öröklés,ingatlan

monalisa1 # 2009.07.29. 20:36

Hát ez szép...

A második testvér ajánlott-tértivevényes levélben jelentsen be bírtokháborítás végett panaszt - vagyis hogy nem használhatjta/lakhatja a fele tulajdonába került házat -, a jegyző a hivatalos levélre köteles írásban válaszolni, intézkedni. (Próbált elsumákolás esetén van jogorvoslati lehetőség a felsőbb szakirányú szervhez fordulni.)

Ha szülőken volt valami értékesebb ingósága a házban és ez bizonyítható fényképpel és/vagy tanúvallomásokkal, akkor érdemes harcolni - netán bíróságra is menni a vagyoni érték iránt, ellenkező esetben megy úgyis széthordták már a házat...

Ha a vevőjelölt nem írásban adott ajánlatot a ház megvételére - és ennek okán a foglaló tervezett letétele -, akkor a takarékból kivett pénz kamatvesztesége az ő tanulsága...

Egyébként egy ingatlan adás-vételénél ügyvéd közreműködése jogszabályilag szükséges, tehát "partizánkodni" itt nem lehet.

Kobak76 # 2009.07.29. 20:10

Köszi szépen a gyors választ!

A helyzet a következő. A szülő halálát követően azonnal bezártak mindent, a második testvér a korábbról ottmaradt ruháiért is csak 4. alkalommal tudott bejutni úgy, hogy az első testvér nyitotta az ajtót, majd közölte, hogy siet hozza amit akar és már zárta is az ajtót.
Az árat egy kívülálló verte fel, aki ki is vette a pénzt a takarékból, mert oda szeretne költözni. Most ő is tanácstalan. Kicsit még vár, de azt mondta hogy sokáig nem tud.

Az első testvér felesége a helyi önkormányzatnál dolgozik és a jegyző a második testvér érkezésekor folyamatosan letagadtatja magát. Nem akar az ügyről a második testvérrel beszélni.

A második testvér most le akarja záratni a házat a jegyzővel (ha sikerül egyszer végre vele beszélni)!

Csaba

monalisa1 # 2009.07.29. 19:59

Az önhatalmulag birtokon belül lévő testvér ellen az önkormányzat jegyzőjénél birtokháborítás címén feljelentést lehet kérni., ha a továbbaikra nézve nem ad kulcsot bírságolni fogják és ha kell ismét és ismét. (Persze tudni kell, hogy egy ügy nem egyik napról a másikra oldódik meg.)

Mivel a fél tulajdonával szemben az egész ingatlant ő használja - és ezt bizonyítja a másik testvér kizására -, írásban kezdeményezett túlhasználati díjat lehet tőle kérni. (Ha nem fizet írányí a bíróság...)

A két testvér egymással szemben folyton folyvást verje fel az árat - ami ugye nem egy bölcs dolog -, aztán végül egyikőjük csak elfogadja a másik vételi ajánlatát - élve elővételi jogával.

Külön írom: a házból elvitt ingóságokról jegyzéket kellett volna készíteni, mert mindannak a fele ingósági örökségként a kizárt testvért illetné.
(Ha eladta a cuccokat a pénzzel el kell számolnia, ezt követően felezniük.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kobak76 # 2009.07.29. 19:32

Üdv mindenkinek!

Olyan kérdésem lenne, hogy mit lehet abban az esetben tenni, ha van két testvér és 1 örökölt ingatlan.
Az egyik testvér 3.400.000 Ft-ot (illetve annak felét - a rá eső részt) ígért az ingatlanért.
Közben meghirdetésre került az ingatlan és volt egy konkrét ajánlat 4.500.000 Ft-ért. A foglaló letétele előtt 1 órával az ajánlattevő testvér visszalépett, mondván hátha többért is el lehet adni. Ez utóbbi lehetőség eszük ágában sincs.
A házhoz a másik testvér még csak kulcsot sem kapott, így be sem tud jutni, az első testvér sajátjaként használja azt. A ház közben a szekrények kivételével teljes egészében kiürítésre került.
Lehet valamit az értékesítés, illetve a házba való szabad bejutás érdekében jogi úton tenni?
Az idő múlásával természetesen a ház értéke is folyamatosan csökkenni fog.

monalisa1 # 2009.07.29. 18:39

Az előkerült/megkerült vagyoni értékek dolgában - mint örökség, póthagyatéki eljárást kell kérni.

Az okozott kárt bizonyítani kell tudni, főleg a nemvagyoni kár jellegét illetően.

Ez és ennyi.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.07.28. 20:06

Nem.

Iza73 # 2009.07.28. 16:03

Igen 2-en vagyunk testvérek, csak sajnos az örökhagyónak mint édesapámnak ez az 1/3 rész nem jutott eszébe. Mivel azért lett a ház 1/3 része anno a felesége nevén, mert neki is van egy gyereke, és akkor egyenlő arányban öröklünk. De most az özvegy ezt elfelejtette. Kérdés az lenne, hogy tudok-e tenni valamit, hogy ne kapjon ennyit?

ObudaFan # 2009.07.28. 15:26

Feltételezve, hogy ketten vagytok testvérek, a ti részetek 1/3-a pont az özvegyi jog megváltása során általa megszerezhető rész, így ez a követelése jogos lesz. Hogy mit tett le az asztalra, vagy mit nem, azt tulajdonképpen mégiscsak az örökhagyónak kellett megítélnie, aki azért csak összeházasodott vele.

ObudaFan # 2009.07.28. 15:26

Feltételezve, hogy ketten vagytok testvérek, a ti részetek 1/3-a pont az özvegyi jog megváltása során általa megszerezhető rész, így ez a követelése jogos lesz. Hogy mit tett le az asztalra, vagy mit nem, azt tulajdonképpen mégiscsak az örökhagyónak kellett megítélnie, aki azért csak összeházasodott vele.

Iza73 # 2009.07.28. 12:45

Üdvözlök Mindenkit!
Segítségre lenne szükségem! Sajnálatos módon édesapám meghalt. Viszont az öröklés számomra kicsit bonyolult és ahogy olvastam nem is igazán igazságos.
Rendelkezett egy házzal melynek a 2/3 részének tulajdonjoga volt az övé, a másik 1/3 a felesége nevén van.(Nem az édesanyánk, édesapám második házassága) Van egy nyaraló, amely tulajdoni hányada 1/2, 1/2, valamint két autó (ez a két autó az édesapám nevén volt) és értékes ingóságok. Kp-nek is lenni kellene, ezt az özvegy tagadja. Ő amit szeretne, a ház ráeső része, plusz a mi részünk 1/3-a, valamint a 4 milliót érő autó még teljesen özvegyi jogon. Ezt én nagyon soknak tartom, mivel soha semmit nem tett le az asztalra. Édesapám teremtett meg mindent, és most amit apukánk után örökölnénk annak is lenyúlja az 1/3 részét. Lehet-e ezzel a helyzettel kezdeni valamit? Honnan tudhatjuk meg, hogy van-e kp valamelyik bankszámlán? Köszönöm előre is a segítséget!

Grád András # 2009.07.28. 10:16

Kedves Rerika17!

Nem világos, hogy a testvére, mint örökös életkora miként függ össze az örökölt ingatlan értékével. Szerintem ugyanis sehogy. Úgyhogy ez az újrabecsültetés projekt elég kilátástalannak tűnik, arról nem is beszélve, hogy ha az illetékhivatal (újabban az APEH kebelén belül) hivatalosan felértékelte, eligha sikerülhet ezt egy hatósági eljárásban módosítani. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.07.28. 10:13

Kedves Dzsapi!

Miként nevéből is sejlik, a készfizető kezességlényege pontosan az, hogy az adós bármilyen okból történő nemteljesítése esetén fizet. Sajnos Önnek is ez maradt csak. Elvben az örökössel szemben lehetne megtérítési igénye, de ha nincs kin és miből behajtani, ez nem sokat segít. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Rerika17 # 2009.07.28. 09:55

Sziasztok!

Nekem az a problémám, hogy 3 testvéremmel együtt örököltem egy lakást. Mivel az egyik testvérem kiskorú ezért elég magasra becsülték fel az ingatlan értékét és nem lehet eladni. Mit lehet ilyenkor tenni, kitől lehet kérni az újrabecslést, mennyibe kerülne és körülbelül mennyivel szokták ilyenkor lejjebb vinni az eredeti árat?

Köszönöm

dzsapi # 2009.07.27. 22:19

Segítséget szeretnék kérni számomra bonyolult ügyben. A barátnőmnek Széchényi hitelnél készfizető kezese voltam. A hitel lejárt, nem tudta visszafizetni. A banktól kért és kapott 3 havi (3x 2 M. Ft) részletfizetést amit én már nem írtam alá. Sajnos váratlanul meghalt és nem tudta rendezni a tartozását. A 15. M. érő lakására hitelt vett fel ősszel, amit a vállalkozásába forgatott be. Sajnos itt is csak tartozás maradt. A lánya mint egyedüli örökös vissza akarja utasítani az örökséget, így a tartozást is. A kérdésem: Én aki a Széchényi kártyánál kezes voltam, de nem írtam alá a részletfizetési iratokat, most a halála után mire számíthatok ha az örökös félre áll. Látom, hogy az ingóságok eltünnek, tehát a tárgyalásra nem marad semmi, csak a tartozás. A lánya kiüritette a lakást amit lehet pénzé tesz a hagyatéki tágyalás előtt.( hogy vették fel a hagyatéki leltárt) A vállakozás nélküle szintén halott 1-3.M.Ft-ot lehet tisztán kiárulni belőle. Válaszukat köszönöm

dorca # 2009.07.27. 21:37

Köszönöm a gyors választ ObudaFan!
Még egy kérdést szeretnék feltenni:ha mindenki (a két nagynéni,férjem és öccse)lemondana,akkor ki örökölne?Akkor megkaphatná a nagymama a pénzt?
Köszönöm a segítséget!
Dóra

ObudaFan # 2009.07.27. 17:35

Valóban nem lehet egy kijelölt személy javára visszautasítani, itt visszautasítás esetén a nagynénik örökölnek. A nagymama meg így is úgy is az egészen haszonélvezetet örököl, vagyis egész életében ő élvezi a kamatokat, de a tőkét nem költheti el. Ha nagymamán akartok segíteni, akkor simán ajándékozzatok neki valamennyit az összegből.

dorca # 2009.07.27. 15:57

Segítséget szeretnék kérni öröklésügyben!
Férjem nagypapája meghalt,nagymamája még él.Mivel férjem édesanyja meghalt,ezért a nagynénik mellett ő és az öccse is örökös.Kizárólag pénzről van szó,egyéb vagyon,ingatlan nincs.Nem igazán látjuk át a dolgot-a nagynénik kicsit ködösítenek,tegnap kaptunk egy üzenetet,hogy a párom és az öccse menjen el vasárnap estig közjegyzőhöz és mondjon le a nagymama javára az örökségről!Úgy tudjuk nem mondhat le,csak visszautasíthatja,de nem jelölhet ki személyt,hogy kinek a javára.Ez valóban így van?Ha nem mond le senki akkor a nagymamának a nem kis vagyonból mi marad?Az a gond,hogy a nagyi már nagyon idős és nem képes intézni az ügyeit és attól tartunk,hogy ha lemond a férjem és az öccse,akkor az örökségből semmi nem fog maradni,hiszen azt nem tudja ellenőrizni senki,hogy a két nagynéni lemond-e.Természetesen nem a nagymama kisemmizése a cél,csak szeretnénk tisztán látni és jól dönteni.
Válaszukat előre is köszönöm!
Dóra

bubuska11 # 2009.07.27. 13:54

Hülye azért nem vagyok... Csak nem akarom más számláit fizetni. Így is öröklök "némi" hiteltartozást. Amit a testvérem vetetett fel apámmal a saját részére. Papíron az apámé volt a hitel, és ő is fizette a testvérem tartozásait. Ezt sem tudom bizonyítani.

ObudaFan # 2009.07.27. 13:33

Nem akarod az öröklést egészében visszautasítani?

bubuska11 # 2009.07.27. 12:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Örököltem egy ingatlan 3/8-ad részét. Testvérem szintén 3/8-ad részt örökölt. A házban nem lakik senki. A testvérem külföldön dolgozik, néhány havonta jön haza. Egyedül ő van állandóra bejelentve a házba. Testvérem még soha egyetlen közüzemi számlát sem fizetett be, száz százalék, hogy ezután sem fog. Ketyeg többek közt az internet és a telefon díja is az üres házban. Ezek a közüzemi és egyéb szerződések apám nevén vannak, aki az örökhagyó.
Érdeklődnék, hogyan lehetne elérni, hogy a majdani közüzemi díjtartozásokat ne az én tulajdonrészemre terheljék rá? Hagyatéki tárgyalás még nem volt. Irassak egy nyilatkozatot a testvéremmel, hogy ő viseli az összes költséget, hiszen ő az egyedüli használója a háznak? Vagy ez magától értetődő, hogy ő viseli a költségeket, ha csak ő van bejelentve a házba?
Mit tegyek? Ha jön a tél, nagyon magas lesz a fűtésszámla is, ha a testvérem úgy dönt, hogy hazajön egy időre, a fűtésszámla költsége is engem fog terhelni, mert az örökhagyó nevén van a számla, és én vagyok az egyik örököse?
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel:
Bubuska11

ObudaFan # 2009.07.27. 11:58

Hát ezt ti döntsétek el, egy ilyen döntésnek nem csak adó vonatkozásai vannak.

annah # 2009.07.27. 05:54

Tehát várjuk a véget és adjuk el,amint lehet?
Köszönöm

ObudaFan # 2009.07.26. 11:57

Hogy ingatlanba fekteted-e a pénzedet, az ma már mindegy, mert ez a kedvezmény megszűnt. A legjobb, ha csak annyiért adjátok el az ingatlant, mint amekkora értéket az öröklési illeték alapjának megállapítanak, mert akkor egyáltalán nincs szja. De természetesen ha ennél jobb áron találtok vevőt, akkor amiatt a különbözet után fizetendő 25% szja miatt kár lenne a teljes különbözetről lemondani. Emellett ha 5 évet vártok az értékesítéssel, utána már nincs szja, de kérdés, hogy tudtok-e várni.

annah # 2009.07.26. 07:53

Tisztelt szakértők!
Már nem tudom,mit gondoljak,több különböző verzió tűnt eddig megfelelőnek.Édesanyám halálos beteg,az ingatlan,melyben lakunk közös tulajdon (hitel is terheli, 1 éve van lakhatási engedélyünk).Esetleges halála után nekem egyértelműen ki kell fizetnem a testvérem számára a neki járó részt.Ez ellen nincs is semmi kifogásom,bár az ingatlan értékesítését jelenti.Ráadásul egyedül nem fogom bírni a vele járó terheket,tehát az érdekeim is az értékesítés mellett szólnak.Most viszont (mivel anyukám még él)más lehetőségeink is vannak.Értékesítés esetén mindenki az SZJA fizetési kötelezettséggel ijesztget.Én ingatlanba fektetem a részem,hiszen laknunk kell.De a testvérem miként oldja meg a rá jutó kb. 3 milliót?Teljesen tanácstalan vagyok: most ajándékozzunk, amíg lehet,vagy várjunk és inkább örököljünk?Esetleg most adjuk el,és csoportosítsuk át a tulajdoni arányokat?
Tudja valaki mi a jobb mindenkinek?
Előre is köszönöm!

monalisa1 # 2009.07.24. 19:28

Ajándékozási szerződést kell készíteni, 18 M Ft értékig 5% az illeték. Ügyvédre szükség lesz.

"Lisa"
laikus hozzászóló