Gyerektartás és láthatás

sió # 2011.01.25. 17:30

ObudaFan

Ez egész pontosan nem igaz.
Az apák nem kapnak a gyerekből akkor sem 102% ban igazuk van.
A bíróságaink elfogultak, nő a családjogi bírók java része. Akár tetszik akár nem, az apákat lesöprik.
Mindezt neked is tudnod kell!

monalisa1

A bíróság akkor rendel ki szakértőt, ha valamelyik fél bizonyítási indítványban kéri mindezt.

A bíróság többnyire valószínűsíti a tényeket, és noha egyező előadás kell a valószínűsítéshez, mégis így definiál minden nem egyező előadást is. /utóbb ki bizonyítja be a bíróság tévedését?/ Ha pedig valószínűsít, máris nem köteles szakértőt kirendelni, hiszen meggyőződött valamely perbeli fél igazáról.

monalisa1 # 2011.01.25. 14:09

Ha vita van melyik szülő is kapja a gyermeket, a kérdésben a hivatalból elrendelt gyermekpszichológusi vélemény lesz a meghatározó. (Lesz környezettanulmány is mindkét szülőnél.) Aztán dönt a bíróság.

Kérjed, hogy a végső döntésig is, un. ideiglenes rendelkezéssel a kislány nálad lehessen.

Ismét írom: olvassad az egyik-másik topicot!
(Rá kell szánni néhány éjszakát.)

Fairlight # 2011.01.25. 13:50

Köszönöm a válaszokat!
És ha mindezek után mégis igényt tartana a kislányra, akkor milyen módszerekkel tudná elvetetni, illetve én ezt mivel akadályozhatom meg?

Júlia

monalisa1 # 2011.01.25. 13:47

Valóban, és köszönöm a pontosítást.
Én arra próbáltam válaszolni, hogy az apa amióta külön vannak rá se nézett a kislányra, tehát nem lenne könnyü helyzetben ha "fordítani" próbálna a gyermekelhelyezés jelenlegi státuszán.

ObudaFan # 2011.01.25. 13:17

Nyugi, egy anyától nem veszi el a bíróság a gyermeket, 95%-ban nem, a maradék 5% pedig vagy „gyilkos“ vagy pszichiátria okokból problémás ember.

A nem közös megegyezéses esetekben úgy 40%-ban az apánál helyezik el a gyereket.

Ditta6 # 2011.01.25. 13:13

Kedves Monalisa!
Köszönöm válaszodat. Lehet csak részletekben írtam le a jelenlegi problémámat , persze az előzményeket hosszú lenne leírni. Az EGYMÁSHOZ alkalmazkodás tényleg nehéz. Egyrészt mert ez a két család korábban összejárt mint barát, aztán exemet kirakták a munkahelyéről mert a napközbent a szomszédasszonnyal töltötte. Anyukának 3 nap láthatása van apuka neveli a két kiskorú lányt. És az alkalmazkodás abból áll, hogy füttyentenek egyet és akkor én ugrok és viszik a gyereket. Én jelzem egy héttel korábban ha változás van. Ők aznap dobnak egy sms-t hogy oldjam meg. A gyerek már iskolás és épp ezért jelent problémát. Exem 3 műszakban dolgozik. Így azokon a heteken amikor délutános nincs is a gyerekével. Ilyenkor nem szeretném hogy elvigye. Gyerektartást hol fizet hol nem. Még több hónappal tartozik. Persze nem tettem függővé ettől a láthatást hisz az jár neki. Ráadásul pár éve építkeztünk . Itt maradtam hitelekkel a nyakamon. Tetemes tartozást halmozott fel (házasságunk alatt) amiről nem tudtam. Én felvettem egy jelzáloghitelt hogy rendezzük a tartozásait, miközben (akkor még nem tudtam róla) már viszonyuk volt. A 3 milliós jelzálogot is én fizetem. Megvette a kocsit persze az én nevemre hogy jobban járunk . Azt is itt hagyta hitelestől!! Ennek ellenére csak azt kértemhogy a délutános heteket másképp oldjuk meg. A munkahelyéről azért küldték el mert nyomkövető volt a kocsiban és a ház előtt állt napközben , mikor unatkozó szomszédasszony két kisgyerek mellett átlátogatott. A gyerekemmel azóta sokkal jobb a kapcsolatotm és mi jó kis közös programokat találunk ki. De én nem ennek a nőnek szültem gyereket. A sajátjával sem törődik akkor minek neki azokra a napokra az én fiam mikor exem nincs is otthon??

monalisa1 # 2011.01.25. 12:38

Az más dolog, hogy sok esetben az apa is alkalmas lehet a gyermeknevelésre, de nálatok ez "szerencsédre" nem áll fent.

monalisa1 # 2011.01.25. 12:35

Fairlight

Nyugi, egy anyától nem veszi el a bíróság a gyermeket, 95%-ban nem, a maradék 5% pedig vagy "gyilkos" vagy pszichiátria okokból problémás ember.

Tehát az apa ijesztegetését nyugodtan engedd el a föled mellett, most és a későbbiekben is.

A bíróságnak rendeznie kell a gyermekelhelyezés kérdését, a t.díj összegét, valamint a láthatás/kapcsolattartás dolgát.

Egy ilyen peres eljárás nem ritkán a másik idegi "kicsínálásáról" is szól, tehát legyél felkészülve.

Javaslom olvassad vissza az egyik-másik tupicot, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Fairlight # 2011.01.25. 12:18

Üdvözlök minden kedves fórumozót!
Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy milyen körülmények között veszik el a gyermeket az édesanyjától. A lányom most másfél éves, az apjával már fél éve nem élünk együtt. A külön költözéskor a lányomat magammal hoztam, ő nem tiltakozott, látni sem akarta, nem látogatta azóta sem és egy forintot sem kaptunk tőle. Fél év elteltével kérvényeztem gyermektartást a bíróságon, már az idézést is megkaptuk. Ő olyanokkal fenyegetőzik, hogy elveteti tőlem a lányomat, gondolom csak azért, mert nem szeretne évek keresztül fizetni utána, hiszen még arra sem kiváncsi, hogy él e vagy sem, nem hogy még gondoskodjon róla bármilyen formában. Bevallom eléggé rámijesztett, a kérdésem az lenne, hogy miként tudnám megakadályozni, hogy elvegyék tőlem?

Válaszukat előre is köszönöm!!
Júlia

monalisa1 # 2011.01.25. 10:50

Ditta6

Ujra olvasva a beírásodat szerintem nem a jelenlegi láthatási leszabályozással van problémád hanem "a" másik családdal, vagyis hogy EGYMÁSHOZ kellene tudni alkalmazkodni.

monalisa1 # 2011.01.25. 10:34

Amikor a gyermek iskolás lesz a jelenlegi láthatás ugyis okafogyott lesz, aktuálisan ujat kell készíteni.

A péntek délutántól vasárnap délutánig, kéthetente, másoknál ez jól beválik, valamint hétközben is egy délután az apával.

Így egy-egy hétvége mindkét családnak marad saját magára, az általuk nevelt gyermekekre.

monalisa1 # 2011.01.25. 10:24

Ditta6

Pedig olyan egyszerű: vagy a bírósági rendelkezést kell következetesen betartani -függetlenül a férjed munkaidői beosztásától-, vagy a felnőttek leülnek és egy, a mindkét család számára kompromisszumokkal még megfelelő uj láthatás/kapcsolattartás kidolgozása.

Én a csütörtök - szombat variánst átteném péntek - vasárnap láthatásra, és ehhez a férjed és a volt felesége közti megegyezés szükséges, ergo nem mindenben te...

A gyerekeknek elég jó program tud lenni a McDonalds' -ha nem túl gyakori-, az hogy neked nem az, bocs de ez nem érdekel senkit., te csak viszed őket és felügyelsz rájuk.

Ha tudsz jobbat, érdekesebbet, akkor készíts egy halom uzsonaszendvicset és italt, és menjetek "program" szerint máshová.

Gyermekmozi, színház, kulturális rendezvények, kiállítások, előadások stb., - ha ne soroljam tovább, melyhez nem kell más mint kézbe venni a város heti információs tájékoztatóját.

Bocs, de nem szeretem "a" nyafogós anyukákat, másoknak sokkal nagyobb, komolyabb problémái vannak amiért a Jogi Fórumhoz fordulnak.

Kihagyott láthatást még abban a hónapban pótolni kell.

Üdv.

monaLuis
laikus hozzászóló

hrena # 2011.01.25. 10:07

Kedves monalisa!

Én is ilyesmire gondoltam, hogy lehet hogy a végrehajtó ezt a legutóbbi összeget azért akarja neki utalni, mert nem is tud az állami megelőlegezésről. A rendőrség és a gyámügy tud róla, de a volt élettárs a gyámügyön sem szólt, hogy neki a végrehajtó már hónapja vonatja a párom fizetéséből a tartozást. Gondolom egy évvel a tárgyalás után a volt élettársat kihallgatták újra, ő azt mondhatta hogy továbbra sem fizettünk semmit, így a rendőrség joggal kérhette azt, hogy az elmúlt egy évre eső pénzt meg kell fizetni, hogy ne legyen újabb eljárás.(De mivel ezt az elmúlt egy évet az állam fizette a nőnek, így én úgy gondolom, hogy ez a pénz az államnak járna, nem neki) A rendőrségen mondták, hogy ezt a pénzt a végrehajtónak kell fizetni, onnan majd utalják tovább ahova kell. A végrehajtó azt mondta , hogy a volt élettársnak fogják utalni, mivel gondolom én, ha ő nem jelezte a végrehajtónak, hogy ő közben kapta az államtól a pénzt, a végrehajtó szemszögéből az a pénz az élettársat illeti meg.
Persze ez mind csak feltételezés, ezért gondoltam hogy megkérdezek itt valakit aki jártas ezekben az ügyekben, hogy akkor hova, kinek, melyik pénz jár.

monalisa1 # 2011.01.25. 10:03

hrena

Ha sehogy se akarja átvenni/felvenni a havi t.díjat akkor a pénzt tessék gyámügyi letébe fizetni - őneki lesz emiatt külön mászkálni valója...

monalisa1 # 2011.01.25. 09:57

Mivel ugyanazon jogcímen kétfelől ellátás senkinek nem jár, az ex-felé ujabb gyámhatósági intézkedésig most t.dijt ne fizessenek. (Ö azt már jogalap nélkül veszi fel mellyel el kell számolnia.)

Őneki lenne kötelessége a gyámhatósággal közölni, hogy köszöni, de az állami megelőlegezést tovább nem kéri mert az apa időközben fizeti ismét a t.díjat.

A végrehajtónak is kellene szólnia, valamint a rendőrségnek is.

Elég lenne egy-egy pár mondatos tértilevényes levelet megírnia.

Sumákol a nő...

Ditta6 # 2011.01.25. 09:54

kérdésem a következő lenne:
váláskor volt férjemmel megegyeztünk abban hogy nem határozunk meg fix időpontot a gyerek láthatására, hanem ha előre szól akkor heti 2-3 napot elvihet a hétvége felé. Ez egy darabig egész jól működött. Viszont mivel az új párjának a gyerekei is három napot vannak ott , úgy szeretnék ha mindhárom gyerek egyszerre lenne náluk Alapjában vée ezzel nem lenne gond, de van amikor én úgy szeretnék programot amikor épp ott van a másik két gyerek is. Ileltve gyakran vinnék el úgy a fiamat hogy apuka effektive éjszakás vagy délutános, így épp csak 1 órát találkoznak egy nap és csak a másik két gyerek miatt ( mivel fiam vigyáz és foglakozik a másik két gyerekkel ) akarják elvinni. Köteles vagyok e így is odaadni a fiamat ha igazából nem is az apjával van? Semmilyen közös programon nem voltak az elmúlt egy évben. Vagy eljátszik a három gyerek vagy tv-t néznek felügyelet nélkül... Na néha elmennek a MCDonaldsba ami számomra nem "programm". Ha vele tölti a fiam az idejét nem korlátozom, de ha nem akkor nincs szükségem arra hogy más "nevelje". A kötelező programokat sem tudják legtöbb esetben megoldani. Tehát hazaviszik a gyereket és a különóráin nem vesz részt, mivel nem tudják megoldani. így néha lemarad. Pedig csak szervezés kérdése lenne. De egyedül nem tudk mindent bevállani én sem. Miért van az hogy egyes apáknak csak jogaik vannak kötelezettségeik pedig nem? gyerek fellépésére sem jött el (max ezen az egyen tudott volna részt venni ) De vasárnap hirtelen közbejött valami. Mit tegyek? a válásio papírokba beirtuk hogy vita esetén az alábbi lép érvénybe: csütörtök délutántól szombat délutánig. Így a gyereknek is fix lenne az időpont nem össze vissza menne az apjához. Mit tud tenni akkor ha nem biztosítok "láthatást" abban az esetben amikor nem is vele van a gyerek mert dolgozik?

hrena # 2011.01.25. 09:11

Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy a megelőlegezés előtt felgyülemlett tartozást már vonják részletekben a párom fizetéséből, az aktuális havi tartásdíjjal együtt.

hrena # 2011.01.25. 09:08

Kedves monalisa!

Én is tisztában vagyok azokkal amiket leírt! Vagy nem értette pontosan amit kérdezek, vagy lehet, hogy nem voltam eléggé egyértelmű. Semmi gond nincs azzal, hogy vissza kell fizetni az államnak, hogy költségek vannak, kamatok, a végrehajtónál is. Mi megpróbáltunk közben fizetni, a volt élettárs direkt nem adta meg a számlaszámát. Megpróbáltam rózsaszín csekken, azt nem vette át. Én is tudom, hogy ezt muszáj fizetni saját kárra is, veszekedtem is emiatt sokat a párommal, de vannak dolgok amiket nem tudok helyette elintézni. Nem tudok bemenni a Gyámügyre intézkedni helyette, plusz mivel a megszüntetéshez munkaszerződést kértek, azt sem tudok gyártani. A Gyámügyön azt mondta a hölgy, hogy ha az állam fizet, akkor mi ne fizessünk, mivel a volt élettárs nem veheti fel kétszer ugyanazt a pénzt, akkor vissza kellene fizetnie. Ahogy Ön is láthatja az időpontok fedik egymást, tehát a végrehajtási idő alatt a volt élettárs már kapta az államtól a pénzt. Az én kérdésem az, hogy amikor az államtól kapta a tartásdíjat, az felszámítható-e a volt élettárs felé irányuló tartozásba. Nem az a kérdés, hogy azt vissza kell-e fizetni, egyértelmű hogy igen, az államnak kamatostól, adók módjára... A kérdés az, hogy arra az időre kétszer kell-e visszafizetni a tartásdíjat, egyszer a volt élettársnak( ezt nem értem, mivel ő azt az államtól megkapta) valamint az államnak is.
Higgye el, nem egy egyszerű eset, én sokszor mondtam, hogy inkább az én számlámról az én gyedemből minden hónapban átutalom a gyerektartást, de mivel a megelőlegezést nem szüntették meg, nem tehettem.

marcika # 2011.01.25. 09:07

Monalisa, nem szeretnék kötözködni, csak nem ez volt a kérdése hrena-nak.

Azt sem értettük, hogy a végrehajtó azt mondta, hogy a volt élettárs majd még kitalálja hogy mennyi pénz követel tőlünk. Ezt sem értem, hiszen ő kapta a pénzt, tehát nem értem, hogy tőlünk miért kellene továbbra is bármit követelnie. Majd mi azt az államnak kamatostól visszafizetjük. A kérdésem tehát valami olyasmi, hogyha végrehajtás alatt az állam fizeti a tartásdíjat, akkor azt az időt is felszámolja nekünk a végrehajtó tartozásként amit az állam fizetett? Mert így mi azt gyakorlatilag kétszer fizetnénk vissza, egyszer a volt élettársnak, egyszer pedig az államnak.

monalisa1 # 2011.01.25. 08:54

hrena

Az állam nem ajándékba adja a t.díjat hanem okkal megelőlegezi, aztán az apától utólag visszaköveteli.

Ami az összegszerűséget illeti, a tartozik-követel tételeket tessék pontosan kiszámolni.

Külön még azt, hogy sem az állam sem a végrehajtó nem ingyen dolgozik, vagyis minden költséggel jár ill. okoz.

Valamint előfordulhat, hogy x év alatt a párod ismét munkanélkülivé válik majd (...), ennek ellenére ezen időszak alatt is fizetni kell a bíróság által meghatározott un. minimum összeget, a különöbözetet meg majd ismét utólag.

Tehát az, hogy a gyermek nem lát az apjától egy fillért se, többé nem fordulhat elő. (A szülő akár a saját kárára is köteles gondoskodni a gyermekéről.)

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.01.25. 08:33

hovathc

Szerintem nem kell ide sem bíróság sem gyámhatóság, hanem foglaljátok írásba a kettőtök aktuális megállapodását, és az összeget havonta utald az ex számlájára.

Azt hogy te Kanadában többet keresel majd mint az itthoni fizetésed, az nem jelenti azt, hogy a gyermekek eddigi szükséglete, igénye indokolatlanul, igazolatlanul túlzóan megnövekedjék.

Az ex örölni fog a többlet pénznek, azzal nem lesz gond...

hrena # 2011.01.25. 08:00

Tisztelt Fórumozók!

Problémám a következő lenne!

Párom fizette a tartásdíjat a volt élettársának, mindig személyesen adta neki, természetesen erről nem készült papír. Majd mikor összevesztek valamin, a volt élettárs végrehajtást kért, hogy a párom nem fizetett. Persze mi ezt nem tudtuk írásban bizonyítani. Ezen az én párom nagyon berágott, és akkor utána egy jó darabig valóban nem fizetett tartásdíjat, ezt el is ismerte mindig. A végrehajtást 2007 júniusától számolják. Közben a volt élettárs kérte az államtól a tartásdíj megelőlegezését, amelyet meg is kapott, 2008 november 20-tól. Tehát amíg ő nem kapott tartásdíjat az 18 hónap ( valójában kevesebb, de ezt ugye nem tudtuk bizonyítani ) A végrehajtási eljárást lezárták 2009 májusában, mivel nem volt behajtható. A végrehajtó ugye 2007 júniustól 2009 májusáig tartó időt vette a végrehajtási ügy értékének. Miközben a volt élettárs már kapta az államtól a pénzt, feljelentette a páromat a rendőrségen is tartásdíj nem fizetése miatt. Párom nem azt vallotta hogy önhibáján kívül nem fizetett, mivel a volt élettárs eléggé szemét húzása után dacból sem fizetett egy ideig, plusz mi is nehéz körülmények közé kerültünk, párom is elveszítette állását, én is. Páromnak volt már előtte egy rendőrségi ügye, így az ítélet 2 év felfüggesztett büntetés lett, azzal a feltétellel, ha továbbra sem fizet, letöltendőre változik át. Akkor a párom bement a gyámügyre, hogy kérje a megelőlegezés megszüntetését, de ott azt mondta neki az ügyintéző hölgy, hogy csak akkor szünteti meg ha visz neki munkaszerződést. Mivel az nem volt, nem tudott vinni, nem szüntették meg az előlegezést, kapta továbbra is a pénzt az államtól. Ez 2009 novemberében volt. 2010 augusztusától a páromnak van rendes bejelentett állása. 2010 októberétől vonják a fizetése felét az aktuális havi tartásdíjra, plusz a maradék megy a tartozásba. Decemberben újra megkereste őt a rendőrség, kihallgatták, ő elmondta a történteket, majd kaptunk egy levelet, hogy újra bűnös nem fizetés miatt, melyből újra tárgyalás lesz. Akkor nem lesz tárgyalás, ha az előző tárgyalás óta eltelt hónapok tartásdíját kifizeti, ami 192000 Ft. Kértünk kölcsön pénzt, párom bement az Ügyészségre, elintézte a dolgot. A pénzt a végrehajtóhoz kell befizetni, ahol viszont azt mondták, hogy ebből a pénzből 40000-et az államnak utalnak valamilyen költségekre, a maradékot pedig a volt élettársának utalják. Ezt mi nem értjük, hogy miért neki, mikor ő ez idő alatt kapta az államtól a pénzt, tehát ő "nem lett rövidebb". A gyámügyön kiderült az is, hogy a volt élettárs nem jelentette be hogy ő már három hónapja tőlünk is kapja a pénzt a tartásdíjra, meg az államtól is. Rengeteget gondolkoztam már ezen a dolgon, és arra jutottam, hogy elképzelhető-e, hogy a volt élettárs a végrehajtónál nem jelezte hogy ő kapja az államtól a tartásdíjat, így gyakorlatilag amit ő a végrehajtóval követelhet rajtunk az 2007 június-2008 november közötti időszak, nem pedig 2007 júniustól 2011 január, hiszen utána folyamatosan kapta az államtól a pénzt. Így én úgy gondolom hogy ezt a pénzt az egészet az államnak kellene utalni, persze lehet hogy tévedek. Azt sem értettük, hogy a végrehajtó azt mondta, hogy a volt élettárs majd még kitalálja hogy mennyi pénz követel tőlünk. Ezt sem értem, hiszen ő kapta a pénzt, tehát nem értem, hogy tőlünk miért kellene továbbra is bármit követelnie. Majd mi azt az államnak kamatostól visszafizetjük. A kérdésem tehát valami olyasmi, hogyha végrehajtás alatt az állam fizeti a tartásdíjat, akkor azt az időt is felszámolja nekünk a végrehajtó tartozásként amit az állam fizetett? Mert így mi azt gyakorlatilag kétszer fizetnénk vissza, egyszer a volt élettársnak, egyszer pedig az államnak.

Köszönöm megtisztelő válaszaikat!

horvathc # 2011.01.25. 07:12

Kedves Fórumózok, Tisztelt szakértők!

Egy kérdésem lenne, amire elvileg már kaptam választ, de még nem érzem 100%-nak, és jó lenne tudnom, mi a helyzet.

A tény: van 4 gyermekem, ebből 3 az előző házasságomból. Utánuk a bíróság megállapította a 12,5%-t fejenként, azaz 37,5%-ot, amit anno az ex-feleségem egy "jóakaró" miatt egy idő után letiltatott a fizetésemből (végrehajtást kért?), pedig rendesen fizettem. Nos egyébként szerencsére azóta jó a viszonyunk, a gyerekeket imádjuk, és az ő érdekeiket nézzük. Ő egyébként azóta férjhez ment, van egy közös gyerek is náluk.
Ami a lényeg: úgy néz ki, 2 hónap múlva bizonytalan időre külföldre megyünk dolgozni, méghozzá Kanadába. Én úgy tudom, hogy az itteni letiltás oda "nem megy át simán", illetve automatikusan, mivel mások a törvények, gazdasági felépítés, stb... Ez igaz? Amúgy a helyzet az, hogy akár így van, akár úgy, már megegyeztem az ex-feleségemmel, hogy módosítjuk a végzést közös megegyezéssel, és megegyezünk egy a mostaninál magasabb, de fix összegbe, és ezt beadjuk a bíróságra. Így ő is jól jár, és én is "meg tudok élni" kint. Ha ott elvinnék a 37,5%-ot, nem éri meg/nem tudnék kimenni.
Meg tudna ebben valaki erősíteni? Esetleg lehet tudni, hogy egy ilyen kérelem (amikor is a bíró azt látja, többet akarok adni a gyerekeknek), ez mennyi idő alatt mehet át a rendszeren?

Előre is köszönöm, üdvözlettel,
Horváth Csaba

tina1976 # 2011.01.25. 06:06

Kedves Sagit!

A nagyszülő még nem jelent meg,ez csak tervezet.Én nem mondtam a fiamnak semmit,ő közölte velem,hogy az apja mit mondott neki.És ő azt mondta nem szeretne oda kimenni.A nagyszülő közös megegyezéssel nem lett említve a gyermeknek,mert a gyermek apja haragudott a tulajdon apjára,hogy nem érdeklődik a gyerek felől.Nem is ismeri a gyerek,mert 10 hónaposan látták utoljára.Számára egy vad idegen ember.De a párom most 1 hónapja kibékült 5 év után az apjával,és ezt mindjárt a gyerekre is rá akarja zúdítani.A gyermek haragszik az apjára,ezt az apja is mondta nekem,megkérdezte a gyereket.Másfél hétig a gyerek meg sem említette az apját,pénteken közöltem vele,hogy apa elvisz.Miért nem azon fáradozik,hogy megbékéltesse a fiát,miért akarja kész tények elé állítani.Itthon ők szóba sem kerülnek!!!

sagit # 2011.01.25. 05:49

"
megváltoztatható-e a bírósági papír csak a lakóhelyen történő láthatásra, megtilthatom-e,hogy kivigye illetve elvigye a gyereket a gyermek érdekében,mert úgy érzem nem tenne jót a lelkének,felkavarná az amúgy is csalódott gyereket,és hát ő nem akar menni."

Kedves Tina:
Egy enyi idős gyermeket már a különélő szülő egész hétvégére is magával viheti láthatáskor, oda ahová akarja abba neked beleszólásod nincs. Megváltoztatni a válás után 2 évvel a gyámhatóságnál lehet. A gyerek érdeke az hogy minél többen szeressék, tehát engedd a láthatást mert TE azt nem korlátozhatod! A gyerek lelkét az kavarta fel hogy letagadtátok a másik nagyszülő nem pedig az hogy most megjelent. A gyermeket NEKED kell felkészíteni testileg, lelkileg a láthatásra hogy ott jól érezhesse magát, Ez neked a kötelességed!!! Ha nem teszed ellened a gyámhatóságon panasszal élhetnek és több ilyen után bírságolhatnak is. A gyerek azt akarja az esetek 99%-ban amit a vele élő szülő mond, érez, éreztet vele. Tessék megeggyezni az apával.