öröklés,ingatlan

sanyo5 # 2008.05.27. 06:54

ObudaFan !
Házasság elött nem volt vagyoni szerződés mert nem volt mit felvenni - ez a "vagyon " ingatlan ill bankbetét az évek során gyült össze de csak az ő nevére lett berakva. Eddig úgy tudtam hogy a házasság alatt szerzett minden dolog közös!!!!
Épp tegnap hallottam hogy lehet hogy mégsem! - lehet hogy van egy újabb törvény ami azt mondja ki hogy a házastárs halála esetén a másik felet csak annak a fele illeti meg amin az Ő neve is szerepel a többi a két gyereké az apjuk után minden ami az apjuk nevén volt és ebből a házastárs nem részesül ??
Előre is köszönöm válaszodat !

Goodwitch # 2008.05.26. 19:55

igen, le lehet, bár nem így hívják, de a lényege ez.

Goodwitch

anyamaci # 2008.05.26. 17:26

Most látom, hogy lentebb hasonló volt a téma, egyik kérdésemre már meg találtam a választ.
De mindenképpen érdekelne, hogy le lehet-e mondani az örökségről, ha nem akar örökösödési illetéket és közjegyzői díjat fizetni, hiszen ha jól sejtem azt akkor is meg kell fizetni, ha az örökséget elviszi a bank.

anyamaci # 2008.05.26. 17:22

Egy kis segítséget kérnék:
Ismerősöm édespja nemrégiben felaksztotta magát. Iszonyatos mérétékben volt eladósodva, talán ezért tette amit tett. Egy lakóházas ingatlan fele részében volt tulajdonos. Az ingatlanon jelzálogjog volt, nem kevés összegben. Az ismerősöm egyedüli gyermeke, nincs rajta kívül másik örökös és özvegy vagy élettárs sincs, agglegény volt.
Az ismerősöm nem akarja elfogadni az örökséget. Lehet ilyen nyilatkozatot tenni? Kötelezhetik-e Őt a rengeteg adósság megfizetésére? Hiszen azt nem Ő vette fel. Az ingatlan nem ér annyit amennyi adósság van, egyáltalán nem is érthető hogyan adhatott a bank egy ilyen fedezetre ekkora hitelt.

ObudaFan # 2008.05.26. 16:57

Az attól függ, hogy ez az após külön vagyonába tartozott-e, vagy sem. Ez viszont a kérdésből nem derül ki.

sanyo5 # 2008.05.26. 10:30

A feleségem családjában van két fiú gyermek - úgy néz ki hogy az aposóm minden vagyonát és ingoságát a két fiú gyermekre iratta - a feleség nevén nincs semmi - 30 éve házasok.
Mi a helyzet az após halála esetén - mit kaphat ebből az anyosóm ha ez a helyzet.
A feleségem semmit mert ő egy másik házaságból került az anyós oldalán ebbe a családba.

vivi1111 # 2008.05.25. 17:44

így van, ne tarts az adósság öröklésétől, hiszen az örökös csak a hagyatéka erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.25. 15:50

Nem, nem kell beleegyezniük.

Nota bene: adósságot lényegében nem lehet örökölni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.25. 03:23

Molci: vagy.
Vagy kötsz vele egy szerződést életében a lemondásról, vagy a hagyatékot utasítod vissza, ha már megnyílt.

nandy # 2008.05.25. 02:16

laszkovics: érdemes lenne minél előbb leltárat készíteni az ingóságokról.

• jegyzőkönyv arról, ki mit vitt el.

Mivel ingatlan is van a "buliban", ezért lesz közegyző által levezényelt hagyatéki tárgyalás, ott be kell mutatni a végrendeletet, és a leltárat.

beu_s # 2008.05.24. 14:10

Köszönöm a segíteséget

monalisa1 # 2008.05.24. 09:48

Mielőtt 8 évvel ezelőtt a papáddal összeállt, valahol csak lakott, hát menjen oda vissza - a haszonélvezetről történő lemondásért meg kap tőletek némi pénzt.

monalisa1 # 2008.05.24. 09:45

Szóval sem az eladásba sem a megvételre nem kényszeríthető, mert a haszonélvezet az nagy úr... Persze neki sem lenne jó, ha mint a ház fél haszonélvezettel rendelkezője - ti meg a saját tulajdoni részeteken tetszés szerint jöttök-mentek mindeközben...

monalisa1 # 2008.05.24. 09:39

beu_s

Éppen fordítva szokott lenni, de ha végül is úgy dönt, hogy mint tulajdonos akar a továbbiakban ott lakni, végül is nincs akadály, hogy megvásárolja tőletek a házat. (Azt én nem tudom megmondani, hogy ebben az esetben lesz-e némi értékcsökkenés, mivelhogy az ingatlanon mégis csak haszonélvezet van - éppen az övé.) Az adásvételhez ügyvéd közreműködése szükséges., általában a vevő fizeti, aki egyben mindkettőjük jogi képviseletében is eljár az ügyletnél.

laszkovics # 2008.05.24. 08:37

Szép napot!
Segítséget szeretnék kérni, mert már tehetetlen vagyok!!!!!!
Van egy örökségem, egy lakás a nagymamám után.
Édesanyám szintén meghalt neki van egy testvére, és nekem két testvérem.
A nagypapám már meghalt de sajnos valami miatt nem készült erre az örökségre hagyatéki.
Nekem van egy végrendeletem a nagymamám után, de ezt senki nem akarja tudomásul venni.
A nagyi lakásából - ami elvileg 58%-ban az enyém - az anyu tesója fogott és kizárt azzal a felkiálltással hogy amig nem lesz meg a hagyatéki addig rajta kívül senki se ki se be csak akkor ha ő ottvan.
Na igen de ha a papírokat nézzük az én részem több mint az övé és a nagyi az ingó, és ingóságait is rámhagyta.
Most ott tartunk, hogy már a lakásból el lett hozva egy asztal, egy mosógép meg kitudja még miről nem tudok...
Ilyenkor nekem milyen jogaim vannak?
Ha ez így folyik akkor akkorra mikorra meglesz a hagyatéki már mindent szétfognak hordani...
Segítséget kérek, mit tehetek én még itt hogy az örökségem megmaradjon???
A választ előre is köszönöm!!!

beu_s # 2008.05.24. 05:52

Azt kérhetem, hogy ha nem akar belemenni az eladásba akkor fizessen ki?

beu_s # 2008.05.24. 04:48

Köszönöm

monalisa1 # 2008.05.23. 21:50

Bocs, nem lakás hanem ház...

monalisa1 # 2008.05.23. 21:47

Ha az özvegy nem akar lemondani a haszonélvezeti jogáról akkor kénytelen vagytok megvárni míg jobblétre szenderül...

Mível nem az egész lakásra örökölte a haszonélvezetet, hanem csak a férje fele tulajdonjoga alapján, így ha a lakásban pl. 3 szoba van akkor ezentúl ő jogosult használni "a" nagyobbik szobát, te a testvéreddel a két kisebbet. Ha az özvegy egymaga akarja lakni az egész lakást, és ti ehhez hozzájárultok, akkor a ti részetek használatáért un. túlhasználati díjat köteles fizetni - mintha tőletek bérelné azt. Ha egymaga trónol, a havi számlákat is neki kell fizetnie.

A testvéreddel akár el is adhadnátok a lakást, de haszonélvezettel terhelt ingatlant nemigen vesz senki, vagy csak mélyen ár alatt.

Ha apukátok esetleg végrendelkezett és a fél lakástulajdonát a feleségének ajándékozta, akkor nem örököltetek most semmit...

beu_s # 2008.05.23. 18:50

A Nővérem csak nevelt lánya volt Apunak.És ha nem akar lemondani a haszonélvezetről akkor mit lehet tenni?

monalisa1 # 2008.05.23. 18:10

Az apai részre haszonélvezeti jog illeti meg az özvegyet. Ezen jogáról lemondhat részetekre - anyagi ellentételezés ellenében -, ha van hová mennie, azt követően a nővéreddel azt csínáltok a házzal amit akartok.

ObudaFan # 2008.05.23. 18:02

Annyiad részét, ahány gyermeke volt édesapádnak.

beu_s # 2008.05.23. 17:29

Üdv mindenkinek!
Anyu 20 éve halt meg a házunknak az ő részét azaz az 50%-át a Nővérem aki az édes lánya és én örököltük 50-50%-ban.Most Apu halt meg.Ő együtt élt egy hölggyel kb 8 éve és 2 éve házasodtak meg.
A háznak mekkora része lesz az enyém és a feleségének jár valami a házból?Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.19. 10:54

Kérheti közvetlenül az örökösöktől, a közjegyzőnek hagyatéki teherként kell bejelenteni. Ami a kiadás formáját illeti, a legjobb lenne megegyezni - a bírósági mindig pénzben van.
Készíttethet saját költségen szakértő véleményt, de a közjegyző az önkormányzat által adott bizonyítványt fogadja el - ha nem tetszik, és megegyezés sincs, megint csak a peres út marad.

apszi # 2008.05.19. 10:36

Az alábbi kérdésekben szeretnék segítséget kérni.
Az elhaltnak egy gyermeke van és a vagyonát, ami egy ház, két ismerősére hagyta.
A gyermek a köteles részt csak akkor kapja meg, ha azt kifejezetten kéri a közjegyzőtől? A köteles részt pénzben, vagy a ház tulajdoni illetőségében kapja meg? Ha a gyermek szerint a ház értéke nagyobb, mint amennyit az illetékes önkormányzat az adó - és értékbizonyítványban megjelölt, akkor kérheti a közjegyzőt, hogy rendeljen ki ingatlanforgalmi szakértőt?