Gyerektartás és láthatás

Fabyen82 # 2014.11.01. 09:17

Kedves Kovács Béla Sándor

A bírósági határozat két évig nem támadható, nem indítható új per, igaz? Akkor hiába nem keres itthon a fiatalember annyit, mint külföldön, követelhetik tőle a 80 ezer ft-ot, max törlesztheti, és majd két év után kérhet csökkentést. VAgy?

katamisel74 # 2014.10.31. 20:56

Üdv mind3nkinek.

Az a kérdésem, hogy ha a láthatás napja 1 napos ünnepre esik, mint pl most halottak napja, az a nap jár-e a kapcsolattartásra jogisultnak ?

katamisel74 # 2014.10.31. 20:52

Üdv mind3nkinek.

Az a kérdésem, hogy ha a láthatás napja 1 napos ünnepre esik, mint pl most halottak napja, az a nap jár-e a kapcsolattartásra jogisultnak ?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.30. 18:46

Ha az a kérdés, akkor igen; a bíróság által megállapított tartásdíj-összeg a hatályos addig, amíg bíróság meg nem változtatja.

chrew76 # 2014.10.30. 15:23

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem arra irányulna ha én keresek itt angliában 1000 fontot, a magyar biróság megállapit mondjuk 80000Ft-ot mint tartásdij kötelezettséget.
De hazaköltözök, otthon természetesen nem fogok ennyit keresni, akkor új eljárást kell majd inditani vagy mi fog történni?

Válaszát előre is köszönöm!

Kazelka # 2014.10.30. 07:34

gourman

Az új Ptk. vélelmet állít fel a kiskorú gyermek tartásra való rászorultsága mellett. Ez a vélelem azonban megdönthető azzal, hogy a gyermek – személyes életkörülményei, jövedelmi viszonyai folytán – képes a saját eltartásáról egészben vagy részben gondoskodni, mivel a munkaképes, tanulmányokat nem folytató, és munkát vállaló kiskorú tartására szüleit nem kell feltétel nélkül kötelezni. A rászorultság vélelme mellett a kiskorú gyermek tartásának speciális szabálya, hogy a kiskorúval szemben az érdemtelenség nem érvényesül, mert a tartásra érdemtelen csak nagykorú jogosult lehet.

Kazelka # 2014.10.30. 07:30

chrew76

Az új Ptk. Családjoi Könyve értelmében a tartásdíjat határozott összegben kell meghatározni. A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kötelezettnek a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmére figyelemmel kell lenni.

ObudaFan # 2014.10.29. 18:45

gourman

Majd ha betöltötte a 18-at.

gourman # 2014.10.29. 16:54

Üdvözlet!

Van egy Fiam,és váláskor(2000-ben) közös gyermekfelügyeletet ítélt a bíróság a szülöknek.
Mára a Fiam 17 éves és nappali iskolából az édesanyja támogatásával kiíratkozott,majd levelező tagozaton kezdett tanulni,illetve mellette dolgozni.
Engem senki sem tájékoztatott arról hogy Fiam a nappali tanulmányait befejezi és levelező tagozaton kezdett tanulni 17 évesen.Mindeközben a Fiam nem keresi a lehetőséget hogy találkozzunk,egy évbe egyszer találkozunk,nem hív,nem keres még a közösségi oldalakon is csak akkor ír ha ráírok.Kérdésem az lenne,hogy ha nappali tanulmányokat nem folytat,akkor is kell-e gyermektartás fizetnem,illetve hogy érdektelenség miatt indíthatok-e eljárást a gyermektartás megszüntetése végett?
Köszönöm válaszukat

chrew76 # 2014.10.29. 15:19

Külföldön élünk, de most feleségem válni akar.
Magyarországon lenne intézve a válási procedura.
Én nem akarok Angliában élni tovább, vissza szeretnék menni Magyarországra dolgozni.
Ha visszatérek és új munkát vállalok akkor a tartásdij összege hogyan változik?
A fizetés bizonyos %-ka amit fizetnem kell minden esetben, vagy valami összeg lesz meghatározva.
Az angliai illetve a késöbbi magyarországi béremnél.

Segitségüket előre is köszönöm!

Fabyen82 # 2014.10.29. 09:02

Kedves Fórumozók

Hát igen, túl optimista voltam, úgy történik az őszi szüneti láthatás végül,hogy az anyuka szerint a múlt hét csüt-péntek nem szünet (nem értem az indoklását, de összességében szerinte abból nem jár nap az apukának) illetve a mostani hét feleződik ugyan, de úgy,hogy apának csak a csüt-péntek jár (plusz a hétvége, ami eleve az övé). És mivel van egy pótolni való nap, csakis ezért jöhet a gyerek szerdán, azaz ma reggeltől. Nos, nem értem az 5 napot hogy lehet így elfelezni, és vajon a múlt hét miért nem számít szünetnek. De ez van, örüljünk neki, hogy jöhet egyáltalán, és a múlt szombati iskola időben való láthatásra is megkaptuk, hogy hát örüljünk, hogy nem kért neki napközit, mert akkor csak délután jöhetett volna a gyerek. Milyen rendes, nem?

ObudaFan # 2014.10.26. 20:19

A gyerektartás megszüntetésére nincs esély szerintem. A mérséklésre esetleg lehet.

manókapici # 2014.10.26. 15:39

tisztelewtem mindenkinek..
tudna valaki segíteni??
Apai Kapcsolat.t szabájozták 2014. Májusában..
minden páros hét szombat 10 től vasárnap este 6.ig..
szünetek..
nyári.. őszi.. téli.. tavaszi szünetek második fele..
De
óvodás a kicsi őszi szünet nincs..sem tavaszi... minden óvodában ez van.
a családgondozó megm. h nem viheti mivel nincs nem is jár..
belevették a iskolai időszakot is..
az apai mama arra hivatkozik az óvoda vegye figyelembe a végzést meg kérjem ki a gyereket családi okokra hivatkozva írjam meg a kikérő lapot. viszont az sincs orvosi igazolással kell igazolni miért nem megy a gyerek ..ugyanis 3.éves kortól kötelező ha hiányzik a családit megvonják..

Én vagyok ennyire drasztikus h nemadom oda..
Én úgy gondolom h az apai nagymama erőszakosan akarja elvinni a kicsit.. főleg h 2 éves gyerek elhejezési pert én nyertem meg 1..2 fokon.. nem tudnak beletörődni..

vinah ha nem adom oda..??
nyakara küldheti a rendőröket??

:):) # 2014.10.26. 13:09

rokontartást sem fizetett, de azóta már az ikrek is nagykorúak, de ők gyerektartás címén kellene , hogy kapják..
akire a rokontartást kellett volna kapnom ő már elvégezte az iskoláit, idén májusban érettségizett

ObudaFan # 2014.10.26. 13:00

A nagykorú gyerekre a rokontartás megszüntetésére van esélye.

:):) # 2014.10.26. 10:03

Tisztelt Fórumozók!
2010-ben szakadt meg az életközösségünk a volt férjemmel,2011-ben mondták ki a válást,négy közös gyermekünk van. a váláskor 18 éves,Brigitta lányunkra rokontartásként 10000 ft, Anett, Ivett ikreinkre /16/ és Bernadettre 16,6%-16,6% de min: 10000 ft gy.t. került megállapításra.
Volt férjem ezidáig egy fillért sem fizetett, az állam előlegezte meg a gy.t.-t ,de csak a három kiskorúra.
Az eltelt 4 év alatt minden volt , ahogy az lenni szokott....

Kamaszodástól. válástól amúgy is instabil lányainkat azzal traktálta, hogy kiviszi őket magához Németországba, nyilván én hadakoztam ez ellen, de lányaink csak annyit láttak , hogy akadályozom őket a "jólét" felé való haladásban, és elkezdődött a dacosság. Nem tanultak úgy ahogy kellett, lógtak a suliból, úgyis mindegy alapon, mert ők mennek az apjuk után. Osztályismétlés lett a vége.Ez is rám rótt több terhet

Jelenleg az apuka kérte, hogy ne kelljen gy.t.-t fizetnie. indoklása, hogy rehabilitálják és így csak 46000 ft keres és előre haladott hólyagrákkal műtöttek
Én 210-12 között R.Á.T-ban részesültem 22800 ft és volt egy térd műtétem ez akkor azt jeleneti hogy nem kellett volna ellátnom a gyerekeket????????
Élettársi kapcsolatban élek.Párom a gyerektartása kifizetése után , átlagosan 55-60000 ft fizetést kap,én köz foglalkoztatott vagyok nov 30-ig, a gyerekek után kapom a családi pótlékot ami januárig 48000ft, akkor lesznek az ikrek 20 évesek és már csak a 18évesemre fog járni
Az állam már nem fizeti az ikrekre a gyt-ét mivel van munkahelye, de én sem kapok semmit mivel a végrehajtó először a saját költségeit hajtja be..... 6 hónapig
A gyermekeink nappalitagozaton tanulnak, Anett magántanuló-gyermeke született-.
Sok momentumot nem írtam le, de remélem így is érthető az aggodalmam, A lányoknak bekell fejezni az iskolát és nem szeretném ha az anyagiak miatt nem sikerülne!!!
Kérdéseim: van-e esélyem viszont-keresettel élni, ha igen , mivel érveljek?
ha csak ellenkereset jöhet szóba ,akkor mivel érveljek?
milyen papírokat, és hova kell beadnom? panasznapra?
a válaszokat előre is köszönöm!!
Andrea.

Fabyen82 # 2014.10.22. 12:42

Kedves Apa Fej!

Akkor sajnos gyanítom, hogy nálatok csak a jövő hét lesz felezve, mivel a páros hétvége anyukáé, és mondjuk ezt sem értem igazán, mert ha apa hétvégéje esik bele a szünetbe, akkor az nem pótolható, magyarul elveszett, ha anya hétvégéje, akkor az szent és sérthetetlen?
Úgyhogy sajna szerintem csak 2-3 napot kapsz :-(

Apa Fej # 2014.10.20. 06:38

Köszönöm szépen a segítséget: Scales, Fabyen82! A kislányom általános iskolás, és erre a páratlan hétvégére esik a láthatás. Azaz, pénteken 17h-től vihetem és jövő heti szünet második felében, ami sajnos nálunk sincs tisztázva, hogy melyik napon kezdődik a második fele.

Apa Fej # 2014.10.20. 06:12

@Fabyen82: "Azért hívtuk a rendőröket, hogy legyen tanú."

Múltkórjában voltam a gyámügyön és ők is ezt javasolták, hogy legyen tanú. A tanú megnevezésével be kell menni a gyermek lakóhelye szerinti gyámhivatalba, jegyző könyvet felvenni és eljárást indítani. Az első eljárás során, ha a gyámhivatal megállapítja a szülő feleltségét, még csak fejmosást ad, második alkalommal pénzbírság, harmadik alkalommal szabadság vesztés.

Lehet, sajnos nekem is majd rendőrt kell majd hívnom, hogy élhessek a jogaimmal.

Fabyen82 # 2014.10.19. 20:48

Kedves Scales

Értem, mi még kezdők vagyunk ilyen téren, de akkor csak remélhetjük, hogy nem lesz vita és anyuka is úgy érti a szünetet, ahogy mi. Bár valójában pont úgy esik, hogy így is, úgy is ugyan annyit lenne itt a gyerek, mert ha csak 27-től nézzük, az akkor csak 5 nap, ennek a fele mondjuk szerdától péntekig járna a szünidei és a hétvége meg a sima hétvégi láthatás jogán, tehát végül így mindegy.

Scales # 2014.10.19. 20:12

Kedves Fabyen82!

Ha vita van a láthatásról akkor a gyámhivatali gyakorlat szerint csak a Magyar Közlönyben megjelent szüneti rendet veszik alapul.Ugyanis előfordulhat, hogy 2 vagy több gyermek különböző intézményekben tanul ahol eltérőek a szünetek.(Az elmúlt szombaton sem volt minden iskolában tanítás.)
A normális az lenne, amit Te is leírsz, magyarul október 23-november 2-ig nincs iskola, annak a fele jár. De ha vita van akkor sajnos a négy napos hosszú hétvége nem fog beletartozni, ha gyámhivatali eljárásra kerül sor.
A leírtakat több esetből szerzett tapasztalat alapján állítom. Sajnos a realitás és a józan paraszti ész nem mindig egyezik a jogszabályokkal, a megegyezés pedig...
mint ahogy írtad is, valakinél ez működik, valakinél pedig nem. :-)

Fabyen82 # 2014.10.19. 17:41

Scales

Engem most megfogtál ezzel,hogy a hétvégére szerinted nem vonatkozik az őszi szüneti láthatás rendje. Miből gondolod, hogy nem? Az intézményekben október 23-tól van szünet,én úgy értelmezem, hogy az már az intézményi őszi szünethez tartozik, mármint a hétvége is, vagy nem?

Fabyen82 # 2014.10.19. 15:07

Kedves Apafej, nálunk is most történik a sakkozás.
A hosszú hétvége az őszi szünidő ideje, tehát erre az vonatkozik, hogy az őszi/tavaszi/téli szünetek fele (megállapodás hiányában a második fele), mi ezt úgy értelmezzük, hogy kiszámoljuk, hány nap az őszi szünet (nálunk okt. 23-tól november 3-ig tart a szünet. Nem tudom, de gondolom, nálatok is jár intézménybe a gyerek, ha a szünetekre vonatkozóan is írtak a határozatban. Így gondolom nálatok is hasonlóan lehet. Ez összesen 11 nap,mivel nem felezhető, meg kell állapodni az anyával, hogy melyik nap adja oda a gyereket, tehát 5 vagy 6 nap jár neked, a szünet második felében, azaz okt. 28 vagy 29-én hozhatod el a gyereket. Esetleg, ha most neked jut több nap, akkor majd következő szünidőben neki és így tovább..a téli szünet azt hiszem páros lesz, mert 16 nap. Az őszi szünetben nincs kettős ünnep!!! Az csak a karácsony, húsvét, pünkösd. Így ezeken az ünnepeken a második nap reggel 9től is a tied a gyerek este 6-ig. Ez a téli szünetben bekavarhat, ha a felezésnél nem úgy jön ki a lépés, hogy utána már végig nálad lesz, pl. nálunk valószínűleg úgy lesz, hogy karácsony másnapján elhozzuk, este vissza visszük, majd kb. két nap múlva megint elhozzuk, és a szünet végén vissza. Azt nem látom, nem írtad, hogy az őszi, téli, tavaszi szünetben nem írnak e elő olyat, hogy pl 15 nappal a szünet előttig meg kell állapodni, mert nálunk van ilyen is, mert lehet változtatni ezen rugalmasan (pl valaki el akar utazni valamelyik napon, ami a másiké lenne, akkor nyilván lehet egymáshoz alkalmazkodva egyezkedni). Csak ugye valakinél ez működik, valakinél nem. :-)

Scales # 2014.10.19. 08:35

Kedves Apa Fej!
Erre a hosszú hétvégére nem a kétnapos ünnepre, hanem a folyamatos, vagyis a páros/páratlan hétvégére vonatkozó szabály az irányadó. Vagyis csak akkor van azon a hétvégén apai kapcsolattartás, ha az apának a páratlan hétvégék járnak.
27-31-ig az őszi szünetre vonatkozó szabályozás érvényes.
(Laikus hozzászóló)

Apa Fej # 2014.10.19. 07:21

Érdeklődnék, hogy a mostani 2014.10.23-26.-ig tartó nagyon hosszú hétvégén hogyan értelmezhetem a páros ünnepeket a láthatás szempontjából? Mikor mehetek a gyermekért? A láthatás egyezség részletét bemásolom:

Az apát minden naptári évben a szünidők felében időszakos kapcsolattartás illeti meg, melynek pontos időpontjában és esetleges megosztásában a nyári szünidő tekintetében a szülők minden évében május 31-ig egyeznek meg. Külön megállapodás hiányában az időszakos kapcsolattartási idő nyáron július 15-től augusztus 15-ig tart, a kezdőnapon 9 órától a zárónapon 18 óráig. Az őszi, téli és tavaszi iskolai szünidőkben az apa a szünidő második felében jogosult a gyermekkel a kapcsolatot tartani, a kezdőnap 9 órától a zárónap 18 óráig.

A páros ünnepek másodnapján 9 órától 18 óráig ugyancsak jogosult az apa a gyermekeket magával vinni.