öröklés,ingatlan

moszmota # 2008.03.26. 15:18

KBS!
Köszönöm a hozzászólást.
Az előző hozzászólásból lemaradt, hogy kb 1/2 -2/3-a meglévő házfelújításba menne, a maradék kp utáni rész adózását szeretném meg tudni. Szerintem minél hamarabb szeretnék eladni a lakást.
A fennmaradó rész után, akkor adót kell fizetni, és TBt is?

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.26. 15:22

maradék kp utáni rész adózását szeretném meg tudni.

Semmi maradék. A személyi jövedelemadó a teljes jövedelmet terheli, függetlenül attól, mire költik. (Megjegyzem, a felújítás 2008. január 1-je előtt sem esett a lakásszerzési kedvezmény hatálya alá.

Tibi123 # 2008.03.26. 15:57

Köszönöm a gyors válaszokat.

Vicababa # 2008.03.27. 08:50

Szóval ha veszek 1 éven belül egy másik, drágább lakást,akkor is ki kell fizetni az illetéket?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.27. 09:09

Ne keverjük a dolgokat. Illetéket csak akkor kell fizetned, ha másik ingatlant veszel. Személyi jövedelemadót meg akkor is.

Vicababa # 2008.03.27. 10:09

ÁÁÁ, most fogok falnak menni...szóval összegzek...eladom a kecót, fizetek utána adót, nem is keveset, ha veszek egy másikat egy éven belül,drágábbat akkor nem kell illetéket fizetnem, de ha az én részemet 5 éven belül szereztem akkor arra pluszban még illetéket is fizetek?Akkor most kinek mikor és mennyit kell fizetni?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.27. 10:25

:) Mikor tévelyedtél el ennyire?

Eladod, fizetsz szja-t a nyereséged után, vagyis a többlett eladás után.

Amikor meg veszel, akkor az eladás és a vétel közti különbséget fizeted meg illetékben. Itt a kedvezmény az egy évnél.

szabózsuzsi # 2008.03.27. 11:57

T. Szakértők,
azt szeretném kérdezni, hogyha 3 éve örököltem egy házat és most eladom valamivel kevesebbért, mint amennyire az önkormányzat becsülte annak idején, és ami után az örökösödési illetéket fizettem, akkor ugye ez az összeg a szerzéskori érték, és ha ehhez képest nem keletkezik plusz jövedelmem, akkor ugye nem kell semmit se adóznom. Vagy tévednék?
Ha komplikáltan kérdeztem volna 42M volt a becsérték, ez után illetékeltem, és most 39M lenne az eladási ár.

köszönettel
szzs.

Vicababa # 2008.03.27. 13:20

Hát ez tök szánalmas, fizetek az öröklés után, utána fizetek mert szeretnék elköltözni és hiába nem lesz belőle érdemi jövedelmem, mivel ugyi a másik lakásba rakom a pénzt...ez tök gáz...gebedjek bele abba hogy a távfűtésbe nem akarok belegebedni...választhatok rossz és rosszabb között csak találjam ki melyik melyik lenne...:SSSS szóval lényeg a lényeg, adózni mindenféleképpen kell ha eladtam a lakásomat...

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.27. 13:24

Vica, van egy testvéred is, mert a tegnapi nagyon értelmes volt, a mai meg összehord minden hűlyeséget.

Ha 5 év után adod el, most már kiírom, 2010-ben, nem kell az eladás után adót fizetned.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.27. 13:25

Jól mondod, szabózsuzsi: nincs jövedelem, nincs adó.

anikó52 # 2008.03.27. 13:49

Szervusztok!
A kérdésem a következő:
Édesanyám 7 éve megözvegyült. A házat, -amit a férjével közösen vásároltak - Ő és a férje egyik előző házasságából származó lánya örökölte.Viszont a másik házasságából is van egy lány, aki soha semmilyen kapcsolatot nem tartott fenn velük,bár a férj külföldön élő nővére tudatta vele a halálesetet,ennek ellenére nem jelentkezett és nem voltak eddig igényei sem,igazából a mi részünkről senki nem tudja hol van. Megtámadhatja-e valamikor a lány az örökséget,vagy ez a lehetőség bizonyos időn túl elévül?

szabózsuzsi # 2008.03.27. 14:11

Köszönöm a megerősítés KBS. Végre egy jó hír.
szzs

-praetor- # 2008.03.27. 14:23

Anikó52:
Ha a törvényes öröklési rend érvényesült, akkor az édesanyád férjének valamennyi gyermeke a törvény erejénél fogva részesült a hagyatékából - akkor is, ha a közjegyző ezt nem állapította meg. Mivel azonban a törvényes örökös a törvény erejénél fogva - és nem a közjegyzői határozat által - szerez tulajdont, és a tulajdonjogi igények nem évülnek el, ezért a bújkáló örökös bármikor kérheti tulajdonjogának megállapítását.

Egyébként biztos, hogy édesanyád is örökölt? Csak mert ha van leszármazó, akkor a házastárs csak özvegyi jogot kap.

anikó52 # 2008.03.27. 14:36

Praetor:
én úgy tudom,hogy Édesanyám is örökölt-bár a papírokat eddig még nem olvastam sose-a ház fele ugye eleve az övé, a másik fele osztódott közte és az egyik lány között,amin neki haszonélvezeti van,ha jól tudom.De most már elbizonytalanodtam.Ezt el kellene olvasnom,mert eddig csak elmondás alapján tudom a dolgokat.
A lényeg akkor,hogy bármikor felléphet az igényével,még akkor is,amikor-remélem nagyon soká-már Édesanyám nem lesz és nekem kell majd a ház sorsát kézbe vennem a "húgommal".

Vicababa # 2008.03.27. 16:11

Kedves Kriszta, én azt értem, csak nem szívesen vártam volna addig, de úgy néz ki kénytelen leszek...amúgy köszönöm mindenkinek az infókat, nem lehet mindenki mindenben tájékozott, én pl ezekhez a dolgokhoz nem nagyon értek, mivel nem is foglalkozom velük, úgy gondoltam azért van a fórum ha valamit nem tudok/értek akkor megkérdezhetem, de sajnálom ha bárkinek is problémát okoztam volna.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.27. 16:26

Nem kell megsértődnöd, nehezemre esik nőket is engesztelni, ha már a legtöbb férfi is ezt a taktikát játsza.

Tegnap te magad foglaltad össze a lényeget. Örültem, hogy egy hullámhosszon vagyunk.
Én nem várnék az eladással, ha sikerül vevőt szerezni.
Ha még nem próbáltad megsúgom, hogy baromi nehéz. Az alkudozásnál épp elég nagy összegekben kell engedni. Az adónál meg lehet kérni méltányosságból csökkentést, elengedést, vagy részletfizetést.
Megfelelő rálátással!

ObudaFan # 2008.03.27. 16:43

Praetor: én úgy tudom,hogy Édesanyám is örökölt-bár a papírokat eddig még nem olvastam sose-a ház fele ugye eleve az övé, a másik fele osztódott közte és az egyik lány között,amin neki haszonélvezeti van,ha jól tudom.De most már elbizonytalanod­tam.Ezt el kellene olvasnom,mert eddig csak elmondás alapján tudom a dolgokat. A lényeg akkor,hogy bármikor felléphet az igényével,még akkor is,amikor-remélem nagyon soká-már Édesanyám nem lesz és nekem kell majd a ház sorsát kézbe vennem a „húgommal“.

Hát

• vagy volt végrendelet, (és akkor csak kötelmi igénye lehet a másik gyermeknek, ami elévül 5 év után),
  • vagy anyuka nem örökölt, csak megállapították házastársi közös vagyon címén az ő 50%-át, a másik 50%-on meg haszonélvezete van, (és akkor neki nagyjából mindegy, hogy megjelenik-e ez a másik igényérvényesítő),
  • vagy az örökös a haszonélvezeti jog megváltását kérte, és így kaptt egy gyermekrészt. Na ebben az esetben már érintheti, ha felbukkan ez a másik örökös. És itt már az elévülés nem játszik.
Vicababa # 2008.03.27. 16:56

Kedves Kriszta, nem sértődtem meg, csak az ember szeret teljesen tisztán látni, nehogy kellemetlen meglepetések érjék, és számomra az én esetem nem volt túl egyértelmű, ezért i próbáltam összegezni a dolgokat..amúgy számolgattam és kb 330 ezer ftot kéne fizetnem, szerintem ez baromira nem éri meg,inkább várok...amúgy a másik dolog ami számomra furcsa hogy a lakás értékét hasraütésre állapítják meg, nálunk ugyanis senki nem járt felmérni hogy ránk dől e a kecó vagy szépen megvan e csinálva, ami akár több milliós értékkülönbözetet is jelenthet...vagy csak vesznek egy kb árat és osszuk be?

anikó52 # 2008.03.27. 17:50

ObudaFan!
akkor ez még nagyobb gáz,mert eddig-Anyám elmondása alapján-én is azt hittem,hogy van egy 3/4 háza:(
Végrendelet nem volt.Így ahogy írod valószínű hogy ő csak a ház felére kapott haszonélvezetet.Hát ez szomorú,ugyanis a házat nagyrészt annak a háznak az árából tudták megvenni,amit még a nagyszüleimtől örökölt,gyakorlatilag más fogja élvezni a felét.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.27. 17:58

Először figyelembe veszik a környéket, a ház állapotát, a lakás már teljesen lényegelen. A környéken hasonló építési módú, idejű lakások áraiból kalkulálnak.

Csak egy budapesti példa, a lakásom 5m-val többet érne és biztos lenne az eladás, ha 2 megállóval beljebb lenne. Ennyit számít a környék. Egy rossz állapotú házban lehet szép valakinek a lakása, ha a lakók miatt eladhatatlan, ugyan ez fordítva már nem igaz, jó környéken, jó állapotú házban egy elhanyagolt lakás azonnal eladható. Még akkor is, ha teljesen ki kell fordítani, szerelvényezés, burkolás, nyílászáró cserék stb.
Hidd el, nagyon nem tértek el a valóságtól a becslésnél.

Vicababa # 2008.03.27. 19:45

Köszi Kriszta, akkor ahogy sejtettem, átlagolnak...Csak ugyi ez az illetékfiztésnél nem mindegy...dehát változtatni ezen már nem tudok...:S a környékdologról én is tudnék mesélni...

márciusidusa # 2008.03.28. 08:30

Szép napot!

Az lenne a kérdésem, hogy néhai apósom felesége (több mint hét éve külön éltek) követelheti-e a feleségemen (egyetlen gyermek) az apósom által még halála előtt három hónappal eladott gépkocsi vételárának a felét? A kocsit az élettársának adta el. A feleség ügyvédje szerint, mivel az apósom kapta a teljes vételárat, így annak felét az örökösnek, azaz a feleségemnek kell megfizetnie a feleségnek! A hab a tortán, hogy a kocsi hitelből lett vásárolva és a feleség elköltözésekor kb. 1 éves lehetett.

Előre is köszönöm a választ!

-praetor- # 2008.03.28. 08:47

Ha az örökhagyó által gépkocsijának értékesítéséből származó összeget - ha az örökhagyó halálakor megvolt - a leszármazó mint törvényes örökös örökli.

A különélő házastárs pedig kiesik az öröklésből ha az öröklés megnyílásakor a házastársak között életközösség nem állott fenn, és az eset körülményeiből nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítására nem volt kilátás.

A közjegyző azonban vita esetén nem foglalhat állást az ügy érdemében, hanem ideiglenes hatállyal fogja átadni a hagyatékot. Az ideiglenes hagyatékátadó végzést 30 napon belül bíróság előtt lehet megtámadni.

De egyébként is csak haszonélvezeti jog illetné az özvegyet, ami pénz esetében az ítélkezési gyakorlat szerint azt jelenti, hogy azt fenntartásos takarékbetétben elhelyezni, hogy annak kamatai a haszonélvezet fennállása alatt az özvegyet illetik.

-praetor- # 2008.03.28. 08:48

Pontosítok:
Az örökhagyó által gépkocsijának értékesítéséből származó összeget – ha az örökhagyó halálakor megvolt – a leszármazó mint törvényes örökös örökli.