„Férjem váratlan halála után kiderült, hogy az lakásunk kezdőrészletét még a szülei adták.”
Ettől még minden lehet. Azt kellene tudni, mikor szerezte (gondolom: vásárolta) a néhai azt a lakást.
„Férjem váratlan halála után kiderült, hogy az lakásunk kezdőrészletét még a szülei adták.”
Ettől még minden lehet. Azt kellene tudni, mikor szerezte (gondolom: vásárolta) a néhai azt a lakást.
ja igen: ha van leszármazó, akkor állagot nem örököl a férj után, ha viszont nincs, akkor csak az ági örökléssel átszálló vagyon kerül ki az állagöröklés köréből.
(Végintézkedés ugye nem volt? Mert akkor teljesen más a helyzet)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
„Az örökrészt ki kell adni, ...”
Nem lesz azon az örökrészen az özvegynek haszonélvezeti joga? Mert ha igen, akkor valahogy biztosítani kell, hogy az özvegy hozzájusson a kamatokhoz. Ez nemigen van garantálva, ha a pénzt kiadják a gyerekeknek.
amit a férj a a szüleitől kapott az ági vagyon, de nem az egész lakás vonatkozásában, hanem részarányosan.
Özvegyi haszonélvezet ezen a részen is fennáll.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Tisztelt Hölgyem / Uram!
Férjem váratlan halála után kiderült, hogy az lakásunk kezdőrészletét még a szülei adták.
Érdeklődnék, ez alapján ági vagyonnak minősül - e a lakás, illetve ha igen, a befizetett összeg arányában vagy a teljes ingatlan ági vagyon.
Esetleg én örököm az egészet vagy csak haszonélvezetet.
Köszönettel.
Az örökrészt ki kell adni, de követelheti a számlatulajdonos azoknak a hagyatéki tartozásoknak a kiegyenlítését, amelyeknek ő a jogosultja, és ezek megtérítéséig visszatarthatja ennek az összegnek a kiadását is.
Hello!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az örökhagyó házastársának a saját nevén lévő bankszámlából köteles-e kiadni a kötelező részt a gyermekeinek.
A közjegyzőtől jött egy papír, amin elosztotta a bankszámlát, és az, hogy a többi nem kell nekik. A pénz sem volt benne, mivel az örökség megnyílásának pillanatában már nem volt rajta. OTP arról adott papírt, ami a haláleset utáni állapotot jelentette , közjegyző ezen állapot szerint risztelt.
Ha jól értem, az unokák a közjegyző előtt (talán osztályos egyezség?) lemondtak az ingóságokról a javadra. Ha jól tudom, ehhez az is kell, hogy te elfogadd.
Vagy benne sem voltak ezek a hagyatéki leltárban? Csak a pénz?
„Az örökségben minden benne van. A kristályváza, és a lom is.”
Hát igen, kérdés az, hogy a lomra milyen értéket állapítanak meg...
Közjegyző volt.
Az első papír amit a közjegyzőtől kaptam, arról szólt, hogy nem ismerik el a temetési költségeket, viszont jó lenne ha hamar-hamar közölném, hol van az örökség.
Közöltem, hol van, lehet jönni érte és elvinni.
Közölték, hogy nem kell. (PTK 67x, örökség visszautasítása, papír van róla. Pedig szóban is elég)
Közjegyző lezárta az ügyet, lazán elosztotta az öregem számláján azt a nyugdíjat, ami már nem járt neki.
Rokonyok OTP-be be, pénzt fel akarták venni, elhajtották öket, hogy az nyugdíj, és közölték velük a jó hírt, hogy a haláleset előtt pénzfelvétel volt.
Rokonyok ügyvédhez el, ügyvéd felhívott, elmondom neki mi volt, közölte, hogy akkor is jár nekik a köteles rész, ha fenét eszek.
Küldtem újabb levelet, hogy akkor is övék az örökség fele, ha fenét esznek, lehet csomagolni, oszt szaladni vele. Közöltem, hogy ha adott időn belül nem pakolnak, akkor tárolási díjat számolok fel.
Újabb papír érkezett, amin ismét lemondtak mindenről, majd jött a következő levélke, hogy fizessek, vagy felnégyelés, ólom a fülbe, végrehajtó, meg ami még kell.
Itt tartunk, ma kaptak egy újabb levélkét, oszt kiderül, mi lesz.
Érdekel, hogy a bíró minek ítéli meg a kétszeri lemondást (ami PTK 67x szerint mindenről lemondást jelent, mivel csak a termőföldet és a hasonszőrű dolgokat lehet megosztva visszautasítani), és azt, hogy nem akarnak hozzájárulni a temetéshez, de a pénz kell.
Ha nincs ingatlan, akkor nem.
És mondjátok : hagyatéki leltár volt egyáltalán ?
Írod : „Bérlakás volt, ki kellett pakolni.”
„elég egyszerűen látják, a teljes összeget akarják felezni, temetési költséget nem ismernek el.”
Az , hogy ők mit szeretnének egy dolog : majd a közjegyző dönt első körben, aminek már díja van, ha nem elég nekik, természetesen fordulhatnak birósághoz, ha bukják ez is költség lesz.
Meggondolják még ők.
A lomot meg el kell takarítani és költségként azt is elszámolni.
Ennyi !
Z.
Viszont ha már témánál vagyunk : ha nincs vita, akkor is kell a közzegyző közreműködése ???
Az örökségben minden benne van. A kristályváza, és a lom is.
„Azért egy doboz kristályvázára nehéz azt mondani, hogy kuka mellé való lom.”
nem kristályvázáról beszéltem.
A végrehajtás szabotálásáig is el fogok menni, de tőlem egy fillért nem látnak.
Ezt nem ajánlom. A fedezetelvonás bcs., akár börtönbüntetést is kaphatsz érte.
Akár a lakásodat is elárvereztethetik. Vagy ha semmilyen ingatlan, autó nincs a neveden, akkor a munkabéredből és a nyugdíjadból vonják majd jó hosszú ideig.
Megéri?
Akkor ezek szerint tudod milyen az, amikor valaki tartja a markát, mert jogai vannak, de azzal nem foglalkozik, hogy kötelességei is voltak.
Nem csak rozsdás lábosról van szó, hanem mindernről, ami volt. Be van dobozolva, jöhetnek és vihetik az örökséget. Azért egy doboz kristályvázára nehéz azt mondani, hogy kuka mellé való lom.
Nem tudom, mit ír a törvény, de én még nem hallottam olyan esetről, amikor az örökös(ök) hagyatéki leltárba vetették volna az örökhagyó ruháit, ágyneműjét, edényeit. Kivéve persze, ha nagyértékű ingóságról van szó. De gondolom, a viseletes ágynemű és a horpadt lábaska nem ebbe a kategóriába tartozik.
Szóval - szerintem - a nem használható holmikat nyugodtan tedd ki a kuka mellé.
lazi:
:( Képzeld, volt már hasonlóban részem.
nandy
Nem kívánom neked, de próbáld meg elképzelni, hogy a 85 éves apád az utólsó 6-8 évét úgy éli le, hogy nézed, amint a születésnapját, a névnapját, és a karácsonyt végigzokogja, mert az unokái annyira nem voltak képesek, hogy legalább telefonon felhívják, és felköszöntsék.
Tudod, ezek után ami jár nekik, azért is küzdjenek meg, ne az ölükbe pottyanjon, csak azért mert a törvények szerint az övék lenne.
A törvény szeint az a prosztatabetegség után érdekesen kinéző ágynemű is az övék (a fele), amit nekem kellett becsomagolni, amire érdekes módon nem tartanak igényt, csak arra, amit el lehet a boltban költeni.
Van még kérdés?
A végrehajtás szabotálásáig is el fogok menni, de tőlem egy fillért nem látnak.
Ami az egészben megdöbbentő, hogy a saját apja cuccait akarja az utcára borítani. Bár lehet, hogy csak az én lelkem ilyen érzékeny.
„De egyébként is csak ürügy ez - jó lenne megtartani a készpénzörökség egészét valahogyan.”
:) Valamiért nekem is ez az érzésem.
„Nem lenne egyszerűbb, ha az általad bankszámláról felvett pénzből bérelnél egy kisebb tárolót, ”
:) Egyszerűbb lenne, de az az ő örökségét is fogyasztaná. A közös tulajdon miatt ugyanis nem tudja csak az örököstársak dolgait elszállítani. Bármit visz, az az övé is.
De egyébként is csak ürügy ez - jó lenne megtartani a készpénzörökség egészét valahogyan.
Kénytelen vagy őrizni. Kérheted viszont, hogy az őrzés költségeinek rájuk eső részét térítsék meg.
Ha majd a hagyatéki osztály megtörtént (értsd: természetben is elosztottátok a cuccot), akkor már a felelős őrzés szabályai lesznek mérvadóak. Vagyis felszólíthatod őket, hogy vigyék el záros határidőn belül, és ha nem teszik, értékesítheted. Vagy ha akkor azt mondják, csinálj vele, amit akarsz, ki is dobhatod.
Nem lenne egyszerűbb, ha az általad bankszámláról felvett pénzből bérelnél egy kisebb tárolót, és a vita lezárásáig ott helyeznéd el az ingóságokat?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02