Gyerektartás és láthatás

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.02.01. 17:04

Olyan tiszta ez az ügy, nem értem, mit nem lehet rajta érteni.
Minimum 3 testvér örökölt.
A férj 1/3-d tulajdonosa volt az ingatlannak. A másik két harmadot hitelfelvétellel szerezte meg a házaspár, így minimum 1/3-d tulajdoni hányaddal rendelkezik a feleség, ha a bővítést is beleszámítjuk, lehet ez még több is.

Az Én tanácsom: forduljon bírósághoz a feleség, kérje a házassági közös vagyon megosztását. A hitellel szerzett 2/3-d rész és a bővítés miatt kérje az ingatlan fele tulajdonát, aztán a ő általa kifizetett hitelbe számíttasson bele még több tulajdoni hányadot, mert jövedelem nélküli embertől egyéb módon nem jut a pénzéhez. A maradék tulajdoni hányadot kérheti az elmaradt gyermektartás fejében. Bár ez utóbbit csak egyezségben lehet megkötni. Így én a kettőt összevonnám.:)

Az ingatlan hitelét fizesse tovább. Keressen olyan munkahelyet, ahol ezt tudja fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.01. 15:58

úgy tűnik, valóban az ingatlan árverése lenne a legjobb megoldás a hitellel kapcsolatos tartozásra.
A lakhatásukat vesztenék el.

drbudavarianna # 2015.02.01. 14:16

Kedves Ildiko70! Még azt nem értettem, hogy a barátnője és a gyermekek, vagy a volt férj költözött el az ingatlanból?

www.drbudavarianna.hu

drbudavarianna # 2015.02.01. 14:14

Kedves Ildiko70!
Az első és legfőbb kérdés az lenne, hogy a volt férj mikor szerezte az ingatlant, mert amennyiben a házastársi életközösség fennállása alatt, az a vélelem áll fenn, hogy azt a házastársak ½ - ½ arányban szerezték meg, attól függetlenül, milyen arányban kerültek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre. Következő kérdés, hogy a volt férj általi hitelátvállalás milyen keretek között történt (esetlegesen bíróság előtti egyezségbe foglalták-e, írásbeli vagy szóban történt) Ismételten rögzítem, hogy a gyermektartásdíj fizetési kötelezettség nem teljesítését jelenleg a Btk. tényállásként szabályozza, tehát a volt férj cselekménye büntetendő.
Levonni a munkabérből, a járulékok levonását követően fennmaradó összeg 33%-át (kivételesen 50%-át) lehet. A bank sajnos valóban nem szociális intézmény, a gyermekek eltartását és azt, hogy a volt férj nem fizet gyermektartásdíjat, feltehetőleg nem fogja figyelembe venni. Álláspontom szerint a két ügyet elkülönítve kell kezelni. A teljes ügy ismeretének hiányában konkrét tanácsot nem adnék, azonban a leírtakból úgy tűnik, valóban az ingatlan árverése lenne a legjobb megoldás a hitellel kapcsolatos tartozásra.

groszfater@gmail.com # 2015.02.01. 13:26

Azért nem fizet gyerektartast, mert lemondott a 100 %-os! Tulajdona használatáról!
Na ezt honnan szeded ?

MajorDomus # 2015.02.01. 13:12

Finoman szólva szar ügy!
Mint adós társ, éppen úgy felel a hitel ért mint az adós. A bank nem jótékonysági intézmény, kéri vissza a pénzt, mert az ő pénzén vett házat a barátnőd férje! Azért ez nem mindegy!

Azért nem fizet gyerektartast, mert lemondott a 100 %-os! Tulajdona használatáról!
A hitel felét viszont fizetnie kellene.

A barátnőd semmit sem tehet, mert vele a bank nem tárgyal, mert nem tulajdonos.

Egy megoldás van, fogadjon ügyvédet, a volt férj a kulcsszereplo a történetben. Meg kell egyezni vele.
Jobban jár ha elárverezik a házat és visszabérli a banktól!

Egy beszélgetést megér az ügy a bank illetékesével!

Ildiko70 # 2015.02.01. 12:13

Tisztelt Ügyvédnő!
A barátnőm kálváriáját szeretném leírni, és megkérdezni mit lehet tenni az ügyében.
A barátnőm 5 éve elvált, van egy 10 és 8 éves gyereke. Az a lakás, amiben a volt férjjel közösen éltek a volt férj tulajdonában van, de a testvérek kifizetéséhez, a ház felújításához, bővítéséhez együtt vettek fel hitel, a fér volt a hitelfelvevő és pedig az adóstárs. A házban semmi tulajdonrésze nincs. A válás utána volt férje nem fizette a hitelt, holott úgy egyeztek, mert ő a gyerekekkel elköltözött az édesanyjához, sőt gyerektartást se fizet. A munkahelyén felmondott, kizárólag feketemunkából él a barátnőjénél, azzal és annak lányával, aki 17 éves most. A hiteleket a barátnőm erőn felül fizette 4 évig, most egy éve már nem tudja fizetni, mert másik munkahelye van, ahol a fizetése kevesebb.
A hitelből kilépni nem tud, mert ő adóstárs és a felvevő nem fizet, nincs miből letiltani. Neki viszont van jövedelme. Mit tehetne a barátnőm? Mennyit lehet a fizetéséből letiltani, érdekli-e a bankot a gyerek eltartása, hogy az apjuk nem fizet, mit és mennyi %-t tilthat le a barátnőm fizetéséből a hitel miatt, esetleg a ház elvétele (a forgalmi értéke valamivel kevesebb, mint a hitel rajta) megoldhatja-e a gondjait és mindezt hogyan intézze, ha a volt férj semmit nem hajlandó intézni vagy aláírni?
Válaszát előre is köszönöm!

mucogi # 2015.01.31. 13:39

Kedves Lajcsó!
Azt még értem,hogy addig míg a gyerek nem tölti be a 18 évet(lehet mostmár 20)a tartásdijat fizetőnek háttérbe kell helyeznie a saját létszükségletetit....viszont nem gondolom,hogy a mai világban havi 20ezerből meg lehet élni,mert hogy párom fizetéséből miután kifizeti a gyerektartást(amit az ex kierőszakolt h rózsaszinű csekken küldje,ami havonta több mint 1100ft éves szinten ezt kilehet számolni mennyi)és a hitel amit még együtt vettek fel,párom fizeti havi 42ezret...annyi marad.....ez így nem hiszem,hogy korrekt intézkedés volt.....
Az én exem hiába dolgozik,nem ő fizeti a gyerektartást,de még csak a gázszámlát sem,és a bírósági végzés ellenére a gyereké sem ö jön...mindegy...keres 120ast kapok 10ezer gyerektartást..a gyerek szükségletei,mivel tartós beteg,havi szinten csak a gyógyszere majdnem 20 ezer ft..ezért nem értem ezeket az intézkedéseket,mert nem csak gyógyszeren él a gyerek.,..4 órában tudok dolgozni,mert beteg is vagyok..ezt sem vették figyelembe....ja..és lényegében semmit....na mindegy....biztos ez a jogszabály....

Ildiko70 # 2015.01.28. 18:21

Tisztelt drbudavarianna!
Köszönöm a válaszát. Egyelőre úgy tűnik, a bíróság fog ezügyben dönteni.

békegalamb # 2015.01.28. 14:42

Kedves Kovács Béla Sándor!

Szeretném tájékoztatni milyen információt kaptam a banktól ma arra a kérdésemre "lehet-e ebből a hitelből kiszállni":
Nem ismétlem a már leírtakat. Lényeg, mivel a szerződés módosításakor belépett egy új adóstárs, aki jelzálog kötelezett is, én pedig nem, így ha a 2 jelzálog kötelezett megfelelő jövedelemmel rendelkezik a hitel fedezetéhez, és ők ehhez hozzájárulnak, akkor szerződés módosítással engem mint adóst ki lehet léptetni a szerződésből.
Halvány remény, de remény...
Remélem tudtam ezzel az infóval másoknak segíteni.
Maradok továbbra is fórumozó.
Kívánok további munkájához sok sikert, nagy szükség van Önre.

drbudavarianna # 2015.01.28. 12:56

Kedves Ildiko70! Amennyiben nem lehet beszélni az édesanyával, úgy az eljárt bírósághoz lehet kereseti kérelmet benyújtani a tartásdíj teljesítési helyének módosítása érdekében, vagyis azért, hogy közvetlenül a gyermeknek fizethesse meg a tartásdíj összegét az édesapa.

www.drbudavarianna.hu

Ildiko70 # 2015.01.28. 09:02

Sherlock!
Gondolod, hogy bármit meg lehet beszélni egy ilyen nővel, aki még kaját se vesz a gyerekének, sőt megeszi azt is akit a párja vesz és közösen megfőzik? Pont azért félünk, hogy azt se fogja odaadni amit az apja fizetéséből vonnak, viszont ő saját magától nem fogja mondani, hogy a gyerektartás már nem jár, hiszen elköltözött a lánya.

Sherlock # 2015.01.28. 08:53

Pl. meg lehet beszélni.

Ildiko70 # 2015.01.28. 08:46

Tisztelt Fórumozók!
A férjem gyerektartást fizet a lánya után, aki 23 éves, egyetemista. Még várhatóan 2 féléve van hátra, de februártól szeretne iskola mellett dolgozni és a barátjával albérletbe költözni. Hogyan lehet megoldani, hogy a gyerektartást ne a volt feleség, hanem a lánya kapja? Félő, hogy nem adja oda a gyereknek a pénzt, mert most is kizárólag a rezsit fizeti, mondván, hogy ő teljesíti a szülői kötelességét, mert a rezsi pont a duplája annak, amit a lánya gyerektartásként az apjától kap. Enni és ruházkodni csak úgy tud, hogy ajándékba kap ruhát, élelmiszert pedig a barátja vásárol neki is. A barát viszont nem költözhet hozzá, pedig az anyja a saját barátjánál lakik, csak néha (hetente, kéthetente) megy haza.

Ildiko70 # 2015.01.28. 08:41

Kedves sziszuka1216!
Ez nálunk is így volt. Apaság vélelmének megdöntését kell a bíróságtól kezdeményezni és ha megvan a jogerős ítélet, akkor az apa a nevére veheti a gyerekét házasság nélkül is.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.27. 15:48

Rettenetesen sajnálom, hogy hiú reményeket keltettem Önben, nem is tudom, mire figyeltem. A válasz helyesen az, hogy nincs rá mód.
Elnézést kérek mégegyszer.

békegalamb # 2015.01.27. 15:32

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Kérem szíveskedjen nekem segítséget nyújtani abban mit kell tennem, hogy az előző üzenetemben említett banki lakás hitel szerződésből mint adóstárs kiléphessek.

• infó: mint írtam az eredeti szerződésnél jelzálog kötelezett adós a gyermekem, én adóstárs jelzálog kötelezettség nélkül. Később a szerződés módosításra került, mert a házastársával nagyobb lakást vásároltak, és arra a lakásra lett áttéve a hitel. Most a gyerekem és házastársa is jelzálog kötelezett adós, én adós jelzálog kötelezettség nélkül.

Csak ismerősöktől hallottam hogy most el akarják adni a lakást, és máshol, másikat venni, a hitelt pedig tovább vinni arra a lakásra. Gondolom ezért újabb szerződés módosítás szükséges, amit nélkülem nem tudnak megtenni.
Szeretném ismerni a lehetőségeimet, és a sajnálatosan megromlott kapcsolat miatt szeretnék kilépni a szerződésből.
Kérem tájékoztasson ennek érdekében mit kell tennem.
Segítségét nagyon köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.27. 12:55

van-e valamilyen jogi lehetőség arra, hogy én ebből a szerződésből kilépjek?
Igen.

A nagyszülő is köteles az unoka tartására, de nem az első soron, és jogosult kapcsolattartásra.

békegalamb # 2015.01.27. 11:10

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Gyermekemmel sajnos teljesen megromlott a kapcsolatunk. Gyakorlatilag semmit nem tudok róla és családjáról.
Van viszont egy banki szerződés /lakáshitel/ ahol én mint adóstárs szerepelek. Ez még akkor köttetett mikor gyermekem egyedül álló volt. Én a hitelről semmilyen papírral nem rendelkezem, feltételezem fizetik.
Kérdésem: van-e valamilyen jogi lehetőség arra, hogy én ebből a szerződésből kilépjek?
Másik kérdésem: nekem mint nagyszülőnek a jelen helyzetben van-e valamilyen kötelességem az unokákkal /kiskorúak/ kapcsolatban, illetve van-e pl. láthatási jogom?

Segítségét köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.27. 07:05

a fennmaradó részen osztoznak a szülők.
Méghozzá nem feltétlenül egyenlő arányban, hanem a jövedelmi, vagyoni különbségeik figyelembe véve, arra is tekintettel, hogy az együttélő szülő jelentős mértékű természetbeni tartást is teljesít. (Mos, főz, takarít...)

lajcsó # 2015.01.27. 06:25

"a bíróság szó nélkül megemelte a gyerektartást"
Éppen nem szónélkül, hanem a felperes keresete alapján!

"Én nem tudom,hogy ezeket hogy számolják ki vagy hogy jönnek ki ezek az összegek....de elgondolkodtató.."
A számítás általában úgy történik, hogy a bíróság a gyermek (átlagos) szükségleteit veszi alapul, amiből levonja az állami és egyéb támogatásokat stb.,a fennmaradó részen osztoznak a szülők.

sziszuka1216 # 2015.01.26. 16:03

Tisztelt forumozok! Kerlek segitsetek! A testveremnek kisbabaja szuletett egy hazas notol aki meg a nevet viseli a volt ferjenek. Ugyebar igy a gyerek a volt ferj nevet viseli.. A ferjrol eddig semmit nem lehetett tudni mist elokerult... Bortonbe van..! El is inditotta a lany a valopert de azt mondjak tesom csak akkor veheti a nevere a gyereket ha elveszi a lanyt felesegul.... Amit egyaltalan nem tervez. Lehetseges ezt elkerulni es mashogy megoldania nevrevetelt? A valaszokat elore is koszonom....

mucogi # 2015.01.26. 15:50

Mammita!
Én párom nettó 80at keres,és a bíróság szó nélkül megemelte a gyerektartást 14-ről 20ra ....
Míg az én exem 40ezerrel többet keres,és a tartós beteg gyerekére 10ezret állapított meg a bíróság...
Én nem tudom,hogy ezeket hogy számolják ki vagy hogy jönnek ki ezek az összegek....de elgondolkodtató..

ObudaFan # 2015.01.26. 05:59

A feleséged döntése kell ehhez, nem a gyereké, ha a feleséged őt a saját háztartásában eltartja.

Biti1 # 2015.01.24. 17:41

Tisztelt Fórumozók!
Rendszeresen fizetem gyermekem után a volt feleségem számlájára (céges letiltással) a gyerektartást. Gyermekem betöltötte a 18.életévét, de jelenleg nappali tagozatra jár, várhatóan még 2-3 évet. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e a gyermekem saját bankszámlájára fizetni (béremből levonni) a gyermektartási díjat, és ehhez kell-e a volt nejemnek beleegyezését adni, vagy elég-e gyermekem döntése. Ha elég a gyermekem döntése, milyen jogi útja van a módosításnak?
Köszönöm előre is!