öröklés,ingatlan

bubuska11 # 2010.03.11. 19:42

Ja, hogyan szüntették meg a szerződést: elmentek az ügyvédhez, aki csinálta a szerződést, és felbontották. A tulajdoni lapon szerződés felbontása szerepel.

bubuska11 # 2010.03.12. 05:48

Még valami: ha behajtható is az állagmegóvási, felújítási költség a házra, akkor az a tulajdonos is köteles megfizetni tulajdoni hányadának arányában a költségeket, aki harmadik tulajdonos a házban, de nem örökség folytán lett az, hanem övé is volt az a rész időtlen idők óta?

ObudaFan # 2010.03.12. 11:50

A "hogyan szüntették meg" alatt a megszüntető megállapodás pontos tartalmát értem.

Mi közöm lehet ahhoz, hogy elszámoltak, vagy nem számoltak el?

Pusztán annyi, hogy az örökös a hagyatéki tartozásékért felel az örökrésze erejéig.

Hogyan lehet azt bizonyítani???

A megszüntető szerződésből kiderülhet.

ha behajtható is az állagmegóvási, felújítási költség a házra, akkor az a tulajdonos is köteles megfizetni tulajdoni hányadának arányában a költségeket, aki harmadik tulajdonos a házban, de nem örökség folytán lett az, hanem övé is volt az a rész időtlen idők óta?

Nem a költségeket, hanem csak a gazdagodást, ha nem járult hozzá a munkálatokhoz.

bubuska11 # 2010.03.12. 12:36

Köszönöm szépen a választ! Nagyon kacifántos ez a jog...
Ha a szerződést felbontó okiratban nincs olyan kitétel, hogy visszakér az eltartó ilyen és ilyen összeget, akkor nem hajtható be ratjam? Csak akkor, ha benne foglaltatik valami ilyesmi?
Ezt az okiratot csak az eltartótól szerezhetem meg? Kiadhatja nekem az ügyvéd? Betekinthetek? (Gondolom, nem adhat ki ilyesmit egy ügyvéd, de hátha...) Vagy a földhivatalban kikérhetem ezt az okiratot???
Mit értesz gazdagodáson? 450 ezer forintról van szó egy kb. 15 millás ingatlanban. Ez gazdagodás...???? Ez az összeg mehet 3 felé?

ObudaFan # 2010.03.12. 13:16

Gazdagodás az, amivel az ingatlan értékesebb lett. Valószínűleg a földhivatalban bele tudsz nézni.

házacska # 2010.03.12. 14:04

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm válaszát! Arra szeretnék még akkor választ kapni,hogy ezek szerint az "örökségként" a gyerekek örökölhetik az adósságot? (nem az új feleség?)Az új feleség ha nincs egyéb rendelkezés "csak" haszonélvezetet örökölhet?
Köszönettel:
házacska

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.12. 17:10

Úgy van.

Zsu89 # 2010.03.15. 21:34

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi probléma megoldására. Bár írtam már máshova is, új vagyok még itt, most kezdek csak eligazodni, előre is elnézéseteket kérem.

Jó 15 éve az édesapám anyukája(nagymamám) behelyezett egy bizonyos összeget a bankba édesapámnak és a testvéreinek. Sajnos az én édesapám 3 éves koromban meghalt, így az ő része rám és a testvéremre maradt.
18 éves koromban kaptam róla papírt, de amikor a bankban megjelentünk, azzal az indokkal küldtek el, hogy a pénzt csak egyszerre vehetik fel azok akiket illet. Apukám testvéreit és minket. Közben édesanyámmal (mert a húgom még kiskorú) email-ben és telefonon is többször szóltunk már nekik, hogy beszéljünk meg egy napot, vagy valahogy hozzuk össze. De hónapok óta nincs válasz. Egyszer már volt az egyik testvér édesanyámnál azzal a szándékkal hogy mondjunk le az ő javára a részünkről, de édesanyám nem tette. Azután 4 évig nem is láttuk. Azóta a nagymamám is meghalt, aki a pénzt betette, így a papírok a férjéhez kerültek. Mi arra gondolunk hogy így nem is tudjuk kivenni a pénzt, talán azért nem segítenek, mert ugye még mindig azt szeretnék ha lemondanánk róla. Ilyenkor mit lehet tenni? Ha a másik fél akadályozza a pénzfelvételt van rá valami megoldás?
Előre is köszönöm segítségeteket, tanácsotokat.

Zsuzsi

MajorDomus # 2010.03.15. 21:44

Tudod mekkora összegről van szó ?

Ha jelentős akkor célszerű űgyvédhez fordulni,ha birósághoz fordulsz elrendeli a hagyaték kiadását.

Zsu89 # 2010.03.16. 10:33

Kb. 50 000 ft-ot tett be, de nem tudjuk a 15 év alatt hogy és mennyit kamatozott. Szerintünk nem lehet nagy összeg, de sajnos most minden forint jól jön.
Ennyi pénz miatt pedig nem hiszem hogy ügyvéd kellene, de nagyon köszönöm válaszod:)
Arra gondoltunk, hogy a bankban megkerestetjük azt a számlát, megkérdezzük mennyi is a ránk eső rész, és kérünk róla valami féle igazolást. Annak a fénymásolatát elküldjük nekik, hogy fizessék ki zsebből, erről írunk valami papírt tanúkkal, mi meg így lemondunk a mi részünkről. Akkor maradhat a pénz nekik bennt ameddig akarják. Bár nem tudom a bank rá tud e keresni így a pénzre, hogy megvan a mama lánykori és férjezett neve, édesapám születési bizonyítványa, a halotti anyakönyvi kivonata, házassági anyakönyvi kivonat, az én születési anyakönyvi kivonatom, talán ez alapján már csak "felismernek"?.
De nem tudom ez lenne e a helyes eljárás.
Még egyszer köszönöm válaszod.

bubuska11 # 2010.03.16. 12:37

Sziasztok!
Nemsokára hagyatéki tárgyalásra megyek. Szeretném megkérdezni, megtehetem-e, hogy a közjegyzőnél semmiféle követelést nem ismerek el, nem írok alá semmi tartozáselismerő papírokat vagy ilyesmit, amíg meg nem nézetem egy ügyvéddel az iratokat? Kaphatok-e ott a közjegyzőnél másolatot azokról az iratokról, ami alapján követelnek, hogy ezeket elvigyem egy ügyvédhez, mielőtt bármit is elismernék? Ügyvéddel nem akarok menni, nincs rá pénzem, szerintem olcsóbb, ha én magam viszem el ügyvédhez a papírokat hagyatéki után.
Megpróbáltam a földhivatalnál betekinteni egy tartási szerződést felbontó okiratba, de amíg nincs papíron közöm az ingatlanhoz, nem nézhetek bele. Tehát fogalmam sincs, mire számíthatok.
Van egy hiteltartozás is, az ehhez kapcsolódó hitelszerződést sem ismerem, tehát számomra minden új lesz ott a közjegyzőnél, és nem akarok meggodnolatlanul hülyesékeket aláírni, amit aztán megbánnék. Amíg nincs átadva a hagyaték, addig sajnos a bank sem világosít fel, és a földhivatal sem enged betekintést a helyrajzi számhoz kapcsolódó iratokba.
Tehát a kérdésem: megtehetem, hogy nem írok alá semmit, míg el nem vittem a papírokat ügyvédhez?
Köszönettel: Bubus

Galena # 2010.05.12. 08:07

Szervusztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy ingatlanrészt jelentő örökség kifizetését lehet-e valamilyen jogi úton sürgetni, v időben szabályozni.

Köszönöm.

monalisa1 # 2010.05.12. 08:39

Ha osztatlan az örökölt közös vagyon, akkor bírósághoz kell fordulni és a közös vagyon megszüntetését kérni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

napsugár73 # 2010.05.12. 10:27

Tisztelt Fórumozók!
Egy barátnőm problémájában kérném a véleményüket.
A hölgy a mamájától örökölt, saját tulajdonát képező örökségéről végrendeletet akar írni, amiben a papáját teszi meg örökösének. Van férje, de gyereke és testvérei sincsenek.
Annyit tud, hogy a túlélő házastárs megtámadhatja a végrendeletet köteles részt követelve. Mennyi az a köteles rész, amit megítélnek ilyenkor a végrendelet ellenére? És e felett még haszonélvezetet is örökölhet a túlélő házastárs a kedvezményezett terhére? Mert akkor alig maradna valami a papájának, ha még a haszonélvezeteket is meg kellene váltania. Úgy gondolja, ha úgyis elvesznek a papától, nem végrendelkezik a férjére. Mennyire erős egy formailag megfelelő, letétbe helyezett végintézkedés?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat,
Tisztelettel,
V.Anikó

ObudaFan # 2010.05.12. 11:06

Haszonélvezetet ki lehet zárni a végrendeletből. A kötelesrész pusztán a hagyaték használati joga.

Papa # 2010.05.12. 14:22

Üdv mindenkinek!
Tanácsot kérnék vagy ötleteket mit tehetnék a következő üggyel kapcsolatban?
Testvéremmel külföldön élünk és ahogyan a jó gyermekek szüleinket támogatjuk -leginkább pénzzel- de az elköltözés előtt is velük voltunk és természetesen kivettük a részünket a családi ház fenntartásával járó minden költségből. Miután elmentünk változott kicsit a helyzet sajnos édesanyám közelebb került a "nem beszámítható" állapotba egy agyi ér trombózis miatt, édesapám meg a tőle régóta megszokott alkoholista formáját hozza az utóbbi időben. Már nincs meg az a kontroll ami addig volt amíg otthon voltunk. Félünk attól hogy egy "olyan" pillanatban édesanyám vagy édesapám vagy mindketten kötnek valakivel egy eltartási szerződést ami minket teljesen kiszorítana az egyetlen tulajdonukból, a családi házból. Nincs rá okuk hogy ilyet tegyenek mert önellátóak de a fenti problémákból kifolyólag elgondolkodtunk ezen. Elmentünk egy ügyvédhez aki mindenféle illeték és költség után kiszámolt nekünk 300.000.-Ft-ot kérdem én van valami más megoldás, végrendelet irattatása vagy van e valami olyan megoldás ami kevesebbe kerül és biztosítja azt hogy nem játszhatják el az örökségünket. Teszem azt mi az erősebb érvényű okirat egy végrendelet vagy egy eltartási szerződés?

Köszönöm a válaszokat!
pimpa

napsugár73 # 2010.05.12. 19:51

Tisztelt ObudaFan és Tisztelt Fórumozók!
Köszönöm a válaszát, a második részét sajnos nem pontosan értem. Mit jelent az hogy a köteles rész a hagyaték használati joga?

ObudaFan # 2010.05.13. 10:54

Ha a házastársat vagy a bejegyzett élettársat, mint törvényes örököst haszonélvezeti jog illetné meg, az ő kötelesrésze a haszonélvezeti jognak olyan korlátozott mértéke, amely szükségleteit biztosítja, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.

ObudaFan # 2010.05.13. 10:57

Ha nem beszámíthatóak, akkor gondnokság alá helyezés a megoldás. A végrendeletet bármikor vissza lehet vonni, a tartási szerződés meg itt színlelt lenne, és ez igen könnyen lenne bizonyítható. (Esetleg életjáradéki szerződés még felmerülhetne, ha erre nekik szükségük lenne valóban.)

Galena # 2010.05.14. 06:30

Sziasztok!

Még azt szeretném kérdezni, hogy az örökölt vagyont (ingatlanrészként), ami ugye magánvagyonnak számít, hogy lehet özvegyi haszonélvezettel terhelt? Erre nem találtam semmi utalást, nem értem, hpgy miért állapították meg a haszonélvezetet, több ügyvéd is az mondta, h magánvagyon, ráadásul örökölt, s így ennek helye nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.14. 07:00

Úgy érted, különvagyon? Az itt nem számít, az özvegynek a teljes hagyatékon van haszonélvezeti joga.

Galena # 2010.05.14. 09:10

Igen, különvagyon, örökség apai ágon. Miért nem számit????????? Hol van az erre vonatkozó törvény?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.14. 11:22

Jelöld meg te azt a jogszabályhelyet, amely szerint kivételt képez az örökhagyó házassági közös vagyonba nem tartozó különvagyona.

(Mellesleg: ha jobban tudod, miért kérded?)

Galena # 2010.05.14. 12:43

Egy szóval sem mondtam, hogy jobban tudom, másképp nem kérdezném. Mindössze annyit mondtam, hogy én nem találtam semmit az öröklött magánvagyon feletti özvegyi haszonélvezetről. A különvagyonról ezt leltem:

Külön vagyon:
• ami a házasságkötés előtt megvolt vagyontárgy,
• a házasság fennállása alatt ingyenes szerzemény (ajándék, örökölt vagyon),
• szokásos mértékű és mennyiségű személyes használati tárgyak,
• külön vagyon értékén szerzett tárgy.

Azt is olvastam , hogy az ingatlan különvagyonnak max a tárgyai válhatnak közös vagyonná 15 év házasság után, HA A MINDENNAPI ÉLETVITELT SZOLGÁLJÁK.

A paragrafusokat most épp nem találom, de az is megvolt, kinyomtatva, a hatályos. De itt nincs szó özvegyi haszonélvezetről, EZÉRT kérdem, mert nyilván van róla valami, csak ÉN nem találom.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.14. 12:56

Szakadj már le erről a "magánvagyonról"!

Az özvegy haszonélvezetet kap mindazon, amit az örökhagyó hagyatékából nem ő örököl. A hagyatékba pedig beletartozik minden, ami a hagyaték megnyíltakor az örökhagyú vagyonába tartozik. És mi tartozna inkább az örökhagyó vagyonába, mint ami különvagyoni jellegű szerzeménye?