öröklés,ingatlan

Panni68 # 2007.08.19. 09:46

Kedves amatőr!
És a közjegyzői munkadíj miként kerül megállapításra?
Elfogadható az, hogy semmiféle információt nem kapunk a hagyatékról a tárgyalásig, illetve a tárgyalásról semminemű írásbeli értesítést?

amatőr # 2007.08.19. 09:38

A 75.000 ill. 80.000 Ft egészen biztosan nem az illeték - mert azt az APEH fogja majd hónapok múlva kiszabni - hanem a közjegyzői munkadíj.

Panni68 # 2007.08.19. 09:11

Kedves Fórumozók!
Húgommal egyetemben örököltünk egy ingatlant, melyet özvegyi haszonélvezeti jog terhel.
Mivel a hagyatéki tárgyalás 22-én lesz, ezért felkerestem tanácsadásért egy ügyvédet.
Tájékoztatott, hogy hiába volt csak Édesapám nevén az ingatlan, az özvegy pert indíthat a lakás 1/2 tulajdonrészéért, mivel az ingatlant a házasságkötésüket követően vásárolták, és házassági szerződést nem kötöttek.
Édesapám - jogi ismeret hiányában - azért ragaszkodott ahhoz, hogy az ingatlan kizárólag az Õ nevén szerepeljen, mivel a lakást egy házasság előtti ingatlan eladásából vásárolták, és azt szerette volna, ha kizárólagos örökösei lányai lennének.
Az özvegy - az özvegyi haszonélvezeti jog megváltásának fejében - a lakás 1/3 árára tart igényt, amit mi készpénz hiányában nem tudunk teljesíteni.
Az ingatlant sem szeretnénk értékesíteni, mivel tudomásunk szerint, ha a lakás eladásából befolyt összeget nem fektejük ingatlanba, akkor további illetéket kellene fizetnünk.
A helyzet nem egyszerű, mivel úgy érezzük, sarokba lettünk szorítva.
A házasság alatt egy üdülőt és egy személygépkocsit is vásároltak, mindezt az özvegy nevére.
Tudjuk, hogy mi is pert indíthatnánk az üdülő és személygépkocsi feléért, de a békés és reális megoldást keressük.
Kérném a tanácsotokat, hogy milyen ésszerű megoldást javasoltok, mivel a hagyatéki tárgyalás pár nap múlva esedékes.
Halkan jegyzem meg, hogy a tárgyalás időpontjáról csak az özvegy tájékoztatott telefonon, semmiféle idézést nem kaptunk.
Mivel a befizetendő illetékről pontos információt nem hangzott el, ezért felhívtam az illetékes közjegyzőt.
A titkárnője megerősítette az özvegy telefonos tájékoztatását, valamint az illetékre 75.000,- Ft körüli összeget jelölt meg.
Az irányú kérdésemre, hogy a tárgyalásról kapunk-e valami értesítést, nem kaptam választ.
Most itt állunk, hogy fogalmunk sincs, mi lett feltüntetve a hagyatékban, azaz miért kell majd 80.000,- Ft illetéket fizetnünk.
Segítő tanácsaitokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2007.08.19. 07:44

Ha ugyanis nem erről nyilatkozik, hanem csak arról, hogy nem tart rá igényt, az csak ügyvéd által ellenjegyzett okiratban lesz érvényes.

mano33 # 2007.08.18. 15:31

Köszi a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.18. 12:54

Elegendő, ha arról nyilatkoztok mind a ketten, egybehangzóan, lehetőleg teljes bizonyító erejű magánokiratban, hogy az életközösség másfél éve nem áll fenn.

tomas64 # 2007.08.18. 12:02

Az öröklött ingatan nem része a házastársi közös vagyonnak, az a te különvagyonodat képezi.

mano33 # 2007.08.18. 11:35

Sziasztok!

Férjemmel külön élünk 1,5 éve, nem váltunk el (bár volt róla szó). Most Édesanyámmal élek + Hugommal + kislányommal (akit én nevelek) egy 2 szobás lakásban. Édesapám halála óta a fele Édesanyámé, 1/4 - 1/4 része pedig a Hugomé és az Enyém. Édesanyámékkal szeretnénk nagyobb lakásba költözni. Kérdésem, hogy amennyiben eladnánk ezt a lakást és másikat vennénk, bele számít-e a házastársi közös vagyonba, ha elválnánk (természetesen az új lakás 1/3-1/3-1/3 részben oszlana meg Édesanyám-Hugom-Köztem). Esetleg van-e arra lehetőség, hogy írásban nyilatkozna a férjem arról, hogy nem tart igényt a különélésünk óta szerzett ingó és ingóságaimra válás esetén (Közös ingatlanunk nincs, Anyósnál laktunk), ezt a Bíróság elfogadná-e. A választ előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.16. 11:08

Késő.

country1 # 2007.08.16. 10:53

sziasztok

egyszerűnek tűnő kérdésem lenne. Bamba birka módjára lemaradtam a nagyszülő hagyatéki tárgyalásáról, pontosabban az örökösök közül senki nem vett részt rajta. namármost a közjegyző megküldte a hagyatékátadó végzést ami ellen szeretnék fellebbezni mégpedig olyan banális okból hogy szeretném visszautasítani az örökségemet. reménytelen normális indok nélkül megismételtetni a hagyatékit?

köszönöm

lütyőke # 2007.08.13. 11:08

És ha az öröklés után sok évvel történik a jövedelemszerzés, tehát üzletrészeladás?

ObudaFan # 2007.08.13. 08:03

Az ingó vagyonátruházásból egy éven belül szerzett, 50e Ft-ot meghaladó jövedelem után 25% SZJA-t kell fizetni.

lütyőke # 2007.08.11. 19:54

T. fórumozók!

A kérdésem a következő: örökölt üzletrész (kft) eladása után kell adót fizetni?
A hagyaték átadásakor az üzletrész értéke csak a törzstőre arányos része volt, és egyébként is illetékmentes, ugyanakkor a cég értéke ennél sokkal nagyobb, ingatlan és ingóságok is, stb. Tehát ha az üzletrészt értékesítem a piaci értékén, akkor azután kell adóznom?

Barnuska # 2007.07.14. 11:16

Nagyon köszönöm a válaszokat.

Üdvözlettel
Barna

ObudaFan # 2007.07.13. 11:52

Első tárgyaláson kötött egyezség esetén viszont csak 70% igényelhető vissza. Viszont az igaz, hogy biztosabb egy bírói egyezség.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.13. 06:21

Ja: és nem a bíróságtól, hanem az APEH-től.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.13. 06:21

Akkor a 90% igényelhető vissza. De szvsz jobb lenne perbéli egyezséget kötni inkább.

Barnuska # 2007.07.13. 03:46

T. Fórumozók!

Szeretnék érdeklődni, hogy, ha sikerül örökösödési ügyben végre peren kívül megegyeznem a bátyámmal, akkor a beadott per visszavonását követően az előre befizetett perköltség /kb. 300.000.-Ft/ egészét, vagy egy részét visszaigényelhetem-e a bíróságtól és kb. mennyit.
Még egyetlen tárgyalás sem volt, de az első tárgyalás időpontja már ki van tűzve.

Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Barna

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.12. 21:04

A telket örökölte, és közösen építettek rá. vagyis - mivel az építkezők (a házaspár) és az ingatlan tulajdonosának (csak a feleség) személye eltért, ráépítés [137. §] történt.
Ha a ház értéke jelentősen meghaladja a telek árát - ami valószínű - akkor a (2) szerint a telek is átment közös tulajdonba. (Ne menjünk bele, hogy megosztható-e.)
Ismétlem: fizetni kellene a testvérnek, ez nem csak méltányos lenne, hanem valószínűleg ez a jogos is.

(A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy tudnék érvelni a testvér ellen is - de nem akarok.)

tomas64 # 2007.07.12. 20:53

A törvényi vélelem esetünkben az, hogy fennálló házasság alatt szerzett ingatlan, akkor is házastársi közös szerzemény, ha az ingatlan nyilvántartásban csak egyikük szerepel tulajdonosként.

Az nem biztos, hogy testvérnek semmi keresnvalója nincs. Nem teljessen egyértelmű a leírtakból, hogy az anyuka örökölte az ingatlant, vagy apuval közössen építették annak idején, csak apu lemaradt a nyilvántartásból.

Pentike # 2007.07.12. 20:47

Egy picit belekeveredtem, de már értem. A lényeg nincs esélye a testvéremnek....
De fizetni nem fogok, vagyis nem akarok neki....

tomas64 # 2007.07.12. 20:41

Édesanyának ott van a hagyatékátadó végzése.

Pentike # 2007.07.12. 20:41

Ezek szerint hiába van a tulajdonjog???

Konkrétan mit jelent a törvényi vélelem a közszerzeményi jelleg mellett?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.12. 20:41

Bár....
Ha nagyon megkavarjuk... De miért tennénk?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.12. 20:40

Te sem figyelsz, tomas64.