Gyerektartás és láthatás

Lilla26 # 2008.12.17. 13:43

Tisztelt ügyvédnő vagy ügyvédúr!

Férjemnek van egy kisfia az előző élettársi kapcsolatból az anya nem keresi már 3,5 fél éve a kisfiút tudta hol lakott.Azt is tudja hogy mi hol lakunk már két éve tudja férjem telefonszámát is és ennek ellenére sem keresete.Lassan négy hónapja otthagyta a másik gyerekét és élettársát egy harmadik férfiért és gondoltuk beadjuk a gyerekelhelyezési pert illetve hat hónapra visszamenőleg a gyerektartási igényt.Az lenne a kérdésem,hogy ha ezeket elmondja férjem akkor is kap láthatást az anya annak ellenére hogy nem kereste a gyereket?Illetve mivel nem dolgozik az kisfiú anyja akkor is megítélik a gyerektartást visszamenőleg férjemnek?Mennyi az esély arra,hogy lezárják az első tárgyalás után az ügyet?Mivel nem fog ott lenni a tárgyaláson az anya.Ha véletlen ott lesz akkor mi várható?Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel: Lilla26

_Wasp_ # 2008.12.17. 13:56

nemügyvéd, de:

ha ezeket elmondja férjem akkor is kap láthatást az anya annak ellenére hogy nem kereste a gyereket?
ha kér kapcsolattartást, akkor valószínűleg fog kapni is.

Mennyi az esély arra,hogy lezárják az első tárgyalás után az ügyet?
Van rá nagy esély, feltéve, ha "lezáráson" minimum egy ideiglenes intézkedést értetek.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.12.17. 15:22

baba5

Nem tudom nálatok mennyi időre lesz zárva az óvoda, de a fele időt akár az apjánál is tölthetné a kislány - tessék gyorsan megállapodni. A 2x350 km miatt a szombat-vasárnap egy felnőttnek is strapás, így a továbbiakban mindig hosszabb kapcsolattartási idővel számoljatok, pl. szerda-vasárnap - csak hát nem 2 hetente hanem ritkábban. (Az más kérdés, hogy hétközben lesz-e aki a kislányra vigyáz míg az apja dolgozik stb.)

Egy másik általános variáns: az apa láthatásra jön, a gyermeket átveszi, de nem utaznak haza hanem szállodában/panzióban töltik az éjszakát a ti lakhelyeteken - napközben meg elvannak a városban, a környékén. (Persze a költséget állnotok kell, bár ez még mindig olcsóbb mint a havi 40 ezer Ft benzinkiadás.)

Szóval többféleképp a megoldás, rugalmasan, ésszerűen.

evelin202 # 2008.12.17. 17:38

sziasztok!
Irjátok meg légyszi mert fontos lenne.
Beadtam a kérelmemet gyermekelhelyezessel kapcsolatban,véglegesitést kértem,és beleirtam(én hülye,hogy a volt gyámnak és az apának is biztosithatom a láthatást)Én azt hittem a volt gyám lesz az alperes,de késöbb kiderült hogy az apa az.Azt hogy a gyámnak már nincs köze semmihez,nem tudtam a mikor a levelet megirtam.
Ezt most szeretnem visszavonni,lehet?
A másik az hogy az apanak odaadom,tudom hogy kell,2 hetente hetvegen,erre ö azt mondta hogy ő úgy szeretne,egy hetet vele van a gyermek,egy hetet velem.
nem normális,még neki állt feljebb..ráadásul pénzük sincs.
Ha visszavonom,adjak be biroságra egy papirt?A volt gyámhoz most kellene menni,de már most megmondom neki hogy itt befejeztem a jópofizást,és a biroságon is meg fogom mondani hogy állandóan fúrnak..
Köszi a segitseget!

monalisa1 # 2008.12.17. 19:06

Mível tudomással bírsz arról, hogy a másik szülőnek is joga van a gyermekkel rendszeres kapcsolatot tartani - akkor meg mi itt a hiba? Hiszen azt a 2 hetenkénti láthatást éppen te írtad.

A gyermek életkorát nem írtad, így az egy hét itt egy hét ott nem tudható véleményezni. Azonban nagyon nem valószínű, hogy a bíróság ebbe belemenne - így félig vissza az apa javára a gyermekelhelyezés...

Javaslom olvassad ezt a topicot és a címben közel hasonlóakat, mert mások hasonló problémáiból - és az azokra kapott válaszokból - sokat lehet tanulni, hasznosítani. Vagyis szánj rá egy-két estét...

monalisa1 # 2008.12.17. 19:12

Azt hogy "... pénzük sincs" azt ki ne ejtsd a szádon a bíróság előtt mert akár rosszul is jössz ki a dologból egy ilyen lealacsonyító kitét miatt.

Tudod "a" gyermeket szeretni és ragaszkodni hozzá NEM pénz kérdése - alapvetően.

No ezt csak általánosságban írtam le, vagyis evégett nem nyítunk külön "fórumot" itten.

Koncentrálj az alantiakra.

evelin202 # 2008.12.17. 20:35

Igazábol hétvégére sem szivesen adom,most születik karácsonykor a második gyermeke az apának,semmit nem vettek még a babának,engem kért meg az apuka édesanyja hogy irjam ki az oviban,ha van valakinek felesleges kiságya akkor szivesen fogadná.Úgyhogy remélem a biroságon feltérképezik az anyagi helyzetüket.Nem a munka embere,gyerektartásra meg ne is számitsak soha,ezt is kijelentette a birónő elött.Állandóan megakarnak fúrni,és ezt unom már sajnos.
Vissza szoktam olvasni,csak olyan bonyolult a mi esetünk,(vagy csak én látom annak)mindenképp ügyvéddel megyek legközelebb.
köszönöm

monalisa1 # 2008.12.18. 10:16

T.díjat nem fizetni bűncselekmény, jó ha ezt alkalmasint "belevered" a fejébe. Az hogy miből fizet az az ő dolga/gondja, de a bíróság által meghatározandó "legalább" összeget mindenképpen fizetnie kell havonta, különben végső soron ráküldheted a végrehajtót - bánhatja a kocsija, a háza stb., már amennyiben rendelkezik ilyen saját javakkal.

"Sokat" biztosan nem fog tudni fizetni, hiszem most már 2+1 gyermekről kell gondoskodnia.

Azt hogy hogyan helyezik el az apánál a láthatások idejekor ezt előre tisztázni kell, valamint arra is figyelmed legyen, hogy a kis ruhái/dolgai minden egyes alkalommal visszaadásra kerüljenek...

A fene egye meg "a" pénztelenséget - ezt csak általánosságban írtam le, de sok embert- családot sajnos önmagában is megnyomorít., egy gyermekre mindig költen kell...

Tico # 2008.12.19. 18:11

Sziasztok!
Biztos vagyok benne meg van az akit kerestem. Olyan ügyvédet találtam aki átlátja helyzetem. Határozottan lép és teszi dolgát. Átbeszéltünk mindent, ami most lényeges volt. Nincs több alkalom arra, hogy bármikor is betartson feleségem gyermekünkkel való kapcsolattartásomban. Két hétig nem láthattam a kicsit. A tárgyalás páros héten volt (ez már a 3. hét) Feleségem ügyvédje pedig azt kérte, hogy minden páratlan héten szombat reggeltől vasárnap estig legyen velem gyermekem. Szerencsére észnél voltam és mondtam a Bírónőnek, hogy akkor már négy hét lesz, amikor nem láthatom a gyermekem. A Bírónő megértette! Érdekes volt látni, hogy feleségem ügyvédje is felfogta egyből és azonnal hozzá járultak, hogy a kicsi hétvégén velem legyen (páros hét) és velem is volt. holnap megint velünk lesz! KIRÁLY

monalisa1 # 2008.12.19. 18:41

Gratula. Azonban egy megállapodás évekre/évtizedekre szóló, tehát a mostani eredmény mondhatni piriuszi győzelem.

Várd csak meg a jogvita végét (...) onnantól ott tart majd be neked az ex ahol akar - állandó kuncsaft leszel a gyámhivatalban majd...

Csak jártak az újjaim a billentyűzeten.

Zárójelben: olvassad vissza ezt a topicot és a hasonlóakat, ahol is mások esetéből sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Monalisa
laikus hozzászóló

Gyöngyusz # 2008.12.20. 11:22

Sziasztok,

valaki tud nekem abban a problémámban segíteni, vagy tanácsot adni, hogy ha a gyerek beteg, történetesen megoerálták mindkét lábát, és szó szerint lábra sem állhat, kötözni kell, cipőt sem tud huzni a lábára, akkor is el kell mennie a végzésben megítélt láthatásra ? fenyegetőzik, hogy feljelent a gyámhivatalban. van orvosi igazolásom a műtéti beavatkozásról.

előre is köszi annak aki tud valami okosat írni.
Gy.

_Wasp_ # 2008.12.20. 11:33

Ha orvosi szakvélemény az, hogy ágybanfekvő a kicsi, akkor naná hogy nem kell odaadnod, persze hogy nem.
Nálad láthatja a ilyenkor a gyermeket a felépülésig.

Ha egyébként mozgatható a gyermek (tehát pl te is elmész vele ide-oda, hordozóban, babakocsiban, stb szállítva, akkor úgy ő is viheti. Miért ne?)

Tehát nem a műtétről kellene elsősorban igazolás, hanem arról kell megkérdezned az orvost, hogy ahogy az apa vinné, mikortól tartja lehetségesnek?

Addig pedig biztosítsd a láthatást a lakásodon, és az apa nem reklamálhat.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Gyöngyusz # 2008.12.20. 12:28

kedves Wasp,

a szóban forgó " kicsi" 13 éves, és a gyámhivatal vezetője - akivel időközben beszéltem - azt mondta hogy az apának kötelessége gondoskodni a gyerek kötözéséről, megfelelő ellátásáról, szóval akkor is mennie kell ha épp nem tud menni. vagy pótolni kell a láthatást, nyilván egy szünidő felét, és egy karácsonyt elég nehéz pótolni...
a válás pedig annyira elfajult, hogy a lakásunkban történő láthatás nem megoldható...
marad az a szomorú tény, hogy a gyereknek akkor is mennie kell ha szó szerint nem tud menni,
hogy pontos legyek a gyámügyes azt mondta:
feküdni az apánál is tud...:-(((
de nagyon köszi a választ!
Gy.

kalamalyka # 2008.12.20. 12:56

A gyermek érdeke mindeke előtt.................... ALAPELV..... ha az a kedves apukának nincs annyi felfogása, hogy egy ágyban fekvő beteg gyermeket elmegy és jobb hiján meglátogat, az az ő leki szegénységére vall. Tessák féretenni a gyermek lrdekében most az egyszer az ellenségeskedést. Akár otthon sem kell lenni arra az órácskára. De ha apuka vinni akarja, mert ugye az neki jár!!!!!!! Hát lelke rajta.....szegény gyermek, mert az issza meg mindennek a levét. HA BETEG, NEM MEGY. HA SZÜNIDŐ VAN, AKKOR SEM. MAJD BEPÓTOLJÁK, VAGY APUKA ELMEGY ÉS MEGLÁTOGATJA, HA ANNYIRA FONTOS NEKI A LÁTHATÁS - és legyen is az. Emerileg, és szakmailag ez a véleményem............. és arról a gyámügyis "szakemberről"is meg van, aki azt mondta, ha mozdítható hát hadd vigye!!!!!!!!!!!
Én is a gyermekek védelmét szolgálom, de szerintem azt nem csak a szülők jogai, hanem belátásuk és szeretettük mellet lehet gyakoroolni........

kalamalyka # 2008.12.20. 12:58

bocsánat a hirtelen válasz hibáiért........nagyon feldühített!!!!!!!!

monalisa1 # 2008.12.20. 13:05

Amikor ilyen szélsőséges ellenségeskedésekről olvasok vajon ezek az emberek anno hogyan kerültek össze? (Igaz, 5-10 évenként mindenki változik, de akkor is.)

Az apa majd lecipeli a lépcsőn az ölében vagy a vállán és hívja a taxit... Pisilni stb. is majd kihordja a wc-re (...) mert frissen műtött betegről van szó akinek lábbra állni és járni jelen idő szerint bizonyára ellenjavall - felszakadhat a seb.

Majd' három hét az iskolai szünidő, lenne idő és mód pótolni ezt a hétvégét, esetleg az ünnepi napokat is.

A gyámügyes nagy vonalakban beszél, a részleteket úgy oldja meg a szülő ahogy tudja - ha tudja egyáltalán...

kalamalyka # 2008.12.20. 13:35

Na ez amolyan "ami jár az jár" elven működik, aminek semmi, de semmi köze nincs a gyermek érdekeihez............ Ha én annyira szeretm a gyermekemet, akkor azt is belátom, hogy neki a pihenés, az ágynyugalom, a saját orvosa segíti a gyógyulását. és max "leereszkedek" arra a szitre az ő érdekében, hogy ha már annyira nem akarom látni a volt exet, akkor beszéljünk meg, egy órácskát hadd szaladhassak fel a gyermekhez.....csak hát ugye az nem lenne annyia menő dolog, mint a"majd én megmutatom, hogy én is tudom ápolni ha kell"................

_Wasp_ # 2008.12.20. 13:43

az a baj, hogy a gyámügyesek sokszor már csak ha meghallják, hogy "nem mehet a gyerek, mert beteg" kiütést kapnak az idegességtől, mert sokan megpróbálják csinált kifogásként felhasználni.
És ez annak különösen rossz, akinél tényleg beteg a gyerek.

(más topicban előjött, amikor táppénzt vettek jogosulatlanul igénybe, hogy "kinek fáj az?"... hát a becsületes többieknek!)

_Wasp_

és felesleges megoldása

Gyöngyusz # 2008.12.20. 13:44

szerintem nem az a fő kérdés hogy kerültünk anno össze, hanem az hogy minden embernek joga van ahhoz, hogy ha " rosszul " választott akkor ne kelljen leélnie az életét egy olyan ember mellett aki mellett boldogtalan,
sajnos nálunk az az alap baj, hogy a mottó a volt férjnél ez:
ha az én lovam megdöglött akkor a tied is dögöljön meg!
sajnos a gyermeken tud már csak " bosszút" állni, a vélt sérelmeiért, és igen valóban elkeserítő, hogy képes egy állítólag " szerető" apa mindenre csakhogy bosszút álljon ahelyett hogy tovább lépne...
amíg együtt éltünk is ez volt a mottó, csak nem rám nézve, talán itt kedzett el elromlani minden, amikor ez világossá vált, és az én értékrendemmel ez nem egyezettt, sem most sem akkor..csak közben született egy gyermek..és a gyámhivatal a végzés betűjét szóról szóra betartatja, sőt meg is bünteti a gyermeket nevelő anyát, ami még csak azért is dühítő, mert nem nézik azt, hogy egy anya mi mindent megtesz a gyerekért, nem csak anyagilag ami manapság nem is utolsó dolog..az apa meg vígan van, még a gyerektartást sem kell fizetnie, azért nem bünteti meg a gyámhivatal. az anyát viszont simán.
nos, a kislánynak mennie kell ha tud ha nem tud..csak az én szívem szakad meg, illetve aggódom hogy a műtött láb hogyan fog meggyógyulni??? ki vállalja a felelősséget ha az a seb nem megfelelően van ellátva és még nagyobb baja lesz???

kalamalyka # 2008.12.20. 13:48

Volt egy hasonló esetem........ bárányhimlős gyerekek magas lázzal, kínok kínjával...apuka jött, gyámügyes azt mondta ha menni tudnak......... "ami jár az jár!!! - viszem őket, én is tudom ápolni" Persze anyának erre szava nem lehet, felöltözeti, lekeni, elbocsájtja nehez gyermekeit, két nap múlva visszamentek, természetesen az egész hét végét végigszenvedték, moziba vitte őket apuka, ott kapargatták-vakargatták magukat, lázasak voltak, szenvedtek..de azt üzente anyának: ne szóljon bele mit csinálnak láthatáskor, semmi köze hozzá.......... Hazajöttek, persze túlélték :) kipihenték, azt nem nem mondom, beszéltem minkét gyermekkel, jó emlékük nem maradt csak a fáradság. Azt meg hogy a doki ágynyugalmat javasolt, az senkit nem érdekelte......... mindegy, apa akarata megvalósult.. egy hét múlva telefonál a gyermekeknek: nem tudja mi van, de úgy fájnak a csontjai és hólyagok jönek rjata ki.............. "ami jár az jár"........

A nagyobbik gyermeknél a kipihenés hiánya is közrejtszott mint kiderült, a bárányhimlő szövősménye a kisagyat, azon belül a mozgásközpontot támadta meg....... lebénult, csaknem teljesen, hónapokig kellett csecsmő müdjára etetni, ellátni,anya a kórházban feküdt vele , ujra járni tanítani. A mai napig koordinációs zavarai vannak, és nem egészséges. Minden betegségre fogékony, és minden évben végig kell vele járni az MRi-től kezdve minden vizsgálatot...................soha nem lesz már olyan amilyen volt........... most lesz 18 éves, és gyönyörű kislány.......... az apukája pedig büszkélkedik a fotójával mindenkinek.......... mert az ő gyereke, akinek mindíg, mindent megad.... ha kell akkor a nyugalmat is............... mert ami jár az jár!!!!! Csakhogy akkor épp a gyermeknek járt volna és nem neki!!!!

monalisa1 # 2008.12.20. 13:50

Akkor inkább vidd vissza a kórházba és ülj az ágya mellett reggeltől estig, mindeközben az apa meg a gyámügyes elmehetnek a sunyiba. (Beszéld meg a kezelőorvossal.)

Gyöngyusz # 2008.12.20. 13:51

Wasp, igazad van, valóban ezt használja ki a volt férjem, és azt állítja hogy csak kifogás hogy ne lehessen vele,
kénytelen voltam megírni, hogy elviheti, nem akarom hogy a gyámhivatal bírságot szabjon ki rám, még akkor is ha tudom hogy erre megy ki a dolog legfőképpen,
inkább elengedem..
nem tehetem meg hogy feljelentésnek alapot adjak...

_Wasp_ # 2008.12.20. 13:56

kalamalyka: az a fickó egy idióta. Ráadásul a bárányhimlő fertőző, úgyhogy emberek közé sem igen vihette volna őket. (ha mondjuk tényleg otthon ápolta volna a kicsiket, talán nem is lett volna az a baj, amit leírtál)

Gyöngyusz:
az apa meg vígan van, még a gyerektartást sem kell fizetnie, azért nem bünteti meg a gyámhivatal
az elmaradt gyerektartást be lehet hajtatni, akár a házát is viszi a végrehajtó, és ha nem fizet, börtönbe is kerülhet. Viszont ezekben az ügyekben tényleg nem a gyámügy illetékes, hanem a rendőrség, végrehajtók és bíróság. Ők se vicces társaság ám...

ki vállalja a felelősséget ha az a seb nem megfelelően van ellátva és még nagyobb baja lesz???
Ez a szülők feladata. Tájékoztasd ez esetben az apát, hogy mit lehet és mit nem lehet tenni a műtött lábbal. Ha az kell hogy ölben hordozza a gyermeket, akkor mondd el neki azt. Hátha jobb belátásra tér.

_Wasp_

és felesleges megoldása

kalamalyka # 2008.12.20. 13:59

Nem kell ölben hordoznia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
El ne engedd míg meg nem gyógyul, hisz nem vagy köteles!!!!!!!!!!!!!! Majd bepótolja a lemaradt láthatást, vagy menjen Ő oda láthani a gyermekét hozzátok!!! Ez az én KŐKEMÉNY véleményem..........

_Wasp_ # 2008.12.20. 14:06

a "KŐKEMÉNY véleményen" azt érted, hogy vállalod is érte majd a felelősséget? Btw: ügyvéd vagy? Én nem, és ezért csak véleményem van a dologról, másképp zugírászkodás lenne amit csinálunk a fórumon.

Kifizeted a büntetést pl. ha megbírságolják Gyöngyuszt?

_Wasp_

és felesleges megoldása