Pont fordítva: most nem tehettek, mert egyelőre csak nagymama tehet.
öröklés,ingatlan
Kedves ObudaFan vagy bárkia ki tudja a választ!
Segitséget szertnék kérni. Mikor édesapám és édesanyám elváltak 2006-ban apukám, a tetvéremnek és nekem ajándékozta (ajándékozási szerződéssel) a közös ingatlanuk rá eső részét (az ingatlan 5millot ért tehát össszesen 2.5millo forint értéket kaptunk a hugommal egyenlő arányban). Mi után édesapám elköltözött több millios tartozást halmozott fel a bankoknál és sajnos februárban meghalt.Közben előkerült egy házasságon kivül született 15 éves kislány akit apu születésekor a nevére is vett. Hagyatéka nem volt apának csak az utolso bennmaradt bére 100.000.Ft. Végrendelete nem volt. A kislány gyámja pedig igényt tart a köteles részre is.
A közjegyzö közölte hogy apunak 1millo Ft tartozása vagy az egyik bank felé. És tartozott egy magánszemélynek is 500.000.Ft tal amit én fizettem ki sajátzsebből. (arról h tartozott neki nincs papirom de vannak tanuim a szóbeli megállapodásról, és van papirom tanukkal arról hogy visszafizettem)
Szeretném megkérdezni hogy mire számithatok? Azt jól tudom hogy a köteles részt ki kell fizetnünk majd, de szertném megkérdezni hogy a 2.5millio értékből kivonják e majd a banki tartozás összegét meg amit a kifizettünk a tesommal a magánszemélynek.és azt tekintik e majd tiszta hagyatéknak.tehát az alapján számolják majd ki a köteles részt?? Vagy a banki tarozást csak akkor számitják le belőle ha arra a bank igényt is tart?? Mellesleg megteheti ezt a bank ???
Követelheti rajtam azt az egy millio forintot ha monjuk nem volt a hitele biztosítva apunak? Ismétlem 100.000. ft volt a hagyatéka semmi más nem volt a nevén.a lakásunkon nincs jelzálog vagy ilyesmi.
Tudom h hosszú lett és elnézést a két részletért is.
Ha valaki tudja a választ, előre is öszintén köszönöm!!!!
az örökösök felelnek a tartozásokért a hagyaték erejéig. (Ha nagyobb összegűek a tartozások mint a hagyaték, akkor célszerű visszautasítani az örökséget)
Az örökrészek kiszámítása az aktívumokból (értékekből) a passzívumok (tartozások) levonásával, és a végeredmény felosztásával történik. (a hagyományt nem keverném ide)
Az örökséghez hozzászámítódik édesapádtól kapott ajándékod is.
Ha édesapád nem írt végrendeletet, akkor a féltestvéretek a teljes örökség egyharmadára tarthat igényt, ha volt olyan végrendelet, ahol pl hallgatással mellőzték az öröklésből (míg titeket nem), akkor kötelesrészre, azaz az örökség egyhatodára tarthat igényt.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
az örökösök felelnek a tartozásokért a hagyaték erejéig. (Ha nagyobb összegűek a tartozások mint a hagyaték, akkor célszerű visszautasítani az örökséget) A banki tartozást így természetesen meg kell fizetni.
Az örökrészek kiszámítása az aktívumokból (értékekből) a passzívumok (tartozások) levonásával, és a végeredmény felosztásával történik. (a hagyományt nem keverném ide)
Az örökséghez hozzászámítódik édesapádtól kapott ajándékod is.
Féltestvéretek a kötelesrészre, azaz az örökség egyhatodára feltétlenül igényt tarthat.
_Wasp_
és felesleges megoldása
A második válaszom a pontos, tudni illik az ajándék úgy számítódik, mintha arról végrendelkezett volna édesapátok
_Wasp_
és felesleges megoldása
A gyám helyében én azt a magánszemélynek adott félmilliót nem ismerném el csak úgy bemondásra hagyatéki teherként.
Leginkább visszakövetelheti ezt az összeget. Viszont azt innen megmondani lehetetlen, hogy mindebből mit fog tudni bizonyítani.
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az én esetem kissé bonyoult.
Édesapámnak van most 3,5 Mi ft-ja és arra jutott, hogy ezt kifzeti nekem cserébe, ha adásvétellel eladom a tulajdonrészemet az öcsémnek és a húgomnak. (kikötése: vegyek lakást a pénzből).
Apám ingatlanja Tiszakécskén található, 1530 m2-es telek, a lakás kb. 150 m2 vagy több és egy autószerelő műhely is található rajta. A tulajdoni lapon ennek 1/4-e az enyém, 1/4-e a bátyámé, 1/12 az öcsémé, 1/12 a húgomé, 1/12 szintén a bátyámé, a maradék 1/4 pedig apámé. Tehát jelenleg 1/4 rész az enyém.
- kérdés: Reális-e ez az ár vagy az apám átverhet?
- kérdés: Törvényes-e ez az adásvétel, ha ingatlan értékbecslőt nem von be apám az ügyletbe és csak megsaccolja az árat?
- kérdés: Mit javasol, fogadjam el apám ajánlatát?
Köszönettel és tisztelettel,
Melinda
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Édesapámnak van most 3,5 Mi ft-ja és arra jutott, hogy ezt kifzeti nekem cserébe, ha adásvétellel eladom a tulajdonrészemet az öcsémnek és a húgomnak. (kikötése: vegyek lakást a pénzből).
Apám ingatlanja Tiszakécskén található, 1530 m2-es telek, a lakás kb. 150 m2 vagy több és egy autószerelő műhely is található rajta. A tulajdoni lapon ennek 1/4-e az enyém, 1/4-e a bátyámé, 1/12 az öcsémé, 1/12 a húgomé, 1/12 szintén a bátyámé, a maradék 1/4 pedig apámé. Tehát jelenleg 1/4 rész az enyém.
- kérdés: Törvényes-e ez az adásvétel, ha ingatlan értékbecslőt nem von be apám az ügyletbe és csak megsaccolja az árat?
Melinda
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Melinda
Tisztelt Óbudafan!
Köszönöm a gyors választ.fk
Kedves Judyyyy!
Azt hiszem összetéveszti a jogi fórumot az ingatlan értékbecslők fórumával. Gyanítom, hogy nincs ember, aki látatlanban meg tudná az ingatlanuk értékét saccolni a számítógépe elől. Az adásvételnek értelemszerűen nem az értékbecslés az előfeltétele, hanem a felek megállapodása. Ha láthatólag nem bízik az apjában, miért nem vesz elő egy hirdetési újságot, és nézi meg a hasonló ingatlanok értékét? De kérhet adó- és értékbecslést is a helyi önkormányzatnál. Ha ezek az értékek összecsengenek az ajánlattal, fogadja el, ha meg sokkal magasabbak, akkor ne! Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Tisztelt Mindenki!
Örököltünk egy lakást egy éve, értéke 8 m Ft(az anyám, öcsém és én)amiből mindenkinek 1/3 része van. Ez a lakás amit örököltünk az én lakásom ingatlanfedezete is 3,4m Ft értékben. Hogyan tudnánk eladni? Ha el szeretnénk adni mennyi adót kellene fizetnünk? És ha kell fizetni akkor minden esetben kell? Mondjuk egy másik lakás hitelének a kifizetésénél is?
Előre is köszönöm a válaszaikat!
"Csupán" a legfontosabbat nem írtad: kitől az öröklés, mert aszerint az öröklési illeték.
A lakás a halál beálltának pillanatában már a tulajdonotokban került attól függetlenül, hogy az örökséget a hagytéki eljáráson a közjegyző esetleg még nem adta át., előszerződéssel már most lehet vevőt keresni rá - ügyvéd az ügylethez szükséges.
A banktól kell megkérdezni, hogy a 3,4 M Ft-ot mint hitelfedezetet be kell-e fizetned, vagy az összeggel terhelhető-e a lakásod mint jelzálog.
Az öröklési illeték és a lakáshitel nem keverendő össze, vagyis az egyik a másikkal nem váltható ki.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Kedves monalisa!
Nem az illetéket kérdeztem, azon már túlvagyunk. Egyébként visszterhes vagyonátruházási illetéket fizettünk, mert örökösödési szerződésünk volt, és egy éve haltak meg a nagyszülők akik után örököltünk. Az eladás utáni adót kérdeztem...
Ha 8 M Ft-ért adjátok el akkor nem származik jövedelem, ergo szja fizetékési kötelezettség nincs. (Ettől függetenül a jövő évi személyi jövedelemadó bevallásot ki kell tölteni.) Ha azon felüli összegért sikerül eladni, akkor a kettő közti különbözet után kell adózni.
Szülői ház öröklésénél 3 testvér közül 1 "csakazértis" megakadályozza a ház eladását. Eladható a beleegyezése nélkül? Ha nem, akkor kényszeríthető, hogy vásárolja ki az örökségi részt a másik kettőtől?
Milyen jogi megoldások jöhetnek szóba?
Róka fogta csuka...
A ház 2/3-ad része eladható, ehhez nem kell az ő beleegyezése, az más kérdés így lesz-e rá vevő.
Elővásárlási joga van, de nem köteles vele élni.
Senki nem kötelezhető a tulajdona eladásához, azonban az sem okés, hogy akadályozza a tulajdonostársakat a vagyoni értékükhöz való hozzájutáshoz. Végső esetben bírósághoz lehet fordulni a közös tulajdon megszüntetése végett, de tudni kell, hogy a pereskedés jó esetben is legalább 1-2 év és nem kevés többletköltség. A bíróság elrendelheti az árverezést, de abból még senki nem jött ki jól...
Tudnám javasolni, hogy a mielőbbi sikeres eladás érdekében a vételárból 10-15% körüli pénzt ajánlatok fel neki - hátha ráharap, valamint akár a pereskedés akár az árverezés, ennyít ha nem többet úgyis elvesztetek. Akkor meg legyen "boldog" a pénzzel.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Tisztelt Szakértők!
A férjem tulajdonában lévő lakáson az édesanyja és édesapja nevére holtigtartó haszonélvezeti jog van bejegyezve. Az édesanyja 1996-ban, az édesapja 2001-ben meghalt és töröltetni szeretnénk. Mi az eljárás menete (dokumentumok, hivatal)?
Előre is köszönöm a segítséget!
Mindkét haszonélvezet okafogyottá vált már., a halotti anyakönyvi kivonat bemutatásával a földhivatalban töröltetni kell az ingatlanon lévő korlátozást. (Lehet hogy pár ezer forint eljárási illetéket kell fizetni, nem tudom, csak vélem.)
"Lisa"
laikus hozzászóló
Kedves Lisa!
Köszönöm a választ. Annyit szeretnék még kérdezni, hogy elég az eredeti halotti anyakönyvi kivonat, vagy közjegyző által hitelesített másolat szükséges?
Nem tudom, de ha telefonon megkérdezed biztos érdemi választ adnak.
Külön írom: a közjegyző által hitelesített változat helyett az anyakönyvi hivatal vélem olcsóbban kiad egy hiteles másolatot.
monalisa1
A pénz sajnos nem érdekli, ő 30 millióra "becsüli" a 3 milliós falusi házat. Amúgy is elmebeteg. Sajnos kényszerítésen kívül nem jöhet szóba más, belátásra bírás, együttműködés szikrája sincs.
Azt meg mi se szeretnénk, hogy kényszerítéssel rosszul jöjjünk ki (elárverezés, bíróság...).
Marad évtizedekig az állóháború, és össze fog dőlni az ingatlan. Köszi a gyors választ!
A többiek tulajdonjogának megváltására csak a bentlakó tulajdonostárs kötelezhető.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02