Gyerektartás és láthatás

ObudaFan # 2011.09.22. 11:53

Azért a 7000 Ft nem reális, de valamilyen mértékű mérséklés elérhető lehet. A perköltséget a pervesztes fizeti, gyermektartási perben pedig előlegezni nem kell. Azt pedig kérheted a keresetlevélben, hogy a bíróság tárgyaljon és hozzon határozatot a távollétedben is.

Ha viszont szimplán nem fizetsz, akkor semmilyen pert nem kell indítania a volt feleségednek, csak végrehajtást, aminek a költsége jóval magasabb. Ráadásul büntetőeljárást is indíthat ellened.

provodnyik # 2011.09.22. 10:48

Tisztelt Fórumozók! Szeretném a segítségeteket kérni. 2008 ban váltunk el és házasságunkból 1 gyermek született. Válásnál megegyeztünk 15 000 ft gyermektartásdíjban, amit azóta becsületesen fizetek. Sajnálatos módon olyan anyagi helyzetben kerültem, hogy nincs munkám és 30 000 ft járadékot kapok, így a 15 000 ft teljesítése a megélhetésemet suljosan veszélyezteti.
Meg tudom e tenni azt, hogy a gyermektartás díjat újraszabályozom a bíróság által és kérem, hogy mindenkori jövedelmem után 20% gyermektartásdíjat fizessek?
Ezzel, gondolom az lenne a gond, hogy én lennék a felperes és a perköltség engem terhelne, ráadásúl, mivel az alperes lakóhelye szerinti illetékes bíróságon lenne a tárgyalás, ami tőlem 200 km, az odautazást is nekem kéne fizetni....
Ki tudom e játszani, hogy önkényesen a mostani jövedelmem után 20 % gyerektartást fizessek, ami kb 7 000 ft, ezzel a volt feleségem perel be engem, ő lessz a felperes, a tárgyalás az én lakóhelyem szerinti illetékes Bíróságon lessz és a tárgyalás során leigazolom, hogy kötelezettségemnek eleget tettem, így a Bíróság a továbbiakban 20 % levonást rendel el, így az én keresetem is helyt kap.
(Mielőtt valaki azt gondolná, hogy meg akarom úszni a gyerektartás fizetését, téved, mert nem bánnám én, ha gyermekem akár 300 000 ft gyerektartást kapna, csak sajnos most ez van és bejelentetlen jövedelmem sincs)

ObudaFan # 2011.09.22. 09:30

Elsősorban épp a gyerek szükségleteitől, ami azért nagyon változó. Függ többek között az egészségügyi problémáktól, a különóráktól, attól, hogy a lakhelyén jár-e iskolába, stb. Ha nincs ekkora tartásdíjra szüksége a gyermeknek, arra természetesen a bíróságon lehet hivatkozni.

silvergirl84 # 2011.09.21. 21:13

Ha ezeknél a számoknál maradunk és a 25%ot vesszük kérdem én, hogy mi szüksége lenne egy gyereknek 175000 Ft-ra???Az már egy igen jó fizetés itthoni viszonylatban is!Ha a gyerek rezsije,ruhája,iskolája stb.. nem kerül annyiba akkor mire fel vonhatnak ennyi pénzt?
Mitől függenek ezek a dolgok?

ObudaFan # 2011.09.21. 20:44

Vonhatják, persze. De ez sok mindentől függ.

silvergirl84 # 2011.09.21. 20:41

Tudna valaki segíteni??

A férjem 25000 Ft gyerektartást fizet.Most költözünk külföldre.Milyen összegben állapíthatják meg a gyerektartást egy külföldi bér után?Ha pl 2500 eurót keres kint annak vonhatják a 15-25%át??
Ilyenkor számít az, hogy a másik szülő nem tudja biztosítani ezt az összeget?

Köszönöm mindenkinek aki válaszol!

MrTP # 2011.09.15. 14:15

Tisztelt Forumozok,

a Durjas Forumtagunk kerdesedre sajnos nem tudom a valaszt, nem vagyok jogtudo ember, csak annyit ertek,hogy ma Mo-on nagyon diszkriminativ torvenyek uralkodnak. Azert fogott meg a Durjas Ur levele, mert en is hason cipoben jarok es nekem meg az ujraszabalyozasi kerelmememet is elutasitotta a birosag, mivel all. itt a gyamugy az illetekes, termeszetesen a gyamugy huzza az ugyet, mint a retestesztat es mivel az Anya kb minden nap bejar az ugyintezovel jopofizni, igy mar nem is remelem, hogy elfogadjak az ujraszabalyozasi kerelmemet, mert a gyamugyon csak nok ulnek es nagyon elfogultak az anyakkal, semmi eselyem, hogy lathassam a 7 eves fiamat. Az erdekelne, hogy az en keresetemet a lathatas ujraszabalyozasara miert nem vette be a birosag? Roviden az ugy: volt egy csajom aki hazudott, eltitkolta a terhesseget is, de gyerektartasert egybol benyujtotta a keresetet, a peren ki sem ertesitettek lakhelyem szerint+kulfoldon voltam tehat nelkulem lezajlott a per, fizetesi kivonatot sem nyujtottak be a csaj 200e nettot hazudott be, igy abbol vonjak a havi 40e gyerektartast (erre is tobbszor beadtam uj perigenyt, de ezzel sem foglalkozott a birosag, ismet nem kuldtek ki idezest a lakhelyemre es lezartak az ugyet azzal, hogy az anya nem akar az osszegen valtoztatni, annak ellenere, hogy adopapirt is kultem amin latszott a netto fizum 120e)
Tovabba a gyereklathatasokkor kijeloltek egy felugyelot (ezt a szemelyt is az anya valasztotta ki, tortenetesen az O barati koret, akikkel en nem vagyok beszelo viszonyban) az felugyelot azzal indokoltak, hogy az anya velemenye az az, hogy en magatehetetlen vagyok mert epilepsziam van es ezert nem lehet rambizni egy gyereket. (termeszetesen utolag beadtam a birosagnak is es a gyamugyeseknek is orvosi papairt miszerint jogsim is van es 7 eve tunetmentes epilepsziam van, de eddig semmi szerencsem)A gyamugyon bepanaszoltam, hogy az anya nem adja ki a gyereket, Ok elkuldtek minket csaladi mediaciora, pedig mi nem egy csalad vagyunk csak egy csaj aki terhes lett mert nem szedte a gyogyszert es errol hazudott. Egyfolytaban olyan beadvanyokat ad be a birosaghoz meg a gyamugyhoz, hogy csak akkor lathassam a fiam ha atmegyek hozza vagy O is ott van, vagy az altala kijelolt szemely. Mar azt is kertem ha muszaj felugyelo lehessen a torvenyes felesegem, erre is volt beadvanya, azt mondta a fiam fel a szoke noktol, ez egyszeruen egy cirkusz! es az, hogy a gyamugy ezt elturi az egy vicc!!! Most az erdekelne, hogy Oktoberre igerte a gyamugyes no, hogy dontest hoz, hogy mikor hozhatom el a fiam, bar mint mondtam semmi pozitivra nem szamitok, szoval mi lenne a modja, hogy tovabb vihessem az ugyemet. Fizetem a dupla gyerektartast egy 8 eve munkanelkuli nonek az meg nem adja oda a megitelt lathatasokra a fiam, mondvan O jobban tudja, hogy veszelyes vagyok a gyerekemre, mint a szakorvosok. Ki biralja felul ezt a korrupt biroi es gyamugyi rendszert, ami tagadhatatlanul apaellenes?!

ObudaFan # 2011.09.15. 13:28

Ha adósságokat fizet, az sem feltétlenül bizonyíthatatlan.

xxxzzz # 2011.09.15. 13:19

Kedves ObudaFan,
köszönöm válaszát...sajnos nem igazán tudnám ilyennel megfogni..mert az elmúlt évek "lyukait (adósságait) tömködi" a keresetével...azonkívűl elég sok elfolyik a torkán is:)....és még az albérlettel sem tudom..mert egy ismerőse adta ki ugyan a lakást...de azt mondta, hogy majd arra hivatkozik baráti alapon lakhat ott...csupán a rezsit kell fizetnie, ami kb. 30ezer forint..mivel a munkahelyén ehet kajára sem kell költenie....szal tuti levédte magát....de azt hiszem elég hiábavaló is lenne bármi...a tárgyalásunkon azt érzékeltem, hogy a bírónő is "elhitte" neki a kis meséjét...tulajdonképpen ezt a fajta csalást és hazugságot támogatja ez a rendszer is....igazából nem is vártam többet ...csak már kiváncsi voltam, hogyan lehet becsületesen....végig vinni egy ilyen ügyet...de nem sok esélyt látok erre:)....ilyen a system...ezért tart itt az emberiség....köszönöm mégegyszer:)...további szép napot.....

ObudaFan # 2011.09.15. 11:51

Éppen elfogadható lenne, csak kérdés, hogy úgy még megéri-e. Egyszerűbb keresni szomszédot, családtagot, munkatársat, aki hajlandó elmondani.

marcsi110 # 2011.09.15. 11:02

ObudaFan köszönöm a választ!
Ilyesmi válaszra számítottam, de az nehezíti meg a helyzetet, hogy tanút nem tudok találni, az hogy mennyit költ, milyen az életvitele, mennyit járkálnak, kirándulnak, utaznak (autóznak) azt leginkább a gyerekek elmondásából tudom. Őket pedig nem szívesen vonom be az ilyen ügyekbe - gondolom ez természetes. Bíróság részéről mennyire elfogadott gyakorlat ha pl. magánnyomozót alkalmazok annak bizonyítására, hogy a munkahelyén nem 4 órát tölt, és hogy pl. hány km-t tesz meg egy hét alatt - aminek a költsége megegyezik a havi keresetével.... stb.....

Köszönöm

ObudaFan # 2011.09.15. 10:48

Ha arra hivatkozol, hogy többet keres annál, mint ami a jövedelemigazolásán szerepel, azt neked kell bizonyítani. Ez azonban sokszor nem lehetetlen. Előfordulhat, hogy tanúval azt is tudod bizonyítani, hogy mennyit kap zsebbe, de ha ezt nem is, azt esetleg mindenképpen érdemes lenne megpróbálni bizonyítani, hogy mennyit költ. Ha gyakran utazik külföldi utakra, vagy egyéb más nagyobb költése igazolható, akkor az a minimálbér máris életszerűtlen. Ha pl. tudod igazolni, hogy van gépjárműve, amiről nem beszélt a bíróságon a költségei között, az sokat segíthet rajtad.

marcsi110 # 2011.09.15. 08:41

Kedves Fórumozók!
Hasonló kérdésem ill. problémám lenne mint az előttem nyilatkozó anyukának... Volt férjem "köztudottan" és persze feketén kb. nettó 200.000.- Ft fizetést kap, nagy lábon él, megvan mindene, de a két gyermek után csak 30.000.- Ft-ot hajlandó fizetni max. A tárgyaláson ő is elsírta és lebegtette a papírt hogy minimálbérre és 4 órára van bejelentve...., és ha nagyon "pattogok" az összeg miatt, még ennyit sem fog fizetni. Kérdésem nekem is az lenne, hogy van-e erre valami hivatalos és bejárt út, amivel ezeket az embereket meg lehetne fogni, lehet-e valamit tenni ez ellen, ill. azért, hogy a ténylegesen megkeresett pénze után fizesse a gyerektartást.

durjas # 2011.09.15. 08:39

sziasztok!
A következő kérdésre szeretném megkapni a választ: Megállja-e a helyét, mint hamis vádként a következő vád:
Én a felperes vagyok, aki a kapcsolattartás újraszabályozását kértem, amire kaptam lehetőséget is, de az anya ellen-kérelmet nyújtott be: Mindkettőnk kérelmét első fokon elutasították, természetesen fellebbezni fogok:
Ezért az alperes elsődlegesen a 149/1997. évi Korm. rend. 31.§ (4) bekezdése alapján kéri a kapcsolattartás szüneteltetésének elrendelését, figyelemmel arra, hogy felperes a gyermek testi, értelmi és érzelmi fejlődését súlyosan veszélyezteti, illetőleg az apa szülői kötelességét önhibájából tartósan nem teljesítette, illetve elhanyagolta és magatartásán nem változtatott....
az apa a legalapvetőbb szülői kötelezettségét elhanyagolta azzal, hogy tejérzékeny gyermekének szándékosan tejterméket tartalmazó ételt adott közvetlenül és felróható módon veszélyeztette a gyermekét és annak érdekeit....
Azt kérdezem, hogy feljelenthetem-e az anyát hamis váddal, mert ezt már nem vagyok hajlandó benyelni. A bíróságra beadott, ellenkereseti kérelemben volt. Tehát hatóság előtt vádol meg bűncselekménnyel, pontosan kiskorú veszélyeztetésével.
a kiskorú veszélyeztetése:
1978. évi IV. törvény
195. § (1) A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
természetesen egyetlen szó sem igaz, amit állít a volt párom, ebben biztos vagyok, a kérdés, hogy megállná-e a helyét a hamis vád. Amennyiben igen, úgy levélben feljelentem az anyát hamis váddal...

xxxzzz # 2011.09.15. 06:11

T.Fórumozók,
gyermektartási díj megállapítása céljából indítottam eljárást kisfiam édesapja ellen, aki születése pillanatában elhagyta gyermekét és azóta sem támogatja. (olyan címszóval, hogy ne legyek már annyira anyagias).az apa egy pizzériában dolgozik, ahol napi 8.000 ft.-t keres és heti 5-6 napot dolgozik, mint pizzasütő. ez kb. havi 160-200ezer forintos fizetést takar. tegnap a tárgyalás második fordulóján megjelent egy jövedelemigazolással, amiben az áll, hogy havi 32.000 ft-t keres. így ő nem tudja teljesíteni az én gyermektartás díj követelésemet, ami 30.000 ft lenne. és láthatólag a bíróság is elfogadta ezt a kereseti kimutatást. megkérdezték "apukát" hogy ebből a pénzből akkor mennyi az, amit felajánlana. kemény 10 ezer forintot meg is állapítottak, amit az apa felajánlott - tartásdíjként. kérdésem a követkeő..mit tehetek, ha tudom az apa nem mond igazat (ezt láthatólag a bírónő is észlelte..mégsem tesz ellene semmit...elfogadja tényként). úgy gondolom, hogy ebben a csalásban a munkaadója is ugyanúgy benne van, ha képes volt e célból egy ilyen jövedelemigazolást kiállítani. szóval mit tehetek az üggyel kapcsolatban? tehetek valamit egyáltalán? vagy könyveljem el tényként, hogy az "igazságszolgáltatás" gyakorlatilag a csalók és bűnözők érdekeit védi. s igazából nem tehetek semmit még akkor sem, ha tudom az igazságot.

végrehajtó1 # 2011.09.15. 06:00

Mivel önhibádon kívül nem fizetsz ezért nem lesz belőle büntető eljárás

bandi9499 # 2011.09.15. 05:39

Tisztelt Válaszadó !
2010. januárjától álláskeresési járadékot kapok amelynek összege 28500 Ft. Ezen kívül már jövedelmem nincs. Két gyermekem után 30000 Ft gyerektartást kellene fizetnem de ez idő alatt 4 alkalommal tudtam fizetni. Volt feleségem gyerektartás nemfizetése miatt feljelentett a rendőrségen. Mit tudok tenni ?

monaco # 2011.09.14. 23:45

Még egy gyors kérdés. Mi történik akkor, ha egy újra szabályozásnál a bíróságon a gyerek kijelenti, hogy nem fog egyetérteni semmilyen olyan döntéssel, amiben az van, hogy továbbra is kötelező a telefonos kapcsolattartás? Addig nincs döntés, és tovább megy az eljárás, vagy a bíró enged a nyomásnak? Lehet -e egy 15 éves fiatalkorút kötelezni a telefonálásra?

Előre is köszönöm a segítséget.

monaco # 2011.09.14. 23:36

Kedves Fórumozók, a segítségeteket kérem egy tipikus ügyben.

Apuka a következő lemondást küldte.
“mind a folyamatos, mind az időszaki apai kapcsolattartásra akadályt közlök, az alábbiak figyelembe vételével: a folyamatos kapcsolattartás elmaradása miatt kérek.2011.aprilis 30.-ára, és az időszakos kapcsolattartás április 26.-i igénybevételével.”

Ezt a gyámhivatal 9 különböző -a pótlásra megjelölt napon túli- időpontra is mint elmaradt kapcsolattartásokra elutasította a végrehajtási kérelmeket, és nem állapította meg az önhibát, mert különélő szülő eleget tett az előzetes értesítési kötelezettségének. Vagyis nem kell sem elárulnia, hogy melyik napot, hónapot, évet mondja le sem azt, hogy miért. Neki a pótlás jár. Azt sem szabad megkérdezni a pótlás napja előtt, hogy miért mondja le. Aztán 3 hónappal később bevirít egy munkáltatói igazolást, - amit titkosít, de ettől még el kell fogadni azt ami benne van,- hogy azokon a napokon dolgozott. Még arra sem figyelt oda, hogy olyan napokat is igazoltak neki, amelyiken eljött és létrejött a kapcsolattartás. A kérdésem az lenne: Ha a különélő szülő egy évben 22-szer dob egy sms-t, hogy nem jön, akkor neki 22-szer jár a pótlás? A gyámhivatal szerint igen, mert minden esetet külön kezelnek. Nem tudom elhinni, hogy egy családnak minden hétvégén otthon kell ülni, mert apuka vagy kapcsolatot tart vagy pótol.

Anya1edül # 2011.09.14. 21:41

Köszönöm ObudaFan,
a végrehajtóval még sosem sikerült beszélnem, hetente egy nap lehet hívni az irodát, ekkor egy titkárnőféle, vagy asszisztens megígéri, hogy utánanéz, szól a Végrehajtó Úrnak, hogy ismét kerestem... ezt április óta kéthetente megteszem, eredmény nélkül. Közel egy év alatt annyi történt, hogy a folyószámla és munkahely keresések eredménytelenek lettek, végre kimondták, hogy az ingatlan végrehajtható, de jegyzőkönyvet vagy valami írásos dokumentumot még nem kaptam erről.
Van valami határidő, amit tartaniuk kellene? Érdemes másik irodát keresnem, vagy az csak meghosszabbítaná a dolgot?

ObudaFan # 2011.09.14. 20:52

bandi9499

Nem, de az elkövető nem büntethető, ha kötelezettségének az első fokú ítélet meghozataláig eleget tesz.

Anya1edül

Egyeztess a végrehajtóval, hogy mi a késedelem oka. Végső soron végrehajtási kifogást nyújthatsz be.

bandi9499 # 2011.09.14. 15:11

T. Válaszadó !
Abban az esetben ha rendőrségen tesz valaki feljelentést gyerektartás nemfizetése végett, vissza lehet-e vonni a feljelentést ha a két fél megállapodik ?

Anya1edül # 2011.09.14. 14:47

Kedves Fórumozók!

Két gyermekem van, a nagyobbik édesapja ellen adtam be gyermektartásdíj fizetésére keresetet, mely 2010. október 21-én jogerőssé vált. Azonnal elindítottam a végrehajtási folyamatot, mely nagyon lassan halad, eddig két foglalási jegyzőkönyvet kaptam csak, melyeken ugyanaz szerepel: nincs foglalható ingósága. Közben 2011. februárban kisebbik gyermekem édesapja hosszabb betegség után elhunyt, így teljesen egyedül maradtam a 12 éves és 18 éves (idén érettségiző) gyermekemmel. Nagyobbik gyermekem apja 16 éve nem fizet gyermektartásdíjat, a bíróság közel 500.000 Ft elmaradt tartásdíjat ítélt meg számomra, melyhez csak az ingatlanja árveréséből juthatok hozzá. (Lenne más hely, ahol lakhatna, nem kerülne az utcára, ezért is indítottam végső megoldásként a pert.)
Szeretném megtudni, miért tart ilyen sokáig a végrehajtás, mikor juthatok a pénzhez? Mint már megtudtam, a gyermektartás megelőlegezése számomra nem lehetséges, mert van végrehajtható ingatlan... csak éppen nem hajtják végre belátható időn belül... :-( Mit tehetnék, hogy januárra a szalagavatót, és a ballagás, érettségivel járó költségeket ki tudjam fizetni?

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2011.09.13. 18:10

A végrehajtónál be kell nézni az iratokba.

Leiah # 2011.09.13. 12:13
  • A dátum, amikortól nem fizetett a párom, természetesen 2010 októbere, nem 2011.