öröklés,ingatlan

márti52 # 2010.10.12. 08:12

Tisztelt jogi fórum!
szeretnék a szülőtartási kötelezettség felől érdeklődni. Valóban létezik-e olyan, hogy a fiatal felnőtt a nehéz helyzetben élő szülőjének tartására kötelezett ( jogi úton)
Ha igen, akkor elkerülhető-e ez, ha kiskorúként a szülő ellen felügyeleti jog megszűntetése iránti pert indít a gyámhivatal, s a bíróság megvonja a felügyeletet. Ennek nagykorúként a későbbiekben lehetnek-e negatív vagy pozitív hatásai a gyerekre. köszönöm válaszát márti 52

ObudaFan # 2010.10.12. 11:06

Létezhet. Ha a szülő a törvényes tartási kötelezettségének eleget tett, amikor a gyermek kiskorú volt, csak kivételesen hivatkozhat később a gyermek érdemtelenségre.

dr. Benke # 2010.10.12. 13:12

márti52 ajánlom figyelmébe az alábbi jogszabályhelyeket:

Csjt. 60. § (1) Rokonaival szemben, az alábbi rendelkezésekben meghatározott körben, az jogosult tartásra, aki magát eltartani nem tudja és akinek tartásra kötelezhető házastársa vagy bejegyzett élettársa sincs.

(4) A gyermek a szülő érdemtelenségére általában nem hivatkozhat, ha a szülő tartási, gondozási és nevelési kötelességének eleget tett.

62. § (1) A házastárs vagy bejegyzett élettárs köteles háztartásában eltartani a vele együtt élő házastársának vagy bejegyzett élettársának olyan tartásra szoruló kiskorú gyermekét (mostohagyermek), akit házastársa vagy bejegyzett élettársa az ő beleegyezésével hozott a közös háztartásba. A tartási kötelezettség mindkét házastársat, illetve bejegyzett élettársat egy sorban terheli.

64. § (1) Ha valaki több jogosult eltartására köteles és mindegyiket nem képes eltartani, a gyermek és a szülő a többi rokont, a leszármazó a felmenő rokont, a közelebbi rokon a távolabbit a jogosultságban megelőzi.

márti52 # 2010.10.13. 18:47

Tisztelt dr. Benke!
Akkor jól értelmezem, hogy ha a bíróság megvonja a szülői felügyeleti jogot ezzel megszűnik a későbbiekben a fiatal tartási kötelezettsége a felügyeleti jogát megvont szülővel szemben? Köszönöm a választ, s a jogszabályhelyeket!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.13. 19:37

Nem feltétlenül. Tartási kötelezettsége annak a szülőnek is van, akinek a felügyeleti joga szünetel.

MajorDomus # 2010.10.13. 22:14

Csak itt nem a szulo hanem a ,,gyermek,, tartasi kotelezettsegerol van szo !

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.14. 04:34

Ami alól nem lehet kibújni, ha a szülő annak idején teljesítette a tartási kötelezettségét. Érted?

K.Petra # 2010.10.14. 18:41

Tisztelt Jogi fórum!

segítséget szeretnék kérni a következőben:
szüleim válása után a nagymamámhoz költöztünk. Kiskorú voltam még, a nevemre került a háza- mamáé lett a haszonélvezeti jog.
most, hogy mama beteg lett, anyukám otthonba akarja adni. A házat ezek után eladhatják? van egy testvérem is, Ő beleszólhat a történetbe?
a haszonélvezeti joggal mit tehetnek meg, levehetik utólag a nevemről a házat? (olyan indokkal, hogy kiskorúként kaptam?)
segítségét előre köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.14. 20:09

Eladhatják-e? Ki? Ha egyszer a tiéd. Megbocsáss, ennyire tudatlan nem lehetsz.

nandy # 2010.10.14. 20:15

Már megbocsáss, de ha azzal a reménnyel íratta a nagyi az unoka nevére a házat, hogy az unoka majd eltartja őt... hát... ajándékozás..
(Tudom, nem olyan egyszerű visszakövetelni.)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.15. 05:21

Azigaz. De nem azt kérdezte. Hanem hogy eladhatják-e az ő 1/1 tulajdonában álló ingatlant. Erre a kérdésre száz évvel ezelőtt akármelyik analfabéta parasztember tudta volna a határozott választ. A modern kor embere meg nem tudja.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.15. 05:23

(Egyébként a kiskorú megajándékozottal szemben ez az érvelés - tudniillik a meghiúsult feltevés - nem állna meg, de ez már hosszú lenne.)

K.Petra # 2010.10.15. 05:29

KBS!

nem gondoltam, hogy megkapom, még azt is, hogy tudatlan vagyok! Ha értenék (szakmámba vágna) hozzá, nem lennék itt!
Próbáltan érthetően leírni a történetet, hogy ne az legyen, hogy kérdés van, előzmény nincs!
Érdekes, más kilátta belőle a hátteret!
Az volt a kérdés, hogy valaki beleszólhat-e abba, hogy kiskorúként került a nevemre a ház?
azt hiszem rossz fórumot választottam :(
semmitmondó válaszát köszönöm!

K.Petra # 2010.10.15. 05:43

A modern kor embere azért nem tudja, mert annyi kiskapu van a törvénybe! Úgy érzem, egy jó ügyvéd meg tudja kavarni a dolgokat!- nekem előnytelenül.

yesss # 2010.10.15. 07:52

Sziasztok!

Szeretném véleményeteket, tanácsotokat kérni.
Nevelőapám elhunyt. Egyetlen gyermeke van, akinek az anyja az én édesanyám.
Sajnos az elhunyt kizárólag adósságot hagyott maga után, aminek jelentős részétől a kiskorú örökös megszabadul, olyan módon, hogy visszautasítja, illetve rajta kívül mindenki, egészen a Magyar Államig.
A kérdés mindössze egyetlen kölcsönre vonatkozik. Az elhunyt az OTP-nél vett föl 3 hónapja egy személyi kölcsönt, 700eFt, 4 évre. Az egyik nagybátyám sajnos adóstársként aláírta a papírokat. Kérdésem a következő:
Ez a hitel az örökség részét képezi-e? Tehát megörökli-e a Magyar Állam? Amennyiben igen, abban az esetben, mi történik? Milyen szerepe van az adóstársnak? Pl: A MÁ megörökli és rendezi, mint örökös, s az adóstárs csak akkor lép a képbe, ha az örökös, a MÁ fizetésképtelen lenne?
Amíg a hagyatéki tárgyalás le nem zajlik, a bank követelheti-e a törlesztést az adóstárstól?
Vagy esetleg a MÁ nem örökli meg, s az összeg az adóstárs hitele lett az adós halálával és ő az egyetlen számon kérhető ember?

Kértem tájékoztatást az OTPben, de sajnos nem igazán voltak segítőkészek és korrektek. PL az ügyintéző elmondta, hogy a hitelkártya tartozását is mindenképpen fizetni kell. Nekem kellett felvilágosítani, hogy persze, majd, ha megvan az örökös. Illetve ezzel a hitellel kapcsolatban is azt mondta, hogy mindenképp ki kell fizetnie az adóstársnak a törlesztőket, független attól, hogy az adós nem fizetésképtelen, hanem elhunyt és nem várnak a hagyatéki tárgyalásra. Illetve azt is mondta, hogy az adóstársé innentől kezdve a hitel.

Mi az igazság, mi a véleményetek?

Üdv:
imi

Sherlock # 2010.10.15. 10:13

Az adóstárs egyetemlegesen felel, azaz fizetnie kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.15. 10:32

Petra, te tényleg nehéz eset vagy! Semmitmondó válasz?! Hiszen teljesen egyértelműen és határozottan válaszoltam. Nem tehetek róla, ha nem érted.

K.Petra # 2010.10.15. 11:41

azt írta, nem adhatja el! de senki nem tehet semmit?
(nandy-nak volt egy észrevétele, rátapintott a lényegre.)
annyit írt, hogy tudatlan vagyok- én inkább nem véleményezem!
köszönöm segítségét!

yesss # 2010.10.15. 15:11

Sherlock, köszönöm.
De örökölni nem örökli senki az adós részét? Tehát innentől csak az adóstársé a hitel?

yesss # 2010.10.15. 15:19

Hagyatéki után sem lesz az örökösé?
Bár, ha ő nem fizeti, akkor megint képbe jön az adóstárs...
Azóta vannak változások és lehet mégsem lesz olyan egyszerű az eset. A távolabbi rokonok nem utasítják vissza az örökséget, viszont perelnek majd minket. Az elhunytnak nem volt házrésze, viszont benne lakott a házban, amit még az én apám épített. Toldottak hozzá, lett ez-az. Bár egy része az építésnek szerintem önkormányzati jóváhagyás nélkül történt. Szóval a majdani örökös(ök) azt akarja(k) majd, hogy mi a lakás tulajdonosai (édesanyám, én és testvérem) fizessünk nekik azért, mert ők adósságot örököltek (és önként elfogadták), mivel az elhunyt 19 évig a házban lakott és bizony épített is hozzá. Hozzáteszem ennek egy jó részére hitelt vettek fel, ami anyám nevén van, viszont az elhunyt számlájáról vonták... Ebből még mindig van kb 900eFt.
Mi a véleményetek erről? Ha valaki érdekesnek találja adok még szívesen infot. De ez eléggé kikészítő. Ezek hullarablók, nem mások. :(

ObudaFan # 2010.10.15. 16:28

Örökli, de csak a hagyaték értékéig felel érte. Ha a hagyaték nem fedezi, a maradékért kizárólag az adóstárs felel.

teki12 # 2010.10.15. 18:23

Tisztelt fórumozók!

Egy jobban "témámba vágó" fórumba beírtam kérdéseimet, de vhogo nem jelet meg, ezért most itt felteszem újra, mert szükségem lenne egy-két dolog tisztázására.

Szóbeli végrendelet örököse vagyok, a hagyaték ideiglenes kiadásáról rendelkezett a Kjegyző, mivel a 15-20 éve nem látott (az elhunyt részéről sem látott) rokonok most természetesen ( már hivatalból is )előkerültek, s a végrendeletet bíróságon kívánják megtámadni. Az ideiglenes végzés óta (mely a napokban emelkedett jogerőre) telefonokkal zaklatnak, s fenyegetőznek.

Kérdéseim:

• hogyan tegyek eleget annak az előírásnak, hogy az ingóságokat helyezzem bírósági letétbe, ha nem hajlandók a lakáskulcsot átadni (melyről az ideigl. hagyatékátadó végzés egyébként kötelezte őket)
  • félek, hogy beköltöznek a lakásba, mit tehetek velük, hiszen én vagyok a felelős az ügy lezártáig a vagyon megőrzésére - rakhatok esetleg egy plusz zárat a lakásra, úgy hogy nem megyek be?
  • hogyan kell indítani a bírósági letétbehelyezést (teljes lakberendezés, érékpapírszámla, aminek csak a számát ismerjük)
  • fenyegettek azzal, hogy majd hazugságvizsgálatot kérnek (egyébként a k.jegyző szerintem nagyon alapos volt, 3 tanút hallgatott meg, s a kórházi papírokat is kikérte, melyben egyértelműen leírták, hogy nem kommunikált az elhunyt - én még nem kértem ki a jkönyveket, még nem láttam, de utalást tett rá a kjegyző, hogy a kórházi jelentés egyértelmű volt)
  • a bíróságon kérhetnek költségmentességet hivatkozva rossz anyagi helyzetükre? S ha netalán a bíróság megváltoztatja a végrendeletet, akkor nekem kell majd perköltséget fizetnem?
  • a bíróság bekéri majd a kjegyzőtől az iratokat, vagy csak a beadványuk alapján indítja az eljárást (a rokonok már elkérték a Kjegyzőtől az iratokat, ügyvéddel már tárgyaltak (állításuk szerint, mert egyébként a néhány tel.beszélgetésünkből kiderült, hogy hazudnak mint a vízfolyás)
  • kisebbségi létükre vonatkozóan elfogult lehet a bíróság?
  • vhol olvastam, hogy a bíróság a kereset befogadásáról eleve dönt, elképzelhető, hogy elutasítja őket?
  • jól gondolom, hogy most már itt az ideje, hogy én is fogajak egy ügyvédet? Milyen tanácsokat tudtok adni a jó ügyvéd kiválasztásához?
  • az önkormányzati ügyintéző a hagyatéki eljárás során felvett jegyzőkönyveket két tanutól, nem engedte őket szóhoz jutni, össze-vissza klampírozott, menet közben elromlott a szgépe, s másnap hívta be az egyik tanút a jkönyv. aláírására. Mint utóbb kiderült a jkönyvbe nem az került, amit a tanú nyilatkozott, s sajnos nem olvasta el rendesen, mikor aláírta a jkönyvet. Mindezt a kjegyzőnél kifogásoltam, a tanu megtette a rendes vallomását, s most ebbe az önkormányzatai jkönyvbe kívánnak (érzésem szerint) kapaszkodni. (Egyébként az önkormányzaton szerintem több hibát is elkövettek, mivel a leadott lakáskulcsot kiadták, holott kértem, hogy továbbítsák a közjegyzőhöz - a végrendeletre hivatkoztam, iratok nem kerültek a közjegyzőhöz, amiket leadtunk -ezt is megemlítettem a hagyatéki tárgyláson. Szóval ilyen (szerintem szarvas hibák után) a bíróság hagyatkozhat az önkormányzati jegyzőkönyre? Kiváncsi lennék, hogy egyáltalán volt-e joga jegyzőkönyvet felvenni?

Egyenlőre ennyi, remélem most sikerrel járok, s kérdéseim felkerülnek a fórumra.
A válaszokat előre is köszönöm.
Teki12

yesss # 2010.10.16. 05:16

ObudaFan, köszönöm.
Mi a véleményed arról, ha beperelnek minket azok, akik egy bizonyos szinten nem utasítják vissza az örökséget, nem hagyják, hogy a MÁ-ra szálljon.
Mi a véleményed?

ObudaFan # 2010.10.16. 10:09

Attól függ, miről fog szólni az a per.

yesss # 2010.10.16. 10:22

Sziasztok!

Kis segítség kéne megint, az hol van leírva, hogy a Magyar állam az örökös, ha mindenki más lemond róla? Hol találom meg? Google-n kerestem. Van egy-két rokon, aki nem hiszi el nekem, be szeretném nekik bizonyítani.

Köszi a segítséget.