öröklés,ingatlan

maitai01 # 2009.01.22. 11:42

Szép napot!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy apukám szept.26-án elhunyt és most kaptuk meg a közjegyzőtől a papírt, hogy két bank felé is volt tartozása, de mivel ugye mi nem örököltünk semmit nincs is kötelezettségünk.
Ez eddig rendben, de az utolsó havi munkabére még rá lett utalva a bankszámlájára, amin folyószámlahitel tartozása volt. Ilyenkor mi a helyzet a munkabérével.
Én úgy tudom, hogy az utolsó havi még az örökösöket illeti meg.
Lehet ilyenkor hivatkozni valamire vagy ha minket illet hogyan kell eljárni ez ügyben?

Segítségét előre is köszönöm!

Szebievi # 2009.01.22. 11:18

ObudaFan!
Köszönöm a felvilágosítást!

Minden jót! :)

monalisa1 # 2009.01.22. 09:03

A hagyatéki tárgyaláson nyugudtan, fapofával - már elnézést -, szóval ne hagyd magad felhúzni, idegesíteni, sem pedig megfélemliteni.

monalisa1 # 2009.01.22. 08:57

Soha semmit nem kell nagy elsietve aláírni, mindig lehet kérni 8 nap türelmi/meggondolási határídőt és azt követően dönteni: aláírunk vagy sem. (Ez a néhány nap elég lehet arra, hogy szükség esetén ügyvéddel konzultáljunk, sőt, az esetleges aláíráskor a másik fél már rendszerint nincs ott a közjegyzőnél, így akár még őtőle is lehet ezt-azt kérdezni lévén úgyszintén jogász.) Aztán végül is aláírunk vagy sem...

roary # 2009.01.21. 21:34

jaaaaa értem. Ja hát természetes akkor visszautasítom. Egyértelmű. Ezért kérdeztem hogy elötte én tudni fogom-e hogy mi a helyzet,tehát kapok e erről levelet,vagy ott fogok szembesülni a tényekkel első hallásra. Tehát hogy lesz -e idő megnézetmi ügyvéddel esetleg a lehetőségeket.

Tordesillas # 2009.01.21. 19:32

Jerome

Ha a tulajdonostársakkal másképpen nem állapodtok meg, akkor téged az ingatlan vételárából a tulajdoni hányadod mértékenk megfelelő rész illet meg, azaz a Te esetedben téged a vételár 1/4 része vagyis 25 %-a, az általad említett példa esetében 12 millió Ft vételárból 3 millió forint.
Bár édesanyádnak a vételárból a felénél több járna, hisz neki a Te és testvéred részén gondnolom özvegyi haszonélvezeti joga áll fenn, dehát ha nem kéri...
Az özvegyi haszonélvezeti jog értékét az illetéktörvény alapján lehet kiszámolni, életkortól függ, minél idősebb valaki, annál kissebb az értéke.

roary

Szerintem monalisa1 arra akart kilyukadni, hogy meg kell nézni a hagyaték tiszta értékét, ha az negatív, vagyis több a teher vagy terhelések értéke a hagyaték értékénél, akkor érdemesebb visszautasítani.

roary # 2009.01.21. 19:04

Köszönöm a válaszokat!
Halkan megjegyzem,hogy a kincs ami nincs tényleg jó film,de végig kellene nézni,mert a végén kiderül hogy mégis valódi pénz.
Nem nagyon értem hogy ha 3 millió Ft ból nekem marad 1 az miért negativ üzlet. Nekem elég sok pénz az is.Azt se tudhatjuk biztosan hogy nem veszik meg a részem.Eszem ágában sincs odaköltözni,erről szó sem volt.Mondjam vissza az örökségem? Miért is? Nem értem.Elnézést ha érthetetlen vagyok,de nehezen tudom elképzelni hogy egy negyed lakásrész ne érne nekem semmit.

Jerome # 2009.01.21. 18:47

Üdvözlet mindenkinek.

Édesapám és édesanyám 50-50%-ban voltak tulajdonosok a családi házunknak.
6 éve elhunyt édesapánk. Nővéremmel az ő 50%-s tulajdonrészét fele-fele arányban örököltük.
Édesanyám a belegyezésünkkel el akarja adni a házat, mivel már egyedül lakik otthon, és túl nagy neki a ház.

A kérdés ami felmerült: anno 8 millió forintra becsülték fel a házat az illetékfizetéshez. Azaz az én egynegyed részem 2 millió forintot ért.
Ha eladjuk a házat mondjuk 12 millió forintért, mekkora összeg illet meg engem? Az örökléskor megállapított érték egynegyede azaz 2 millió forint, vagy az értékesítési ár egynegyede azaz 3 millió forint?

A választ előre is köszönöm.

J

ObudaFan # 2009.01.21. 18:04

A közjegyző az általa felszámított munkadíjról és költségtérítésről díjjegyzéket állít ki, amelyet általában a tevékenység során keletkezett okiratra vezet rá.
A díjjegyzékben a közjegyző az egyes díjtételeket külön tünteti fel. Ha a közjegyző a munkadíjat a 6. § szerint számította fel, ennek indokát meg kell jelölnie.
A közjegyző a felvett előlegről a díjjegyzékben köteles elszámolni. Ha az előleg a ténylegesen járó munkadíj és költségtérítés összegét meghaladja, a közjegyző a félnek a többletet a díjjegyzék kiállításakor visszafizeti.
Ha a fél a munkadíjat és a költségtérítést a díjjegyzék kiállításakor megfizette, ezt a közjegyző a díjjegyzékben elismeri, egyébként a fizetésről külön elismervényt állít ki.
Ha a fél a közjegyző által a díjjegyzékben feltüntetett munkadíj és költségtérítés összegét kifogásolja, egyeztetés végett [Ktv. 49. § b) pont] a közjegyző székhelye szerinti területi közjegyzői kamara elnökségéhez (a továbbiakban: a kamara elnöksége) fordulhat.
Ha az egyeztetés eredményeként a fél és a közjegyző között egyezség jött létre, a kamara elnöksége ezt jegyzőkönyvbe foglalja.
Ha a kamara elnöksége által lefolytatott egyeztetés eredménytelen maradt, a közjegyző, illetőleg a fél az el nem ismert igényét bírósági úton érvényesítheti.

monalisa1 # 2009.01.21. 09:50

Persze ha a lakás mondjuk 10-15-20 M Ft forgalmi érték lenne (?) akkor az örökrészed többet érne a minusz 2 M Ft-nál. De akkor sem fogják tőled kivásárolni a részedet, eladni meg nem lesz kinek - legfeljebb a gyermekednek, unokádnak te utánad egy majdani kis örökség...

monalisa1 # 2009.01.21. 09:46

Abba a lakásba te soha az életben lakóként be nem teszed a lábadat, egyrészt az özvegyi haszonélvezeti jog gátol majd ebben, másrészt a féltestvéred a mamája után majd megörökli azt a tulajdoni részt is, tehát az 50%-nál nagyobb arányú birtokkal rendelkezik majdan a lakásban - akkor meg ő nem enged majd ott lakni. (Persze vele majd pereskedhetsz stb., de NINCS értelme, valamint mikor az özvegy meddig élhet még, tehát a srácnak is egy nyűg/teher most még csak az örökrésze.)

Mond vissza az örökséget a közjegyzőnél, a 2 millió minuszból nem tudsz csínálni egy millió pluszt.

monalisa1 # 2009.01.21. 09:41

De sehogy se jó...
Kifizetnél a megörökölt tartozás-részedként 2 M Ft-ot, míg jó ha egy- fél millió hasznot látnál a dologból, szóval mindenképpen negatív "biznisz" lenne ez számodra.

Nézd meg a filmet, nagyon jó...

monalisa1 # 2009.01.21. 09:37

Az özvegyi haszonélvezeti jogot nem kell kérnie, az a halál bekövetkezésnek pillanatától megvan neki - csak még az ingatlan tul.lapra kell utólag rávezetni.

Elővásárlási joguk van, amennyiben el kívánod adni a részedet, egyébként árulhatod - már ha valaki lát fantáziát befektetésként a dologban.

Tudnám javasolni, hogy a kb. 1 M Ft-os nettó tulajdoni részedet ajánlad fel nekik mundjuk fele öszzegben - hátha, aztán többé nem zavarjátok egymást.

A bírósági kényszer árverezést már írtam, de az ilyesmi per időigényes és költséges.

És végezetül, ismered a filmcímet: a kincs ami nincs.

roary # 2009.01.21. 09:07

Jujj!
És akkor ebből én hogy tudnék jól kijönni? Igen a maradék az özvegyé. Nyilván haszonélvezetet fog kérni rá.Nem lehet rákényszeriteni őket hogy fizessék meg a részem?

monalisa1 # 2009.01.21. 00:31

Jut eszembe: ha esetleg van gyermeked és te esetlegesen visszamonod az örökrészedet, akkor az a gyerkőcre száll át - ő az aki utánad örökölne. Ha azt akarod, hogy őneki se kelljen fizetni, a gyámhivataltől kell engedély, hogy az ő nevében mint gondviselő lemondhass az örökölt részről. Ebben az esetben a tesó az örököse a hagyatéknak - annak tartozásaival együtt.

monalisa1 # 2009.01.21. 00:22

... lehet hogy ad 3 nap fizetési haladékot

monalisa1 # 2009.01.21. 00:21

Nem tudom hogy egy hagyatéki ügyben eljáró közjegyzőnél hogyan/mikor kell fizetni - lehet hogy ad 3 fizetési haladékot -, de mint jogász tuti, hogy a pénzét- munkadíját beszedi. Vagy az egyik féltől vagy a másiktól - aztán az örökösök "bírkozzanak" egymással.

Az hogy az édesapja temetésén nem lehetett ott hivatalosan, az durva. (Ezek után az lenne az ildomos, ha a temetés költségét ők maguk viselnék.)

Tehát úgy 2 M Ft tartozás terhelheti a Te részedről az örökséget míg 1 M Ft körül a pozitívum. Nos ha valahogy/valamiként ki is "gazdálkodod" ezt az összeget, de a milliós vagyoni értékedhez hogyan- miként juthatsz hozzá?! Szerintem sohanapján, illetve majd-, egyszer- talán, ha eladásra kerül a lakás.

Persze bírósághoz lehet fordulni és kérni a kényszerárverezést, de egy ilyen eljárásból még senki sem jött ki jól.

Ki a lakásnak a harmadik tulajdonosa az özvegy (?), mert akkor az örökrészt 3/4 özvegyi haszonélvezeti jog terheli - és vélhetően szép hosszú életet megél a hölgy, háborítathatlanul.

Tényleg nem ártana ügyvéddel menni a hagyatéki tárgyalásra.

Tegeződünk...

roary # 2009.01.21. 00:00

Nagyon köszönöm a választ.
Nem gondoltam hogy ilyenkor jönni fog.:)
És a közjegyzőt ott helyben kell kifizetni? Jesszus még ahhoz is pénz kell? És a temetés költségét rám terhelhetik ha semmi közöm nem volt az intézésnél? Nem engedtek oda még a temetésre sem(De azért természtesen ott voltam). Kaptam a másik öröklő féltől egy levelet,hogy "pofára fogsz esni fizethetsz mint a katonatiszt". Lehet erre alapja? Ezek szerint ha pl 3milliót öröklök de 2 a tartozás,akkor marad 1 millióm mert azt ki kell fizetnem? Jól látom a helyzetet? Ha viszont negativba jön ki akkor visszautasithatom.De mi van akkor ha tulajdonrészt öröklök amit esetleg nem karanak tőlem megvenni,kifizetni és 2 millió a tartozás. Akkor szedjek elő 2 milliót? Ne haragudjon hogy ennyi kérdésem van:(

monalisa1 # 2009.01.20. 23:51

Tudd meg mekkora és milyen tartozás terheli az örökséget, mert ha az rád nézve esetleg negatívba jön ki, akkor nem vagy köteles átvenni az örökséget - akár le is mondhatsz róla. (Akkor örököl a féltestvéred.) Minderről a hagyatékátadó közjegyző informál.

A közjegyző jegyzőkönyvet készít, határozatot hoz, és hivatalos levelet küld. A munkadíj pár tízezer forint-tól, de nem a csillagos égik! Az összeg felezendő a tesóval, és mindenképp meg kell fizetni.

Ha úgy látod, hogy BIZTOSRA akarsze menni, mehetsz ügyvéddel, végül is soha nem árt jogtudó ember aki az érdekünkben eljár.

Amúgy a hagyatéki eljárást követően a közjegyző átadja a lakás kulcsát, egyuttal eljár a Földhivatalnál a tulajdonjog bejegyezése dolgában.

Aztán még van az öröklési illeték dolga, bár az alól a nemrég módosított törvény alapján nagy valószínűséggel mentesülni fogsz.

Monalisa
laikus hozzászóló

roary # 2009.01.20. 23:10

Üdvözlök mindenkit!
Szeretném megkérdezni hogy valaki eltudná-e mondani nekem hogy a hagyatéki leltár után mi történik.
A közjegyző az eredményről küld levelet? Vagy ott a tárgyaláson kell szembesülni a helyzettel?
Az én történetem a következő.
Édeapám első házasságából származó gyermek vagyok. Neki van új családja,egy fia.Édesapám meghalt és annak a lakásnak a 3/4 volt a nevén amiben éltek.2-en öröklünk. Az ingatlan terhelt. Tarozásai is vannak. Mire számithatok ez ügyben? Rám terhelhetik a tartozást? Közjegyzői díj? Már megfenyegettek,küldjek inkább ügyvédet? Nem tudom mit tegyek.....
Bárki válaszát nagyon szépen köszönöm előre is!!!!

ObudaFan # 2009.01.20. 15:40

Szebievi!

A visszterhes illeték lakás esetén 4 millióig 2%, afölötti részre 6%, nem lakás esetén 10%. Függetlenül attól, hogy a felek között van-e rokonság.

Kozmáné P.M.A. # 2009.01.20. 14:57

Köszönöm, igazad van. Erre még nem gondoltunk.

monalisa1 # 2009.01.20. 14:50

Soha nem lehet tudni, hogy valaki befektetésként nem-e lát a megvételében fantáziát?! (Pl. jó helyen van egy telek, a nemrég születettgyereknek/unokának megveszik - őneki bőven lesz ideje kivárni azt a 20 évet még. Akkor majd lebontják a házat és az értékes telken új ház épül.)

Kozmáné P.M.A. # 2009.01.20. 14:32

Köszönöm Kovács_Béla_Sándor. Nem hiszem, hogy valaki is vágyna egy özvegyi haszonélvezettel terhelt házra, hiszen még 20 évig is élhet az illető. Így aztán nem marad más, min várni...?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.20. 14:17

Egyáltalán nincs szükség a hozzájárulására, bármikor eladhatjátok a tulajdoni hányadaitokat. Ha találtok vevőt a haszonélvezettel terhelten.