Gyerektartás és láthatás

kévus # 2011.10.01. 19:14

Kedves Hozzáértők!

Van egy "kedves" távoli ismerősöm, aki a mai napig nem mondta fel a gyerektartást a volt férjétől, aki 100%-os rokkant nyugdíjas. A "gyerek" most 35 éves. Mire számíthat az illető? Ha felmondja és kiderül, vissza kell fizetnie, vagy büntetést is kap, vagy megússza?

Köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2011.09.28. 20:05

Létezik. A gyámhatóságtól lehet kérni a szabályozását.

turbinás # 2011.09.28. 08:31

Tisztelt fórumozók!
Kérdésem a következő:
Létezik-e nagyszülői láthatási jog?
A szülők együtt élnek, csak nem tartják a kapcsolatot a nagyszülőkkel.
Milyen lehetősége van a nagyszülőknek, ha kapcsolatot szeretnének tartani az unokákkal?
Segítségüket köszönöm

ObudaFan # 2011.09.27. 13:33

Nincs mit.

balaton1978 # 2011.09.27. 12:56

Kedves ObudaFan!

Köszönöm válaszod, remélem is hogy jó esélyünk van.

ObudaFan # 2011.09.27. 09:17

MissLujzika

Nem feltétlenül kettéosztva, bár az a főszabály. De két gyerek szükségletei nem feltétlenül azonosak.

balaton1978

HA tényleg tudod biztosítani így a kapcsolattartást, akkor jó esélyed van.

balaton1978 # 2011.09.27. 06:53

Jó reggelt Mindenkinek!

Egy összetett kérdésem lenne, remélem tud valaki jogilag helytálló választ adni.3 éve különköltöztünk élettársammal, akitől egy lányom született. Apuka azóta évi 3-4 alkalommal látja személyesen gyermekét, mivel messze költözött. De az ő édesanyja gyakorolja a láthatást rendszeresen helyette, bár ez nem bírósági döntés, a gyermek szereti, hadd vigye alapon.
Jelenlegi férjem Ausztriában dolgozik, mi is szeretnénk kiköltözni, de nem mertem még szóba hozni apukának, mivel félek, hogy csípőből elutasítja. Azt tudni kell, hogy ő azt teszi, amit az anyja mond neki, így volt ez a "válásnál",még a lányt is el akarták perelni, annyira megutált a volt "anyós". Ez a gyűlölet a mai napig tart, a lányom folyamatosan beszámol hogy épp mit mondott rólam, férjemről, stb.Lehetne részletezni. A lényeg: ha én felajánlom a gyerekem apjának, hogy a láthatást 2 hetente biztosítom, ezt írásba adom plusz a szünetek, ünnepek felét,ahogy kell, akkor ha nemet mond, per esetén lenne esélyem? 8 éves a lányom, ő már felfogja lassan a dolgokat, szeretne kijönni, voltunk ott többször. Lenne lakás nekünk, meg iskola a gyereknek. Több magyar ismerős is ott él.Sajnos muszáj ebben gondolkoznunk, itt vagyok én is diplomás munkanélküli, esélyem sincs itt elhelyezkedni.(Ha nem jön össze, megyünk a határ mellé, és átjárunk legfeljebb dolgozni, de akkor a láthatást oldják meg több száz km-ről,így meg szinte házhoz hoznánk, mert a férjem kislányához is hazajönnénk 2 hetente, és egy környéken laknak a kedves volt mamával...)
Na kicsit zavaros a vége, azért várom a jótanácsokat, amiket előre is köszönök.

MissLujzika # 2011.09.27. 05:20

Kedves ObudaFan!
Így gondoltam, csak rosszul fogalmaztam... Szóval a fix összeget szeretnénk mérsékeltetni. Meg van rá az esély, hogy megkapjuk? Olyat csinálhat e a bíróság, hogy a másik gyermek mondjuk 30%kap, mert anyuka hisztizik, hogy kell a pénz?! Vagy itt tényleg úgy van, ha 2 gyerek akkor a fizu 50%-a kettéosztva?

zsanett.@freemail.hu # 2011.09.26. 19:03

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!Végre érthetöen leírta valaki!Ebben az esetben a barátom pontosan hogy fogalmazzon a bíróságon?Nem akar többé sem a volt párja,sem pedig a gyermek közelébe menni!Nem részletezném,mer hosszú,a lényeg,hogy tele magyarázták a gyerek fejét,ellenségesek,mindenhol keresztbe tesznek,stb.Tehát,a bíróságon úgy fogalmazzon pontosan,hogy a láthatási jogáról lemond? (A gyerektartást hajlandó fizetni) csak többé nem akar találkozni sem a gyerekkel,sem az exével.És mindenképp szeretné jegyzőkönyvbe vetetni,hogy nem kiváncsi rájuk.Ezzel nyomatékot adni a szavainak.

zsanett.@freemail.hu # 2011.09.26. 17:49

Szóval legyen kedves valaki,világosítson fel arról,a mai jogrendszerben ez hogy is működik...Az apa NEM a gyerektartás alól akar mentesülni,ha kell,fizeti tovább is.De lemondhat a gyerekről?Elég sok fórumon utána néztem,nagyon sok helyen írják,hogy az apa lemondott a gyerekről,itt meg azt olvasom,hogy nem teheti meg...most akkor hogy is van ez?Előre is köszönöm!

zsanett.@freemail.hu # 2011.09.26. 17:27

Nem arról van szó,hogy nem akar tartásdíjat fizetni,ha kell,a jövőben fizet majd.Én úgy tudom viszont,hogy ma Mo.-on az édesanya,és ugyanúgy az édesapa is lemondhat a gyerekről.Mi az,hogy nem mondhat le?Rengetegen megtették már...

zsanett.@freemail.hu # 2011.09.26. 15:22

Tiszteletem Mindenkinek!
A következő lenne a kérdésem.A barátom most megy a bíróságra,mert az exe feljelentette,hogy csak néha fizet gyerektartást.Ez valóban igaz,mivel nem volt munkája,önkormányzati segélyt kapott egy évig (havi 28.500 ft) Ez egy hónapja megszűnt.Visszamenőleg mennyi pénzt állapíthatnak meg neki majd a bíróságon,ill.a jövőre nézve?A másik kérdésem,hogy le szeretne mondani a gyerekről,ezt majd kéri is,hogy vegyék jegyzőkönyvbe (ennek nincs köze a pénzhez,a volt párjával annyira elmérgesedett a viszonyuk,stb-nem szeretném kirészletezni,hogy sajnos erre a lépésre kényszerül).
Mire számítsunk,mi várható a bíróságon?
Üdvözlet!

ObudaFan # 2011.09.26. 13:32

Hogy ne számszerűsítsék, azt nem lehet kérni. Hogy a fix összeget mérsékelje a bíróság, azt lehet.

MissLujzika # 2011.09.26. 13:25

Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni. A férjemnek van egy fia az előző kapcsolatából, mi a közös babánkat novemberre várjuk. A gyerektartás mértéke 25% de min 21.000 Ft. A 25%-al nincs is bajom, mivel ha jól tudom akkor a fizetés 50%-a vonható és a 2 gyerek között kell elosztani, ami 25-25%. Viszont mivel átszervezések vannak a férjem munkahelyén fenn áll a veszély a fizetés csökkentésére vagy akár az elbocsátásra is. Lehet e kérni, illetve van e értelme kérni, hogy ne számszerűsítsék az összeget, hogy 21e ft, hanem legyen a 25%?!Mert ha nem változik semmi akkor megkapja a másik gyerek is ugyanúgy az eddigi összeget, de ha mégis beütne a baj akkor nem kell a bíróság ítéletére várnunk. Köszönöm a segítséget! MissLujzika

Tacitusz Manassé # 2011.09.26. 12:45

ObudaFan, köszönöm! Ez a levonás automatikus, vagy nekem kell intéznem? a határozat szerint letiltás útján 25% a jövedelmemből.

ObudaFan # 2011.09.26. 12:29

Tudnak.
Valószínűleg kérheted.

Tacitusz Manassé # 2011.09.26. 12:26

Köszönöm ObudaFan!

Még egy kérdés: Ha jelenleg munkanélküli vagyok, és a szlovák államtól kapom a munkanélküli ellátásomat, abból tudnak-e gyermektartást vonni, illetve kérhetem-e annak csökkentését, ráadásul 3 hónap múlva megszületik a második gyermekem?

ObudaFan # 2011.09.26. 11:13

Azt, hogy a tárgyalást meg lehet tartani, ha a felek az idézést legalább 3 nappal előtte megkapták.

Tacitusz Manassé # 2011.09.26. 10:36

Sziasztok! Megkaptam a gyermekemmel kapcsolatos perre (gyermekelhelyezés és tartásdíj megváltoztatása) az idézést, és van benne egy toldat, amit nem értek:

"A bíróság a tárgyalási időközt 3 napra lerövidíti. A végzés ellen nincs helye fellebbezésnek."

Ez mit jelent a gyakorlatban?

Előre is köszönöm!!!!

ObudaFan # 2011.09.25. 12:41

A gyermek elhelyezésének megváltoztatását abban az esetben lehet kérni, ha azok a körülmények, amelyekre a bíróság a döntését alapította, utóbb lényegesen megváltoztak, és ennek következtében az elhelyezés megváltoztatása a gyermek érdekében áll.

A kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat végrehajtása iránti kérelem benyújtásának a gyámhatósághoz a kapcsolattartás pótlására, ennek hiányában a kapcsolattartásra - a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozatban - előírt határidő elteltétől számított 30 napon belül van helye.

Strait8 # 2011.09.25. 09:41

Kedves Mindenki!
Szeretnék olyan dologban segítséget kérni, ami talán egyértelmű, de megerősítést szeretnék kérni.
Elváltam, fizettem rendesen a gyerektartást, de egy jó ideje, a gyermekem kezébe adom a pénzt, aki rendesen el is számol az édesanyjával. Itt nincs gond, de mióta nincs róla papírom (befizetés a volt nejem számlájára) azóta a gyerekemet egyre ritkábban láthatom ( van, hogy 2 hónapban csak egyszer) - jogerős bírói ítélet szerint heti 3 nap a gyermekemmel kell, hogy legyek - . Sőt, az anyja, meg a nevelőapja pert akar a nyakamba varrni, hogy még több pénzt húzzanak ki belőlem.
Nem vagyok alkesz, vagy ilyesmi, rendes életet élek és éltem is, hűséges voltam. Sikeres üzletembernek tartom magam, aki próbált egy szép családi életet élni, de kifogtam egy hűtlen nőt, aki a gyermekemet tönkre teszi a mostani pasijával és engem is megpróbál tönkre tenni.
Szerintem kifizetek neki pár év gyerektartást előre és beperelem láthatás megakadályozása miatt.
Mi lehet a jogcím? A gyermekem velem akar élni. Apás. Én jól bánok vele, mindent megadok neki. Segítem, ahol tudom.
Gyermek elhelyezési per?
A magyar törvények miatt ( amik helytelenül anyapártiak ) mit tehetek?
Van esélyem?

ObudaFan # 2011.09.23. 12:47

Indíts pert a tartásdíj emelése iránt és egyben kérd, hogy a bíróság ideiglenes intézkedésben is döntsön a megemelésről.

danar # 2011.09.23. 10:56

Kedves fórumozók!
Szeretném a segítségeteket kérni.
1997 ben született a fiam, az apjától még terhességem ideje alatt elváltam, a bíróság havi 3.000 ft öszeget ítélt meg tartásdíj címén. Az apuka ezt pár hónapig fizette, majd kb.1998. évtől kezdve egy fillért sem adott. Közben megismerkedtem jól kereső élettársammal így nem erőszakoskodtam, hogy ezt az összeget mindenáron elkérjem tőle. Ellenben idén élettársamtól 12 évi együttélés után különköltöztem, a gyereket egyedül nevelem, úgy gondoltam az megkeresem az apukát - aki időközben csupán 3 alkalommal volt kíváncsi a gyerekére - és megkérem vállaljon rész a gyermeke eltartásában. Időközben 2009-ben még volt közöttünk egy írásbeli megegyezés, hogy 25.000 ft összeget fizet gyerektartásként számomra, mivel az eltelt évek alatt a bíróság által 13 éve megítélt összeg nevetségesen alacsonynak számított már. De ő ezt is három hónap után elfelejtette.Sokszori megkeresésemre időnként reagált csak, ezért levélben tájékoztattam, amennyiben nem fizeti a gyerektartást, sajnos kénytelen leszek a bíróságon segítséget kérni.
Az írásbeli megállapodás összegéből csupán töredéket utal, 15.000 ft-ot. Mi ilyenkor a teendőm? Az apuka 3 diplomával rendelkezik, legutóbb két éve még alpolgármesterként tevékenykedett, majd állítólag munkanélküli később pedig álláskeresői segélyt kapott/kap. Sajnálkozását fejezi ki, és fenyegetőzik, ha tovább piszkálom kimegy külföldre és nem látok tőle egy fillért sem. Autója, motorja van (lehet hogy hitelre, nem tudom), edzeni jár, jól öltözik.
Kíváncsi vagyok mit tehetek ilyen esetben.
Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2011.09.23. 08:03

Milyen forrásból van jövedelme? Munkavállaló?

violin.andi@gmail.com # 2011.09.23. 07:43

Tisztelt Olvasó!

Remélem tud nekem vki segíteni!
2007. novemberében közös megegyezéssel elváltam férjemtől! A gyermektartás 20% vagy min. 20e ft. Én 2007. óta 20000 Ft. kapok tőle minden hónapban rendszeresen. Se többet se kevesebbet! Milyen módja van és költsége az ujra számoltatásának (gyerektartásnak)?

A válaszokat előre is köszönöm!

Andrea