Testvéremmel megörököltük Édesanyám házát, mely özvegyi joggal terhelt. Tudjuk, hogy nem támadható, hacsak szabad akaratából nem járul hozzá az ingatlan eladásához. Jelenleg külföldön él élettársával, persze hivatalosan nem jelentkezett át. Tehetünk-e valamit, hogy örökségünkhöz mihamarabb hozzájuthassunk, mivel életvitelszerűen nem tartózkodik a házban?
öröklés,ingatlan
ObudaFan!
Köszönöm a válaszát! A visszterhes vagyonszerzési illeték is 6%-os nagyszülő-unoka viszonyban illetve szülő-gyerek viszonyban mennyi?
Szebievi!
A nígyszülő utáni öröklés csak akkor illetékmentes, ha az örökösnek a szülei nem élnek, és ezért a nagyszülő háztartásában éltek, a dédszülő utáni öröklés pedig akkor sem. És az illetékmentesség semmilyen esetben sem vonatkozik az öröklési szerződésre, mert ott nem öröklési illetéket, hanem visszterhes vagyonszerzési illetéket kell fizetni.
Rendben! Szép álmokat, akárki is valójában! :-)
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
OK. Vagyis holnap este írok majd egy rövid (?) e-mailt, mára gondolom lassan hív bennünket az ágy...
Kedves Monalisa1!
Természetesen tiszteletben tartom az inkognitójával kapcsolatos álláspontját. Jó kis inkognitója van, ha egyszer nekem lesz majd szükségem rá, lehet, hogy kölcsönkérem! :-) Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Köszönöm a szíves meghívást és nagyon megtisztelő, de sajnos nem lehetséges. Igazi valómat itt nem fedem fel - a nich név is megtévesztő bizonyos értelemben. Derillel anno váltottam több e-mailt és kaptam is tőle hasznos tanácsot a saját ügyemben.
Jó ideje mint laikus hozzászóló vagyok jelen a Jogi Fórumon, van aki köszöni más meg nem - igyekszem érteni a szót...
Tisztelettel:
Monalisa
Kedves Monalisa1!
Örülök, ha nem bántottam meg akaratomon kívül, sajnos volt már ilyesmire példa az életemben, elvégre mindnyájan különbözőek vagyunk! Más: Ha már levelezünk, nincs kedve csatlakozni a csütörtök 17h-től meghirdetett "fórumozók bulijához"? Az irodámban lesz, jön Derill, Legislator, Kacsa stb. Az irodám a Szent István krt 12. alatt van, a Vígszinház mellett, 30-as kapucsengő. Örülnék, ha megtisztelne a csatlakozással! Üdv:
Tanár Úr!
Köszönöm, és jó a vicc.
Valamint tetszik az Ön finom humora melyet alkalmasint belesző egyik-másik hozzászólásába.
Néhány héttel ezelőtt az egyik topicban éppen azt boncolgatták, hogy anno egy öröklési szerződést elcseszett az okiratszerkesztő ügyvéd - jó kis gubanc lett amiatt a kérdezőnek.
Kedves Monalisa1!
"2 ügyvéd ugyanabban már nem tévedhet."
A hozzászólással abszolút egyetértek, de óhatatlanul eszembe juttatta a régi viccet: Egyen lószart! Egymilliárd veréb nem tévedhet. Bocs a vulgaritásért, de nem lehetett kihagyni! :-)
Alábbi hozzászólásom Mauglicának szólt.
Tudnám javasolni, hogy az okiratot mutasd meg egy másik ügyvédnek, és ha ő azt hibátlannak mondja, akkor 2 ügyvéd ugyanabban már nem tévedhet. (Valamint a gyámhatóság is látta.)
Egyébiránt a sűrű ködből előkerült rokonok próbálkozhatnak, azt lehet...
A magam részéről: a néhány hónappal ezelőtt elhunyt örökösnek nem voltak leszármazói/rokonai akik őutána örököltek volna? (Az öröklés a halál időpontjával beáll, ezzel szemben az eltartási szerződés később keletkezett...)
Üdvözlet Mindenkinek!
Szeretnék tisztán látni, ebben az örökösödési törvényben amit most szavaztak meg. Kérdésem, ha az egyenes ági leszármazottaknak nem kell fizetni, akkor ki számít egyenes áginak? Csak a szülő és a gyerek, vagy unoka és dédunoka is annak számít? Illetve, ha nagyszülő után örököltem és van örökösödési szerződésem és én vagyok az unoka és nem éltem egy háztartásban a nagyszülőkkel akkor ugyanúgy fizetnem kell, mint eddig?
Válaszukat előre is köszönöm!
Éva
Mauglica!
Ha gondnok és a gyámhivatala jóváhagyásával kötötték az eltartási szerződést, Ön pedig teljesíti, akkor elvben ettől még megtámadhatják, de annyi esélyük van a megnyerésére, mint nekem lenne mondjuk az Epsomi Derbyn a versenylovak közt. Arra vigyázzon, hogy egyértelmű legyen a szerződésszerű teljesítés, ne hagyjon támadási felületet! Üdv:
Üdvözlet!
Problémámat megpróbálom érthetően leírni.
3 éve napi szinten ápolok egy 91 éves bácsit,volt neki örököse aki 76 éves volt / 4 hónappal ezelőtt meghalt/.
A bácsi korlátozó gyámság alatt állt,az örökös volt a gyámja,amikor meghalt akkor kijelöltek egy hivatásos
gondnokot mellé.
A bácsi úgy döntött,hogy eltartási szerződést köt velem.
Ez meg is történt,ügyvéd készítette a tartási szerződést,majd a Gyámhivatal jóváhagyta.
A tartási szerződésben az áll,hogy a bácsi élete végéig,napi szinten gondozom,ebéd,takarítás,stb.eltemettetése.Természetesen a lakásáért cserébe.
A napokban viszont megjelentek a még sosem látott rokonai,akik évekig felé sem jöttek.
Tud-e valaki válaszolni nekem arra,hogy a rég nem látott
rokonok,megtudják-e támadni ezt a tartási szerződést?
„A ház örökségéből kitagadná, vagy kizárná szerződésben megjelölt indokokkal, hogy az életvitele nem méltó rá, elszórná, ”
Kitagadásnak csak akkor van helye, ha a kötelesrészre jogosult
- az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
- az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
- az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
- az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
- erkölcstelen életmódot folytat;
- jogerősen ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.
Ha a végrendeletben foglalt kitagadási ok nem valós, akkor máris jár a kötelesrész, ezért valószínűleg célszerűbb lenne tartási, életjáradéki, vagy öröklési szerződést kötni. Arra azért ügyelni kell, hogy legyen tényleges tartási , vagy életjáradéki szolgáltatás a szerződés mögött.
Kedves "Dinipapa"!
Jól megkavarta, láthatólag senkinek nem fűlik a foga este fáradtan nekirugaszkodni. Na próbáljuk meg mégis!
Ha az apja lenne az egyetlen közvetlen vér szerinti leszármazó, alapesetben ő örökölne mindent. Ha végrendeletileg az örökhagyó másra hagyja, a kötelesrész (ami az örökség fele) akkor is jár neki. Vagyis ez eleve nem praktikus út, mivel ha jól értem, érvényes kitagadási ok meg nincsen.
Innentől marad az öröklési szerződés, az életjáradéki vagy az eltartási. Elvben lehetne csinálni egy színlelt adásvételi szerződést is haszonélvezettel kombinálva a nagypapa számára, de ügyvédként ilyesmire nyilván senkit nem biztathatok. A legegyszerűbb törvényes útnak az életjáradéki szerződés tűnik, itt akár azonnal átkerülhet az ingatlan az Ön tulajdonába, az öregnek lehet haszonélvezete, és a törlesztőrészletekkel is lehet valamelyest ügyeskedni, ha nem fizeti is őket teljes mértékben, ettől az öreg még elismerheti, hogy megkapta.
Az örökösödési illetéken felül nem kell ingatlanátruházási illetéket fizetni, a javasolt esetben meg csak ingatlanátruházásit kell, de lehet rá részletfizetést kérni. Az ingatlan mint írtam, azonnal átkerülhet a nevére. Az apját mint írtam, nem lehet a kötelesrészből kizárni, a nevelt lány viszont csak végrendeletileg örökölhetne bármit is. Az albérlő az eltartási szerződés szempontjából amatematikus: nem oszt, nem szoroz. Azt hiszem, mindenre válaszoltam. Üdv:
Tisztelt ügyvéd úr!
Lenne egy kicsit bonyolult ügyem és emiatt kérném segítségét. Idős nagyapám leült velem beszélni, hogy azt szeretné, ha én örökölném a kertes házát ami csak az ő nevén van. Annyit kell még tudni, hogy több mint egy éve vagyonmegosztás történt ő és felesége között ahol nagymamámé lett az első közös házuk. Nagyapámnak van egy vér szerinti fia az én apám illetve egy nevelt lánya, aki felesége első házasságából született. Nekem meg egy nővérem van akire pénzt szeretne hagyni, hogy mennyit azt nem közölte velem. Viszont ami érdekes az egészben az hogy nagyapám elég rossz viszonyban van a fiával és így nem neki szeretné adni ezt a házat, hanem neki is valamennyi pénzt adna, mivel világ életében a elszórta a pénzt és minden vagyonát (lakást, telket, kocsit) ezen kívül több milliós tartozást, adósságot halmozott fel és nem szeretné nagyapám, ha ezt is elszórná vagy elárvereznék. Nos a kérdésem, hogy melyik megoldás lenne a jó a mi esetünkben?
A ház örökségéből kitagadná, vagy kizárná szerződésben megjelölt indokokkal, hogy az életvitele nem méltó rá, elszórná, és az adóssága miatt semmi nem maradna belőle (a ház értéke kb. 20-22 millió és vidéken van), de valamennyi pénzt ráhagyna valamint egy kb. 5 hektáros termőföldet. (itt kb. 1,2 milliót kellene örökösödési illetékként fizetni)
A másik megoldás, hogy eltartási szerződést kötnék nagyapámmal, hogy segítek a ház körül, állatokat gondozom meg anyagilag valamilyen szinten. Így a végén halálánál én kapnám meg és az átírási illetéket kellene fizetni.
A harmadik, hogy átírjuk a nevemre és ő lesz a haszonélvező haláláig. (itt is átírási illetéket kellene fizetni) 4 millióig 2% 80.000 16 millióra 6% azaz 960.000 Ft
Kérdésem az lenne, hogy öröklésnél az örökösödési illetéken kívül ki kell fizetni az átírási illetéket is?
Az ingatlant át lehet-e írni az én nevemre még nagyapám életében és ilyenkor mit kell fizetni, ajándékozási vagy az átírási illetéket? ezeknek mekkora a mértékük?
Ki lehet-e zárni az örökségből apámat indokokkal mivel ő a köteles örökös?
A mostohalánya ilyenkor kérhet-e kötelest részt vagy nem mert nem vérszerinti lánya?
Eltartási szerződésnél figyelembe kell-e venni, hogy az ingatlanban albérlők laknak?
Melyik Ön szerint a járható út ami a legbiztosabb és anyagilag is talán a legkedvezőbb?
Köszönettel
Várom válaszát
Akkor nem kell, ha az örökhagyó tartott el a saját háztartásában.
Tiszteletem!
Szeretném megtudni, hogy kell-e örökösödési illetéket fizetni abban az esetben ha a nagymamamám az örökhagyó és az elsődleges örökös édesapám már elhunyt és így én csak másodfokon vagyok örökös!?
(első fokon törölve lett az illeték fizetése 20millio Ft.-ig)Az én esetemben milyen feltételek vannak?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv
Nem csak lakóingatlanra vonatkozik. Viszont unokára csak akkor, ha a nagyszülő a saját háztartásában eltartotta, ez pedig itt nem áll meg, így kötelesek vagytok öröklési illetéket fizetni.
Nagyapátok kivételesen szép magas életkort élt meg, szerencsés embernek mondhatta magát.
A "haláladó eltörlése" csak lakóingatlanra vonatkozik: lakás és/vagy ház, egyéb ingatlan öröklése esetében a fizetnivaló változatlan feltételekkel megmaradt. (Lehet kérni részletfizetésre lehetőséget.)
Monalisa
laikus hozzászóló
Tisztelt jogász urak!
A nagyszüleimnek édesanyám volt az egyetlen gyermekük, édesanyám 10 éve hirtelen meghalt. A nagypapám 2008. augusztusában 96 éves korában hunyt el. Ketten öröklünk a húgommal. Mostanában várjuk a közjegyző első értesítését, ami után nyilatkozatot kívánunk tenni a tárgyalás nélküli eljárásról. Már mindketten családosak vagyunk. Az örökség nem haladja meg a 20 millió forintot. jól értelmeztem, hogy nekünk meg kell fizetni az illetéket? Ha igen, akkor maradt a régi %, azaz a 7,5 % termőföldre? Nem túl igazságtalan ez? Ilyen esetben nincs lehetőség az illeték csökkentésére?
Előre is köszönöm válaszát.
Az attól függ, kitől örökölsz. Ha a szülőd, házastársad, gyermeked, vagy olyan nagyszülőd, aki azért nevelt a saját háztartásában, mert nincs élő szülőd, akkor nem kell öröklési illetéket fizetni, ha nem, akkor kell.
„törvénynek utánanéztem ”
Ügyes vagy, de kérdezhettél volna is.
Ha az anyuka kötözködik, kérni kell az egyösszegű használati díj értékét.
A közös tulajdontól érdemes lenne megszabadulni.
Üdv. I.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02