Gyerektartás és láthatás

macskusz # 2007.11.16. 20:47

Lehet, hogy a fáradtság és a kimerültség teszi, de milyen mulasztást lehet ezzel kapcsolatosan elkövetni?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.16. 22:53

Azt, hogy nem fordultál végrehajtóhoz, pedig megtehetted volna.

ObudaFan # 2007.11.17. 11:09

Ha jól értem, fordítva, szerintem ő az adósi oldalt képviseli.

kali # 2007.11.17. 12:58

Melitta!

Leírom hogy én hogy látom ezt a dolgot, mert ugy gondolom kapkodsz össze-vissza.
Aug. 31-ével mondták ki a válást a párodéknál. Akkor szeptermbertől a munkáltató vonja a tartásdíjat. Ha azt tapasztaltátok hogy tényleg vontak le pénzt akkor kellett kapni a munkáltatónak végzést, mert magától nem kezd el ilyeneket csinálni, és a bíróság első dolga hogy a munkáltatónak küldi a papírt, utána a válófeleknek.
Gondolom a munkáltató csak annyit olvasott hogy 25%-ot kell vonni, és az ex csak azért tudott levelet írni, és a párodtól levonatni dupla összeget, mert ez így van a végzésben. Elhiszed hogy csak ugy ha az ex ír levelet attól nem fognak levonni? Ha igen akkor én is szeretnék ennél a cégnél dolgozni, mert akkor minden honapba írogatok hogy több pénzt kapjak.
Valószínű hogy a munkáltató belátta hogy ő hibázott, különben nem vontak volna dupla tartásdíjat.
És hozzáteszem hogy jogos a dupla vonás, mivel a tartásdíj általába előre esedékes, ami annyit jelent a ti esetetekben hogy szeptembert vonja mert onnantól az ő feladata, és az októbert mert előre esedékes. Ha nem így tette akkor most vonta le és ezzel korrigálta a hibáját. Ennyi a történet.
Mehetsz bíróságra, nem fognak veled foglalkozni, és a munkálatot szorakoztathatod a leveleddel hogy te azt követeled a párod nevében hogy ne fizessenek köv. hónapra, nem hiszem hogy jó pont.. mármint a párod problémás munkaerőként lesz elkönyvelve, és mint tudjuk a mai világba senki se potolhatatlan. Kirugáshoz meg bármit ki lehet találni.
Az hogy hitelek vannak a nyakatokon az se érdekel senkit, a gyerek mindennél elsőbbséget élvez, a szülő a saját rovására is köteles tartani a gyereket.
Előbb kellett volna gondolkozni hogy milyen hiteleket vállaltok be:(
Gondold át ez a levél írást, erre más is próbált már itt célozgatni.

lorcan # 2007.11.18. 14:52

Az a helyzet, hogy egy barátomnak segítségre lenne szüksége. Illetve tanácsra, hogy mit tegyen. A történet:

Néhány éve kiderült, hogy a felesége megcsalja és otthagyta az új, fiatal pasiért. Két gyermekük van, akik az anyuknál maradtak. A srác teljesen készen volt a válástól, imádja a gyerekeket, előtte is főként ő foglalkozott velük és az ő családja. A nő egy pénzéhes önző, aki csak magával fogllakozik. Megyegyeztek 30 e ft gyerektartásban, plussz a srác fizeti a fiúk ebédjét az iskolában, ők most 8 évesek. Ezen felül rengeetg mindent vesz nekik, ruhákat, sport cuccokat, viszi őket nyaralni, síelni, minden második hétvégén nála vannak, nyáron majd 2 hónapot stb. Időközben összeköltözött egy kedves lánnyal, akit mind a gyerekek mind pedig a srác szülei nagyon szeretnek. Néhány hete kapott egy levelet a bíróságon, mely szerint a volt feleség mindennemű jövedelméből 20 % -ot kér gyerektartás címén, és nem érdekli, hogy már most is mennyi mindent vesz a fiuúknak, ő nem kérte, hogy vigye őket nyaralni, meg hogy vásároljon nekik stb. A volt feleség többet keres, mint a srác. A srác megint teljesen összeomlott, mert ezáltal lehetetlen helyzetbe kerül:

• fizetné a 40 %-ot + ugyanúgy megvenne nekik mindent, mert ugye hogy álljon a gyerekek elé és mondjha azt, hogy nem tudok nektetk már semmit venni, mert anyátoknak adom. Azért éhgen nem halhat szegény.
  • nem tudja mit kezdjen a helyezettel, mert szeretné feleségül venni a barátnőjét és gyereket szeretnének. De miből ? A lány saját magát vádolja a történtek miatt, mertr szerinte ha ő nem lenne, akkor a volt feleség newm szórakozna a sráccal.

Volt már valaki hasonló helyezetben ? MIt tett ? Úgy sajnálom szegényt, mert tényleg egy nagyon rendes ember, akinek mindene a két gyerek ? Tudna valaki tanácsot adni, hogy lelkileg és emberileg ezt hogyan lehet kezelni ? Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.18. 16:48

Volt már valaki hasonló helyezetben ?

Áááá... dehogy...

monalisa1 # 2007.11.18. 17:51

Lorcan
Előre is elnézést kérek amiért "kemény" leszek, de ha a barátod a SAJÁT önálló életét akarja élni a továbbaikban, akkor az előzőt próbálnia kell mielőbb és minél jobban kizárni belőle. Értem ez alatt, hogy a két fiának a t.díjon felül a továbbaikban sajnálatosan szerényen fog jutni már...

Vagy vállal harmadik- és negyedik állást is, hogy mindenre és mindenkire az eddigi színvonal szerint.

Ha az ex kéri a t.díj megelését, és annak okát meg is tudja indokolni, a bíróság valószínűleg helyt ad a követelésnek.

monalisa1 # 2007.11.18. 18:03

Egy 8 éves gyerkőcnek már meg lehet magyarázni, hogy a nem a dolgok hogyan mőködnek, vagyis hogy az van: az apu továbbra is nagyon szereti őket, de a pénztárcája a továbbaikban véges...

ObudaFan # 2007.11.19. 17:31

lorcan!

Gyermekenként a fizetendő tartást 15-25%-ban határozza meg a Csjt, és ennek a hovafordításáról az a szülő dönt, akinél a gyermek el van helyezve. Ettől kezdve dönthet az ismerősöd, hogy az összes többi dolgot nem fizeti, és csak pusztán a gyt-t utalja át havonta, de a gyt-t tőle akkor is levonják, ha fizeti ezeket továbbra is. Más kérdés, hogy a keresetlevél kézhezvétele előtti időre nézve az ilyen juttatások a gyt-hátralék összegébe általában beszámíthatók, ha a másik szülő azokat tudomásul vette, és ebből arra lehet következtetni, hogy azt tartás helyett fogadta el.

lorcan # 2007.11.20. 05:30

Köszönöm. Az anya azt mondja, hogy ő nem kérte, hogy bármit is vegyen az apa a gyerekeknek. Ez esetben a bíróság beszámíthatja az elmúlt 6 hónapba? A gyerektartás emelési beadvány meg kell indokolnia az anyának ? Ha igen milyen indok elfogadható ? Jelen esetben az anya jövedelme nőtt, az apáé nem változott, a gyerekek tavaly kezdték az iskolát nem az idén. Ami változott, hogy az apának lett élettársa.
Az apa már többször próbált személyesen és telefonon megegyezni az anyával peren kívül a gyerektartás összegében, de az anya ezt elhárította azzal, hogy ő ezzel nem foglalkozik, majd a bíróság dönt.
Az anyának 3 éve van élettársa, aki nem fizet a közösbe ( rezsi, kaja ), ezt elő lehet hozni egy tárgyaláson vagy nem veszik figyelembe ? Tudom, hogy a jog más mint az érzéseink de mégis csak hülyén néz ki, hogy az apán akar élősködni az anya élettársa is. És az is elég kemény, hogy mostantól nem tud venni dolgokat a gyerekeknek, mert nem lesz miből ? Nem tudom, hogy ezt hogy lehet elmagyarázni 8 éves gyereknek anélkül, hogy az anya ellen fordítanánk őket.

monalisa1 # 2007.11.20. 09:06

A t.díj módosítása iránti kérelmét annak kell tudni bizonyítani, akinek ez érdekében áll.

Az hogy időközben mindkét félnek élettársa lett a t. díj összegére nézve érdektelen. A t.díj összegének szempontjából ha az apának az új kapcsolatból újabb gyermeke születik, kérheti a bíróságtól annak mérséklését.

Ami egy 8 éves gyerkőcnek való elmagyarázás dolgát illeti, nem az anya ellen lesznek fordítva ők hangolva hanem a továbbaikban a kevesebb pénz/juttatás okán éppenséggel fordítva...

judittt # 2007.11.22. 20:05

Kedves Tagok és ügyvéd úr!

Mire számítsak?
egy gyámhivatali idézést kaptam láthatás ügyében. Másfél évig az apa össze-vissza vitte el a gyerekeket, volt hogy 6 hetes szünettel- Nyár elejétől akarta a szabályos két hetentét, amikor már a nyári foglalások le voltak rendezve. Így is odaadtam a 2 nagy fiút több időre, mint az előírt. A kislány még alig volt 2 és fél, őt csak max 3 napra. Szept. páros hét helyett mindig páratlanon tudtam biztosítani a láthatást, mert az új párom fiát mindig akkor kaptuk (külföldről jár).A fiaim is találkozni akartak vele, egykorú kiskamaszok.... A kicsi lányt pedig csak egy napra adtam, miután a nyári költözésük vagy vmi annyira megbolygatta, hogy du nem tudott aludni, és telejesen feldúltan kaptuk vissza, napokig gond volt az egyébként jó alvó kislány esti alvása. Régi férjem a hivatalhoz fordult, tanukat hívott, hogy bizonyítsa, nem kapja meg a gyerekeket a saját idejében. Mire számítsak? először csak meghallgatnak, megpróbálnak a kommm.ban segíteni ? pl. moderátor? Vagy rögtön pénzbírság? Vagy engem meg se hallgatnak? A szünetben adtam volna, de nem kérte őket. De egy térítvevényes levélben szóvá tette. Nem tudom bizonyítani, hogy ebben hazudik. Mit csinálhatok? Főleg a kicsi lány ügye aggaszt.

ObudaFan # 2007.11.22. 20:21

A kapcsolattartási határozatot köteles lettél volna a lehető legpontosabban végrehajtani, ha pedig az nem hajtható végre, vagy aránytalan terhet okoz, akkor a megváltoztatását kell kérni, de nem önhatalmúlag máshogy tenni. Első alkalommal még nem lesz bírság, de azonnal kérd a megváltoztatást, ezt indokold, és amíg nincs változás, addig az eredeti feltételek szerint hajtsd végre a határozatot.

judittt # 2007.11.22. 22:31

KItől kell kérnem a változtatást a páros, páratlan hetet illetően? A bíróságot, vagy a gyámhivatalt?
Mennyi ideig tart a procedúra? utána, ha a a körülmények változnak, megint kérjem a cserét hetekben?
A kislánynál van esélyem arra, hogy pl. 4 éves koráig ne kelljen éjszakára adnom?
A pénzbírság mennyi lehet? 100000 ft fizetés3+ gyes+55000 gyerektartás+ csal. pótlék. a jövedelmem, a kiadás pedig 50000 Ft lakáshitellel terhelt (válásból maradt rám) 3 gyerek

monalisa1 # 2007.11.22. 23:15

A láthatás/kapcsolattartás dolgát a bíróság hagyta jóvá és/vagy szabályozta, így a változás is az ő hatásköre. A betartásának ellenőrzése a gyámhivatal dolga.

A bíróság részéről az esetleges változatás elrendelése nem egyik napról a másikra való. A "körülmények változására" azért figyelni kell, mármint hogy az ne legyen gyakoriságú és szeszélyes mint az időjárás.

Azt hogy egy gyereket 3 éves korában már oda lehet-e adni éjszakára vagy csak majd 4-5 éves kortól, nos ez a gyerek pszichés fejlettségétől függő... Sokat lehet segíteni, ha nem csak "átadás-átvétel" van a két volt szülő közt, hanem néhanapján hármasban közös programok is vannak - az anya diszkrét jelenlétében hadd szokja a gyerek az apját...

Az esetleges pénzbírságra itt nincsenek "táblázatok", mármint hogy tól-ig, hanem minden egyes család anyagi helyzete, a költségeik/kiadásaika, a gyerekek életkora - és nem utolsó sorban a szabálysértési előadó egyéni mérlegelési jogköre.

pumpoka # 2007.11.23. 10:07

Szeretnék kérdezni, hátha valaki tud nekem segiteni ebben....
December óta élek külön a férjemtől. Kettő gyerekünket én nevelem. Már a különköltözésnél szóban megegyeztünk, hogy havonta biz.összeget fizet gytartásnak a gyerekeket pedig kéthetente viheti egész hétvégére. Egészen 6 héttel ezelőttig nem volt ezzel semmi baj. Sőt, akkor is jött, amikor csak látni akarta őket, ebben sem akadályoztam. Most két hónapja új kapcsolata van, akivel rögtön össze is költöztek albérletbe. A nő nem dolgozik és van egy gyereke, igy a férjem fizetéséből állnak mindent. Ennek eredményeképpen a gyerektartást természetesen egy hónappal később kaptam meg, igy is hiányosan. A nő most minden áron el akarja érni, hogy egy fillért ne fizessen addig, amig a birósági végzés nincs meg. A válókeresetet egyébként együtt irtuk a férjemmel, most adtam be a héten kedden, igy is később, mint terveztük, mert azzal is hitegetett, hogy kifizeti az illeték felét és majd együtt beadjuk. Két hónapot vártam erre, most viszont beleuntam és beadtam. Most még azt is letagadja, hogy ő ilyet sem mondott hogy majd kifizeti a felét. Egy hónapja, amióta hiányosan fizetget, és arra hivatkozik, hogy kenyérre sincsen pénzük és hetek óta nem ettek főtt kaját, én úgy gondoltam, hogy ha nem tudnak miből enni, éjszakára ne vigye el a gyerekeket, mert nem látom biztositottnak, hogy tud nekik enni adni, azonkivül az albérletben még mindig nincsen ágy sem, a gyerekek a földön alszanak. Nem tiltottam meg a láthatást, csak annyit kötöttem ki, hogy éjszakára hozza haza őket, jöhet, viheti, nincs eltiltva.
Most azzal hadakozik, hogy amig nincs birósági végzésünk, addig ő semmiféle pénzt nem köteles fizetni, viszont akkor viszi el a gyerekeit, amikor akarja és én nem tilthatom meg, mert nincs jogom hozzá, akkor jön ide, amikor ő gondolja. De kérdem én, ha nincs még hivatalos határozat, akkor ha ő nem tartja be a szóbeli megállapodásunkat, én miért vagyok köteles odaadni a gyerekeket, amikor idejön, hogy márpedig ő most vinni akarja őket???? És kötelezhet engem bárki ebben a nem hivatalos helyzetben arra, hogy éjszakára is oda kell adnom őket? Mellesleg a gyerekek egyre inkább nem akarnak menni (7 és 5 évesek), elvileg holnap is jön értük, de már most mondta a nagyobbik, hogy nem akar ott aludni. Erőszakkal elviheti? Mert a múlt héten vasárnap is jött értük és szintén a nagyobbik orditott egy órát, hogy nem akar menni sehová. Ilyenkor is ki kell tennem az ajtón, hogy márpedig mész fiam????
Valaki kérem irjon nekem, mert már beleőrülök ebbe, ráadásul új kapcsolatomból 5 hónapos terhes vagyok és nagyon nem tesz jót ez az állandó idegeskedés.
Az még egyébként nagyon bennem van, hogy az új nője akarja mindenképpen fúrni ellenünk, mert ő magától ilyeneket sosem csinált eddig. Jól megvoltunk, idejött, beszélgettünk, vihette a gyerekeket, soha semmit nem tiltottam meg, de ezt azért soknak tartom kicsit, hogy a fiainak azért nem ad pénzt, mert a nemdolgozó nőjét és annak gyerekét kell eltartsa egy albérletfizetéssel együtt egy fizetésből.
Köszönöm, ha kapok választ.... Ágnes

ObudaFan # 2007.11.23. 11:41

juditt!

2 éven belül a bíróságtól, 2 éven túl a gyámhatóságtól.
Ne arra menj, hogy bírságoljanak, mert a bírság után a második lépés már a büntetőeljárás kiskorú veszélyeztetése miatt, aés az elhelyezés esetleges megváltoztatása.

ObudaFan # 2007.11.23. 11:45

pump.!

Kérd, hiogy a bíróság ideiglenes intézkedéssel döntsön a gyt. felől, mert ő nem fizet már semmit. Ebebn az esetben gyorsan lesz erről határozatod. Ezzel együtt, ha te nem biztosítod a kapcsolattartást, akkor ő is kérhet ideiglenes intézkedést, és akkor te is az ítélet előtti időre is kötelezve leszal a kapcsolattartás biztosítására.

pumpoka # 2007.11.23. 12:01

Obudafan!

Azt meg tudnád nekem mondani, hogy kell-e erre a kérvényre valamilyen illetéket fizetni? Mert amikor beadtam a válókeresetet, akkor mondta a nő, hogy kérjek soronkivüliséget a baba miatt, de azt nem mondta, hogy arra kellene illeték. Csak hogy 4 példányban postán is elküldhetem a biróság elnökségének cimezve. Ezt is igy kell? Vagy irjam egybe a két kérvényt vagy külön kell???
Viszont a gyámügyön azt mondták, hogy ő ugyanúgy nem tehet semmit ha nem adom oda a gyerekeket, amig nincs birói határozat, ahogy én sem tehetek semmit, ha addig nem fizet. Tehát hiába perel be, mert nem foglalkoznak vele, ahogy velem sem. Mert ő azzal fenyegetőzött, hogy majd beperel, hogy nem adom oda a gyerekeket. Hogy tudom bizonyitani, hogy nem a teljes igazságot mondja?? Nincs eltiltva tőlük, és engem azért húz fel a viselkedése, mert amig az új nő nem jelent meg az életében, békében megvoltunk egymással. Amióta belépett a képbe, minden felborult... Mindenesetre azt is mondta a gyámügy, hogy ez csak az ő jóérzése, hogy amiben megállapodtunk szóban, azt felrúgja vagy sem, meg az üvöltő gyereket ha elrángatja magával, az is, nekem hagynom kell. Mellesleg a gyerekkel pszichológushoz kell járni, mert viselkedési gondjai vannak.
Még egy kérdés, ha ő is beadja a kérvényt az ideiglenes kapcsolattartási végzésre, akkor ő fogja meghatározni, hogy mikor viszi el a gyerekeket vagy van majd beleszólásom? Figyelembe veszik a már beadott válókeresetben leirtakat a láthatásról, amiben megállapodtunk? Annyi kérdés kavarog a fejemben.....

ObudaFan # 2007.11.23. 16:23

Válókeresetre 12000 Ft az illeték. Költségmentességet lehet kérni, ehhez a bíróságon megtalálható formanyomtatványt kell kitöltetni az APEH-hal és a jegyzővel, valamint a munkáltatóval, ebben az esetben nem kell illetéket leróni.

Amennyiben a válókereseten ezt leróttad, az ideiglenes intézkedés iránti kérelmen már nem kell még egyszer.

Nem ő fogja meghatározni, hanem a bíróság. Figyelembe veszik azt is.

pumpoka # 2007.11.23. 18:33

Nagyon köszi!
Az illetéket leróttam már a kereseten, de nem is tudtam, hogy lehet kérni ilyet, affene, ha tudtam volna. Talán még meg is kapom, ugyanis munkahelyem nincs, a baba miatt nem vesznek már fel sehova, a párom meg nincs bejelentve. Gondolom, megkaptam volna...... már mindegy.
A gusztustalan az, hogy az ex megigérte, hogy felesben álljuk a válás minden költségét, erre kikérte a két gyerek születésijét (ő veszitette el annak idején őket), én a házassági anyakönyvit (azt én a lakásfelújitásnál) meg a tulajdoni lapot, meg az illetéket róttam le. De gondolom, ezzel nem lehet követelésem vele szemben ugye?? Mármint az illetékre pl.?
Mondjuk ki vagyok kelve azért ezeken a családjogokon...
Hogy akkor is köteles vagyok odaadni a gyereket, ha üvöltve huzatja végig magát az utcán az apjával, mert nem akar menni, meg akkor is ha beteg, kivéve, ha orvosi igazolást mutatok az apjának???? Hát most pont ez van, a gyerek tegnap óta lázas, holnap jönne az apja értük és vinné őket hétvégére. Igazolásom nincs, mert a doki ma nem rendelt, tegnap meg olyan magas láza volt, hogy nem tudtam levinni. Mondjuk, azért azt megnézem, hogy a lázas fekvő üvöltő gyereket lesz-e szive elvinni. Bár ennek van... mert érzései nincsenek, aki felképeli a gyereket azért, mert nem akar vele menni, az nem ember. És egy ilyennek kell odaadnom..... ez nagyon baráti gyerekjog és családjog.... Most reménykedem a pszichológusban, talán segit, csak nem tudom, van-e értelme szakvéleményt kérni, figyelembe veszik-e a biróságon???

ObudaFan # 2007.11.23. 19:24

De, az illetéket meg fogja osztani a bíróság, és a többi költség igazolása esetén azokat is.

Figyelembe veszik a bíróságon, de kapcsolattartás így is, úgy is lesz.

Ha pedig esetleg a szakértő arra a következtetésre jutna, hogy te neveled ellene a gyereket, akkor könnyen lehet, hogy nálal lesz elhelyezve.

pumpoka # 2007.11.23. 19:26

Obudafan! Újabb kérdéseim vannak, mindig eszembe jut valami. De olyan jó, hogy valaki választ ad a kérdéseimre, ez valamennyire megnyugtat, már a pocaklakó is jobban van egy fokkal.
Ha beadom a soronkivüliséget meg az ideiglenes intézkedés iránti kérelmet, akkor abból kb. mennyi időn belül számithatok tárgyalásra? Az ideiglenes intézkedés ügyét is tárgyalják, vagy arról kapok egy határozatot, vagyis be kell majd menni miatta vagy sem? És az kb. mennyi idő, mire én gytartást kapok utána? Ilyenkor is kérhetem visszamenőleg, vagy azt csak ha végzés van? Mert hallottam, hogy elvileg akár fél évre visszamenőleg is lehet kérni, vagy az más?
Valószinünek tartom még, hogy pl. a tárgyalás(ok)ra jönni fog vele a nője is. Kérdésem, hogy ezek a tárgyalások nyilvánosak, vagyis bárki bejöhet rá aki akar, vagy lehet esetleg kérni, mondjuk nekem, hogy én speciel az exem nőjét nem szeretném, ha bent lenne. Mert úgy gondolom, igazából egy idegen, akinek semmi de semmi beleszólása nincs abba, ami ott tárgyalandó.
Erről mit tudsz nekem mondani??????

ObudaFan # 2007.11.23. 19:38

Szerintem mostmár január előttre nem tűznek ki egy id. int-hez szükséges meghallgatást sem. Lehet kérni a nyilvánosság kizárását.

Magdolna1 (törölt felhasználó) # 2007.11.24. 07:50

pumpoka!

Nyert ügyed van!
Szerintem, mégegyszer eszedbe ne jusson odaadni neki a gyerekeket!
Azt hogy fizetett, neki kell bizonyítani. Én kézzel írott elismervényt írtam (időnként, rendszertelenül, alamizsna nagyságú összegről) azt elfogadta a bíróság tanuk nélkül is.
Több váló okod is van, melyek egyenként is sokat nyomnak a latban.

Kérheted a láthatástól való eltiltást is.

Soha nem tudja tőled elperelni a gyerekeket, ha nem történik veled valami nem hétköznapi!