annah
Attól, hogy valaki tulajdonostárs, még nem lesz adóstárs. Meg kellene nézni azt a kölcsönszerződést.
annah
Attól, hogy valaki tulajdonostárs, még nem lesz adóstárs. Meg kellene nézni azt a kölcsönszerződést.
Mazsola66
Nincs, nem is lenne értelme. Bíróságra járni meg annak kell, aki megegyezni nem tud.
Elnézést!Megpróbálom még egyszer,körítés nélkül.Egyszerűen:abban az esetben,ha szülém ténylegesen nem adós,csak én,a hagyaték megállapításánál levonásra kerül-e ez a banki tartozás vagy sem?A testvéreimet is érinti részarányosan vagy csak engem terhel?
Köszönöm!
Mazsola, kimondta, hogy nem lehet egymás közt megállapodni? Abból a 19 tulajdonostársból valaki vegye meg a gyerekek részét. Ha nem nagy pénz, akkor annál inkább megteheti. Ha meg senki nem akarja magának, akkor adják el.
Mi a kérdés, annah?
Kedves Segítők!
A tanácsotokat kérem, mert hiába járok utána dolgoknak, valaki mindig megkavar. (tőletek kaptam már jó tanácsot, azért kérdezlek újra benneteket) A közeljövőben hagyatéki eljárás elé állunk. Az ingatlan, mely érintett 3/4 részben az én tulajdonom, maradék rész szülémé. Az ingatlan építési hitellel terhelt, az adós én vagyok, szülém csak olyan alapon adóstárs (bank így mondta), hogy tulajdonos.Így ha akarta, ha nem - az lett. Eddig 2 ellentétes tájékoztatást kaptam. A, verzió: hagyaték értékének megállapításánál levonják előbb az adósságot, a maradékon "osztozunk" (testvérek).B, verzió: Az adósság az enyém, hiszen én vettem fel a hitelt, a hagyaték értékének kiszámításánál ez nem számít. A válasz annyiban lényeges,hogy szülém szándéka,elképzelése szerint a testvérek egyenlő arányban részesüljenek az örökségből.De ez a helyzet felborítja az arányokat - ami nem túl sok ugyan fejenként, de mindenkinek nagy szüksége van rá,tehát el kéne kerülni a későbbi potenciálisan vitás helyzeteket.Mihez tartsam magam?Tehetünk-e,kell-e tennünk valamit?Még van lehetőségünk cselekedni(szülém még él,de halálos beteg,döntésképes ép elmével).Előre is köszönöm szíves jóindulatotokat és a segítséget.
annah
Mazsola66
Akkor fog a gyámhatóság hozzájárulni, ha a kiskorú gyerek érdekében állónak látja.
Ha a nagykorú visszautasítja, az ő részét is a kiskorú örökli, ha ő nem tudja visszautasítani.
Mondjuk kötve hiszem, hogy a következő években lesz még fészekrakó programhoz hasonló bármi is, de ha nem szeretnétek örökölni, akkor a legegyszerűbb visszautasítani. Hacsaknem valamilyen örökölt vagyontárgyáról lenne szó édesanyádnak, akkor ezzel is édesapátok örököl. De ha gondoljátok, írhat végrendeletet is édesanyátok ilyen tartalommal.
Kedves ObudaFan!
Mint tapasztalt rokat kerdezlek meg a sajat ugyemben. Edesanyam halalan van, es most szembesultunk egy erdekes problemaval a csaladban. Apukam, hugom es en vagyunk a legkozelebbi hozzatartozok. A lakas amiben laknak most szuleim, kettojuk neven van. Mi hugommal a felet fogjuk megorokolni a hatalyos jogszabalyok ertelmeben, apukame marad a masik fele. A lakason azonban meg hitel van (4.5 millio, 2019-es lejarattal). Hugom es en mindketten palyakezdo fiatalok vagyunk, lakasvasarlasi szandekkal az elkovetkezo par evre. Az merult fel, hogy leeht, hogy msot hogy ingatlanreszt oroklunk, sot hitelt is, sokkal rosszabb banki konstrukcioval kaphatunk hitelt csak a sajat lakashoz? Vagy netalan ha lesz ujra vmi feszekrako program-feleseg, akkor mivel van ingatlanreszunk, akkor kimaradunk bizoynos kedvezmenyekbol? Nem tudjuk, de lehet, hogy a biztonsag kedveert jo lenne, ha nem is orokolnenk anyukam utan. Mi lenne az tanacsod? Vegrendelet, ajandekozas, adasveteli szerzodes, amiben apu kapna? Vagy orokolni es utana ajandekozni? Azt sem tudjuk, mi mennyibe kerul, hany % illetek van, de sajnos nem vagyunk tul modosak, es felunk hogy el kell adni a lakast is. (9 millio korul van az oroklott resz erteke) A valaszt es segitseget elore is koszonom!
Ha a gyámhatóság nem látja indokoltnak, akkor sehogy.
Elvileg a gyerek nevében is visszautasíthatod az örökséget, de kell hozzá a gyámhatóság hozzájárulása, amit általában nem szoktak megadni. Hiszen a gyermeknek nem állhat érdekében, hogy a vagyonát csökkentse.
monalisa1
A nagy szolgáltatók nem adhatnak felvilágosítást más számlájáról. Nem írják át addig, amíg ki nem fizeti a régi tulajdonos az összes tartozását, bár ki tudja, hogy erre meddig kell várni, esetleg valaha ki fogja-e fizetni(EON, TIGÁZ).
Az önkormányzati tartozásait megpiszkáltam, melyet ha minden igaz inkasszálják. Ahol letett rákérdeztem a tartozásra és VAN neki.
Csak nehogy nekem kelljen fizetni helyette.
Mivel lehet törvényesen megnehezíteni az életét?
Ajtó beszögezés, mert az ajtó az enyém vagy tévedek?
Ha a villanyórát lekapcsolom?
Esetleg valami törvényes ötlet, melyet nehezen visel el?
Köszönöm a tanácsot.
ObudaFan,
Erre nem is gondoltam, de a szerződésben semmi hasonlóra hivatkozás nincsen, mert az ügyvédem nem tartotta fontosnak. Amúgy másikat kellett fogadnom, mert Ő nem akar vele foglalkozni......
Milyen formában lehet ezt kérni és mennyi az az összeg ami reális lenne?
Köszönöm a tanácsod!
Az adásvételi szerződéssel a kezedben - mint új tulajdonos keresd fel az egyik-másik közműcéget az órák nevedre történő íratása végett, egyben mindjárt kérd is, hogy a szolgáltatást x ideig szüneteltetni kéred - vagyis kössék ki a lakásból a viz-, a villany- a gázszolgálatást.
Az igaz, hogy mind a kikötés mind a visszakapcsolás költséggel jár, de ha semmi sem működik a lakásban (...) költözésre készteti az előző tulajdonost...
Ha esetleg számlatartozása van azt a szolgáltató ővele rendezze - ahhoz neked semmi közöd.
Tehát a hivatalos (= hatósági) út valóban hónapokig is eltarthat mire kilakoltatható lesz, azonban félő, hogy ez idő alatt nagyon lelakja a lakást...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Évekbe nem fog telni, hónapokba inkább. Viszont erre az időre használati díjat követelhetsz.
Tisztelt Hozzáértők!
Tudom, hogy nem teljesen ide tartozik, de hátha van itt valakinek használható ötlete.
Abban szeretném a segítségeteket kérni,hogy egy vidéki ingatlan vásárlása után érdekes dolgot tapasztaltam.
A lakás vételárát teljes mértékben kifizettem, de a régi tulajdonos nem hajlandó kiköltözni.
Indoka szerint én nem fizettem ki neki 1 kisebb összeget, amit a kezébe adtam, mert már annyira nem volt pénzük. Az ügyvéd előtt aláírta az összeg átvételét, melyet átvett tőlem amikor hazavittem.
Nos, ezt most letagadja.
De 1 héttel később, mikor a teljes összeget megkapta, újra aláírta, hogy a teljes összeg hiánytalanul a birtokában van.
Nem enged be a lakásba, de nem is merek bemenni, mert azt mondták, hogy birtokháborítás. De én a saját tulajdonomat szeretném megkapni, Őt eltakarítani a házamból. Már lejárt a 15 nap 1 hete, de még nem is gondolkozik a kiköltözésről, megfenyegetett amire a rendőrség sokat nem reagált. Az önkormányzat a bíróságra küld, mivel Ő nem tud ebben segíteni.
De a bíróság az évekbe telik.......
Mit tegyek, hogy törvényesen eltávolítsam a házamból.
Tisztelettel kérem a Hozzáértők segítségét, hogy próbáljanak tanácsot adni a felvázolt helyzetre.
Köszönettel és tisztelettel:
tanácstalan82
Nincs mit.
Köszönöm szépen a választ...
Az öröklési szerződés érvényes, ha megvolt a szándék az eltartásra, függetlenül attól, hogy megvalósult-e. Ha nem volt meg, akkor valóban színlelt a szerződés, de ezt annak kell tudnia bizonyítani, aki a színleltségre hivatkozik.
Üdvözletem!
Kérdésem a következő.Édesapám öröklési szerződéssel öcsémre,és annak feleségére iratta házrészét.Öcsémnél lakott két hónapig,aminek fejében a készpénzét (nem kevés)neki ajándékozta.Két hónap után öcsém idősek otthonában helyezte őt el.Az otthonban fizetendő díjat édesapám nyugdíjából fedezik.
Ismereteim szerint az öröklési szerződés akkor érvényes,ha megvalósul a személyes gondoskodás,vagy pedig járadékot kap az adományozó.Érdemes megtámadnom a szerződést?Legalább a köteles részt szeretném megkapni.Édesapámmal én, és a családom is ugyanolyan kapcsolatban volt a szerződés megkötése előtt,mint az öcsém.
Köszönöm a választ,előre is.
Igen, 1/4 részben feljogosítja a használatra. A használattal kapcsolatos vitában a bíróság dönt.
Igen. Ráadásul az egész ingatlan használatára jogosult veled egyetemben.
Az a lehetőséged, amit írtál is: megveszed tőle a tulajdonrészét.
Tisztelt Fórumozók!
Hagyatéki eljárás után örököltem egy családi házat 3/4 részben, de a másik1/4-e a testvéremé lett. Sajnos egyelőre nem tudom kifizetni az örökrészét, de az ingatlant használatba szeretném venni. Ő viszont nem hajlandó elvinni a holmijait onnan és esetneként használja is. A közüzemek az én nevemen vannak és én is fizetem. A hagyatéki eljárással kapcsolatos költségeket is én fizettem, mert őt nem volt hajlandó foglalkozni vele, neki az előző állapot kényelmesebb volt. Egyébként van saját lakható ingatlana, nekem is, csak egyelőre nem tudom értékesíteni.
Ez az 1/4- rész tulajdonjog feljogosítja őt használatra is?
Mik a lehetőségeim ez esetben?
Ajándékozás, vagyis a férj a tulajdonában lévő 50% részt ajándékozza Önnek. (Pl. ha 30 M Ft a lakás akkor 15 M Ft-ig 5% az Ön által fizetendő illeték., indokolt esetben részletfizetés kérhető.) Ügyvéd készíti el az ajándékozási okiratot és ő jár el földhivatalnál a tulajdonjog átvezetése dolgában.
Adásvétel valószínűleg azért nem jöhetne szóba mert aktív banki pénzmogzást kellene produkálni (...) vagyis a férj rokonai utólag esetleg mint fiktív szerződés megtámadnák azt...
Külön írom: amikor a részletfizetést kéri, egyuttal kérje annak külön elbírálásáig a kametmentesség megadását is, mivelhogy a kamat a fizetendő összeg kiszabásától egyből ketyeg...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Köszönöm a válaszát ObudaFan!
Még egy kérdésem lenne.
Arra is gondoltunk,hogy a nevemre iratnánk az egész lakást igy én dönthetném el mikor cserélem kisebbre mivel már 25éve itt lakunk és nehezen fogok tudni máshová költözni!
Ennek a megoldásnak milyen anyagi vonzatai lennének?
Milyen sok idöt venne igénybe?
Kihez kell fordulni?
Kell utána illetéket fizetnem?
Válaszát elöre is köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02