De.
öröklés,ingatlan
Ezek szerint tehát a pénzért történő lemondásnak nincs adó és járulékvonzata egyáltalán? Akkor sem, ha az örökösödési értéknél nagyobb, piaci értéken történik?
Nem.
Köszönöm, világos.
Másik kérdés, hogy amennyiben a hagyatéki tárgyaláson az egyik fél pénzért mond le a másik javára az őt illető részről, azaz a másik őt "kivásárolja", akkor ha jól tudom a pénz után 20% SZJA-t kell fizetnie az "eladónak". Jól tudom?
A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.
A közös tulajdon tárgyait elsôsorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelô ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerzô tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethetô meg, illetôleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelôen felosztani. A tulajdonostársakat az elôvásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.
Tehát akkor valószínűleg téves infót adott az ügyintéző...
Másik kérdés, hogy ha nem születik osztályos egyezség, azaz egyik gyerek sem mond le a másik javára, és közösen öröklik a nyaralót, akkor mit lehet tenni, mivel az egyik meg kívánja tartani, a másik pedig el kívánja adni. Lehet kérni a bíróságtól a közösködés megszüntetését, ha nincs békés megállapodás?
Előre is köszi, G
ObudaFan,
köszi, ez akkor világos. De az ügyintéző azt mondta, hogy megörökölhetik a gyerekek az egészet, nem feltétlenül erőltetik, hogy a házastárs nevére kerüljön a fele. Igaz lehet ez? Ha igen, akkor haszonélvezet sincs? (Magától mondta ezt, mikor a hagyaték számba vételekor látta a tul. lapon, hogy a házastárs nincs rajta.)
Ha nem az örökhagyó különvagyona az ingatlan, akkor a fele a túlélő házastársat illeti, a másik felén pedig haszonélvezeti joga lesz. Illetéket nem kell fizetnie.
Sziasztok,
a következőhöz hasonló kérdésről volt mostanában szó, de azért még egyszer rákérdezek, mert nem teljesen tiszta:
a hagyatékban szereplő nyaraló ingatlan csak az elhalálozott nevén van a földhivatalban, de bizonyíthatóan házasság alatt szerzett vagyon. A hagyatéki előadó a papírok beadásakor most azt mondta, simán megörökölheti most a két gyerek az egész nyaralót. A kérdés: ilyenkor tulajdonképpen "megfeledkezünk" az élő házastársról, vagy legalább a haszonélvezete mindenképpen rajta marad (illeték szempontjából sem mindegy). Ha forszírozzuk, hogy az 50% a házastárs nevére kerüljön, akkor ez ugye az ő részéről nem öröklés, tehát illeték sincs?
Köszönöm, üdv, Gábor
Osztályos egyezség keretében már a hagyatéki eljárásban is megállapodhatnának - de később is megtehetik. (Akkor már adásvétel.)
Ha nincs egyezség, akkor bármelyik tulajdonos kérheti a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését.
Köszönöm a választ!
kbs!
Édesanyám szeretné kivásárolni az örökösök hányadát vagy úgy is jó ha az örökösök vásárolják ki anyum 9/12-ed részét.
Kérdésem az lenne, hogy milyen papírokat lehetne már előre elkészíteni, hogy a hagyatéki tárgyaláson a közjegyző elött már megvalosulhasson egy esetleges kivásárlás? Ez a közjegyzőnél megtehető?
Ha nem akarják eladni az 1/12 részüket vagy édesanyámat kivásárolni milyen lehetőség van a hányadok egyesítésére - hogy egy valakié legyen az ingatlan és ezzel elkerülni a 4 egymás ellen szituációt (ki fizeti a lakás költségeit, ki nem akarja fizetni, ki mikor tartozkodjon a lakásba...)?
Az örökösök között nem éppen felhőtlen a kapcsolat! Anyumon kívűl a többi örökös nem is fizet semmilyen lakással kapcsolatos kiadást a hányaduk szerint.
köszönettel
judit
proni!
Amíg le nem folyik a póthagyatéki eljárás, addig a földhivatal az após tulajdonaként tartja azt nyilván. Más kérdés, hogy azért az a ti kérelmetek nélkül is lefolyhat. És hát meg is öröklik a férjed örökösei, kivéve, ha a korábbi vevő örökösei fellépnek egy perben.
Juditkol: igen.
Tanácsot szeretnék kérni,az alábbi ügyben!:Apósom halála után meg volt a hagyatéki eljárás,a férjem az egyedüli örökös.Megkaptuk a földhivatali határozatot,amiben a nevére is került az örökölt ingatlan,de ebben felhivták a figyelmet,hogy van még egy 4 ak értékű belterületi föld "darab",amiről nem történt meg a hagyatéki eljárás,és felhivták a figyelmünket,hogy póteljárást kérjünk,mert addig az Ő nevén marad!Kiderült,hogy ezt az apósom már évekkel ezelött eladta,csak nem irták át az új tulajdonos nevére.(akkor ez "piti"összeg volt)Azóta,már elhúnyt a vásárló is és hát az apósom is.Mi a teendő?Meddig marad az apósom nevén?Ha nem kérünk póteljárást,akkor valamikor majd a gyerekeink megörökölhetik?
Kedves forumozók!
Nagypapám halála után édesanyám és testvére egy ingatlant örököltek - aminek a fele már nagypapám halála elött az édesanyámé volt. Még a hagyatéki tárgyalás elött meghalt a testvére is... Neki 3 gyermeke van - az egyik szlovák állampolgár és fogyatékos is.
Halálával az ő részét gyermekei öröklik ha jól gondolom, így anyumnak lesz 9/12-ed része és a gyerekeknek 1/12 részük fejenként.
(Az örökség egyébként egy 52 nm-es panellakás).
Kérdésem az lenne, hogy milyen jogok illetik meg a gyerekeket a lakáshasználatával kapcsolatba (pl: kell kapniuk kulcsot, szabad bejárásuk van a lakásba)??
Köszönettel
judit
Köszönöm mindhármotoknak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jól érted. Alapesetben ez a helyzet. És a tv. nem változott meg.
Bocsi az értetlenkedésemért !
Tehát ha jól értettem azt mondod hogy az após halála esetén független mi volt a nevén a fele a fiúké a másik fele a házastársat-özvegyet illeti - természetesen az ingatlan ahol lakik csak 50%ban az ővé a másik a fiúké de haszonélvezeti joga van rá .
Elnézést kérek a tudatlanságomért csak ahogy olvastad az elöbbi leveleimet olvashatad hogy lehet hogy van már más törvény.
Mégegyszer - bocsi .
ja, lehet zavaró, hogy "vagyon felét" írom. itt a házastársak teljes vagyonát értem. Ennek fele az férjé, a másik fele a feleségé.
teljesen mindegy, mi van a nevén.
A feleség nem örököl állagot, mivel vannak leszármazók. A feleség csak haszonévezeti jogot örököl a fiúk örökségén.
Mi a különbség - ha segítenél .
Ebben az esetben nincs megjelölve senki örökösnek csak az após van abban a tudatban amit írtam hogy ha a házasság alatt az ő nevén vannak bizonyos dolgok akkor csak a fiúk örökölnek ezekből ?
Válaszaitokat köszönöm előre is!!!
Amit leírtál ha jól értelmezem akkor ha nincs megjelölve senki örökösnek akkor a fele a fiúkat illeti a másik fele az özvegyé vagyis a volt feleség-házastársé.
De az első kérdésemre is várnám a választ.
Köszönettel.
kevered a házastárs öröklését a házastársi közös vagyonnal.
- Amit a házasság fennállása alatt szereztek az közös vagyonnak számít, függetlenül attól, kinek a nevén van. (néhány kivétellel)
- Az örökösök csak azt öröklik, ami az elhalálozott személy tulajdona volt, tehát vegytiszta esetben a vegyon felét. A másik fele az özvegyé, de nem örökösként, hanem mint házastárs.
Bocsánat ha félreérthetően írtam - megpróbálom megégyszer .
Még nincs a fiúk nevén semmi, mind az aposóm nevén van ami a nevén van de ő abban a hiszemben van hogy ezzel a halála után csak a 2 fiú örökölheti azokat a dolgokat amik az ő nevén vannak és az anyosómnak semmi köze nem lesz hozzá? Ennyi év után ?? Hát nem közös minden ami bekerült a házasságuk alatt. Kilehet így zárni a másik félt az örökségből?
Mindketötőknek köszönöm a válaszát és várom továbbra is.
UI.: eddig úgy tudtam hogy bárki nevén is van valami a halála után a gyerekek örökölnek 50%-ot a másikat a feleség!
Ha így sem voltam érthető jelezzétek - köszönöm!!!
ObudaFan figyelmét valószínűleg elkerülte az a körülmény, hogy a vagyon - ha jól értem - a hagyaték megnyíltakor már nem lesz a néhaié, ezt még életében a gyermekekre "íratta". Vagyis hiába voltak azok a vagyontárgyak közszerzemények, lényegében közös ajándékozással átkerültek a fiúk tulajdonába.
Hogy egy klasszikust ferdítsek: tetszett volna akkor tiltakozni.
U.i.: Ha a kedves kérdező valójában végrendeletre gondol, amikor "ráíratást" gépel, akkor én kérek elnézést, amiért nem vagyok gondolatolvasó.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02