Gyerektartás és láthatás

drbjozsef # 2019.05.10. 05:55

bery ary,

Nem olvastad el a Ptk.-t, hiába linkeltem, úgy-e?

4:222. § [Tájékoztatási kötelezettség a tanulmányok folytatásáról]A továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt - kérelmére - köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.

Ha azt gondolod, megszűnt a kötelezettséged - akár csak az egyik gyerek tekintetében -, akkor megkérdezed a jogosultat, hogy így van-e, és ha igen, akkor ezt jelentse be a bíróságon. És akkor csökkentik a levonást, a munkahelyed majd csak a bíróság végzése szerint.
Ha az exeddel nem jutsz dűlőre, jöhet az iskola a fentiek alapján, ha megszűnésről tájékoztatnak, első körben itt is felszólítanám az exet, hogy jelentse be a bíróságon, az ugyanis az ő kötelessége. De ha nem teszi, teheted Te is.

Ha semennyire nincs kapcsolatod a gyerekekkel se, akkor évente kérhetsz egy igazolást a sulitól. A továbbtanulással kapcsolatos dolgokról az exednek tájékoztatnia kellene egyébként is.

wers # 2019.05.09. 15:47

Vagy a Bíróság kiküldte anno a letiltást és az megy a gyermek 25-éves koráig?

nem, ha a törvény szerint már nem vagy köteles gyerektartást fizetned bíróság hoz ismételt végzést erről, pl. a te kezdeményezésedre. Gyanítom az anya nem fogja sürgetni, mert amit levontak már tőled, azt vissza nem fogod kapni. (de ez azért még jó pár év, és akár a törvény is változhat közben)

minden évben igazolni kell a munkahelyem HR-ese felé a tanulói jogviszonyt?
dehogy, vonják a megszüntető bírósági döntésig.

Magyarán ki figyeli ezt az egészet,már mint a tól-ig határidőket, Bíróság,a munkahelyem....???

Te figyeld. Ha a gyermek 18 éves lesz, csak tudod, tovább tanul-e vagy sem, és az kötelez-e további gyerektartás fizetésere, vagy nem. Feltételezem, tartod a kapcsolatot a családoddal, gyerekeiddel.

bery ary # 2019.05.09. 15:33

Kedves drbjozsef!
Nagyon szépen köszönöm válaszod!
Lenne még kérdésem!
Ha letiltással megy a gyerektartás/jövedelmemből/ nekem vagy volt nejemnek minden évben igazolni kell a munkahelyem HR-ese felé a tanulói jogviszonyt? Vagy a Bíróság kiküldte anno a letiltást és az megy a gyermek 25-éves koráig? Továbbá,ha a nagyobb gyermekre lejár majd a gyerektartás meg lehet tenni azt,hogy az összeg változatlanul a jövedelmem fele legyen,de akkor már csak egy gyermekre? Ha a nagyobb gyermek középiskola után már nem tanul akkor is fizethetem neki 25-éves koráig a gyermektartást,így,letiltással? Magyarán ki figyeli ezt az egészet,már mint a tól-ig határidőket, Bíróság,a munkahelyem....??? Elnézést a sok kérdésért de akárhol ütöttem be a keresőbe,ezekre a kérdéseimre,sehol nem találtam választ,legalább is egyértelmű,félreérthetetlen választ!
Még egyszer ezt is előre köszönöm!!!!
ÜDV.

drbjozsef # 2019.05.09. 12:24

bery ary,

Ptk. 4:213§ - 4:222§ ami téged érdekel.

Lényegében a 4:220§(5) a válasz a kérdésedre : ha továbbtanul a gyerek, a _szükséges_ tanulmányai folytatására akár még 25 éves kora után is fizethetsz. De ez inkább a ritka kivétel.
A gyakorlat az, hogy az adott fokozatú (szakma, diploma) első képesítés végéig kell fizetned.
(Vagyis ha nem tanul felsőoktatásban, akkor az első szakma, egyébként az első diploma. Persze, itt is rengeteg vitás kérdés lehet, mi számít szakmának, magasabb-e a technikum, mi van ha félbehagy egy egyetemi szakot és másba kezd, satöbbi).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

bery ary # 2019.05.09. 11:51

Tisztelt Fórum!
Az alábbiakban kérem segítségetek!
Két gyermekem után fizetek gyermektartást,nagyjából a jövedelmem felét,egyik 14 a másik hét évesek! Meddig a gyermek hány éves koráig kérheti nejem a gyermektartást? Mik a feltételei a gyermek részéről a gyermektartási díjnak /tanulás stb.../?Megtisztelő válaszotok előre is köszönöm!!!
ÜDV.

Vyktor # 2019.05.07. 04:32

Pedig ez történt. Az első tárgyaláson még azt mondta a bírónő, hogy ez nem lehet benne, mert nem végrehajtható.
Aztán mégis belekerült.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.06. 18:52

Na ne! Kizárt dolog, hogy ezt bíróság végzéssel jóváhagyta.

Vyktor # 2019.05.06. 16:44

"Az alperes vállalja, és kötelezi magát, hogy havi gyermekenként 10000-10000 Ft természetbeni juttatást fog a gyerekek részére teljesíteni a szükséges felszerelések, ruházatok beszerezése útján, amelyről szóló pénzügyi bizonylatokat minden hónap 15. napjáig bemutatja a felperesnek."

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.06. 10:52

Hogy szól a végrehajtandó határozat? Szövegszerűen.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.06. 10:51

Fából vaskarika.

Vyktor # 2019.05.06. 09:46

2 x 10000 Ft összegnyi természetben teljesítendő tartás.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.06. 09:32

Ha kétszer tízezer, az nem természetben van.

Egyébként igen, lehet meghatározott cselekményre is végrehajtást kérni - de technikailag nyilván van különbség a pénzfizetéshez képest.

Vyktor # 2019.05.06. 09:08

Kedves Szakértők!

Végrehajtást lehet kérni természetbeni tartás nem teljesítése esetén? (2 x 10.000 Ft)

Köszönöm

KapronczaiLaci # 2019.05.05. 09:08

Köszönöm a válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor - Igen ezt sejtettem!

Burn Out- Tehát ha rendelkezik, havonta 5-10 nap diákmunkabérrel és önálló lakáskassza megtakarítással, akkor azt a bíróság csökkentő tételként figyelembe veszi?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.05. 08:39

Nagykorú gyermek pénzbeni tartása (tartásdíj) iránt az a szülő is indíthat pert a másik szülővel szemben, aki az illető gyereket a saját háztartásában tartja el.

Burn Out # 2019.05.05. 08:27

A nagyobbik gyermek után nem kell fizetni. A kettő kisebbik után rokontartás iránt ők indíthatnak eljárást. Az életpályára felkészítő tanulmányok végéig kell fizetni tartásdíjat, de figyelembe veszi a bíróság, hogy rendelkeznek-e saját jövedelemmel. Ha elindul a válóper, akkor a kisebbik gyerekeknek belátásod szerint tudsz utalni.

KapronczaiLaci # 2019.05.05. 07:14

Tisztel Jogászok!
Boldog családapa vagyok egy boldogtalan házasságban három nagykorú gyermekkel. Közülük az egyik külön él, önálló keresettel. Középső gyermekem egyetemista(nappalitagozaton tanul), mellette diákmunkán és lakáskassza megtakarítással.
"Kisfiam" 20 éves (szintén nappali tagozatos)tanul, minden életcél nélkül.
Elhatároztuk a válást de a gyerektartásnál megakadtunk. Gyermekenként párom horribilis összeget szeretne, holott a két kisebb él csak velünk és diákmunkából folyamatos jövedelemmel rendelkeznek. Ezt figyelembe kell venni a megegyezéskor, vagy a mi keresetünk a mérvadó?
A gond csak az, hogy nekem jó keresetem van, (=most még) feleségem egy "tartós munkanélküli".
Nekem kell eltartanom Őt is?
A nem címszavas válaszukat előre is köszönöm!

Anikokka # 2019.05.03. 10:57

Kedves Fórumozók!

Két kiskorú gyermekemet egyedül nevelem. Két éve költözünk külön, a szóbeli megállapodást nem sikerült az apának betartani így idén bíróságon voltunk. Megegyeztünk a gyerekeket érintő kérdésekben, láthatás, gyerektartás. Kizárólagos felügyeleti jogot én gyakorlom.
A tartásdíj elmaradást megállapították összegszerűen, jelentős tartozást halmozott fel. A gyerektartást azóta sem fizeti. Van munkája, a barátnőjével és annak testvérével lakik együtt saját tulajdonú ingatlanban. Mi a gyerekekkel albérletben. Feljelentést tettem, végrehajtást elindítottam. Ennek milyen hosszú a folyamata? Szándékosan nem fizet. Tényleg kaphat börtönbüntetést?
A láthatást kedve szerint alakítja, később jön, mint ami még van határozva és később hozza haza őket. Nem szól nekem erről, hanem a 11 éves gyereknek mondja. Többször figyelmeztettük, hogy ezt ne csinálja, a gyerek is és én is. Lelkileg tönkre teszi ezzel. Feszült a helyzettől, hiszen még gyerek. Próbálom óvni a gyerekemet ettől, de így nagyon nehéz. Hogyan vehetnék ennek véget?
A nyári szünetben két heti váltásban lesznek a gyerekek. Arra az időre tőlem követeli a gyerektartást. A nagyobb kiadásokba amúgy sem száll be (beiskolázás, szemüveg...) pedig a bíróságon ígéretet tett rá. Ilyenkor újra be kell adnom keresetet? Szeretném hogy ezek a kiadások ne csak engem terheljenek. Tavaly is rám maradt az egész. Nem tehetem meg a gyerekeimmel hogy a számukra szükséges dolgokat ne teremtsen elő. Lehetőségeimhez mérten megkapnak mindent. Az apuka szerint nekem ez a kötelességem hiszen én vagyok a kizárólagos felügyeleti jogot gyakorló, oldjam meg.
Nyári táborba beírathatja a tudtom és engedélyem nélkül?
Láthatásnál azt se akarja megmondani hova viszi őket, a pontos címét sem hajlandó elárulni. Szeretném tudni hol vannak a gyerekeim. Én mindig tályékoztatom ha elutazunk. Ezt várnám tőle is. Ezt kérhetem tőle? Vagy én se mondjam meg ha elutazunk külföldre?
A gyerekek láthatásra magukkal vitt holmiját (ruházatok, vitaminok...) részben kerülnek vissza, már unom hogy mindent újra meg kell vennem. Hiába kérem, nem kapják vissza. Erre van valami megoldás?
Köszönöm a választ

drbjozsef # 2019.04.25. 09:56

gesztenye77,

A jogosultnak - aki kapja a gyerektartást - kell bejelentenie, hogy továbbiakban nem jogosult a gyerektartásra.

Önkéntesen nem hagyhatod abba a fizetést, hiszen feltételezem ítélet van róla.

Ha tovább tanul, akkor a szükséges (!) tanulmányok végéig, de főszabály szerint legfeljebb 25 éves koráig kell fizetni, utána csak nagyon indokolt esetben.

gesztenye77 # 2019.04.25. 09:07

Üdvözlöm a tisztelt válaszadókat!
A kérdésem az lenne:
Mikor szűnik meg a gyerektartás fizetési kötelezettség, a gyermek júni 22 -én betölti a 18 évet! Valószínű nem tanul tovább. Automatikusan nem kell tovább fizetni?
Ha mégis úgy dönt folytatja a tanulmányait, meddig kell fizetni?
Mi van ha nem jelenti be hogy már ndm tanul tovább?
A választ előrd is köszönöm!

ObudaFan # 2019.04.24. 07:26

Ha a szülői felügyeletet ő gyakorolja és ebben a körben nincs speciális rendelkezés, akkor szerintem sajnos védhető az álláspontja.

Tanygab # 2019.04.24. 06:45

Tisztelt Fórumozók!

Bírósági határozatom van a nyári láthatás rendjéről ( heti váltással ). Minden egyes láthatás betartok, a gyermektartást rendszeresen fizetem, a gyermekemmel jó a kapcsolatom.
Sajnos az Édesanyjával már annyira nem.
Nem lesz annyi szabadságom a nyári szünetben hogy minden láthatás időtartamán otthon lehessek, így 1 hét táborba szeretném beiratni ( csak napközis tábor ). Lovagló táborról van szó, a gyermekem több mint 2 éve jár lovasoktatásra heti 1 alkalommal.
Az édesanya kijelentette hogy minden tábori jelentkezést csak ő írhat alá, minden tábort személyesen meg akar nézni mielőtt aláírná a jelentkezést és ha neki megfelel csak akkor hagyja jóvá a tábort. Továbbá jeleztem neki hogy a határidő szűkös, mert majdnem minden tábor árazása olcsóbb ha hamarabb megtörténik a jelentkezés.

A kérdésem az lenne hogy tényleg csak az édesanya (gondviselő) engedélyével irathatom be a gyermekem táborba az apai láthatás időtartama alatt? ( szerintem ez nem így van )

Amennyiben saját hatáskörben is eldönthetem hogy melyik táborba megy a lányom akkor milyen eszközök lehetnek a kezemben amennyiben az édesanya feljelentéssel fenyegetőzik ( mert "helyette" írom alá a tábori jeletnezésre a papírt )?

Válaszukat előre is köszönöm!

rigoz # 2019.04.23. 12:56

Tisztelt bgreta0530!

Gyámügyi és gyermekvédelmi tárgyú ügyekben - a bíróság hatáskörébe utalt kérdések kivételével, illetve a bíróság döntéseinek végrehajátáa céljából - fő szabály szerint az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező gyámhatósághoz - gyermek lakóhelye szerinti járási/kerületi kormányhivatal Hatósági Főosztály Gyámügyi és Igazságügyi/Hatósági, igazságügyi és Gyámügyi Osztálya/Gyámügyi, Igazságügyi és Családi Csődvédelmi Osztálya - kell fordulni, ahol nincs erre rendszeresített formanyomtatvány.

A kérelmet szabad szöveges formában valamely kormányablakhoz vagy az illetékes szervezeti egységhez félfogadási időben személyesen szóban vagy az írásba foglalt beadvány , tértivevényes levélben aláírva, illetve az e-Papír szolgáltatás igénybevételével terjesztheti elő.

Az utóbbi az Ügyfélkapuval rendelkező állampolgárok vehetik igénybe.

ObudaFan # 2019.04.23. 12:32

bgreta0530

A gyámhatóságtól kell végrehajtást kérni, nem a bíróságtól.

ObudaFan # 2019.04.23. 12:31

Danika900203

Igen.