„ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul”
Aki a tanulmányai mellett dolgozik, vagy dolgozhatna, az nem feltétlenül tekinthető rászorulónak.
„ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul”
Aki a tanulmányai mellett dolgozik, vagy dolgozhatna, az nem feltétlenül tekinthető rászorulónak.
Tisztelt fórumozók! Tisztelt szakértők!
Sajnos papa5 nevű fórumtársammal kell egyetértenem! Hasonló cipőben járok én is! Itt nem arról van szó, h az ember sajnálja a pénzt a huszonéves gyerekétől! Hanem arról, h igenis elvárható egy életerős 22-23 éves felnőttől, h dolgozzon ha nem jár iskolába, vagy csak havi 3-4 alkalommal jár be egy levelező suliba! A tartásra kötelezett meg 200 óra fölött dolgozik három műszakban és rokkan bele a melóba, h a gyerekének meglegyen a legújabb táblagépe, kocsmázni tudjon, stb.
Továbbá olvasgatva más fórumot és magát a 2013.évi V. törvényt a Polgári Törvénykönyvről és az idevágó részt:
" (1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.
(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha
(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.
(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető."
Én ebben a részben éppen nem látom azt a részt, hogy LEVELEZŐ vagy NAPPALI tagozat. Itt csak "tanulmányokról" esik szó! Tehát engem a Ptk. éppen arról győzött meg, h akkor is fizessek ha levelezőn tanul a gyerek.
Akkor, hogy is van ez?
Elnézést az értetlenkedésért!
Nagy Edgár
Remélem a "válasz" második részét viccből írtad,de azért válaszolok.Havi 220 órát dolgozom,3 műszakban,vegyiparban.
A kislány pedig otthon ül,mereszti a s.....,de nem baj,apa fizet.
Ha látnám,hogy van valami célja,hidd el,nem írtam volna a fórumra.
De azért köszi.
Ameddig tanul addig igen.Okj Tanulásnál már nem hiszem.De miért sajnálod a gyermekedtöl ezt a pénzt?
Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni.
Két gyerek után fizetek gyerektartást.A nagyobbik 21 éves múlt,most fejezte be a középiskolát.Az iskola 5 évfolyamos volt,egyszer osztályt ismételt.A matematika érettségi nem sikerült neki,októberben pótérettségizik.Többször kérdeztem tőle,hogy utána mi a célja,de nem tudja,illetve azt mondta,hogy jövő év elején indul egy OKJ-s képzés,amire szeretne jelentkezni.
A kapcsolatot szinte nem is tartjuk,az okát nem igazán tudom.
Azt szeretném kérdezni,hogy ha a gyerek nem tanul és nem is dolgozik,kell -e utána gyerektartást fizetnem.(jelenleg 30 e Ft/gyerek összeget fizetek)
Köszönöm a választ.
"milyen jogszabályi hivatkozással küldhetek levelet a tanintézménynek, hogy nyilatkozzon nekem, hogy ott tanul-e a gyerek és milyen tagozaton?"
Ptk. családjogi részében megtalálod.
Neked kell pert indítanod a gyermektartásdíj megszüntetése érdekében!
Miért kellene az anyának perelnie? Van egy végrehajtható bírósági határozata.
Tisztelt Nagy Edgár!
Nem köteles tovább gyermektartást fizetni. Azt javaslom, hogy egyszerűen szüntesse meg a folyósítást. Ha a gyermeknek vagy az ex-nek ez nem tetszik, akkor indítsanak pert, amit nem fognak megnyerni.
Ha munkáltató vonja, akkor bonyolultabb a dolog. Ez esetben Önnek kell kérni a bíróságtól, hogy a gyermektartásra kötelező határozatát helyezze hatályon kívül.
Tisztelt Szakértő!
Először is szeretnék elnézést kérni, ha a kérdésem valamilyen okból kétszer is megjelenne itt a fórumon! Tegnap ugyanis feltettem egy kérdést, de az (nekem legalábbis) nem jelent meg.
22 éves gyerekem után, aki volt feleségemmel él, gyerektartásra kötelezett vagyok. A gyerekem érettségi után nappali főiskolákra járt. Többször váltott iskolát különféle indokokkal, de az első évfolyamot sem végezte eddig el. Most ismét váltott és újból az első évfolyamot kezdi egy levelezős főiskolán. Szeretném megkérdezni a Tisztelt Szakértőt, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján jár-e továbbra is gyerektartás ha a gyerek levelezőre jár? Vagy ha nappalira jár max hány éves koráig kell fizetnem? Akár 30 éves koráig is fizethetek ha visszamegy nappalira és állandóan váltogatja az iskolákat? Továbbá milyen jogszabályi hivatkozással küldhetek levelet a tanintézménynek, hogy nyilatkozzon nekem, hogy ott tanul-e a gyerek és milyen tagozaton?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Nagy Edgár
Az úgy nem igazán megy. Ha papíron nála van a gyermek, akkor párodnak kell tartásdíjat fizetnie. Tehát az elhelyezés megváltoztatását kell elérni.
Kedves Fórumozók!
Az alábbi helyzet elég problámás és nagyon sok ember életét keseríti meg, ezért szeretnék tanácsot kérni, mégis mitévő legyek?
Élettársamnak van 2 gyermeke 10-11 évesek. Kb. 9 évvel ezelőtt szakítottak és külön költöztek. A gyerekek az anyukájukkal maradtak, majd bíróságon megállapodtak a közös felügyeletben és 40.000 forint gyermektartásban az apa terhére. Ezalatt a pár év alatt az anya életében káosz alakult ki. Több albérletből rakták ki, mert nem fizette az albérletet. Költözés, válás, gazdasági csalás miatt megrótták stb. A gyerekek csütörtöktől-vasárnapig nálunk voltak minden héten, az iskolai szünetekben is és most nyár elején eljutottunk odáig, hogy a gyerekeket átköltöztette hozzánk. Nyáron nincs bíróság, így most akartuk jogi útra terelni az elhelyezést, de most elvileg el fogja vinni őket egy újabb albérletbe. (ami ki tudja megddig tart, mert erre is kapott pénzt az egyik barátjától) Természetesen a nyár folyamán nem fizetett, csak 40.000 forintot összesen, a családi pótlékot sem adta oda és bár még a gyerekek itt vannak és megvettük a tanszereket, ruhákat az iskolakezdéshez, elkezdetett fenyegetőzni, hogyha nem fizetjük ki neki a szeptemberi gyerektartást, akkor feljelenti a páromat, hogy egész nyáron nem fizetett semmit. Mi nagyon szívesen magunkhoz vennénk a gyerekeket, sőt, igazából velünk vannak, csak a gyerektartást fizetnünk kell. Nyilván, próbáltunk vele megegyezni és észérvekkel elmagyarázni, hogy a gyerektartást a gyerekek nevelésére kapja és nem arra, hogy elszórakozza, de sajnos nem lehet vele beszélni, mert ránk nyomja a telefont vagy azt válaszolja, hogy kussoljunk el, mert ő az anya, úgyis neki ítél a bíróság mindent....
Továbbá mielőtt ők különváltak felvettek egy szabadfelhasználású hitelt (6 millió forintot), amiből vettek egy telket. Fele a páromé, fele az anyáé. A pénzből csak ennyi maradandó dolgot vettek. A hitel is kettőjük nevén van, viszont azt is a párom fizeti egyedül. Az anya követeli, hogy a párom adja el, mert kell neki az a pénz. Természetesen ő nem csak az ő részét szeretné megkapni.
Mi albérletben lakunk. A párom kb. 150.000.- forintot keres, néha 200.000, de csak minimálbérre van bejelentve.
Nekem egyébként van egy 9 éves kislányom, aki után nem kapok gyerektartást, van jó munkám, jól keresek, bár nem bejelentve, de gondolom mivel nem vagyunk házasok én nem nagyon számítok ebben a történetben.
A kérdésem az lenne, hogy mire is lehet számítani egy ilyen helyzetben, ha bíróság elé visszük?
Nyilván, ő nem fogja magát hagyni, ha pénzről van szó. Mi nem is ragaszkodunk, ahhoz, hogy papíron nálunk legyenek elhelyezve a gyerekek, mert azt gondolom, hogy az sokkal hosszabb procedúra, egyszerűen csak a gyerektartás felülvizsgálatát szeretnénk és a fentiek tükrében annak megszüntetését.
Köszönöm a segítséget!
A tartás összege a jogosult indokolt szükségletei és a kötelezett teljesítőképessége alapján kerül meghatározásra. Szerintem utalj havonta valamennyit a lányodnak. Amíg nem indítják el a pert, addig feleslegesen mennél ügyvédhez. Beszélj a lányoddal, lehet nem is indítana eljárást.
Kedves Ügyvédek,
Az alábbi helyzetet szeretném megoldani, lehetőleg békésen ezért kérem a segítségüket.
A lányom betöltötte egy hónapja a 18 évet, jelenleg gimnáziumban tanul egyetemre készül.
Gyermektartást nem fizettem, mert máshogy egyeztünk meg a volt feleségemmel, az ingatlanokat otthagytam nekik, ezért lemondott róla, de a váláskor az bíró kérdésére, hogy sosem fog-e gyermektartást kérni azt válaszolta, ha a gyerekeknek szüksége lesz rá, akkor fog.
A fiunk már nagykorú, végzett a főiskolán, jelenleg dolgozik.
Most a volt feleségem azzal hívott fel, hogy fizessek havonta 50 000 ft-ot a lányunk tartására, mert különben bíróságra megy.
Sajnos nekem sem fényes az anyagi helyzetem, de azért szeretném a lányomat támogatni.
Azt már tudom, hogy már gyermektartást nem kérhet, csak a lányom kérhet felnőtt tartást. A kérdésem, ez mekkora összeg lehet, a fizetésemnek hány % át vonhatják le?
Menjek én is ügyvédhez?
Előre is köszönöm a választ
Attila
Sziasztok!
Mekkora összeg tiltható gyerektartás címen a szülő fizetéséből?
Régen ez 50% volt max, áll ez még most is, a változások után is?
Eddig százalékos levonással volt a gyerektartás, ezt akarja most a másik fél fixálni, mert sokalja a 20%-ot, mint anno megállapított köztes értéket, mert emelkedett a fizetése.
Állítólag már fix összegbe határozzák meg a bíróságok a gyt mértékét. Ez valóban bevett gyakorlat lett?
Köszönettel: berke
Célszerű lesz esetleg azon is gondolkodni, hogy tanúkkal nem tudod-e igazolni, hogy az életvitele alapján, a költekezése alapján biztosan többet keres.
A gyerek szükségletei alapján.
a minimálbér alapján
Tisztelt szakértők!
Az alábbi helyzetre vonatkozóan szeretnék segítséget kérni:
A volt párommal gyermeket vállaltunk, aki idén januárban született meg. Egy hónappal ezelőtt az apuka úgy döntött, hogy Neki ebből elég volt.
Ő külföldön dolgozik (Ausztriában, de egy szlovák cégnél van bejelentve minimálbérre) persze ennek többszörösét kapja utalással.
Mi nem voltunk házasok, papíron még annak sincs nyoma hogy együtt voltunk 4 évig. Apasági nyilatkozatot tett.
Az a gond, hogy nem tudom pontosan a munkahelye nevét, címét. Gondosan ügyelt rá hogy ez titok maradjon.
Ilyen esetben mi alapján ítélhetik meg a gyerektartás díját? Egyáltalán megállapítható így a munkahely ismerete nélkül?
Előre is köszönöm a választ!
Látni kellene azokat az iratokat, de jónak tűnik.
18 éves kor után rokontartás lesz ebből, de önmagában nem ez jelent érdemi változást.
Amit írtál, az alapján lehet, hogy érdemtelenség címén meg lehet majd szüntetni a tartásdíj-fizetést, ha a 18. életéve betöltése után is próbálkozol kapcsolatot tartani vele, ő pedig huzamosabb ideig ezt elutasítja.
Tisztelt szakértők fórumozók
szeretnék tanácsot vagy érdeklődeni egy ügyben,3 éve elváltam,a lányom az anyjával él 17 éves,rendszeresen fizetem a gyerektartást de mivel nincs számlája igy a munkahelyen nem tudta mire átutalni a tartásdíjjat,igy minden hónapba,lejegyzetelve aláirva közös megegyezéssel adom oda a pénzt,nekem is és nekik is van 1 leírt papír az összegről ,eddig a volt feleségem hozzám sem szólt igy a papírra feltűntette van hogy a lányom átveheti a gyerektartást tőlem úgy hogy aláirja mind kettő papírra a nevét hogy átvette,és én aláírom mind 2 papírt hogy átadtam az összeget,ezzel a lejegyzetelt papírral vissza tudnak e élni hogy aláírva van az ő részéről is és az én részemről is,és még szeretnék felvilágosítást kérni hogy mivel a lányom sem nagyon szól hozzám szinte alig,3 év alatt alig találkozom vele pedig egy településen lakunk,mivel ugy érezzük az én családomba hogy az anyja nem nagyon engedi hogy velem legyen,de persze az anya azt mondja hogy nem korlátozza hogy lássam,de szinte 3 év alatt 10 x volt nálam kb,hogy 18 éves kor után a gyerek tartást le lehet e venni rokon tartásra,köszönöm válaszukat
A férjed albérletben nem igen fogja szórni a pénzt, ami az új családja, a gyerektartâs és a rezsi, meg az albérlet után után megmarad.
Az esély sohasem nulla, bár két gyerekkel nehezebb az kétségtelen.
De talán a régi kapcsolat megtartására kellett volna több energiát fordítani, nem az új miatt aggódni.
Én azt javaslom egyeztetek meg, havi 140 körül, de azt ne felejtsd el, hogy a férjednek nem rólad hanem a gyerekekrol kell gondoskodnia.
Nem a fórum s e topic_célja ítéletet mondani mások felett de gy apa nem hagy el egy 5 és 7 éves gyereket alapos ok nélkül.
Arról nem beszélve, hogy te most olyan 35 körül lehetsz, mint klasszikus MILF, nem hiszem hogy a kolléganő annyival bombázóbb lenne.
Egyébként a való perben a bíróság erre is ki fog térni.
Egyezzetek meg 150 ezerben és kapja meg a kp-t. Abba bele fog menni.
„ Ha önként és egyoldalúan lépett le és 2 kiskorú gyerek is van (5 és 7 évesek), akkor a lakás fele vagy harmada az, amit követelhet?”
A lakás lakott forgalmi értékének a felét, ebből levonva a hitel ráeső részét.
Tisztelt MajorDomus!
Hogy kell érteni azt, hogy ha eladjuk a lakást, akkor kb. 4M -t kap a férj? Ha önként és egyoldalúan lépett le és 2 kiskorú gyerek is van (5 és 7 évesek), akkor a lakás fele vagy harmada az, amit követelhet?
Egyébként nem 12,5 M-t adna, mert a lakás értéke 25M, a tartozás 10M, a különbség 15M, aminek a fele 7,5M és ebből még lejön a készpénz rám eső része, ami 2M, azaz 5,5M-ról mond le a gyerekek javára.
Én viszont, ha 200e Ft-ot is kaphatnék, de belemegyek a 90e Ft-ba, akkor az évente 1,2M és ez min. 13 év alatt lényegesen több, mint az 5,5M, amiről azért mond le, hogy az otthonukban nőhessenek fel a gyerekek.Egyébként még azt is alá akarja velem iratni, hogy 18éves korukig el sem adhatom a lakást, mert azt akarja, hogy itt neveljem fel őket.
Nyilván kevesebből is ki kell tudni jönni, de miért mondjak le arról ami jár nekem és a gyerekeimnek?
Miért nem nézi azt a bíróság, hogy én maradok itt 10M adóssággal, nulla segítséggel, 2 gyerekkel és nyilván így nulla eséllyel, hogy legyen új kapcsolatom, a férjem pedig összeköltözött egy új nővel, élvezi a szabadságát és szórja a pénzt?
Köszönöm a segítséget.
Egyébként a családi pótlékot és az adó kedvezményt te fogod kapni,
Minimálbéres családok élnek 136 ezer nettóbol.
Ne mondd azt hogy havi 180 ezret költesz a két gyerekre!
A gyerekek ellátásához neked is ugyanakkora részt kell hozzátenned
Mint a másik félnek!
Plusz kapsz 12,5 millió Ft-os értéket, azt hova számolod be?
Szerintem nagyvonalú ajánlatot kaptál.
A B változat!
A bíróság megítélni neked a férj jövedelmének a 40 %-át, ez 200 ezer ft/hò. A férjed pedig pert indít ellened, hogy fizesd ki a házból a tulajdonrészét.
Ha nem vagy rá képes akkor az ingatlant elárverezik, a bank viszi a 10 milliot, a maradékon osztoztok, a férjed kap kb 4 milliot, s mehetsz albérletbe a 2 gyerekkel, vagy vehetsz egy 1,5 szobás panellakást.
Gondold meg.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |