogy a kapcsolatunk folytatódhatott volna, bár nem voltunk rossz viszonyban, de mindkettőnknek új kapcsolata volt, és a férjemnek gyermeke is született az élettársától. És a másik három gyereket sem szeretném megrövidíteni.
Egyébként ez az ingatlan Monoron van belterületen, 410 nm és a fele a férjem tulajdona amásik fele első felesége tulajdona aki szintén meghalt pár éve. A másik felének hagyatéki tárgyalása már lezajlott ez is póthagyatéki eljárás volt a férjem első feleségével közös gyermekük és első feleségének lánya örökölték de mindketten átruházták a tulajdonjogot a lány fiára. Építeni akartak valamit a területen így derült ki, hogy ez a terület nem az övék, és így indultak a póthagyatéki tárgyalások. Ehhez a területhez még kapcsolódik egy 900nm-es terület ami a férjem első feleségének lányáé. Elég bonyolult azért remélem érthető. Õk tudták hogy a férjem meghalt és azt is, hogy az a rész az ő nevén van, de ezt tagadják és eddig titokban tartották. A férjemnek három házassága és egy élettársi kapcsolata volt és mindegyikből született egy-egy gyermeke.Én a harmadik feleség vagyok . Az én fiam szeptemberben 18 éves lesz, a negyedik gyermek még csak 11 éves. A következő tárgyalásra ezért egy gyámügyist is kérnek. Állítólag a gyámügy majd kérni fog egy újabb értékbecslést. Õk azt szeretnék hogy mindenki mondjon le az ő javukara, de a kiskorú persze nem mondhat le.
Először azt állították, hogy ők építették az épületet ami az ingatlanon van, de nem tudtak építési engedélyt mutatni, de kiderült,hogy aterületre a férjemnek és első feleségének volt építési engedélye. Úgyhogy szinte biztos, hogyők építették. Ez a tulajdoni lapokból kiderül majd szerintetek?
Ezután azt állították, hogy ők gondozták és müvelték ezt a területet és hagyatéki hitelezői igényt akartak benyújtani, aztán az utólsó tárgyaláson ami pár napja volt valamiért meggondolták magukat.
Még egy probléma van . A második házasságból való fiút nem találjuk,mert nincs bejelentett tartózkodási helye. Be lehet így fejezni a hagyatéki ügyet?
Előre is köszönöm a választ.
üdvözlettel: DI DI

Zsinor # 2005.07.27. 18:20

Szeretnék tanácsot kérni.
A volt férjem, meghalt. A lányunk lenne az egyedüli örököse. Több százezer forint személyi kölcsönt vett fel. Az egyik bank szerint a fiatalkorú lányomnak kell visszafizetnie a volt férjem által felvett tartozást. Hiába közöltem velük, hogy nincsen semmilyen hagyatéka ( sem készpénz,sem igatlan ), a bank szerint, a felvett hitelt az örökösének kell visszafizetni. Még egy kérdésem lenne. A magánnyugdíj pénztárba befizetett összeg az képezi -e, hagyaték tárgyát?
A választ előre is köszönöm!

derill # 2005.07.27. 07:19

Azt javaslom fordulj ügyvédhez, nehogy átverjenek - itt egyértelmüen az készül. Addig is azonnal irj egy levelet, amiben az áll, hogy igényt tartasz az özvegyi jog gyakorlására, és add fel tértivevénnyel. Sajnos a haszonélvezeti jognál nem egészen azok a szabályok érvényesek, amit Zoltán irt. Ugyanis a tulajdonosok annyiban használhatják az ingatlant, amennyiben a haszonélvező nem él használati jogával, tehát visszamenőleg nem fogsz tudni használati dij igénnyel fellépni - persze próbálkozni lehet, de ha ők is elmennek ügyvédhez, és jó ügyvédet találnak, nem fog bejönni a dolog.

Az özvegyi jog megváltását kérheted a hagyatéki eljárásban, ez esetben Te is örökös leszel, és egy gyermekrésznyit örökölsz. Ezután kérheted a közös tulajdon megszüntetését. Vagy maradsz haszonélvező, ez esetben használhatod az ingatlant amig ujabb házasságot nem kötsz. Elvileg hasznosithatnád is, de mivel csak a fél ingatlanra van özvegyi jogod (kié a másik fele?), tehát közös tulajdonról van szó, mindenhez, igy a bérbeadáshoz is kell a tulajdonostárs(ak) hozzájárulása. Ez ugyan pótoltatható birósággal, de ha ez tényleg hétvégi ház (funkciójában), akkor nehéz bérbeadni is. Számit az is, hogy hol van. Mindenesetre az ingatlant a bejegyzésnek megfelelően kell figyelembe venni, tehát az önkormányzat igenis magyarázattal tartozik, hogy mitől változott meg hirtelen az értéke. Irj nekik levelet ha akarsz, de végül is lényegtelen. Ugyanis kérhetsz független igazságügyi ingatlanszakértőt, merthogy az önkormányzatok már eleve mindig minden ingatlan értékét alulbecsülik és ezt mindenki, még a közjegyző is tudja. Figyelj arra, hogy amikor megy ki az ingatlanszakértő, Te is ott legyél. Egyébként meg felkérhetsz saját szakértőt is, csak annak Te fizeted a költségeit. Végrehajtást nem tudsz kérni, nincs mire, azt viszont követelheted, hogy adjanak kulcsot az ingatlanhoz (minden részéhez).

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.07.26. 20:51

A férjed halála után téged özvegyi jog illet meg az ingatlanon, tehát nem használhatták!

Ellentételezés nélkül biztos nem!

Havi bérleti díj, visszamenőleg öt évre, valamint ennek kamatai!

Elsőre ezt kérd, de azonnal!

Ha nem fizetnek, akkor azonnal kérj végrehajtást az ingatlanra vonatkozóan!!!

DI DI # 2005.07.26. 20:32

szeretnék tanácsot kérni hagyatéki ügyben.Aférjem 10 éve meghalt és most derült ki, hogy egy fél ingatlanrész van a nevén.A tulajdoni lapon lakóház és udvar szerepel. Az önkormányzat első értékbecslésében ugyanez szerepel, négy és fél millióra értékelték, de ezt megfellebbezték a jelenlegi tulajdonosok és kérték, hogy a 10 évvel ezelőtti értéken értékelje az önkormányzat, valamint azt állítják, hogy az épület csak egy melléképület. Ezekután az önkormányzat már csak egy millióra értékelte és melléképületként tüntette fel. Kérésre sem adtak magyarázatot,hogy miért.
Az ingatlant férjem négy gyermeke örökölné.Kérdésem az lenne azönkormányzat helyesen járt e el? Nem lennének kőtelesek magyarázatot adni? És mikori értéken kell értékelni? A halál időpontja számít, vagy a hagyatéki tárgyalásindításának időpontja? És nem lehet e valamit kezdeni azzal, hogy eddig ingyen használták a területet?

szpolz # 2005.07.22. 12:00

Kedves Ildikó 31, köszönöm válaszát!

Kérdezik, hogy kié a 2/12-ed tulajdoni hányad?
Gondolom a nővérem két fiáé lett, mert az ominózus helyen élő /3 éve megözvegyült/ nővéremék kb. 30 évvel ezelőtt hozzáépítettek a szülői házhoz.
Én sem értem, mert csak egy adásvételi szerződést láttam egy óráig.
Kérdeztem - fizettél? - nem, hát miből? - mondja, - és a kölcsön? - kérdem,

• abből építünk rá!

A "szerződést" tehát nem hagyta itt. Mikor mondom hogy ingyen én is megvenném, mert annyit nekem is megér, azonnal elhúzott köszönés nélkül. A szomszédba sem engedte fénymásolásra átvinni.
Az "adásvételi" szerződést aztán kértem telefonon 5 napja, apám megígérte hogy küldik, nem küldték, majd meglátom. Holnap utazik oda a lányom és az unokám fatert 80. születésnapján köszönteni...
Pert legfeljebb gyermekeim indíthatnának, mert a sérelem őket érte a szüleim döntésével. Ingyen vevők lennénk mi is a házra!
Jól látható itt a neten is, hogy az élethelyzetemet senki nem tudja felfogni.
Még a közeli paraplég "sorstársaim" sem értik, mit jelent nyaktól lefelé lebénultnak lenni. A Saját anyagi tulajdomat, ingó és ingatlanomat, /az életemet / sem birtoklom és uralom, nemhogy máséval rendelkezzem.

Semmit sem értek. Nincs kivel miről konzultálnom.
Más ügyben /nyugdíjperben és családi pótlék per/ kerestem már ügyvédet, ügyészt, jogi segítséget kértem, stb., de mindig mindenki elutasított, meg általam kivitelezhetetlen tanácsokat osztogattak.
Már párszor írták hivatalos helyekről, hogy mindenki szabadon választhat ügyvédet.
Szerintem pedig tény, hogy az ügyvéd választja az ügyfelét, mert a feltételeket ők és a jogszabályok diktatúrája determinálja.

A sérelmem lényegét most úgy élem meg, hogy a gyermekeim az én állapotom miatt eleve hátrányosan nőttek fel a nővéreim gyermekeihez képest.
Erre fel egyetlen unoka mindenféle kötelezettség nélkül lett tulajdonosa a keményen güriző szüleink egyetlen vagyonkájának, a házuknak.
Tehát vagy elbutultak mára /apám valószínű/, vagy sosem tekintettek a gyermeküknek.

Köszönöm Önnek, hogy segíteni próbált.

Tisztelettel szpolz

P.S.
Azt sem értem, ki ellen milyen címen javallja a pert.
A szüleim azon méltatlankodtak, hogy a papírt miért nem írtam alá.

szpolz

szpolz # 2005.07.22. 11:32

Kedves Ildikó 31, köszönöm válaszát!

Kérdezik, hogy kié a 2/12-ed tulajdoni hányad?
Gondolom a nővérem két fiáé lett, mert az ominózus helyen élő /3 éve megözvegyült/ nővéremék kb. 30 évvel ezelőtt hozzáépítettek a szülői házhoz.
Én sem értem, mert csak egy adásvételi szerződést láttam egy óráig.
Kérdeztem - fizettél? - nem, hát miből? - mondja, - és a kölcsön? - kérdem,

• abből építünk rá!

A "szerződést" tehát nem hagyta itt. Mikor mondom hogy ingyen én is megvenném, mert annyit nekem is megér, azonnal elhúzott köszönés nélkül. A szomszédba sem engedte fénymásolásra átvinni.
Az "adásvételi" szerződést aztán kértem telefonon 5 napja, apám megígérte hogy küldik, nem küldték, majd meglátom. Holnap utazik oda a lányom és az unokám fatert 80. születésnapján köszönteni...
Pert legfeljebb gyermekeim indíthatnának, mert a sérelem őket érte a szüleim döntésével. Ingyen vevők lennénk mi is a házra!
Jól látható itt a neten is, hogy az élethelyzetemet senki nem tudja felfogni.
Még a közeli paraplég "sorstársaim" sem értik, mit jelent nyaktól lefelé lebénultnak lenni. A Saját anyagi tulajdomat, ingó és ingatlanomat, /az életemet / sem birtoklom és uralom, nemhogy máséval rendelkezzem.

Semmit sem értek. Nincs kivel miről konzultálnom.
Más ügyben /nyugdíjperben és családi pótlék per/ kerestem már ügyvédet, ügyészt, jogi segítséget kértem, stb., de mindig mindenki elutasított, meg általam kivitelezhetetlen tanácsokat osztogattak.
Már párszor írták hivatalos helyekről, hogy mindenki szabadon választhat ügyvédet.
Szerintem pedig tény, hogy az ügyvéd választja az ügyfelét, mert a feltételeket ők és a jogszabályok diktatúrája determinálja.

A sérelmem lényegét most úgy élem meg, hogy a gyermekeim az én állapotom miatt eleve hátrányosan nőttek fel a nővéreim gyermekeihez képest.
Erre fel egyetlen unoka mindenféle kötelezettség nélkül lett tulajdonosa a keményen güriző szüleink egyetlen vagyonkájának, a házuknak.
Tehát vagy elbutultak mára /apám valószínű/, vagy sosem tekintettek a gyermeküknek.

Köszönöm Önnek, hogy segíteni próbált.

Tisztelettel szpolz

P.S.
Azt sem értem, ki ellen milyen címen javallja a pert.
A szüleim azon méltatlankodtak, hogy a papírt miért nem írtam alá.

szpolz

ildikó31 # 2005.07.20. 13:41

kedves szpolz!

pontosan az lenne nekem is a kérdésem, hogy kié a 2/12-ed tulajdoni hányad?

Abban az esetben, ha a szülei most méltatlankodnak, hogy ők nem akarták eladni az ingatlanukat, akkor sajnos polgári pert kell indítani, és talán visszaszerezhetik az ingatlant.

cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alá csak akkor lehet helyezni a szülőket, ha ezt orvosi papirokkal isigazolni tudja. az, hogy ők nem ismerik a jogszabályokat, még nem jelenti azt, hogy a szülők nem cselekvőképesek.

Abban az esetben ha az ingatlan tulajdoni hányadok az ingatlan-nyilvántartásban átvezetésre kerülnek, akkor javaslom, hogy konzultáljon ügyvédddel, és indítsák meg a polgári pert

egyenlőre ennyit tudok javasolni, továbbra is azt mondom, hogy jó lenne látni a szerződést

ildiko31

alorinc # 2005.07.20. 12:38

Az ön nővérének gyermeke nem lehet a kisöccse, illetve csak egy lehetőség van rá, hogy egyben a kisöccse is legyen, de feltételezem nem ez a helyzet.

Bár konkrétan nem válaszolt Ildikó kérdésére, de úgy tűnik nincs tulajdonjoga az ingatlanon, nics bejegyezve önnek a tulajdoni lapra elővásárlási jog, tehát nem kéne Önnek aláírni a szerződést ahhoz, h. szülei eladhassák azt.

2/12-ed rész kié az ingatlanból?

szpolz # 2005.07.20. 11:52

Tisztelt Ildikó
2 nővérem van, mindhármunknak 2-2 gyermeke.
A szüleimmel és nővéremmel él a legfiatalabb unoka /a nemrég megözvegyült nővérem kisebbik fia, azaz a kisöcsém, ők éltek eddig ott négyen, már öten / aláírásra hozott egy adásvételi szerződést, amelyen a szüleim eladják neki és menyasszonyának a 10/12-ed rész tulajdonukat, ők pedig azt 2/3 - 1/3 tulajdonbejegyzésre megveszi.
A padlástérre építkeznének a vételár kiegyenlítésére feltüntetett összegből.
A gondom csupán az, hogy nem fizetik ki a ráírt vételárat, hanem abból épitenek rá, tehát ingyen jutnak hozzá, azaz ajándék az egész mostani, tavaly felújított ingatlan.
A szüleim nem is tudják, hogy most eladták a házukat!
Ezek szerint szellemileg teljesen leépültek, mert össze-vissza beszélnek, és méltatlankodnak. Vagy csak most kell szembesülnöm dolgokkal...
Örülnek, hogy az unoka nem költözik el, nem a nőjééknél építkezik, mert nemrég azt tervezték.
A kétoldalas szerződés sarkában valami olyasmit biggyesztettek, hogy lemondunk elővásárlási jogunkról, amit a két nővérem már aláírt.
A többit én sem értem, mert az iromány egy példányt is elvitte, anyám pedig beígérte, hogy ők majd aláírják, mert méltatlankodtam, hogy minden okiratot más ír alá helyettem, bár én is tudok írni.
Apropos a szülei még élnek, nem egészségesek, apámnak pár hónapja pacemakert kellett volna beültetni.
Nem állnak cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt, de mivel nem fogják fel mi történt, ön szerint kezdeményezhetem-e az?
Semmi garanciáját nem látom ugyanis, hogy a kézpénzvagyonukat is nem nyúlják le tőlük.

szpolz

ildikó31 # 2005.07.19. 12:49

Kedves szpolz!

Kicsit zavarosnak találtam, amit itt alább leírt. De ha jól értettem, akkor Önnek van egy nővére, és a nővérének van két fia, akik közül az egyik meg szeretné venné a nagyszülői házat. (azért kérdezem, hogy így van-e mert alább azt írja, hogy bizalmatlan a kisöccse barátnőjével kapcsolatban... , van Önnek egy öccse is?, azt is írta, hogy adásvételi szerződést hoztak, alább a kérdések között azonban színlelet ajándékozási szerződésről beszél, mivel azonban elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatról is beszél, ebből arra következtetek, hogy mégiscsak adásvételről van itt szó)

Mielőtt válaszolnék, előbb egy-két dolgot még kérdezek:

1. a kérdéses ingatlan jelenleg, az adásvétel előtt - kinek a tulajdonában áll/állt? Ön is tulajdonostárs volt itt? Hogyan lett Ön tulajdonos? Az Ön tulajdonát terheli-e haszonélvezeti jog?
Ha Ön is tulajdonostárs ebben az ingatlanban - márpedig az elővásárlási jogról szóló nyilatkozatból ez következik - akkor ebben a szerződésben az Ön részét és megvásárolják?
Jó lenne pontosan látni ezt a szerződést.
Nos, amennyiben a szülei még élnek, egészségesek, nem állnak cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt, úgy azt teszenk a tulajdonukkal, amit akarnak. Ön csak akkor lesz örökös, ha a szülő, vagy szülők meghallnak, addig ön nem örökös. Tehát ha a szülők halála pillantában van valamilyen ingó vagy ingatlan vagyontárgyuk, azt az örökösök öröklik, ha nincs akkor nem örökölnek semmit
a köteles rész egy teljesen más jogintézmény. Igaz az örökléssel van összefüggésben, de nem úgy ahogy ezt Ön itt gondolta.

ildiko31

szpolz # 2005.07.19. 12:32

örökség - hagyaték?

Én egy súlyos balesetben négy végtagra lebénult rokkantnyugdíjas vagyok.
A nejemmel és a nőtlen fiammal élek még, ők látnak el a 8 órás munkájuk mellett, míg a lányom elvált és 7 éves unokámmal máshol laknak bérletben.
A szüleimmel élő, 3 éve megözvegyült nővérem második, 22 éves fia hozott nemrég egy adásvételi szerződést, hogy írjam alá, hogy lemondok a szüleim házának elővételi jogáról.
Innen 50 km-re ingyen, névleg eladták a velük élő unokájuknak a házas ingatlanukat /a köteles részemmel/, hogy hátha ők mellettük lesznek halálukig.
SZüleim, két nővérem és a vevők
Az ügyvéd díja 1 %...
Jól sejtem, hogy a 76-80 éves idős imádott felmenőimet és engemet éppen most semmiztek ki?!
Ha jól értelmezem ingyenesen megvették tőlük az én köteles örökrészemet?
Telefonon szemrehányásokat kaptam anyámtól, apámtól és a nővéremtől, mert nem mondtam le a kisöcsém és arája javára valamiféle elővásárlási jogomról, amit a /szerintem hamis/ adásvételi szerződés sarkába biggyesztettek utólag.
Az ügyvéd által készített szerződésről már csak az én aláírásom hiányzott, ha jól láttam!
Vevőként az unokájuk van feltüntetve 2/3-ra, 1/3 részben annak menyasszonya, tehát ők lennének tulajdonosa szüleim egyetlen tulajdonának, a 10/12 rész házas ingatlanuknak.
A 12 milliós vételárból feltüntetett 5 milkót nem adták át, mert nincs. Hiszen a srác az új szgk-ját is kölcsönre vette. Ráadásul a vételárból fennmaradó 7 milkó kölcsönt sem adnák a szüleimnek, mert abból szeretnének ráépítkezni...
A vevőket tudtommal minibérért alkalmazzák, családomat és engem most hívták meg az esküvőjükre.
A "szerződést" sem hagyta itt. Mikor mondom hogy ingyen én is megvenném, mert annyit nekem is megér, azonnal elhúzott köszönés nélkül.
A szüleim azt sem értik, hogy most eladták a házukat ingyen.
Azt hiszik, hogy csupán a ráépítést engedték meg, illetve az értékmegállapítást írták alá a papíron.
Én pedig csak nézek ki a hülye fejemből, nem értek senkit és semmit, engem sem értenek, mert eddig is minden napom bizonytalanul, magányosan és reménytelenül telt.
A menyasszonnyal szemben előítéleteim is vannak, nem bízom benne, mert vagy 6-7 évvel idősebb a kisöcsémnél, és pár hónappal a megismerkedésük után már ott is lakik a virtuális örökségemben.

A következő kérdéseimre keresek válaszokat:

• ugye engem most kisemmiznének?
  • hogyan lehetne a legkisebb konfliktussal meguszni a vázolt anomáliát?
  • mit kéne tennem, hogy a maradék virtuális jogaim és érdekeim ne enyésszenek el totálisan?
  • ki ellen, hol, hogyan, meddig, milyen alapon léphetek fel, hogy a szinlelt ajándékozási szerződéssel ne kezdjék meg a nagyszülőkön keresztül tőlünk elrabolt pénzből a felesleges ráépítkezést?
    • hogy lehetne elérnem, hogy a saját pénzükön gyarapodjanak, ne az örökségünkön?
  • bajban vagyok-e, vagy csak bizalmatlan, számító és kapzsi?

Tisztelettel és köszönettel

szpolz