Gyerektartás és láthatás

tina1976 # 2011.01.24. 19:28

Kedves Mindenki!

Próbálom röviden felvázolni a problémát.Közös gyermekünk 2004.július 17-én született.Az apja július 31-én elhagyott minket,és aug 3-án egy válókeresettel tért haza.Ekkor a kisfiú két hetes volt.Ezután még 3-szor költözött el otthonról,rengeteget terrorizált lelkileg,úgy éreztem a gyereket sem fogadja el.Sógorasszonyom is csúnyán viselkedett velem,mert sajnálta,hogy "megszülöm a gyereket",és hogy a "bátyja felesége vagyok"...Ekkor még terhes voltam.Az apai nagyapja 10 hónaposan látta utoljára az unokáját.A párommal megbeszéltük,hogy ennek a gyereknek egy nagypapája van,az én apukám.Mert a páromnak is fájt,hogy az apja nem kíváncsi az unokájára és közel 5 évig nem is beszéltek egymással.A gyermek másfél éves korában nagy huza-vona után elváltunk.Egy év különélés után "rájött",hogy szeret minket és próbáljuk meg újra.4és fél évig működött,de a párom egy vita alkalmával kijelentette "szeretlek téged,szeretem a fiamat,szeretem a húgomat,de ha választani kell"... és itt csendben maradt.Tudtam,hogy a húga fontosabb,mert az állandó jövés-menés alkalmával a húgánál kötött ki,nem foglalkozva azzal,hogy terhes vagyok,vagy hogy napokra egyedül hagy a gyerekkel.Ezek után semmilyen kapcsolat nem volt köztünk,csak éldegéltünk egymás mellett.Decemberben elköltözött,de a kisfiú nagyon megszenvedte.Békülni próbált,sírva térden állva kért bocsánatot...A gyermek örült.De 1 hétre rá megváltozott,s talán azért,mert a testvére kibékítette az apjával 5 év után és talán befolyásolták...A gyermek csalódott volt,és én is,mert mondtam neki,hogy nem kellene hitegetni minket,de főleg a gyereket nem!Méregből ragaszkodott a bírósági láthatáshoz,ami páros héten szombaton 10-től vasárnap 17 óráig tart,páratlan héten szerdán 1 órahossza.Én úgy gondolom,hogy havi 4 nap kibírható a gyerekkel anélkül,hogy haverozna,számítógépezne,hiszen marad 26 napja mindezekre.De ő még ekkor is átviszi a gyereket.Ami a legjobban fáj,hogy a gyermek haragszik az apjára és ezt meg is mondta neki,és még tetőzni akarja azzal,hogy megismerteti vele a nagyapját,aki 6 évig nem is érdeklődött az unokája felől,pedig egy faluban lakunk,a gyerek azt sem tudja kicsoda,mert egy nagypapáról tudott...Én ismerem őt és szerintem sokaknak lejön a történetből,hogy nem egy apa típus,és ezzel is csak könnyíteni akar magán.Mert konzervkaját esznek,mivel nem tud főzni...De ha kijárnak van kaja,leveszik róla a "terhet"...Én nem szeretném,ha megismerkednének egymással,nem kellene a gyerek lelkivilágát még jobban felkavarni,összezavarni...Féltem a fiamat!!!
Kérdésem az lenne megváltoztatható-e a bírósági papír csak a lakóhelyen történő láthatásra, megtilthatom-e,hogy kivigye illetve elvigye a gyereket a gyermek érdekében,mert úgy érzem nem tenne jót a lelkének,felkavarná az amúgy is csalódott gyereket,és hát ő nem akar menni.
Kérem segítsenek,mert úgy érzem most mindenben ellenem szegül,és a gyerek érzései sem számítanak neki,hiába kértem őt.

Köszönettel: Kriszti

Köszönettel: Tina

ObudaFan # 2011.01.24. 18:22

Vacak66

Neked kell eljárnod. Kérd a bíróságtól a tartásdíj felemelését, és ha nem fizet, kérj a bíróságon végrehajtást.

zsolyx13

Ha nem azt állapítja meg a bíróság, hogy annál a 70e-nél az életkörülményeid alapján biztosan jobbat keresel, akkor valahol 15e alatt.

zsolyx13 # 2011.01.24. 18:03

Tisztelt Fórumozók!
A következőben szeretném a tanácsukat kérni:
Az exfeleségemtől 2001-ben váltam el, vagy egy közös gyermekünk, aki 2000-ben született. Akkor a bíróság havi 7000Ft-ot állapított meg, de én az elmúlt 8 évben 10000Ft-ot fizettem. Emellett mindent megvettünk a gyermeknek amire szüksége volt, ruhát, tanszert, játékot, stb. 5 évvel ezelőtt elköltöztek kb 250km-re, így a láthatás is nehézkes és költséges. 2010 áprilisig volt bejelentett munkaviszonyom (kb 70.000ft/nettó), aztán 2010 júliustól-novemberig egyéni vállalkozó voltam, de becsődölt a vállalkozásom. Jelenleg 43000ft munkanélküli segélyt kapok. Albérletben lakom a második feleségemmel, van egy 11 éves autóm amin még 250.000ft hitel van, ezen kívül semmim. Az exemnek van egy lakása, illetve az élettársának egy családi háza, ahol most is élnek. A lakása ki van adva albérletbe, amit nem tudok bebizonyítani a bíróságnak, ő azt mondja, hogy egy ismerős család lakik ott ingyen, de ez természetesen nem igaz. 20.000ft gyermektartást követel, de ezt nem tudom kifizetni, és nem is akarom mert elég jól élnek. Az első tárgyalásra nem mentem el, csak reagáltam a bírósági beadványára (ami tele volt hazugságokkal), illetve csatoltam a munkanélkülitől kapott kereseti igazolást. A tárgyaláson aztán még többet hazudozott, elnapolták a tárgyalást, és környezettanulmány lesz. Mire számíthatok a következő tárgyaláson? Mennyit vonhatnak tőlem?
Előre is köszönöm válaszukat.

Vacak66 # 2011.01.24. 16:28

Szép Napot!!!

Szeretném a segítségüket kérni, hogy mit csináljak? Van egy nagykorú lányom, akinek az apja megőrült. 94-ben váltunk el, akkor megállapítottak 5000-et. Ezt az évek folyamán felemelgette 20.000-re és fizette is. A szalagavató utáni nap most januárban azzal a hazugsággal, hogy ajándékot ad gyereknek elcsalta DNS tesztet csináltatni. A lányom teljesen kiborult idegileg és nem engedte, elrohant, amit azzal akart megakadályozni, hogy elé állt az ajtóban. Engem hívott fel azzal zsarolva, hogy ha a gyerek nem megy vissza, akkor nem fizeti a gyerektartást tovább. Azóta zaklatja a gyerekeket telefonon, fenyegeti, szidalmazza. Mindenféle idiótának lehordja, hogy minek akar egyetemre menni, mikor teljesen hülye hozzá. (megjegyzem, hogy 5-ös tanuló és már emelt szinten leérettségizett töriből és németből, tehát alaptalan amit állít) Hova menjek és kihez forduljak, illetve még nekem kell eljárnom a gyerek érdekében, vagy a lányomnak? Mivel még a gimit sem fejezte be jár a gyerektartás és utána az ELTE jogi karára megy nappali tagozatra.Választ előre is köszönöm.

melindaanyu # 2011.01.24. 15:11

Anyuka is gondolt arra, hogy az apai látogatások alatt a családtagok ne legyenek otthon, de a bökkenő csak az az, hogy apuka pénteken 16-19 óra között, szombaton pedig 9-12 között jöhet látogatni.....Ez 2 x 3 óra péntek kora este, ill. szombat délelőtt.

Szerintem enyhén szólva pofátlanság (bocs a kifejezésért), hogy az anyai nagyszülőket és a 80 éves dédit 3-3 órára a saját lakásukból el kell távolítani csak azért, mert az apuka "bunkón" viselkedik velük....

monalisa1 # 2011.01.24. 14:15

Te írtad: az anya köteles péntek délután a láthatás idejében otthon lenni, DE a nagyszülők meg nem...

Az apa, megtapasztalván hogy a volt anyósék nincsenek otthon - lévén nemigen kíváncsiak a volt vőjükre -, a további családi ill. családok közti veszekedésnek "a" méregfoga nagy valószínűséggel ezzel kihúzva.

Ha az apa nem kíváncsi a kisebbik gyermekére ő ezért éppen úgy bírságolható mintha az anya akadályozná a láthatást.

A gyámhatóság végső soron kijelölhet intézményi helyet a láthatásra, ahová a kisebbik gyermeked vinned-hoznod kell.

melindaanyu # 2011.01.24. 10:23

Köszönöm a választ.

Milyen következményei lehetnek annak, ha a nagyszülők nem engedélyezik a látogatást az apukának a saját ingatlanjukban?
Az anyuka kéri a bíróságnál a láthatás módosítását, de ez még x hét, mire lesz határozat....
Addig pedig be kell őt engedni a lakásba, attól függetlenül, hogy ő tiszteletlenül viselkedik, hamis vádakkal illeti az anyai nagyszülőket és fenyegetőzik?

Grád András # 2011.01.23. 20:42

Kedves Melindaanyu!

2 éven belül a bíróságnál, utána a gyámügynél lehet kérni az újraszabályozást. Előbb-utóbb úgyis elviheti már a kisebbet is, a bírósági gyakorlat alapján 3 éves kortól. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

melindaanyu # 2011.01.23. 20:34

Kedves Hozzáértők!

A gyerekek az édesanyánál lettek elhelyezve, közös megegyezéssel. Édesapa a nagyobbik gyermeket minden páratlan hétvégén elviheti, a kicsit pedig az édesanya lakóhelyén ezeken a páratlan péntek délutánokon megnézheti.Ezenkívül az apuka elérte, hogy havonta egy páros péntek délután és szombat délelőttön a két gyermeket az anya lakóhelyén meglátogassa.
A gyakorlatban ez úgy működik, hogy apuka rendben elviszi a nagyobbikat páratlan péntek délután, de a kicsit meg se nézi, nem érdeklődik felőle, holott ezeken a péntekeken 4 órája lenne rá. (Anyuka ez időben köteles otthon lenni, és biztosítani apukának a láthatás). A látogatások alkalmával pedig inkább a nagyobbal foglalkozik.
Ez így valamilyen szinten működött is, de apuka és a családja "bosszúhadjáratot" indított anyuka családja ellen, mindenféle hamis vádakkal illetik az anyai nagyszülőket.
Anyuka jelenleg az ő családi házukban lakik a két gyermekkel.
A anyai nagyszülők az apuka irántuk tanúsított viselkedése miatt nem szeretnék őt beengedni a házukba, ami érthető. Viszont a láthatás elvileg itt zajlana. Mit tehet az édesanya? kapcsolattartás újraszabályozása?

FeriKováts # 2011.01.21. 16:58

Tisztelt Jogász Fórumozók!

Azt szeretném kérdezni, hogy 11 hónapos kislányomra mennyi gyermektartás az ami reális? Én minisztériumi dolgozóként netto 189 000 forintot keresek, exem gyesen van. Se nekem, se különélő feleségemnek nincs más eltartottja.

Ő 40 000 forintot kér, szerintem a reális 30 000 - 35 000 forint lenne, és ha nem adom meg, akkor pert akar indítani és azzal fenyeget, hogy nem engedi látni kislányunkat.

Van valami összeg, ami egy átlag kisgyermek átlagos megélhetésére kell a bírói gyakorlat alapján? Vagy a 20%-os mérték a 189 000 forintos keresetnél is gyakorlat?

Nagyon köszönöm előre a tanácsukat.

Mona1977 # 2011.01.07. 12:21

A népjóléti irodán a hölgy azt a tájékoztatást adta nekem, hogy pénzbeli juttatás nem lehetséges. Nem vagyok valami jártas ezekben az ügyekben, sosem kilincseltem sehol, a nem az nálam nem. Mindenesetre önmagáért beszél az, hogy ilyen helyzetben az önkormányzat két hét ingyen ebéddel letudja a dolgot. Elég elkeserítőnek találom, hogy rajtam kívül senkit (hivatalos közegeket) sem hat meg az, hogy két gyerekről van szó, akiknek biztosítani kell az otthont, és a mindennapi betevő falatot. Szomorú tekintettel közlik, hogy sajnos más nincs, csak ez..

Tordesillas # 2011.01.07. 11:47

Mona1977

Átmeneti segély?

"A gyámügyön kétszer is rákérdeztem a dologra és az ügyintéző elmondta, hogy fél év nem fizetés után az állam közbelép, ha nincs lefoglalható ingóság vagy ingatlan. De anyagilag addig nincsen semmi!"

Ez így már helyes.
Ez az állami közbelépés a gyermektartásdíj állam általi megelőlegezése max. 3 évre gyermekenként. Ha lejár a 3 év, akkor egyszer további 3 évre hosszabbítható vagy újra megelőlegezhető.
Valóban csak akkor lesz gyermektartásdíj megelőlegezés, ha a végrehajtás eredménytelen, a követelés behajthatatlan.

Mona1977 # 2011.01.07. 11:09

Nos, én beugrottam mindenhova, de sajnos elutasító választ kaptam! Mivel nem a saját tulajdonomban lakom, hanem a szüleimében, ezért a nevemre nem jön számla, ami alapján a rezsibe könnyítést kapnék.
Amit fel tudnak ajánlani, az két hét ingyen ebéd és slussz!
A gyámügyön kétszer is rákérdeztem a dologra és az ügyintéző elmondta, hogy fél év nem fizetés után az állam közbelép, ha nincs lefoglalható ingóság vagy ingatlan. De anyagilag addig nincsen semmi! Én is döbbenten hallgattam végig, nem akartam hinni a fülemnek. Még annyit közölt az ügyintéző, hogy ha súlyos anyagi helyzetbe sodor ezzel minket az exem, akkor akár 5 évre is leültethetik ez miatt.. na, ezzel is sokra mennék!

Tordesillas # 2011.01.07. 11:00

Mona1977

Szerintem félreértés lehet. A gyámügy olyant nem mondhatott, hogy akkor lehet végrehajtást kérni, ha 6 hónapja nem fizet.

Végrehajtást már 1 hónap késedelme esetén is lehet kérni a bíróságtól.
A gyámhivatal akkor előlegezheti meg - a kérelem beadásának időpontjától kezdődően - az állam terhére a gyermektartásdíjat, ha már legalább 6 hónapja nem fizet az apa és fennállnak az egyéb feltételek is.

Addig is, amíg nem lesz belőle pénz be kellene ugrani a helyi polgármesteri hivatal szociális osztályára vagy családsegítő szolgálatra és érdeklődni, hogy milyen támogatást, segélyt kaphat.

Mona1977 # 2011.01.07. 09:18

Ja, lemaradt a másik fele..
Van bírósági végzés arról, hogy a jövedelme 20-20%-át, minimum 20-20 ezer forintot köteles gyerektartásként megfizetni. De mire megyek ezzel, ha nincs bejelentett munkahelye, vagy ha nem kap munkanélküli ellátást? Hiába van a határozat a kezembe, a nincsből nem lehet levonni 40%-ot..

Mona1977 # 2011.01.07. 09:09

A gyámügyön azt mondták, hogy akkor lehet végrehajtást kérni, ha már 6 hónapja nem fizet gyerektartást.. de könyörgöm addig mi lesz velünk?? Mit ne fizessek ki?? Hagyjam a rezsit? Akkor kikapcsolnak mindent és nézhetünk.. Vagy ne együnk?
Október 23 óta nem gyakorolja a láthatást sem, ez ügyben másodszor voltam a gyámügyön és még mindig csak felszólítgatják. Eddig helyben lakott, mégsem látogatta a gyerekeket, most meg elköltözött az ország másik végére.
Persze az ő anyagi helyzetére mindenki tekintettel van.. ha nem tud fizetni, hát majd fél év múlva tegyem meg a szükséges lépéseket. De az, hogy a mi anyagi helyzetünk így kilátástalan, az nem számít ezek szerint. Fél év hosszú idő és amíg ő éli világát, mi teljesen tönkremegyünk, sőt akár a gyámügy közbe is léphet velem szemben.

pazs # 2011.01.07. 09:00

Miért nem kérsz végrehajtást a gyerektartásra? Van róla bírósági határozat?

Mona1977 # 2011.01.07. 08:52

Üdv mindenkinek, ez az első alkalom hogy itt írok, remélem valaki tud nekem okosat mondani. Múlt év áprilisában elváltunk, velem maradt a két kiskorú gyermek. Eddig exem fizette a gyerektartást, de januártól az anyagi helyzetére hivatkozva kijelentette hogy nem fog egy fillért sem adni. Se munkája állítólag, se munkanélküli ellátása, se semmi. Én regisztrált munkanélküli vagyok, a megélhetésünk eddig a családi pótlék és a gyerektartás volt. Innentől viszont marad a családi pótlék, amiből képtelenség rezsit és minden mást fizetni. Félek, hogy ez a lehetetlen helyzet odáig vezet, hogy a gyerekeket nem tudom eltartani. Exemet a szülei eltartják, él mint Marci hevesen, nekünk meg itt marad az éhkopp. A népjóléti iroda is elkeserített, semmit sem tud adni, mert nem az én nevemre jönnek a rezsi számlák. Persze ha az én nevemre jönnének, maximum akkor is öt ezer forinttal tudnának segíteni havonta.
Mégis mitévő legyek? Ha sokat hangoztatom az anyagi helyzetemet, félő, hogy a gyámügy közbelép és elveszi a gyerekeket tőlem.. fogalmam sincs hogy mit tegyek!!!

ObudaFan # 2011.01.01. 11:22

Mivel dolgozni nem akar, kitalálta, hogy folytatja a tanulmányait az egyetemi szakon. Köteles a férjem a második diploma megszerzésének időtartama alatt is gyermektartást fizetni?

Köteles.

Amennyiben nem, egyszerűen beszünteti a fizetést, vagy keresetet kell benyújtania a bíróságon?

A bíróságon kell pert indítani a tartásdíj fizetésének megszüntetése iránt.

A bíróság illetékességét a gyermek, vagy a férjem lakóhelye határozza meg?

A gyermeké.

A tartásdíj-esetleges- továbbfizetési kötelezettsége szempontjából számít az valamit, hogy a gyermek nem tartja a kapcsolatot az apjával, nem látogatja, stb. szóval gyakorlatilag ATM-nek használja?

Ez már lehet alapja a megszüntetésnek, kivéve, ha az apának is felróható ez.

DrPé # 2011.01.01. 10:44

Tisztelt fórumozók!

A következő kérdésben szeretnék tanácsot kérni:
A férjem első házasságából született gyermeke jelenleg 23 éves és nappali tagozaton főiskolára jár, ebben a hónapban fog államvizsgázni. Mivel dolgozni nem akar, kitalálta, hogy folytatja a tanulmányait az egyetemi szakon. Köteles a férjem a második diploma megszerzésének időtartama alatt is gyermektartást fizetni? Amennyiben nem, egyszerűen beszünteti a fizetést, vagy keresetet kell benyújtania a bíróságon? A bíróság illetékességét a gyermek, vagy a férjem lakóhelye határozza meg? A tartásdíj-esetleges- továbbfizetési kötelezettsége szempontjából számít az valamit, hogy a gyermek nem tartja a kapcsolatot az apjával, nem látogatja, stb. szóval gyakorlatilag ATM-nek használja?

A válaszokat köszönöm! Nagyon boldog új évet kívánok mindenkinek:)))
Tisztelettel Pé

monalisa1 # 2010.12.28. 14:05

A barátnőd sürgősen keresse fel a kórházi kezelőorvosát! NE halogassa a dolgot, tehát már holnap menjen orvoshoz.

A kérdés nem jogi hanem orvosi jellegű.

dina33 # 2010.12.28. 10:40

sziasztok!az lenne a kérdésem hogy egy barátnőm miatt aggódok 17 hetes terhes és párjáról most derült ki aki az apa, hogy pánikbeteg és 3 féle gyógyszert szed régóta. most tudtam meg hogy a kismama orvosi vizsgálata az volt a diagnózis hogy vesz. terhes a magzat(gyanított)chromosoma 03510
ez össze függhet azzal hogy az apa gyógyszert szed?Köszönöm

monalisa1 # 2010.12.27. 14:21

A gyermekkel a karácsonyt nem lehet 27-én lejátszani...

monalisa1 # 2010.12.27. 14:19

Joga van az apának a kettős ünnepből az egyikre, a beszabályozott láthatást nem lehet mereven venni. (Jövőre szinte minden kettős ünnep hétvégére esik.)

anya1980 # 2010.12.27. 10:57

Szebb napokat !

Az enyém sem sikerült túl jóra, ugyanis a Bíróság az apának itélte a gyermeket , / 3 éves kislány/ , a láthatást beszabályozta, minden szünet első hete az enyém LETT VOLNA , ha apuka nem jött volna a kislányomért 26 -án, mondván - ez Karácsony második napja....

A szünet első hete 22-27 ig tartott volna, ő megszüntette ezt 26 reggel. Köszönöm takács úr.

Tökéletessé tetted a karácsonyt ....meg az életem ...